Published On: 5 Gusht, 2016

Optika  e Profesor Mark Vuji mbi Filozofinë arsimore të Akademikut Gjergj Fishta     

                                 Mark Vuji

Prof.Mark Vuji

                                   Mësuesi  mediokër  flet,

                                   Mësuesi i  mirë  shpjegon,

                                   Mësuesi superior demonstron,

                                  Mësuesi i madh  frymëzon.

                                                                        William A. Ward

LAURANT BICA

Tregojnë se një herë në kohën e Osmanllisë, kur po e çonin një malësor për ta varur, Valiu i Shkodres e pyeti se kur e kish ndjerë vehten më ngushtë. Përgjigja qe se kur i kish ardhur miku në derë të shtëpisë e nuk kish se çfarë t’i nxirrte për të ngrënë. Lirojeni kish qenë urdhri i tij.

Edhe une e kam ndjere veten ngushte, kur mora kete kumtese  rreth  nje muaj me pare sepse angazhimet e punes e te jetes, koha e shkurter qe kisha ne dispozicion, nuk me lejonin qe te lexoja e studjoja, siç desha, nje liber prej rreth 400 faqesh, siç ishte monografia e Profesor Mark Vujit “Filozofia arsimore e Akademikut Gjergj Fishta”, botuar ketu ne Lezhe ne vitin 2008. Aq me teper qe, per auditorin e nderuar qe kemi perpara, tema e marre nuk duhej t’i kalonte  me shume se 3-4 faqe. Pra lenda duhej te jepej e permbledhur ,e koncentruar, e sintetizuar. Dhe per me teper ne nje fushe si filozofia.Qe ne fillim u kerkoj te bejme nje marreveshje per termin filozofi.Ne kuptimin e mirefillte fjala  filozofi nenkupton nje koncept qe ka te beje me studimin e botes nga pikepamja e me te pergjitheshmes apo siç kish kuptimin ne lashtesi si shkenca e vetme qe perfshinte ne vetvehte te gjitha dijet.Ka dhe nje kuptim tjeter qe eshte ai hegelian i saj, si ”mbretereshe” e te gjitha shkencave,ku per çdo shkence kemi dhe filozofine perkatese.Pak a shume ne kete kuptim e perdor edhe profesor Mark Vuji, duke nenkuptuar veç te tjerash kuintesencen e mendimit  pedagogjik te Gj.Fishtes. Ne ne kumtesen tone do te flasim edhe per filozofine aresimore te akademikut Fishta,sikurse do te ndalemi ne disa “ grimca” te mirefillta filozofike qe kane te bejne me jeten,veprimtarine dhe vepren e tij, qe i kemi gjetur andej kendej ne librin e siperpermendur.Duhet ta themi me plot gojen se Fishta siç ka dimensionin e pedagogut e te teologut ka dhe ate te filozofit.Tjeter problem se sa i studjuar eshte ky i fundit.Ne te ardhmen studjuesit e rinj duhet te merren edhe me Fishten –Filozof. Studimi aktual i Prof.Mark Vujit dhe nje studim i Prof.Tonin Cobanit tani se voni, ku flet per mitologjine ne vepren  e Fishtes, na çojne pa dyshim ne kete drejtim,perbejne nje ndihmese per te nxjerre ne pah Filozofin Gjergj Fishta.Dhe s’ka si te jete ndryshe me nje Akademik te mirefillte, siç ishte At Gjergj Fishta.

Libri  i  Prof.Asoc.Dr.Mark Vuji per Fishten qe ne kapak ka te shkruar devizen e jetes se Gj. Fishtes,  qe eshte “ Perparimi dhe Atdhedashtnija”,devize qe vete ai enderonte te behej nje dite deviza e gjithe shqiptareve.Kjo me kujton devizen e afert me te ,te mos them e njejte,te mikut tim te shtrenjte ,Vasfi Samim Visokes:”Pune dhe Patriotizem”qe ma perseriste shpesh sa here e sillte rasti.Po si hyri Fishta ne jeten time?Me kujtohet ne vitet e monizmit,vitet 70-80te shekullit te  20te, nje miku im ekonomist,Lulzim Hana, me nxirrte nje  liber mbi Fishten botuar para Luftes II boterore dhe me thosh:Fishta eshte i madh si poet,le ç’shkruhet ne librat e shkolles per te!Dhe ne nje kafe diku prapa kryeministrise me recitonte permendesh me emocion vargje te tera nga kryevepra e tij”Lahuta e Malcis”. Keshtu bente perhera sa i kujtoja Padre Gjergj Fishten,recitonte gjithe pasion vargje te saj.Nje studjues tjeter ,i ndjeri Dhimiter Antoni me fliste per arkivin e Françeskaneve qe ruhet ne Arkivin e Shtetit Shqiptar e punen  shkelqyer sistematike qe kishin bere ata me skeda per Historine e Shqiperise nen udheheqjen e At Gjergj Fishtes e te te tjereve.Pas 90-es nje tjeter mik i  imi i Kosoves,po qe jeton prej mbi gjysem shekulli ne Shqiperi,ish diplomati Esat Myftari, me tregonte se ne nje nga udhetimet e tij,kish qene ne Kuvendin Françeskan te Fojnices ne Livno  te Bosnjes.Aty ne biblioteken e Kuvendit, sipas murgut françeskan qe sherbente aty,ruhej çdo gje e Fishtes e Gjeçovit dhe e te tjereve qe kishin studjuar per teologji, qe nga hartimet e deri tek temat e diplomave te tyre.Pra, besoj se ka vend ende per te kerkuar e per ta pasuruar vepren e Fishtes me ndonje vellim te ri.Me 1994 kur shkova ne Stamboll me ra ne dore nje liber i studjuesit dijetar Tahir Kolgjini me titull:”Shpallime te Lahutes se Malcis” ,ku autori merrej me shpjegimin e fjaleve te rralla e te veçanta te perdorura nga Gjergj Fishta ne vepren e tij.Shpjegimet e fjaleve shkonin nga disa rrjeshta e deri ne disa faqe.T.Kolgjini ishte njeri teper i  kulturuar midis shqiptareve te Stambollit,qe zoteronte disa gjuhe te lindjes e te perendimit,por qe une per fat te keq nuk e arrita te gjalle.Akoma e sot e kam ate liber ne biblioteken time.Prof.Tonin Cobani me bisedat e tij te herepashereshme,me botimet e tij per Fishten, qe m’i ka dhene si dhe ato qe me ka treguar per botimin e disa prej veprave te Fishtes prej tij ne kolanen prej tete veprash, te drejtuar po prej tij, ka zgjuar tek mua interesimin per njohjen e personalitetit te Akademikut Gjergj Fishta.Por ai qe do t’i vinte  vulen kesaj dhe do te me bente fishtjan do te ishte libri i Profesor Mark Vujit i permendur me lart.Falemderit Mark Vuji, te jam mirenjohes!Ti nuk je gjalle por vepra jote rron!Ti je nje Mesues i Madh qe Frymezon!Me te drejte botuesi i veprave te Fishtes Frano Kulli shkruan per vepren tende”Filozofia Aresimore e Akademikut Gjergj Fishta”si nje “botim i munguar”, qe per vlerat e veta duhet futur ne krah te veprave te Fishtes.Kjo veper eshte plotesim i tete veprave te Fishtes.Me te duhet vepruar, siç beri Enti botues “Logos” i Shkupit me veprat e Sami Frasherit qe botimin e materialeve te nje konference nderkombetare  per Sami Frasherin e quajti vepra zero e kolanes prej 20 veprash per te…

