Published On: 9 Qershor, 2016

Organizata mafioze Ndrangeta e re Evolucioni i holding-ut kriminal nga Kalabria në Italinë e Veriut, përmes Duisburgut

 

Besnik Gjaka

‘’Mafiet janë një dukuri njerëzore dhe si të gjitha dukuritë njerëzore kanë një fillim, një kulm dhe një fund’’, thoshte Xhovani Falkone. Ky mendim është marrë dhe është përditësuar nga Nikola Grateri, nëpërmjet një komenti të pamëshirshëm: Të gjitha mafiet, janë dukuri njerëzore, kanë një fillim, një kulm dhe një fund. Kësisoj, kur do të marrin ato, do të ketë mbaruar edhe njerëzimi. Kjo nuk do të thotë, pohon prokurori simbol i luftës kundër ndrangetës, se ato nuk mund të luftohen dhe se nuk mund të reduktohen në dukuri anësore. Na ishte dikur…madje, na ishte ndrangeta e dikurshme. Ajo e kumbarëve të vjetër që luftuan mes tyre, ajo e Provincës dhe e tre grupimeve, e djegies së statujave të vockla të shenjtorëve e ritualeve të pranimit, e Santa-s (organizatë mafioze e lindur në vitet 70-të në brendësi të ndrangetës. sh.p.), kodeve sekrete. Disa prej tyre, që nga don Paolo de Stefano e të tjerë pas tij, u kthyen në qiell tek Krijuesi, në vitet kur Rexho ndodhej nën shkulmin e konfliktit mafioz. Kush u mbijetoi masakrave që mbollën me qindra të vdekur dhe nuk ktheu këmbët nga dielli, u detyrua ta kalonte pjesën e mbetur të jetës në burg,ose të dilte si zog i lire e të vazhdonte të jepte urdhra nga klandestiniteti. Mandej edhe ata peshkaqenë që kishin mbetur gjallë e të lire – që nga Pepe Morabito u Tiradrittu, Paskale Kondelo, i quajtur Supremi, e deri tek don Xhovani Tegano – në mijëvjeçarin e ri ranë në rrjetë. Kësisoj, kur prokurorët antimafie dhe grupet e hetimit nisën ofensivën dhe spastruan territorin, u duk se ndrangeta e dikurshme ishte gjunjëzuar dhe se kishte marrë fund. Ata zbuluan se don Miku Opedizano, burrë fjale në moshë dhe pa ushtri, ishte në maje të një klani, të cilin nuk e komandonte. Zbuluan se bosët e vërtetë ishin gjetkë, zbuluan faltoret e vjetra që kishin mbetur ende në këmbë e që bekonin të rejat, duke nxjerrë në pah skeleton e një tjetër ndrangete, thuajse të globalizuar, e cila vështron drejt së ardhmes. Kjo ndrangetë ka grupime në Veri dhe jashtë Italisë, është një organizatë, jo më vetëm bashkëfajtore, por edhe e lidhur organikisht me politikën dhe institucionet, me biznese që kapin miliona në shkallë ndërkombëtare. Miku i Marri, ose Dominiko Kondelo, kushëshri i Supremit dhe i superkërkuari numër një ndër kalabrezët me rrezikshmëri të lartë, ishte ende rrotull. Ishte një vrasës mizor dhe bosi i fundit që kishte mbetur ende në detyrë që nga lufta e dytë e mafies më të fuqishme. Ky problem u zgjidh më 10 tetor 2012 me arrestimin e tij në Katona të Rexho Kalabrias, me vetëdijen se Oso, Mastroso dhe Karkanjoso nuk ekzistojnë më dhe se krimi i organizuar i farkëtuar në doke të lashta, ia ka lënë vendin trashigimtarëve të krerëve dhe prurjeve të reja, bartës të filozofisë së mijëvjeçarit të tretë. Tani, këta e kanë fuqinë, këta ulen në tryezat e politikanëve, trafikojnë kokainë, depërtojnë në ekonominë ligjore, në tenderë dhe riciklojnë paratë e pista në lvanderi të padyshimta. Shpesh parapëlqejnë ta bëjnë larg nga çifligjet e tyre, që shpesh gjenden nën rrethim, pork u emir që mbajnë vazhdon gjithsesi t’u sigurojë efikasitet për zhvatjet, të cilat nevojiten për të përballuar shpenzimet për drejtësinë. Familjet e mëdha të San Lukës, vazhdojnë të hapin piceri dhe restorante në