Published On: 6 Shkurt, 2016

Ora e parë Made in Albania dhe breznitë e Tufinëve, dinastia e sahatçinjve të Tiranës (Video)

Belina Budini

Personazh – Adrian Tufina, një nga sahatçinjtë e dinastisë Tufina rrëfen historinë shekullore të këtij zanati dhe biznesi të zhvilluar në Tiranë. Nga vitet 1700 deri në ditët tona, 35 djem dhe një vajzë, EliraTufina, nga ky fis ndërtuan historinë e kësaj dinastie orëndreqësish.
Tironsa qindravjeçarë, Tufinasit njihen edhe si dinastia e sahatçinjve të Tiranës. Thesari i tyre është një orë e Sulltan Hamitit II. Historia e familjes së tyre është odiseja 3 shekullore e orëve në Shqipëri. Në listën e familjeve të vjetra të Tiranës si Bargjini, Jella, Toptani, Petrela, Tabaku, Maçi, Kaceli… figuron edhe kjo familje me breznitë e orëndreqësve. Ndryshe nga Toptanët e Bargjinët, veprimtaria e Tufinasve nga njëra brezni në tjetrën është një veprimtari tregtarësh dhe zanatçinjsh, Dhe gjithçka zë fill në mes të viteve 1700 me sahatçiun e parë të dinastisë, Ismail Tufinën që ka jetuar 104 vjet, vijuar nga Haxhi Arif Tufina që vdiq në moshën 114 -vjeçare dhe deri në ditët tona dinastia ngërthen 35 djem sahatçinj dhe vetëm një vajzë, Elira Tufina, që e përvetësoi këtë zanat jetëgjatë. Pinjollët e sotëm të Tufinëve, që jetojnë ende në shtëpitë e të parëve dhe me zanatin e baballarëve, e kanë ndërtuar historinë sipas rrëfimeve gojore të mbërritura brez pas brezi dhe pemën gjenealogjike e nisin pikërisht me Ismail Tufinën, para të cilit Tufinësit kishin qenë tregtarë të thjeshtë. Adrian Tufina, 41 vjeç, një nga sahatçinjtë e brezit të mesëm të kësaj familjeje, ku edhe nipërit tanimë punojnë në këtë zanat, tregon për “Shekullin” aventurën e kësaj familjeje që nga gjyshi i pestë i tij në vitet 1700 deri në ditët e sotme. Historia e një biznesi shqiptar që i ka mbijetuar shekujve dhe që vazhdon të jetë suporti ekonomik i Tufinëve pas shumë luftërash, regjimesh të reja dhe me gjithë taksat. Ndërkohë të gjithë Tufinët vazhdojnë të jetojnë në trojet e vjetra në rrugën “Hoxha Tahsim”. Adriani është duke e restauruar shtëpinë e vet 80 -vjeçare, në bodrumin e së cilës do të ndërtojë një tavernë antike. Me propozim të një biznesmeni nga Preza, orëndreqësi ynë thotë se do të vërë në punë edhe një herë Orën e Pezës në kullën me të njëjtin emër. Një mision tjetër do ta shpjerë zanatçiun në Itali ku do të rregullojë dy orët e Manastirit të Parmës.

 

Historia e familjes nga orët diellore…

 

Në kohën kur fillon kjo histori, tregu i orave kishte 300 vjet që kishte lindur. Ismail Tufina nuk dinte asgjë rreth tij, megjithatë ishte tregtar. Ishte edhe besimtar. Të udhëtoje deri në Mexhimedine asokohe, duhej të dridhje napolonat. Si duket Ismaili kishte me çë dhe u nis për haxh shí në Mexhmedine ku qëndroi një vit. Siç tregon Adriani, orëndreqësi ynë, atje Ismaili paska fjetur në një bujtinë ku pat takuar një orëndreqës boshnjak. Molin (siç e thërrisnin shkurt në Tiranë) e pat tërhequr fort ky biçim zanati dhe për një vit e përvetësoi nga zanatçiu boshnjak. Masandej u kthye prapë n’Tiron e çeli një dyqan përballë xhamisë tek ish-bar Krimeja. Takimi me engjëllin e fatit kishte ndodhur pikërisht në udhën e Zotit dhe shënoi zanafillën e një itinerari të gjatë nga Ismaili tek Arifi, Haxhiu, Tahsimi, Shabani, Zija, Fiqiri, Bahri… e një mori pasardhësish që të gjithë orëndreqësa deri tek 14 orëndreqësit Tufina sot. Orët që zotërojnë Tufinësit sot vërtetojnë vjetërsinë e këtij zanati në Tiranë. Gjen mes tyre edhe orë diellore, nga ato të parat, primitivet dhe antiket me vlerë për koleksionistët, që janë klientët më të mirë të sahatçinjve Tufina. Trashëgimtarët meshkuj të Tufinëve të gjithë u bënë sahatçinj dhe instaluan në Tiranë edhe tregun e orave.