Filozofia Arsimore e Akademikut Gjergj Fishta në optiken e Profesor Mark Vujit

Eshte merite e padiskutueshme e Prof.Asoc.Dr. Mark Vuji ndriçimi per here te pare ne letrat shqipe ne kete shkalle e ne kete thellesi i mendimit pedagogjik te  nje personaliteti si Gjergj Fishta.Jo vetem kaq. Ai tregoi ne monografine e tij  se jo ana letrare perben pjesen e luanit ne vepren e Fishtes por  argumentoi se kryet e vendit i ze kontributi ne fushen e aresimit.Me kete gje ai zuri nje vend nderi  ne studimet fishtjane  ,duke çelur nje rruge te re per studiuesit e ardhshem te Gjergj Fishtes,per thellime te metejshme ne kete fushe.Si te thuash ka bere nje permbysje ne konceptimin prej nesh te vleres se vepres fishtjane.

Natyrisht te besh nje gje te tille nuk ka qene e lehte.Eshte frut i nje  pune te bere ne vite, pa zhurme e buje ,jo vetem hulumtuese e grumbulluese (siç e deshmon bibliografia me 145 tituj ne fund te librit te tij),por dhe i studimit  te kujdesshem te dhjetra e qindra faqeve ne libra, revista, gazeta, biblioteka e arkiva,ne shqip,italisht,frengjisht,rusisht(gjuhe qe profesor Marku i zoteronte). Ndaj kur flet per poetin Fishte nuk mungon te shkruaje me germa te medha Poeti-Pedagog. Ka parasysh dimensionin e Fishtes si Pedagog me P te madhe ,ka parasysh qe veprimtaria e tij ne lemin e aresimit eshte me e madhe se ajo ne letersi,dominon Pedagogu mbi Shkrimtarin dhe Poetin,pra e thene ndryshe Pedagogu-Poet.Ketu qendron e reja qe  na sjell Mesuesi i Popullit Profesor Mark Vuji ne  studimet fishtjane. Ndaj ne do i mbetemi mirenjohes atij,aq me teper tani qe s’e kemi midis nesh per ndihmesen qe ka dhene me e ne monografine e tij per At Gjergjin.Pra shtylla e pare ne Vepren e Fishtes nuk eshte Krijimtaria Artistike por Mendimi Pedagogjik dhe Veprimtaria e tij ne fushen e Arsimit,Shkences e Kultures, te  Gjuhes e Shkolles Shqipe.

Duke njohur filozofine arsimore te Fishtes profesor Marku u krijon studjuesve te Fishtes mundesine e komoditetin, qe ne nje menyre ose nje tjeter te dalin tek filozofia e mirefillte e tij,tek ndihmesa qe ka dhene Akademiku Gj.Fishta si Filozof.Merite e Mark Vujit eshte studimi i thelluar  dhe i thuket i vepres fishtjane,te shkruar, botuar e dale ne drite gjate nje shekulli,atij te 20-te.Gjithashtu studjuesi Vuji nuk ka lene t’i shpetoje asnje nga botimet e bera mbi Fishten,mbi jeten e veprimtarine e tij ne vite e dekada.Ai ka kaluar ne site botimet e ndryshme baze dhe artikujt shkencore etj., literaturen e krijuar,  mbi gjysem shekulli deri ne ditet tona,mbi te dhe ne lidhje apo ne perkatesi me te.Perzgjedhja e materialit (kujto pjesen hyrese te librit dhe shenimet ne mbi 100 faqet e para të vepres se Prof.Vujit),interpretimi i tij,puna me lime ne dore dhe paragrafet e shkurtra flasin per horizontin e tij dhe njohjen e thelle te Fishtes prej tij.