Gjermani, por merren me ndërtime dhe me enogastronomi edhe në Vale D’Aosta. Familja Pele largohet nga Lombardia, e cila tashmë është bërë e bezdisur aq sa edhe Kalabria dhe hyjnë në kompanitë e çimentos në Piemonte, atje ku Iamontet nga Melito, kriminelët e Sant Ilarios së Jonit, platiezët dhe krotonezët kanë qenë pionierë. Provineat e Milanos dhe të Brianës, tashmë të çliruaranga ndikimi I klaneve zhurmëmëdha të zones së Jonit të Jonit të Kalabrisë, gjenden nën kontrollin e grupeve të bregut të Tirrenit të Kalabrisë: të Pesheve, Mankuzove, Belokove, që punojnë në bashkëjetesë paqësore dhe të heshtur me trashëgimtarët e De Stefanos. Njëlloj si edhe korleonezëlloj si edhe korleonezët, që kanë vendosur t’i transferojnë biznesetnë Nevada, klanet e ndrangetës së re, të cilët janë shpërbërë dhe gjenden në riorganizim e sipër, po i zhvendosin interesat e tyre atje ku bihet më pak në sy. I kanë hedhur sytë nga jugu i Lacios, Emilia Romanja, Molize dhe Marke, por edhe nga Zvicra, Holanda, Franca, Mbretëria e Bashkuar. Nuk u ka shpëtuar as Amerika Latine, Oqeania, ndërsa kohët e fundit interes të madh paraqet edhe Afrika e zezë, si vend i sigurt për të trafikuar dhe për të grumbulluar mbetje, armë dhe drogë. Edhe në majën e takes së çizmes, kur vdes një papë, do vijë një tjetër, por këtu i riu mund të ketë të njëjtin mbiemër si paraardhësi. Vetëm se ndrangeta ka një ndryshim e para së gjithash në mendësi: ajo e ruan kontrollin e territoreve të saj siç ka bërë në të kaluarën, por paratë e vërteta I fiton jashtë dhe nuk i bëhet vonë të mbajë mend përmendësh formulat e anëtarësimit. Ndrangeta e një here e një kohe ka mbaruar. Sfida e re është një tjetër përbindësh, tashmë global, më tinëzar, ndoshta më pak gjakatar në krahasim me atë të dikurshmin, por më i fortë ekonomikisht dhe në lidhjet me politikën dhe me institucionet. Kohët ndryshojnë.Këtë e tregojnë edhe të penduarit, të besueshëm apo sharlatanë qofshin e që po dalin si kërourdhat pas shiut.Kjo është një dukuri, me të cilën, ndryshe nga mafia siçiliane dhe kamorra, ndrangeta nuk është mësuar. Këtë e dëshmon edhe efikasiteti i prokurorisë, i cili po ua merr frymën. Prokuroria arreston, procedon dhe shpie vazhdimisht në gjyq, duke fituar pjesërisht vonesën e vemendjes, e cila e ka ndihmuar krimin kalabrez të kthehet në folding-un kriminal më të fuqishëm të botës. Lufta vazhdon, shkon përpara, por reduktimi në dukuri anësore, mbetet ende një objektiv përfundimtar ende larget. Kjo ndodh ngaqë ndrangeta, riciklohet, evoluon, u bën ballë, burgimeve, shfrytëzon ndërrimet e brezave, stërhollon strategjitë. Ka raste që zhytet dhe shpesh ndërron fytyrë. Këtë process tranzicioni, i cili lidhet me ndryshimin, e udhëheqin bosët e rinj duke ruajtur të paprekur aftësinë depërtuese në ekonominë ligjore tejet të hapur, duke shfrytëzuar pikat e dobëta të partitokracisë, të burokracive e institucioneve vendorë, të aparateve shtetërorë. N♪përmjet zgjedhjes së kandidatëve të tyre dhe nëpërmjet frikësimit arrijnë të përkulin vullnetin dhe ecurinë e rregullt të administrates publike dhe shkojnë deri aty, sa korruptojnë edhe njerëz me uniformë dhe gjyqtarë. Nuk ka më bereta dhe saçme, por veshje ‘’firmato’’ dhe diplama. Antonio Pele, nip i superbosit Pepe Pele Gambaca, nga Mediterranea e Rexho Kalabrias dhe njëzetë e dy provime në artitekturë, nëntë prej të cilëve në një muaj e gjysmë. Të jetë gjeni thua? Mbase.’’