 

Marka “Vëllezërit Tufina”

 

Zvicra në vitin 1936 për nder të familjes Tufina prodhoi ora muri dhe tavoline me markën “Vëllezërit Tufina””, – tregon orëndreqësi. Njëra prej këtyre orave gjendet ende në paradhomën e Presidentit të Republikës ndërsa ora tjetër në Kryeministri. Ndërkaq një ekzemplar tjetër e posedojnë vetë Tufinët.Në vitet ’30 siç tregon Adriani, familja Tufina arriti të marrë ekskluzivitetin e orës “Erberhart” për gjithë Ballkanin. “Sot një orë e kësaj marke ka vlerën e 3 mijë dollarëve”, – tregon Adriani. Dhe Tufinët ruajnë ende të tilla syresh. Pas vitit 1750 tregtia e Tufinëve u zgjerua edhe me bizhuteri, kozmetikëra ndërsa sot këtyre produkteve u janë shtuar edhe celularët. Klientët e këtyre orëve janë të shumtë dhe kryesisht të huaj e koleksionistë. Ndërsa shitjet e sotme dhe të dikurshme kanë konsistuar në ora të markave “Erberhart”, “Vasheron & Konstandin”, “Rolex”, “Zenith”, “Longines” si ora muri ose ora-kullë nga dy metra dhe në variantin orë xhepi apo orë dore. Ora më e shtrenjtë që ka shitur Adriani thotë se është një orë antike e markës “Vasheron & Konstandin”, me vlerë 32 mijë dollarë. “Kjo orë dore e cila është një nga dhjetë tipat e rrallë të këtij modeli është blerë për 32 mijë dollarë nga një koleksionist italian financier”, – tregon Adriani. Përveç orave, Tufinëve u njihet edhe ndërtimi i një ure, ura e Mëzezit që dikur quhej dendur Ura e Molit, pasi u ndërtua nga Ismail Tufina, pararendësi i famshëm i dinastisë, rreth vitit 1800.

Familja Tufina dhe historia e orës së Sahatit

Një orë elektrike kineze është ajo që mat aktualisht kohën mbi Kullën e Sahatit. Kërkesa për blerjen e një mekanizmi antik drejtuar nga ana e familjes Tufina Bashkisë së Tiranës, nuk është marrë parasysh ende edhe pas përsëritjeve të shpeshta. Për blerjen nevojiten fonde, ndërsa Tufinët marrin përsipër ta instalojnë falas. Edhe historia e kullës së sahatit është e lidhur me Ismail Tufinën i cili ka blerë mekanizmin e orës së parë të sahatit në Londër tek vëllezërit Eduart dhe James Prior. Ora u instalua në kullën e sahatit në vitin 1828 në kullën që ndërtoi Et’hem Beu me kontributin e të tjerëve. Ora ishte e pajisur me një këmbanë që peshonte 100 kg, 40% e së cilës përbëhej nga material i çmuar ar dhe argjend. Sipas gojëdhanës, tingulli i këmbanës dëgjohej deri në Dajt. Ky sahat punoi deri në vitin 1916, mandej ushtria Austr-Hungareze e grabiti orën dhe në vitin 1928 Haxhi Arif Tufina me fondin e mbledhur prej 660 napolonash floriri bleu në Zvicër orën “Jugens” për vendosjen e së cilës kullës iu shtuan edhe 5 metra të tjera. Kjo orë punoi deri në vitin 1944 dhe gjatë luftës çlirimtare orën e goditi një predhë dhe e nxori jashtë përdorimit. Në vitin 1946 në Komunitetin Ekzekutiv thirret Zija Tufina (gjyshi i orëndreqësit tonë) dhe i thuhet se për të marrë triskat e bukës që jepeshin në atë kohë duhej të rregullonte orën. Me anë të një mekanizmi ore nga Kisha e Shkodrës dhe një tjetri të prodhuar nga vetë ai e rregulloi orën dhe familja Tufina u kujdes deri në vitin 1973 për orën e Tiranës. “Më pas novatorët soc-realistë e hoqën orën antike dhe e çuan në Korçë e në vend të saj vendosën një orë elektronike kineze që është edhe sot”, – përfundon Adrian Tufina tregimin e tij për historinë e Orës së Sahatit.


Ora e parë Made in Albania


Kush e mban ende mend, ajo ishte një orë tavoline dhe e kishin pagëzuar si Sahati i tavolinës “Tirana”. Është ora e parë prodhuar në Shqipëri. Mban datëlindjen 1973 dhe është prodhuar në ish-Uzinën Tirana. Sigurisht që meritat për këtë i ka një sahatçi nga Tufinët. Bëhet fjalë për Bahri Tufinën, që ishte i pari dhe i fundit që realizoi një orë Made in Albania.

 

Ora e Sulltan Hamitit II, thesari i paçmuar i Tufinëve

Ajo është vërtet një thesar (po të kihet parasysh vlera e peretenduar) dhe Tufinët e ruajnë si të tillë. Vlefta e saj i kalon qindra mijëra dollarët. “Dy të tilla janë prodhuar në botë, njëra prej të cilave gjendet në Turqi dhe tjetrën e posedojmë ne”, – thotë orëndreqësi. Megjithatë kjo orë nuk e ka parë dritën e diellit prej kohësh. Tre pinjollë Tufina posedojnë secili një pjesë nga kjo orë, të cilën e kanë çmontuar për ta ruajtur. Njëri ruan makinerinë, njëri fushën dhe tjetri kasën e florinjtë 280 gr. Adriani thotë se nuk e ka parë qysh prej kohësh të plotë këtë orë, pasi ajo gjatë gjithë kohës qëndron e çmontuar. Thotë se nuk bëhet fjalë për një orë të madhe por për orën e xhepit të Sulltan Hamitit II, që ka mbërritur në duart e Tufinëve në rrethana jo fort të qarta, por siç thotë Adriani nga ndonjë ankand i bërë në atë kohë dhe është ruajtur me fanatizëm duke marrë vlerë më të madhe pas gjithë këtyre vjetëve. Madje i ka shpëtuar edhe konfiskimeve të shumta që u janë bërë orëve të Tufinëve në kohën e regjimit komunist, pushtetarët e të cilës kanë marrë një pjesë të konsiderueshme të koleksionit të orëve të familjes Tufina.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...