Veprat e tjera te krijuara nga Profesori Yne gjate  jetes se tij, sidomos  gjate periudhes 30 vjeçare  si drejtor i Gjimnazit “Hydajet Lezha”,si bashkepunetor i jashtem i Institutit te Studimeve Pedagogjike dhe  Katedres se Pedagogjise dhe Psikologjise te Fakultetit  te Histori- Filologjise prane Universitetit te Tiranes, flasin per profesionalizmin e larte te autorit.Mjafton te kujtojme vepren e tij te madhe jetesore Kuintologjine ( 5 vellimshin)”Kultura e te Nxenit Aktiv,Kritik e Krijues”.Njohja shume e mire e mendimit pedagogjik europian e boteror,si dhe atij shqiptar,ana profesionale shume e larte,pjesemarrja ne projekte aresimore ne rang republike etj.  deshmojne per standartet teorike e praktike dhe aftesite drejtuese e organizuese shume te larta ne sferen e arsimit te Prof.Mark Vujit.Kjo shpjegon edhe ate pse na ka dhene ate studim monografik  per Gj.Fishten, si ndofta  askush tjeter,pa folur per ate njohje te veçante qe ka per vete Fishten e vepren e tij ne proze e ne vargje.

Dhe tani te vijme tek vete permbajtja e filozofise arsimore te Gjergj Fishtes e pare ne optiken e Prof .Asoc.Dr. Mark Vujit qe jepet,gjithenje sipas konceptimit te autorit ne  5 kapituj.Ne te parin behet fjale per jeten ,formimin dhe veteformimin intelektual te Fishtes.Ate, qe eshte me e rendesishme ketu, e perben fakti se Zef Ndok Simoni (Emri i vertete i Gjergj Fishtes),i lindur me 1871, vertet u formua ne Kuvendet Françeskane te Bosnjes e Dalmacise dhe erdhi si meshtar ne Shkoder,por ai u be Gjergj Fishta i Madh ne saje te punes qe beri nder vite e dekada per veteformimin intelektual te tij.Ne kapitullin e dyte flitet per krijimin nga Fishta te nje Qendre te Studimeve Albanologjike ne Shkoder dhe per ta vene ate ne sherbim te shkolles.Me 1899 u krijua nga Prend Doçi,Gjergj Fishta etj.Shoqeria “Bashkimi”ne Shkoder.Pas1912 Fishta mendoi e veproi per ta kthyer ate ne Qender Albanologjike.Kesaj i sherbyen dhe ngritja prane saj e Shtypshkronjes Françeskane,e Bibliotekes, e Muzeut Françeskan(Ky i fundit ne bashkepunim edhe me Gjeçovin).Fishta mori pjese ne Kongresin e Manastirit me 1908 dhe kryesoi Komisionin e Alfabetit Shqip qe perdorim sot.Me inisiativen e Fishtes u krijua Komisia Letrare me 1916, ku merrnin pjese personalitete shkencore si Ndre Mjeda,Aleksander Xhuvani,Hile Mosi etj.Ne krye te saj u vu gjuhetari Gjergj Pekmezi.Ajo ishte nje lloj akademie qe beri pune shume te mira ne drejtim te gjuhes.Qe me 1914 Fishta nxorri dhe nje reviste te françeskaneve “Hylli i Drites”,e cila u be reviste autoritative njelloj si simotrat e saj ne Europe,ku albanologet e huaj e kishin per nder te shkruanin.Ne kapitullin e trete, qe eshte me i shkurteri, Prof.Mark Vuji flet per gjuhen e shkollen shqipe.Ai qe me 1902 futi ne shkollat françeskane gjuhen shqipe.Duke e konsideruar shkollen si tempullin e dijes ai ishte per shtrirjen e saj pas pavaresise ne gjithe territorin e vendit . Gjithashtu ai arriti qe shkollen Fillore ta ktheje ne Plotore, deri sa ne vitin 1921 arriti te çele gjimnazin françeskan “Illyricum”,maturantet e pare te te cilit dolen ne vitin 1928.Ky u be nje nga shkollat me te mira ne Shqiperi,prej te cilit mund te shkoje pa me te voglen pengese ne çdo universitet te Europes e Botes.Kur Komisioni Qeveritar shkoi per kontroll e konstatoi se Drejtori Gj. Fishta ishte pa asnje ore mesimi ne klase, ju drejtua N/Drejtorit Pater Anton Arapit: C’ndodh keshtu,si eshte e mundur?

Pergjigja ishte lakonike: “Drejtori ben Shkolle! (Harton Tekstet Mesimore)”. Komisioni mbeti pa fjale… Ne kapitullin e katert qe s’mund te shihet i ndare nga i treti behet fjale per ndihmesen e Fishtes per te krijuar nje kompleks arsimor publik parauniversitar ne gjuhen shqipe.Me 1911 u kremtua ne Shkoder 50 vjetori i hapjes te se pares shkolle fillore  françeskane ne Shkoder.Fishta beri gjithçka qe ne shkolle mesimet te beheshin ne gjuhen shqipe.Ai organizoi shkollat e mbremjes per te rinj.Ngriti laboratore fizike e kimie ne shkolle.Ne korridoret e shkolles vendosi piktura te piktoreve te medhenj.Ngriti biblioteken e muzeun.Ngriti banden muzikore te shkolles te drejtuar nga At Martin Gjoka,mesues i shkolles per muzike e kompozitor i shquar shkodran.Organizoi ekskursione mesimore jashte qytetit deri ne Shiroke e shetitje ne Liqenin e Shkodres, ne krye te te cilave printe vete. Me 1928 me maturantet e pare te “Liceut Illyricum” u organizua nje ekskursion ne mbare Shqiperine me mbeshtetjen financiare te Ministrise se Arsimit te kohes.Ne kapitullin  e peste flitet per reformen aresimore Fishtjane.Ne te ai flet per rolin e dijes ne jeten e njeriut e ne bangat e shkolles,per vullnetin e veprimtarine e moralshme te njeriut,per edukaten ne perputhje me nevojat e kombit per cilesine,per shkollen si pasqyre qyteterimi, rolin e infrastruktures ne te etj.etjFishta eshte kunder politizimit te shkolles, per lirine e aresimit  privat dhe mesuesine e konsideron zeje te shenjte.Veç anes didaktike Fishta u ndal edhe tek puna edukative.Ai flet aty per edukimin atdhetar,edukimin me kulturen e tolerances fetare .Ne shkollat françeskane pati pa dallim nxenes te te tre besimeve.Ne te flitet edhe per edukimin moral,etik,mendor,estetik,per edukaten e punes, edukimin fizik,familjar,shfrytezimin e pervojes se te tjereve dhe ne fund theksohej se si të jene mesuesit eshte shkolla.