Është vetëm meritë e xhaxhait’’, thonë prokurorët që i kanë arrestuar. Nikola Marandi, i cili trashëgon të drejtën e fronit të grupimit të ndrangetës me të njëjtin emër, pas transferimit në Piemonte, u diplomua në një universitet të Katanxaros. ’’Derdhi gjashtëdhjetëmijë euro të mira për njëzetë e dy provime’’, u kanë thënë prokurorëve që e citojnë. Ai nuk arriti dot as deri tek tema e diplamës, por shoku i tij i universitetit, Salvatore Kordi, djali i të ndjerit bos të Lokrit, Antonio, I quajtur ndryshe Llogaritari, bleu katër provime pak përpara se të dilte në dritë foleja e krimbur e universitetit Magna Grecia. Sot, ndrangeta nuk ka më grupime patriarkale, por mundësi të barabartë dhe hapësira për grate. Këto, shpesh dhe me dëshirë, kur burrat janë në burg, mbajnë shtëpinë, por edhe arkën e përbashkët të klaneve. Kështu ka ndodhur për shembull, me familjet Kondelo, apo Peshe. Gratë e tyre, mbajnë llogaritë, por kanë marrë në dorë edhe komandën. Në fund të fundit, në klanin Serpa në Paola, sot, regjente e tij është gruaja e njërit prej bosëve. Quhet Nela a Bionda dhe është motra e Pietro Serpës, i vrarë gjatë luftës së ndrangetës, e cila përgjaku tërë provincën e Kozencës. Janë gra me peshë e të zonjat, jo vetëm të shpien e të bien porosi nga burgu, por edhe të kujdesen për të kërkuarit. Janë gra që ndonjëherë edhe pendohen, siç ndodhi me Xhuzi Peshen, mbesë e don NinoPeshes, Kokëfortit dhe që i kanë rrënjët në një pushtet shekullor. Kohët ndryshojnë. Dikur, politika. Dikur, politikanët zgjidheshin jashtë klaneve, me ta bihej në ujdi, dhe shumë – shumë ata ‘’hanin’’ndonjë akuzë për bashkëpunim të jashtëm me organizatë mafioze. Tani, politikanët gjenden brenda klaneve dhe shpesh gjen edhe kryetarë bashkish si anëtarë të tyre. Ka ndodhur, në Siderno me Alesandro Filomenin, por edhe në Stiriling, në Australi, siç është rasti i Toni Valelongës. Kur kjo nuk është e mundur, kur nuk është volitshme, apo politikisht jo e përshtatshme, të bësh një santist (një prej rangjeve më të ulët të organizatës kriminale kalabreze. sh.p.) qytetar të pare, atëherë i jepet mbështetje një kandidati, pa dallime ngjyrimesh politike. Po, pa ngjyrime. Në zgjedhjet brenda Partisë Demokratike në Torino, nga personazhet e kriminalitetit kalabrez, dikush ishte angazhuar për të përkrahur Piero Fasinon, ndërsa në zgjedhjet politike të 2008-ës – sa për të dhënë shembull – dikush që me gjasa ishte eksponent i klanit të Arenës, mendohet se kishte bekuar zgjedhjen e senatorit berluskonian, Nikola Di Xhirolamo për zonat zgjedhore jashtë Italisë. Si ngaherë, ndrangeta ka këndvështrime të gjera. Në fund të fundit, Di Stefanot, në vitet e trazirave në Rexho, mbështesnin të djathtën subversive, ndërkohë që don Ciço Mankuzo, patriarku i familjes me të njëjtin emër, quhej botërisht edhe ‘’shoku çiço’’ dhe ndonëse person në kërkim, fitoi në zgjedhjet komunale të Limbadit. Indra vazhdon evoluimin e saj. Dikur paratë depozitoheshin nëpër banka, ndoshta në llogari me emra të përsonave të tjerë. Sot, ndrangeta hap bankat e saj, siç ndodhi në San Marino me narkotrafikantin e një dere të vjetër mafioze nga Vibone, Vinçenco Barbierin, përpara se ta vrisnin dy hapa larg shtëpisë. Në pjesën më të madhe të rasteve, paratë transferohen nëpër parajsa fiskale, investohen, reciklohen, shtohen. Kështu bëjnë të gjithë bosët e rinj, apo thuajse të gjithë , që I kanë drejtuar sytë nga destinacionet më ekzotike të mundshme. Amerika e Jugut shërben jo vetëm për t’u furnizuar me kokainë, por edhe për të pastruar paratë e pista duke blerë diamante dhe xhevahire. Siç është theksuar, Afrika e zezë shërben për të depozituar narkotikët. Për nevoja të trafikut, ndonjëherë Bota e Tretë modernizohet edhe me ndonjë aeroport, në mënyrë që ngarkesa me pluhurin e bardhë të mbërrijë pa rrezikuar shumë. Trafiku i narkotikëve, është ndoshta aspekti më i veçantë e më i qëndrueshëm se gjithë të tjerët nga e kaluara e një organizate kriminale, e cila ndryshon

 

