Published On: 11 Janar, 2016

Pa Enver Malokun – të madhin e gazetarisë dhe publicistikës shqiptare

Shkruan Xhevat Rexhaj

Para disa ditësh terroristët xhihadisto-islamik kryen barbarizëm ndaj gazetarëve të revistës franceze Charlie Hebdo, po për ne shqiptarët janë në kujtës se edhe ne patëm terror të tillë ndaj fjalës dhe lapsit të lirë, para 16 vitesh u vra nga akti terrorist shefi i QIK ut Enver Maloku, dhe me këtë u vra edhe qendra për informim e Republikës së Kosovës! “Duke zbuluar këtë monument e kujtojmë figurën dhe veprën e madhe publicistike të Enver Malokut. Ai më shumë se 10 vjet, ditën e natën, lëshoi dhe afirmoi në botë mesazhin e vullnetit politik të popullit të Kosovës për liri, pavarësi dhe demokraci, dhe ky mesazh i tij ndihet edhe sot”, e vlerësonte Presidenti Dr.Rugova. Dikush mundë të thotë po për të bërë analogji me terrorin, pra atentatin që ka ndodh ndaj Enver Malokut me 11 janar 1999, atij rastit tjetrit ndaj Bardhyl Ajetit, e më parë ndaj Besim Dajakut e Bekim Kastratit, dhe këtij të fundit që ndodhi në shtetin e Francës nuk ka vend! Unë personalisht shpreh mendimin tim se mu këto raste ku ndërlidhet terrori, dhe krimi kanë jo vetëm analogji, por edhe ngjashmëri, kuptohet duke ndarë kohën, rrethanat dhe vet shoqëritë në dy shtete. Me 11 janar 1999 dikush, pra dikush vrau njeriun që për ne në Kosovë, dhe besa në shqiptari ishte motori, dhe zëri më i njohur i arsyes, dhe luftës mediatike kundër pushtuesit serb. Enver Maloku me QIK-un aso kohe shpërtheu përmasat e kohës, jo vetëm për shqiptarët, por edhe për Ballkanin, ngase instaloi një bazë informative, aq funksionale ndaj të cilës edhe vet shteti e shërbimet serbe ishin të paafta të ndalonin atë ecje. E vetmja mënyrë që të ndalej fjala e lirë, por edhe vepra madhore që bënte Z. Maloku me QIK-un, duke dërguar mesazhe informative në të gjitha pjesët e botes, në të gjitha shtetet, dhe qendrat e tyre mediatike euro-perëndimore, ishte likuidimi i tij…?! Z. Maloku ishte një zë madhështor, ai përcillet me fakte, dëshmi, shënime, dhe dokumente të gjitha masakrat serbe, ai përcillte me kujdes dhe përkrahte luftën e shqiptarëve kudo, po mjerisht ato vite të turbullta për Kosovën dikujt edhe nga faktor shqiptarë nuk i shkonte shumë përshtati veprimtaria e madhe e z. Maloku. Dihen shumë ngjarje, dhe ecje gjatë asaj kohe, dhe e tëra edhe sot e kësaj dite mbetët “misterioze” se kush qëlloi dhe vrau jo vetëm fjalën e lirë, por mendjen e ndritur të gazetarisë dhe publicistikës shqiptare. Z. Maloku bënte aq punë madhore saqë edhe vet Presidenti Rugova e kishte njeriun më të besuar, dhe më të afërt, ngase nëpërmjet QIK-ut dhe z. Maloku depërtonte edhe fryma rugoviane, institucionale dhe luftarake e popullit të Kosovës për liri e pavarësi. Kur kihen parasysh shumë ngjarje aso kohe kur edhe vet Presidenti Rugova kërcënohej nga grupe mafioze shqiptare, duke e etiketuar si “tradhtar” kuptohet mirëfilli se e njëjta gjë bëhej edhe kundër z. Maloku. Pa dashtë të thuhet asgjë para se dikur drejtësia ta jap fjalën e saj edhe pse po vonon, një gjë dihet: vrasja e z. Maloku para 16 vitesh ishte vrasja e lirisë, dhe instalimi i frikës për ata që edhe pas luftës do mendonin të shpreheshin lirisht. Këtë do e vërtetoj mjerisht edhe vrasja e gazetarit tjetër me emër të njohur Bardhyl Ajeti. Terroristët islamik e xhihadist vranë lirinë e fjalës në Parisë, ngase ata vranë të gjithë ata të cilët shprehen lirshëm ndaj dukurive negative, ku edhe mund të preken çështje religjioze islamike, ata janë kriminelë ngase në emër të religjionit e “Allahut” të tyre vrasin dhe terrorizojnë botën, por edhe me rastin e vrasjes së E. Malokut ishin terroristët dhe kriminelët ata që e vranë lirinë e Kosovës, vranë fjalën e