Si perfundim Filozofia Arsimore e Akademikut Gjergj Fishta sipas Profesor Mark Vujit synon drejt arritjeve qe stimulojne ne vend ndryshimet qe kerkon Koha.

Akademiku Gjergj Fishta-Poet Filozof apo Filozof Poet

Mark Vuji argumenton ne rreth 400 faqe Fishten si poet-pedagog ose me mire per te qene te sakte se Akademiku Gjergj Fishta eshte nje PEDAGOG-POET.Sipas tij ky eshte filli i kuq qe pershkon jeten ,veprimtarine dhe vepren e Fishtes.Ne baze te nje studimi te imet te vepres se tij si shkencore ashtu dhe letrare nenvizohet drejtimi kryesor i punes se tij te bere me perkushtim ne 70 vjetet e jetes se tij.Por tek Fishta ne hasim jo vetem poetin –pedagog por dhe poetin –filozof.Natyrisht ky eshte nje dimension jo ne permasat e te parit.Ajo qe duam te theksojme ketu eshte se kjo ane e tij ose nuk vihet re ,ose anashkalohet apo kalohet vetem me nje fjale, pa thene asgje per te dhe ne rastin me te keq injorohet fare.Per ne problemi nuk qendron tek ajo se a e ka At Gjergj Fishta dimensionin filozofik apo jo, por ne ç’mase?.Kjo ane e te qenit te tij per ne nuk diskutohet,aq me teper qe ai eshte teolog;per ne e rendesishme eshte vendi qe ze filozofia ne jeten e vepren e Fishtes.Dominon filozofi mbi poetin apo poeti mbi filozofin? Kemi tek Gjergj Fishta nje POET- FILOZOF apo nje FILOZOF- POET?

Kjo me kujton nje pinjoll nga dinastia rilindese DINO, qe ka jetuar ne France deri tash se voni pas viteve 90te te shek.20te, te famshmin piktor Abedin Dino.Nje mik i ngushte i  tij qe jeton ne Turqi,Ferit Edgu shkruan per te, pasi boton nje vellim voluminoz me shkrimet gazetareske te tij:”Eshte piktori qe ben edhe gazetarin apo e kunderta eshte gazetari qe ben edhe piktorin”.Pra kemi nje gazetar piktor!Ne në rastin e Fishtes duhet ta    themi me plot gojen qe kemi FILOZOFIN-POET.Ta argumentojme.

Fishta ne shkollat, qe kreu, studjoi letersine klasike greko-romake,filozofine klasike greke dhe ate te mesjetes e fill pas saj.Keto i studjoi nepermjet gjuhevet klasike qe mesoheshin po ne keto shkolla, si hebraishtja e vjeter,greqishtja e vjeter dhe latinishtja.Padyshim ai per kete qellim shfrytezoi dhe gjuhet e reja siç ishin italishtja,frengjishtja ,mbase edhe anglishtja ose gjermanishtja ose ndonje gjuhe fqinje si serbokroatishtja etj.Fishta duhet te kete ditur e perdorur si per komunikim e studim mbi 5-6 gjuhe, ndonse deri ne fund mbeti “fanatik” i gjuhes se vet te ambel e te lashte  shqipe qe e deshi aq fort…Ne shkollat françeskane te niveleve te ndryshme ai studjoi  ne latinisht veprat e poeteve romake si Virgjili,Horaci,Ovidi,Taciti etj. Natyrisht s’mund te mbetej jashte vemendjes se tij dhe nje poet filozof si Lukreci ose me sakte nje filozof poet si ky.Fishta me krejt vepren e vet na ngjet me nje filozof te statures se Lukrecit ose te paraardhesve te tij greke ,mbi shpatullat e te cileve u ngrit dhe ai.Le t’i hedhim nje sy mjedisit shkodran e me gjere, ku u rrit e u formua Fishta nga kendveshtrimi filozofik dhe te bejme deduksionet e nevojshme ne lidhje me te si Filozof-Poet.

Sikurse Homeri tek greket ,sikurse Lukreci tek romaket qe lartesoi gjuhen latine edhe Fishta beri te njejten gje me shqipen, duke qene njekohesisht edhe poet e filozof.Bile nje krijues e studjues shqiptar thote per autorin e vepres poetike “Lahuta e Malcis” edhe keto:” Fishta shenon nje rekord te pashembullt jo vetem per letersine shqiptare.Ai ka perdorur ne vepren e tij afersisht po aq fjale sa ka perdorur Shekspiri ne anglisht dhe Pushkini ne rusisht”.

