Published On: 8 Mars, 2016

Opozita VS Propaganda qeveritare dhe serbe

 

Gentian Shala

Problemet e Kosovës zënë vend të vogël në botën mediale ndërkombëtare. Kosova përmendët në ekranet televizive botërore kur ndonjëri nga sportisëve tanë korrë ndonjë fitore në gara ndërkombëtare ose kur kryeministrat e Kosovës arrijnë ndonjë marrëveshje të dëmshme me Beogradin në Bruksel. Përmendët po ashtu nga shumë gazetarë dhe analistë në diasporë nëpër faqet dhe ballinat e gazetave të huaja.

Nuk mungojnë as raportimet e mediave të huaja mbi protestat e opozitës së bashkuar. Nganjëherë, mund të vërehët një njëanshmërie ndaj temës që trajtojnë, si për shembull, fakti që në shumë raste, qëllimi i protestës pasqyrohet në mënyrë të pasaktë, madje të deformuar. Në fakt, raportimi dhe pasqyrimi i qëllimit të protestës nga ca media të huaja dhe vendore, është shpërfytyruar duke shndërruar «një protestë kundër një Zajdenice antikushtetuese» në «një protestë kundër dhënies së të drejtave shtesë për komunitetin serb të Kosovës.»

Kjo qasje dhe ky raportim është i frikshëm. Ky raporti lë të kuptohet se në sytë e shumë mediave të huaja, këto protesta shihen si kërcënim për sigurinë e komunitetit serb. Madje, mund të thuhet se ambasadorë dhe zyrtarë të lartë ndërkombëtar nuk dallojnë shumë në pikëpamje nga këto media. Qeveria dhe aparati propagandistik i saj kanë punuar shumë në këtë drejtim. Janë armata të tërë njerëzish që veprojnë ditë e natë në zyrat e huaja në Kosovë, por edhe në Europe, që vërshojnë zyrtarë dhe mediat e huaja me informata të pasakta dhe tendencioze mbi qëllimet dhe lidhjet e opozitës. Shteti serb është po ashtu shumë aktiv dhe ka ndikim të madh në mediat europiane, kryesisht frankofone. Por, opozita nuk është krejtësisht e pafajshme në këtë drejtim.

Të sqarohem. Jam i bindur dhe i vetëdijshëm, për qëllimin e mirë të opozitës, për kauzën e drejtë të protestave, dhe për rrezikun që sjellin implementimi i Marrëveshjeve të BKS-së dhe demarkacionit për Kosovën. Në fakt, pjesa dërrmuese e qytetarëve të Kosovës tashmë është e vetëdijshme për rreziqet dhe dëmet afatgjate që sjellin kompromiset e pafalshme të kësaj kaste politike. Por, duhet të nënvizohet se janë pikërisht fushatat sensibilizues të partive opozitare, sidomos LVV-së, në terren që kanë bërë të mundshme këtë vetëdijsim mbarëqytetar. Organizimi i tryezave publike me qytetarët, informimi përmes konferencave për shtyp, rrjetet sociale dhe aktivizimi kanë ndikuar në sensibilizimin e qytetarit të thjesht të Kosovës.

Fatkeqësisht, organizimi i nëndegëve jashtë Kosovës të partive opozitare nuk ka qenë në nivelin e duhur, dhe për këtë, fajin kryesor e bartë opozita e bashkuar në Prishtinë. Beteja kryesore nuk zhvillohet në terren dhe në Kosovë. Ajo zhvillohet në faqet e gazetave ndërkombëtare, në zyrat dhe ambasadat po ashtu, ku Serbia është tejet aktive, dhe qeveria e Kosovës po ashtu. Opozita duhet të krijon mekanizmat që do merren me sensibilzimin dhe deportimit në mediat ndërkombëtare të mesazhit dhe qëndrimit politik që mbron. Duhet të aktivizohen nëndegët e partive politike opozitare në Europë dhe SHBA dhe të ngarkohen me detyra të qarta siç janë: komunikimi i përditshëm me qendrat mediale ndërkombëtare mbi gjendjen në Kosovë; shkeljet kushtetuese dhe korrupsionin instutucional; sensibilizimin mbi rolin shkatërrimtar të Serbisë në Kosovë dhe qëllimet reale që ndjekë përmes politikanëve të korruptuar të Kosovës.

Nëndegat e partive opozitare në diasporë duhet të përvjelin mangët dhe të fillojnë punën seriozisht dhe intensivisht, ashtu siç kanë bërë aktivistët opozitar të shumtë në Kosovë. Eshtë e pafalshme që shteti serb të paraqitet në mediat e huaja si vend që mundohet të mbroj komunitetin serb të rrezikuar në Kosovë, dhe mos të flitet rreth pretendimeve hegjemoniste të saja.

Sensibilizimi i mediave të huaja është i domsodoshëm. Opozita ka arritur të bllokoj implementimin e marrëveshjëve, por vetëm përkohësisht, dhe kjo çështje do rihapet shumë shpejtë, qoftë përmes draftimit të statutit në pajtim me kushtetutën, qoftë përmes negociatave të reja. Eshtë jetike qe opozita të forcon pozicionin e saj politik karshi procesit të negociatëve, me qëllim që të parandalohet degradimi i mëtutjeshëm të Republikës.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...