lirë, e cila edhe sot e kësaj dite është e rrezikuar në Kosovë, në veçanti, e në troje shqiptare në përgjithësi. Ne shqiptarët shumica u solidarizuam me viktimat e revistës Charlie Hebdo, me redaktorin Stephane Charbonnier dhe satiristët e njohur Georges Ëolinski, Jean Cabut dhe Bernard Verlhac, dhe me këtë treguam se jemi të vendosur për lirinë e shprehjes. Po mjerisht më duhet të them se ne shumica e gazetarëve, publicistëve, mediave të shkruara dhe vizuele ende sot e kësaj dite nuk u solidarizuam me z. Enver Maloku, apo thënë më shul shqip, ende nuk ia dhamë vendin e merituar në histori, dhe kjo po na hakmerret edhe sot ngase shumë gazetarë e media janë ende të kapura nga grupe mafioze e kriminale, që ndoshta dikur ishin edhe pjesë e krimeve ndaj gazetarëve të mirëfilltë si Maloku e Ajeti, tani më të ndjerë. Nëse ne ende këtë se kemi bërë, bile e ka bërë për së gjalli Presidenti i Kosovës Ibrahim Rugova duke kujtuar përvjetorët e rastit Maloku. Besoj dhe do të mbetemi konsekuent që sidomos LDK-ja këtë tradite ta vazhdoj edhe pse këtë do të duhej bërë edhe mediat dhe të gjitha institucionet e mira, por jo ato kriminale… Presidenti Ibrahim Rugova, duke folur në këtë ditë të shënuar, tha në fillim: “Gjendemi sot këtu në këtë lagje të kryeqytetit në Kodrën e Diellit për një moment të rëndësishëm, për zbulimin e monumentit kushtuar gazetarit të madh të Kosovës dhe të botës shqiptare, Enver Malokut”. Më tej Presidenti Rugova vlerësoi se zbulimi i këtij monumenti simbolik që do të quhet “Monument i Enver Malokut”, ka rëndësi të madhe për gazetarinë e Kosovës dhe për gjithë Kosovën. “Duke zbuluar këtë monument e kujtojmë figurën dhe veprën e madhe publicistike të Enver Malokut. Ai më shumë se 10 vjet ditën e natën lëshoi dhe afirmoi në botë mesazhin e vullnetit politik të popullit të Kosovës për liri, pavarësi dhe demokraci, dhe ky mesazh i tij ndihet edhe sot”, nënvizoi Dr.Rugova. Ndërkaq, më pas tha se së shpejti vepra e Enver Malokut dhe monumenti i tij do të zbukurohet me njohjen e pavarësisë së Kosovës. “Sot mund të themi, Enver Maloku i çmuar, se së shpejti vepra jote dhe ky monument do të zbukurohet me njohjen e pavarësisë së vendit tonë. Monumenti që po zbulojmë sot e shton krenarinë tonë për Enver Malokun dhe e thellon bindjen se Kosova nuk i harron bijtë e vet, se Kosova i madhëron bijtë e vet. Po ashtu ndihemi krenarë se këtë monument të bukur po e zbulojmë së bashku me familjen tuaj, me miqtë tuaj dhe me gjithë Kosovën, z. Enver Maloku”. Duke folur për simbolikën e monumentit, Presidenti Rugova, thoshte se ai “mishëron dhe figuron simbolikën e madhe kosovare, shqiptare, pra simbolin – plisin e bardhë mijëvjeçar dhe Kosovën si flakadan i lirisë dhe i pavarësisë që e kishim me mendje dhe në zemër dhe që e le pas me veprën tënde”. Pasi e kishte falënderuar Kuvendin e Komunës së Prishtinës për këtë “monument të bukur e madhështor”, Presidenti Rugova thoshte: “Kam kënaqësinë që të shpall zyrtarisht zbulimin e monumentit kushtuar gazetarit trim e të mençur, Enver Malokut, mikut dhe bashkëpunëtorit tim në agjencinë shtetërore të lajmeve, Qendra për Informim e Kosovës – QIK dhe në kabinetin tim të Presidentit të Republikës së Kosovës” dhe e përfundoi me fjalët: “Me fat monumenti Enver Maloku! Zoti e bekoftë këtë monument kushtuar Enver Malokut! Zoti e bekoftë Kosovën”! Kohët ecin, shqiptarët duan më shumë mirëqenie dhe liri, më shumë zhvillim dhe demokraci, por, shqiptarët që duan këto ecje duan edhe zbardhjen e krimeve, zbardhjen dhe dënimin e atyne që vranë çlirimin dhe lirinë e Kosovës. Unë me këtë shkrim shprehu ngushëllime edhe sot Familjes së çmuar të Enver Malokut. Lavdi Enver Malokut!

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...