Ne Shkoder ne shkollat françeskane te çdo lloj niveli,ne Kuvendin Françeskan te Gjuhadolit,ne Provincen Françeskane,ne Biblioteken Françeskane,ne Kolegjin filozofik te Troshanit,ne Kuvendin Françeskan te Rubikut,ne Liceun Illyrikum dhe ne revisten qe nxorri At Gjergj Fishta “Hylli  i  Drites “, filozofia ne kete apo ate shkalle zinte nje vend te rendesishem.Te mos flas per Kolegjin Filozofiko-Teologjik te Troshanit i vetmi ne trojet shqiptare, qe vazhdoi per 64 vjet rradhazi,i çelur me 1882,me gjithe drite hijet e veta gjate jetes se tij, e  derisa u mbyll nga komunistet  ne vitin 1946.Ky kolegj, deri me sot qe po flasim, nuk e ka pasur nje te dyte ne fushen e Filozofise.Prej tij kane dale rreth 150 kuadro,4-5 ipeshkvinj ,4 doktore shkencash me kulture solide filozofike etj.Ne kete kolegj, qe me kalimin e viteve erdhi duke u fuqizuar e konsoliduar,ka egzistuar dhe Studentati apo Klerikati qe nenkuptonte nje periudhe te studimeve te françeskaneve te rinj, kur filozofia mesohej ne menyre intensive.Ndersa nga Gjimnazi Illyrikum kane dale edhe studente qe vazhduan shkollat e larta ne Europe per Filozofi dhe u kthyen ne Shkoder.Ne vitin 1940 nje filozof françeskan si Padre Gjon Shllaku, qe kish mbaruar studimet e larta per filozofi ne Hollande, jepte ne kete gjimnaz lenden “Filozofia e koheve  tona”, te azhurnuar me te rejat me te fundit  te zhvillimeve ne kete shkence.I gjithe trupi aresimor i  gjimnazit merrej me krijimtari shkencore veç mesimdhenies dhe ne shumicen e tyre u bene personalitete ne fushat perkatese ne rang Shqiperie.

Veprimtaria krijuese e Padre Gjergj Fishtes eshte e ngritur mbi dy shina.Ne njeren kemi veprat e mirefillta letrare, kurse ne te dyten kemi krijimtarine shkencore, ku perfshihet  dhe filozofia,krahas pedagogjise e drejtimeve te tjera.Fishta ka qene nje personalitet poliedrik e enciklopedik.Ne personin e tij misherohet poeti e pedagogu,teologu e mendimtari filozof, gjuhetari e etnologu,sociologu e mjeshtri i psikologjise sociale,publicisti e polemisti i fuqishem,politikani dhe diplomati i guximshem,deputeti i Parlamentit te pare Shqiptar etj.Kemi dhe nje Fishte tjeter si dashamires i muzikes, i piktures (edhe vete ishte piktor) dhe arkitektures.Me urtine e nalte e mendjesquetesine e vet,At Gjergj Fishta si punonjes shkencor  ne fusha te ndryshme te dijes e shkences,arriti deri ne ate shkalle,sa te na jape vepra me nivel akademik, te njohura edhe nga bota intelektuale europiane.Veç dy traktateve pedagogjike si “Gjuha e Mesimit” dhe “Nevoja e Mesimit” me siguri Gjergj Fishta yne ka shkruar dhe Traktate Filozofike Teologjike.Per kete duhet rremuar ne arkivat e kuvendeve françeskane ne Bosnje e Dalmaci, ku ai kreu studimet e larta, te pakten te shihen temat e diplomave, qe ai ka mbrojtur gjate  8  vjeteve te qendrimit te tij ne to.Nuk eshte e rastit qe Akademia Italiane e Shkencave e pranoi si personalitet  te letrave ne gjirin e vet dhe ai per 6 muaj rradhazi paraqiti denjesisht historine  e letersine e popullit te vet ne qytetet kryesore te Italise para akademikeve, shkrimtareve, artisteve ,elites dhe figurave vendase, te shkences,letersise dhe arteve ne sallat e sallonet me te medha te ketij vendi perendimor,duke ngjallur admirimin e kersherine e tyre per popullin qe jetonte ne krahun tjeter te Adriatikut.

Le te shohim “trajektoren filozofike” te françeskanit Gjergj Fishta nga fillimet e shkollimit te tij e deri ne fund te jetes, kur ai kapi lartesite e nje akademiku te nje akademie te shkencave te nje vendi perendimor si Italia,ne nje kohe kur Shqiperia e jone nuk kishte as Universitet, as Akademi.Dhe ta mendosh sa lart qendronte ky Burre i Kombit Shqiptar per mençurine e vet ne raport me bashkekohesit…Ne shkollen fillore françeskane ai padyshim i ka marre disa njohuri elementare filozofike.Me 1882 u çel Kolegji i  Troshanit dhe Fishta ishte nder 10 studentet e pare qe filluan kete shkolle gjysem te mesme filozofike.Per kater vjet aty ai mori nje formim relativisht te mire ne fushen e filozofise.Eshte interesant se ne kete shkolle Fishta pas kthimit nga studimet e larta ne Bosnje dhe berjes meshtar ne atdhe, ai per disa vjet do te jete profesor ne kete kolegj dhe vite me vone edhe drejtor i  kesaj shkolle te mirefillte filozofike.Pra nxenes me rezultate te shkelqyera,profesor, drejtor. Me 1886  ai me disa te tjere shkon per nje vit,qe quhet viti i proves ne Kuvendin Françeskan te Guçjagores afer Travnikut.Ketu ndrroi emer nga Zef Simoni u be Gjergj Fishta (Mos emri i Fishtes ka lidhje me ate te heroit tone kombetar!). Fishta u frymezua nga rilindja e kombit kroat dhe prej dy personaliteteve te shquar te saj, poete ,  qe ishin njekohesisht françeskane si Ndreu Kaciq prej Dalmacie, qe i  kendoi ne gjuhen kroate jetes dhe trimerive te Skenderbeut dhe At Gega Martiq prej Bosnjes.Nen ndikimin e tyre e simbas shembullit te tyre ai ju afrua popullit,folklorit te tij, per te shkruar vepren e tij poetike “Lahuten e Malcis”.Veçse zanafilla e saj duhet kerkuar ketu. Pas nje viti te noviciatit,siç quhej ndrrimi i emrit, ai deri me 1890 vazhdoi studimet e larta per Filozofi ne Kuvendin Françeskan te Sutiskes ne Dalmaci dmth rreth 3 apo 3 vjet e gjysem.Kurse studimet e larta per Teologji ai i perfundoi me 1893 ne Kuvendin e Freterve Françeskane ne Fojnica te Livnos ne Bosnje.Kudo Fishta shkelqeu dhe per rezultate te larta u vleresua me eminentia (lat.shkelqyeshem).Pra siç shihet formimi i  Fishtes ne fushen e filozofise ka qene solid .Gjate jetes ai i zgjeroi sikurse njohurite nga fusha te tjera,perfshi e ato teologjike,edhe dijet ne sferen e filozofise.Keto arritje dora dores u manifestuan ne artikujt shkencore, qe shkroi ne revisten qe nxirrte vete “Hylli i Drites”,ku nuk mungonte dhe komponentja filozofike,referimi ne filozofe te ndryshem e deri ne artikuj te mirefillte me karakter filozofik te botuar aty prej tij.Kjo reviste u be edhe ne planin filozofik e nivelit europian.At Gjergji u muarr edhe me urtesine popullore,me proverbat, nepermjet te te cilave ai realizonte edukimin mendor dhe formimin filozofik te moshes se re, te te rinjve.