vazhdimisht dhe globalizohet. Kalabrezët janë të besueshëm, e për këtë arsye ia kanë kaluar Cosa Nostra-s si parter i privilegjuar i kartelave kulumbiane. Këta nuk e kanë për gjë që t’u lënë peng njërin prej tyre ortakëve në biznes e që disa të tjerë të kthehen e ta marrin, të vdekur, a të gjallë. Kalabrezët janë të pasur dhe para së gjithash trima. Ndoshta për këtë konsiderohen edhe si partnerët më të mire të kasapëve meksikanë të narkoekonomisë. Kalabrezët e kanë kolonizuar kontinentin e ri deri në Kanada. Njerëz si vëllezërit Koluço, për vite janë konsideruar si persona të pakapshëm. Janë kërkuar me ngulm, kanë qenë në krye të listës së zezë dhe ndaj tyre janë lëshuar disa mandate arresti ndërkombëtar. Veç tyre, ka edhe kaq e kaq të arrestuar, të gjykuar, të dënuar dhe të shpallur të pafajshëm nga Gjykata e Lartë. Tani, pas kaq lodhjesh e mundimesh, këta janë gati të kthehen në liri. Është fjala për persona si Roberto Bebe Panunci, narkotrafikanti Italian numër një dhe i arratisur nga burgu pas mjekimit në një klinikë të Romës, si i biri i Bebesë, Akesandro, në biznes me siçilianët dhe me kolumbianët. Madje, për t’i shtrirë edhe me tej horizontet, edhe me marsejezët dhe me mafien turke. Është një organizatë me degëzime, me rrënjë, e fuqishme, e rrezikshme dhe bishtnuese, e cila ka lidhje të hershme me mafiet e tjera. Marrëdhëniet me Cosa Nostra-n, fillojnë qyshnga ato vite ku Toto Riino ishte në kërkim dhe ndoshta nuk është një rastësi që pikërisht don Mikele Tripodo, patriark nga ata të dorës së vjetër të ndrangetës, është kumbari që i ka blerë unazat e martesës bosit të korleonezëve. Me kamorrën janë lidhur qysh kur Rafaele Kutolo ndryshoi ritualet e moçme të kalabrezëve. Ndoshta, nuk është rastësi që pikërisht Kutolot dhe Di Stefano-Piromali-Marmolitit, vendosën që të eliminohej në burgun e Poxhoreales vetë don Miko Tripodo, çka u quajt si një nga krimet më të rëndësishëm të luftës së parë të ndrangetës. Sot, me siçilianët, bosët e rinj kalabrezë arsyetojnë më pak me vrasje e më shumë me politikë. Me kamorristët punojnë në trafikun e narkotikëve. Sacra Corona, është një aneks i ndrangetës, e themeluar me bekimin e don Umberto Belokos. Don Umberto është në burg nën regjim të rëndë, njëlloj si edhe disa bosë të tjerë historikë të Rexhos, Pianës, Lokrit, Vibos, Kozencës. Dënimet i vuajnë nëpër burgjet e Kalabrisë, Italisë, por edhe gjetkë…Në liri janë vëllezërit më të rinj, bijtë dhe nipat, të cilët në një pjesë të mirë të rasteve sapo kanë arritur moshën madhore. Familjet gjithnjë e kanë një bos, nga I cili varet gjithçka: prestigji kriminal i emrit që duhet të sundojë në territor, aleancat që duhen forcuar, shkelur, apo ndërtuar. Nga ta varen bizneset dhe paratë. Varet pushteti për të sunduar. Me një fjalë, arsyet e ekzistencës dhe thelbi i ndrangetës së vjetër e të re. Autori: është njohës i kriminalistikës dhe krimit të organizuar.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...