Published On: 13 Mars, 2016

Opozita tronditëse, nuk don ta njoh demokracinë

  • Kosova duhet të shkollojë e rikualifikojë shoqërinë politike

 

Ajet Avdyli

Klasa opozitare sot në një mase të madhe, madje tronditëse, ka mangësi të mëdha në njohjen edhe të principeve bazë të përmbajtjes dhe të funksionimit të demokracisë e të shtetit ligjor. Ajo shfaq në qëndrimet dhe punën e saj një kulturë të cekët demokratike, ku mungojnë qëndrimet dhe zgjidhjet e sigurta, efektive, funksionale; kur në vizionin e tyre vihet re një amalgam idesh dhe përvoja praktike që përziejnë ndjeshëm ide të kundërta, mospajtuese per shtetin dhe qeverisjen, qe nga primitivet, mentalitetet bajraktariste, autoritariste, prepotente, kompromentuese e deri tek ato komuniste. Keto mentalitete e pervoja kanë një peshë e ndikim shumë te madh në qendrimet, mendimet dhe veprimet e klases se re politike. Mund te justifikohet kjo mungese e kultures demokratike ne fillim të procesit, por nuk mund të justifikohet fakti që në keto gati 17 vjet nuk eshte berë asnjë perpjekje serioze apo e organizuar per te mbushur boshllekun demokratik me kulturen dhe shkencen e demokracise. Mirë bëjnë qeveritaret tanë që kerkojnë dhe vendosin të trajnojnë mesuesit, mjeket etj., që të rrisin cilesinë e punes, por asnjë masë nuk është menduar deri tani, për trajnimin apo kulturimin demokratik të klases së re politike, aftesimin teorik demokratik te saj. Me pare duhet te kuptohet kjo nevoje e mprehte, ne menyre qe te mundesohet dhe nje zgjidhje efektive. Mendoj, se sa më parë të realizohet ndergjegjesimi për këtë nevoje, aq me shpejt do te çlirohemi nga dukurite e mprehta negative dhe aq me shpejt do te behet kalimi i shumepritur i demokracise kosovare, nga e brishtë në të konsoliduar e funksionale. Natyrisht, që kjo kërkon nje konceptim te gjere per kulturimin demokratik të njerezve, sepse vertet ka rendesi instalimi i institucioneve demokratike dhe rregullimi ligjor i tyre, por demokracia funksionon kur edhe njerezit i njohin ato si institucione demokratike dhe sillen ndaj tyre ne menyre demokratike. Mendja e qeverisesve dhe te qeverisurve njekohesisht ndricohet nga dituria, ndersa qyteterimi vjen nga te nxenit. Se dyti, ushtrimi i demokracise e reagimi demokratik kerkon dituri, dije, nxenie. Kjo mundeson nje vizion të plotë e të qëndrueshem, qe i hap rruge zhvillimit te demokracise dhe efektivitetit te qeverisjes dhe qeverisjes se mire. Në këtë rrugë kryhet zgjimi demokratik dhe qyteterimi i shoqerise sone.Demokracia është komunikim, bashkepunim e dialog. Në këtë marrëdhenie rol te vecantë padyshim ze komunikimi politik. Por, politika ne vendin tone mendohet si “zanati” me i lehte per t’u ushtruar. Madje ajo mendohet fusha me e sigurte per pasurim te shpejte e te paligjshem. Mjafton te vish rastesisht dhe shpesh në menyrë te pamerituar, apo në mungese te plote te standardeve në nje post politik apo te zesh nje vend në parlament dhe te veteshpallesh politikan. Ky tip politikani ne Kosovë haset rendom. Cfare mund te presesh prej kesaj kategorie politikanesh per t’i ispiruar qyteterim demokracise shqiptare? Ky tip nuk di e nuk mund te prodhoje ide politike, politike konstruktive, te komunikoje politikisht. Ai nuk mund ta dije se komunikimi politik është dialog dhe jo monolog, është degjim dhe jo imponim politik, është pjesemarrje e jo perjashtim, është zgjerim i hapesirave të lirisë e te komunikimit e jo ngushtim