Ne librin e profesor Mark Vujit kemi dhe referenca tek filozofe te ndryshem te koheve te ndryshme qe nga lashtesia si  Lukreci etj., si Frençis Bekoni fill pas mesjetes e ne fillimet  e iluminizmit si dhe te kohes sone si Zhan Pol Sartri e shume te tjere.Dy te paret i  gjejme ne veprat e Fishtes. Keshtu per Bekonin  Gjergj Fishta sjell tezen e tij:”Njeriu, aq sa din, mundet (Te beje L.B)”, ku ai nenvizon forcen,vleren dhe rolin e dijeve qe zoteron njeriu.Fishta nga ana e vet do te shkruaje:”Fuqia shkon mbas dijes,por fort e me fort na e deshmojne punet e medha e te bindshme qe njeriu sidomos ne keto kohet e vona mberriti me perkrye  neper fuqi te dijes e te hollimit te mendjes”.Eshte interesant se keto dy fjalet e fundit i perdor edhe  Gjeçovi.Burri i urte, thote  Fishta ,eshte i fuqishem,burri i dijshem asht i forte dhe i zoti. Rilindasit (perfshi dhe Fishten, qe i takon brezit te trete te tyre) dijes i jepnin nje rendesi te posaçme. Nepermjet shkolles e perhapjes se tyre me botime e rruge te tjera, ata mendonin se do te behej zgjimi i popullit,rilindja e tij.Te njejten teze te Bekonit e gjejme por te shprehur pak me ndryshe tek rilindasi Hasan Tahsini:”Dija eshte Fuqia dhe Mundja”(dmth qe te ben fitues).Kete citim e kemi gjetur ne revisten fetare “Zani i Nalte”.Pra eshte e njekoheshme, kur ishte gjalle Fishta.

At Gjergji ka qene dhe nje polemist i fuqishem .Ende edhe sot mbahet mend ne Shkoder, e percillet goje pas goje nje diskutim filozofiko-teologjik, i zhvilluar ne Kafen e Madhe midis dy burrave te mençem e te dijshem te Shkodres, siç ishin Gjergj Fishta e Izet Bebeziqi per probleme te ndryshme te feve muslimane e te krishtere.Ishte nje polemike e diskutim publik ne sy te te gjitheve.Keta dy “Gladiatore te mendjes”,dy shkodrane te ditur,”u perleshen”miqesisht  ne sy te “publikut” ne kafen kryesore ne qender te qytetit.Nuk ka rendesi kush fitoi, fituan te gjithe dhe kjo ndeshje “trimoçash të mendimit” mbeti e u ngulit thelle ne kujtesen e brezave deri me sot.I tille qe Fishta e populli e donte pa dallim feje Fratin e shquar françeskan; nga poret e lekures se tij rrezatohej vetem Tolerance Fetare dhe  Shqiptari.Fishta,intelektual e poet i madh kombetar, kishte kryer jo vetem per gjeneraten e vet detyren e shenjte qe e theksonte Sartri se “Intelektuali eshte i shtyre te beje vetedijesimin per vetvehten dhe rrjedhimisht per te gjithe”.Nevoja e ketij vetedijesimi eshte dhe mbetet nje detyre qenesore edhe ne kontekstin e gjallimit te sotem.

Ne librin e Profesor Mark Vujit per Fishten ka paragrafe te tere qe kane lidhje me Fishten si filozof e sociolog e teolog, te cilat meritojne trajtim te posaçem.Studjuesi  i Fishtes ose me mire te themi fishtologu Mark Vuji, i  ka pare problemet nen kendveshtrimin pedagogjik, kur flet per edukimin moral (etik),edukimin estetik,edukimin mendor,edukimin familjar,kulturen e tolerances fetare etj.Ne nje menyre a nje tjeter ai eshte i detyruar te jape konsiderata sociale e sociologjike,psikologjike,por dhe teologjike ne shume raste, duke ju referuar Fishtes  tone.Keto ne kete apo ate mase plotesojne figuren e Gjergj Fishtes si filozof.Per shembull per psikologjine kemi nje botim fishtjan me titull “Psikologjia e popullit shqiptar”,qe profesor Vuji e shenon ne nje bibliografi ne fund te librit.Kur flasim per aspektet sociologjike tek Fishta, duhet patjeter te hiqen paralele edhe me dy miqte e tij te medhenj,Prend Doçin e Shtjefen Gjeçovin, qe ishin edhe sociologe,dimension qe nuk i mungon as Fishtes.Te tre kane dhene nje kontribut te çmuar ne kete drejtim, si me vepren ashtu dhe veprimtarine e tyre.

Interesant eshte nje paragraf i tere, ku kemi te shkrira ne menyre te koncentruar disa nga aspektet e siperpermendura te karakterit filozofik lidhur me At Gjergj Fishten me titull:”Asht nji shqiptar e do te rritet per Shqypni”.Po e sjellim te tere se eshte shume kuptimplotë dhe na ben te kuptojme  se sa Fishta eshte i lidhur dhe se sa shume e do popullin e vet:”Shqyptari do te behet nje vehtje e lire,me ndergjegje pikatun e me karakter,ai do te pajiset me te gjitha njato njohsi e zotsi,neper te cilat porsi nieri i perkryem nder te gjitha pikpamjet,t’a vuej jeten ma se miri,jo vetem porsi vehtje,por edhe si pjestar shoqnije,mbas pozicjonit qe te kete ne familje , ne qytet e ne shtet.Nuk do te harrojme madje se ky asht nji shqiptar e do te rritet per Shqypni;egzistencat e shpirtit e te rrethit jetesues te tij nuk jane ato t’inglizit,t’amerikanit e te frangut,por jane te veçanta,prandaj kryekreje do te bahet i zoti me e kuptue,me e ndie e me e shijue jeten shqiptare”.

Pater Gjergj Fishta jetoi vetëm për popullin Shqiptar

Akademikut Gjergj Fishta nuk i  mungon as stofi i politikanit.Ai si personalitet ka marre pjese ne ngjarjet politike qe kane ndodhur ne Shqiperi,ne Ballkan dhe ne Europe.Fishten e shikoje sa ne Parlamentin e pare shqiptar ne krah te Fan Nolit e Luigj Gurakuqit,sa ne Konferencat e ndryshme Ballkanike ne vitet 20-30te ne krah te Mustafa Qemal Ataturkut etj. ,aq edhe ne Konferencen e Paqes ne Paris me 1919,duke perfaqesuar, i veshur me petka civile, denjesisht vendin e vet,Shqiperine. Keto jane pasqyruar gjeresisht ne shtypin dhe botimet e kohes,nje pjese prej te cilave i  kam pare vete.I famshem eshte fjalimi qe ka mbajtur At Gjergj Fishta ne varrimin e patriotit Avni Rustemi ne Vlore.Ai ka folur aty si shqiptar i vertete ,me aq pathos e krenari kombetare, sa ra ne konflikt me kreret e klerit katolik ne Shqiperi,te cilet e kritikuan rende.Fishta u dha nje pergjigje teper te mençur.Aty ne ate ceremoni une kam folur si nje person atdhetar dhe jo si perfaqesues i  klerit katolik.

Fishta ka qene ne raporte shume te mira me nje sere atdhetaresh te kohes si psh me Faik Konicen dhe sivellane e tij françeskan, Shtjefen Gjeçovin.Ata e respektonin,e nderonin dhe e donin fort njeri tjetrin.Autori i librit per Fishten,Mark Vuji ka edhe nje merite tjeter lidhur me fotografite, me te cilat eshte pajisur ky botim.Jane te zgjedhura me kujdes e shume sinjifikative. Prej tyre po veçoj njeren, ku kane dale bashke  Gjergj Fishta,Lazgush Poradeci,Ernest Koliqi dhe Asdreni.Eshte nje fotografi historike,e bere ne vitin 1939, qe flet shume per secilin prej tyre dhe te gjithe bashke.Eshte nje katershe historike, personalitetesh te shquar qe bene histori e hyne ne histori me jeten e vepren e tyre.Kosova dhe ne kohen e monizmit, siç ka çmuar Lazgushin e te tjeret,ka vleresuar lart edhe Fishten e nemur e te mallkuar nga regjimi i kohes.Kjo fotografi u kushtoi shume te katerve.Fishtes as kockat ne varr nuk ja lane rehat e ja hodhen ne lume pa nam pa nishan;Koliqi si “armik”, shyqyr qe mori arratine se do e kishin vrare;Asdrenin me gjithe lutjet e njepasnjeshme, per te ardhur ne Shqiperi(qe ruhen ne Arkivin e Shtetit),nuk e qasen as ne dere; ndersa Lazgushi dogji nje pjese te mire te librave te bibliotekes se tij,i beri kurban,beri “harakiri” me to,per t’u shpetuar telasheve me te medha,internimit,burgut …Ishte nje lloj “autocensure” e dhimbshme dhe me ke:me librat!Dhe kush ishte kjo katershe,te tere BURRA TE KOMBIT,RILINDAS.Fishta poet kombetar,Asdreni autor i Hymnit Kombetar,Koliqi me ate qe beri, duke çuar mesuesit shqiptare ne trojet etnike  me 1941-1944, i beri ato prape Kombetare;ne Itali,ne dhe te huaj,ngriti dy monumente shqiptarizmi: Institutin Studimeve Shqiptare ne Rome dhe revisten “Shejzat”.Ndersa Lazgushi, si sekretar i kolonise shqiptare te Bukureshtit ne Rumani, mbeti nje rilindas i vone qe i kendoi Naimit,Shqiperise e Kombit deri ne frymen e fundit.Te kater ishin atdhetare te pashoq si ata ,me nje shqiptarizem te pamort.