i tyre, është më shumë argumentim e jo urdherim e ndeshkim, është më shumë autonomi se sa shtrengim centralizues, më shumë kulturim demokratik se kenetezim kulturor, me shume respektim i ligjit e ngushtim i arbitraritetit e koorrupsionit, më shumë kontroll të njerëzve mbi te zgjedhurit, sesa imponim e shurdherim ndaj kerkesave e interesave te njerezve, me shumë bashkepunim e dialog konstruktiv mes pozites dhe opozitës, por në rastin konkret opozitën e kemi të shkokluar e teper Trap. Mendoj se do të doja të ndëgjoj më shumë komunikim sesa gazë lotësjellës, gjuajtje me shishe uji, etiketime të formave të ndryshme, vulgaritete, sharje e fyerje banale, shmangie nga e verteta dhe pergjegjshmeria. Eshtë më shume respekt e nderim qytetar për opoziten. Perballja me realitetin kosovar te lehteson të kuptosh se sa vend ka pjesa negative në këtë raport. Deri sot, komunikimi politik ne vendin tone ka krijuar nje situate tronditese qe ka zbehur dallimin primar mes te vertetes dhe te pavertetes, ligjit dhe antiligjit, te moralshmes dhe te pamoralshmes. Eshte krijuar nje pershtjellim e çoroditje e plote e opinionit, sa qe ka dobesuar ndjeshmerine ndaj dukurive negative. Ky relativizem ekstrem ndaj te vertetes dhe hapesira e gjere e shpifjeve dhe e të pavertetave apo gjysmë te vertetave i ka lodhur qytetaret e ketij vendi, i ka mpirë në veprimin e tyre, u ka vrarë shpresen për një të ardhme demokratike . Është e vertete qe ne vendin tonë janë kryer reforma në të gjitha fushat dhe është perafruar legjislacioni me ate te vendeve të BE. Megjithate, privatizimet strategjike e jo te tilla jane bere pa asnje studim paraprak, pa njohur e respektuar interesat e grupeve te interesit. Asnjë konsultim me specialiste nuk është bërë për konceptimin e reformave, prandaj dhe efektiviteti nuk ka qenë i lartë, perkundrazi, korrupsioni e informaliteti kanë lulezuar në mënyrë të frikshme. Pas luftës në skenës sonë politike i është ngjitur, bagëtia e Naimit, e cila e ka dërmuar tej mase privatizimi e Reformat propagandohen vetem të suksesshme, por asnje hap nuk behet per t’i argumentuar ato shkencerisht, per te ndergjegjesuar qytetaret për pasojat dhe kostot financiare e sociale. Në Kosovë për herë të parë pas luftës kemi një qeveri funksionale, një kryeminsitër i cili është i pregaditur dhe i perkushtuar per reforma rrënjësore në të gjitha fushat, por dihet se nuk mvaret e tëra nga kryeminsitri, kur dihet botrisht se në kualicione, shpeshëher kemi edhe mosmarveshje e mos dëgjushmëri politike. Mendoj se; nëse LDK-ja drejton me shtetin deri më 2018, dhe nëse kemi një stabilitet politik, pas veprimeve të Gjykatës speciale, ather mund të konstatojm se kemi një shoqëri të pjekur, e proceset pa shmangshëm do të marrin të mbarën. Dridhjet në partitë politike, PDK pritet të perballet me zgjedhje, AAK një parti e një regjioni të caktuar, e cila me veprimet e fundit e ka të vështirë të mbetet në skenën politike si parti paralmentare. Nisma me një lider e diler, kampion i korrupcionit, i cili pritet të ketë ftesë nga Gjikata speciale, edhe kjo mendoj se nuk ka shancë të mbetet parti e konsidliduar duke e parë edhe historikun e kaluar kriminal të sajë. VV një parti e majt bolshevike, me e pa kultur politke, me veprimet e saja, per çdo ditë po jep signale se rastësisht është në skenën politke, e cila me këto veprime shumë shpejt do të ketë ramje.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...