Por le t’i kthehemi Fishtes tone. Profesor Mark Vuji ka ditur te perzgjedhe, nga “Lahuta e Malcise” e nga ndonje botim tjeter, vargje lapidare qe tregojne per atdhedashurine e rralle te tij.Po sjellim disa prej tyre, qe edhe po te mos u besh asnje koment, flasin vete:

Edhe hana do ta dije

                                    Edhe  djelli do t’kete pa

                                    Se perqark kesaj rrokullije

                                    Si Shqipnija vend nuk ka.

                                    Pa ty lules s’m’i vjen era,

                                    Pa ty pema frut nuk m’bjen,

                                    Mue, pa ty, nuk m’vjen pranvra,

                                    Pa ty dielli nuk m’shkelqen.

“Atdheun –do të shkruajë Fishta-e kane ne fjalën e thënë njemije vete, por ne zemer dhjete vete , po e  jo!

Ne lidhje me qendresen mbare popullore kunder te huajit,hasmit, At Gjergj Fishta do te shkruaje:

Bini toske e bini gege

                                    Si dy rr’fe qi shkojne tue djege.

Prape nga Fishta po sjellim nje dyvargesh tjeter:

Fund e maje nji a Shqypnija

                                    Nji a gjuha e kombi  nja!

I At Gjergj Fishtes eshte Betimi Madhor:

Derisa mundem me ligjerue

                                    E sa gjalle me fryme une jam

                                    Kurre Shqypni s’kam me te harrue

                                    Edhe ne vorr me te permende kam

Deri ne fund te jetes  Gjergj Fishta mbeti luftetar i paepur i çeshtjes kombetare shqiptare.

Nje merite tjeter e Profesor Mark Vujit eshte mbrojtja qe i ben Gjergj Fishtes per titullin Akademik i  Akademise se Shkencave te Italise ne vitin 1940.Fishten e propozuan per Akademik,tre figura nga me te shquarat e saj,me fame boterore.Ata e njihnin personalisht,ishin miq te ngushte te tij dhe ushqenin nje respekt te jashtezakonshem per te si personalitet shkencor dhe shkrimtar.Ata ishin nje psikolog i kalibrit boteror,dirigjenti dhe muzikanti i madh Lorenco Pertuci dhe i treti kompozitori e muzikanti i mirenjohur ne mbare boten, Pjeter Maskanji…Me gojën e vetë Fishtes apo atyre qe kane qene prane tij, profesor Vuji nxjerr ne shesh qendrimin atdhetar te tij. Ai nuk pranoi kokarden tringjyreshe te flamurit Italian t’i vihej ne gjoks sepse une kam dykolorin kuq e zi!  Fishta per 6 muaj “tundi” Italine ne qytetet me te medhenj te saj ne konferenca te ndryshme ngriti lart emrin e Shqiperise e te shqiptareve; ky 6 muajsh ishte si nje lloj internimi,per ta larguar nga Shqiperia.Por Françeskani i Madh i lidhur si mishi me thoin me token meme,siç i kish thene nje mikut te vet, u kthye menjehere ne atdhe,me te mbaruar afati i paraqitjes si Akademik ne Itali.Me pas ai  foli ne kinema Rozafat te Shkodres per rezistencen qe iliret u bene romakeve, kur Roma pushtoi Ilirine etj .etj.,duke bere aluzion hapur per pushtimin fashist te Shqiperise.

Profesor Mark Vuji me vepren e tij “Filozofia Aresimore e Akademikut Gjergj Fishta” e ka rradhitur vehten midis fishtologeve me te njohur deri me sot siç jane:Pashk Bardhi,At Zef Pllumi,Tonin Cobani,Injac Zamputi, Vehbi Bala,Engjell Sedaj i Kosoves,Daniel Gjeçaj,Kolec Cefa,Tahir Kolgjini,Aurel Plasari,Stefan Capaliku,Frano Kulli,Ndriçim Kulla,Dritan Thomallari etj.Nje pjese i ka njohur personalisht dhe nje pjese tjeter nepermjet vepres se tyre. Se fundi dalin disa konsiderata personale,te miat per Prof.Asoc.Dr. Mark Vujin.E kam njohur ne Akademine Pedagogjike te Tiranes qe kish per rektor Prof.Dr. Musa Krajen.Jam takuar me të ne mbledhjet e Akademise te Shkencave te Edukimit,ku te dy ishim anetare.Kam pire me të kafe ne Albanian University (UFO),ku ai jepte mesim.Jemi pare ne konferenca te ndryshme shkencore ne Tirane dhe ne Lezhe.Pavaresisht nga diferenca e moshes midis nesh egzistonte nje respekt i ndersjelle.Ai dinte te respektonte njerezit dhe ishte njeri i thjeshte.Profesor Kraja kish nje vemendje te veçante dhe nje kujdes te posaçem ndaj tij dhe e respektonte shume.Ishin keto dhe konsiderata e madhe qe kisha per te, qe me shtyne qe nder te paret, me t’u inicuar ky simpozium shkencor perkujtimor, te marr edhe une pjese ne te me nje kumtese per Profesor Mark Vujin.Ne shoket,miqte, te afermit e tij do ta kujtojme e do ta kujtojme dhe perseri do ta kujtojme e kurre s’do ta harrojme.Ai do te permendet perherë e perhera,sa here te perkujtohet Fishta.Me vepren e tij “Filozofia Aresimore e Akademikut Gjergj Fishta” Mark Vuji i ka ngritur vehtes nje monument,ka skulpturuar binomim e pavdekesise per vehten.Me vepren e vet per Gjergj Fishten e pavdekshem,ai pavdekeson vetvehten.

Per Profesor  Mark Vujin shkojne  apo kane vend fjalet e At Gjergj Fishtes, thene per personalitetet e medhenj, figurat e shquara te kombit tone se atyre (atij) “As vdekja s’ka ç’u ban”.

 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...