Published On: 23 Dhjetor, 2015

Opozita: Gjykata dënon opozitarët më ashpër se qytetarët tjerë për të njëjtat vepra

veprOpozita e bashkuar ka akuzuar gjyqësorin e vendit se është joparimor gjatë shqiptimit të masave për deputetët e opozitës dhe qytetarët tjerë, ngase përderisa të parët i dënon me burg dhe arrest shtëpiak, të dytëve u shqipton dënime në të holla.

Në pres-konferencën e sotme në selinë e Lëvizjes Vetëvendosje, anëtari i Kryesisë së kësaj partie, ish-avokati i popullit Sami Kurteshi, tha se deputetët e opozitës janë dënuar në forma të ndryshme për vepra të njëjta të cilat i kanë bëre edhe të tjerë.

Ai mori shembullin se si një qytetarë po këtë vit ka kryer të njëjtën vepër duke hedhur gaz lotsjellës dhe është dënuar me 400 euro, ndërsa deputetët disa mbahen në burg e disa në arrest shtëpiak për të njëjtën vepër.

Kurteshi: Qytetarët dhe deputet dënohen ndryshe për vepra të njëjta

“Ne kemi këtu një vendim që është marrë në maj të këtij viti për një qytetarë të Republikës së Kosovës me rastin e përdorimit të gazit lotsjellës në një vend publik. Dhe ky vendim nuk shkon përtej një dënimi me gjobë, me të holla prej 400 eurove. Dhe ne ke mi masa të ashpra në lidhje me të njëjtin veprim ndaj deputetëve Republikës së Kosovës. Ne kemi një numër të deputetëve të RKS-së të cilëve u janë shqiptuar masa të ndryshme ligjore”, tha Kurteshi.

Gjithashtu, sipas tij, ka diskriminim në masën e shqiptimit edhe për vetë deputetët të cilët, edhe pse kanë kryer vepra të njëjta, nuk janë dënuar njësoj.

Kurteshi: Deputetë që kanë kryer veprën e njëjtë kanë masa të ndryshme nga gjyqi

“Kemi Albin Kurtin, Albulena Haxhiun, Donika Kadën dhe Faton Topallin kundër të cilëve është ngritur edhe aktakuzë. Jo të gjithë nga ta mbahen në forma të njëjta. Pas burgosjes së Albin Kurtit dhe Albulena Haxhiut dhe Donika Kadës ata janë liruar me vendim të gjykatës Supreme dhe u është shndërruar masa në arrest shtëpiak, ndërsa Faton Topalli për të njëjtën vepër mbahet në burg. Në anën tjetër kemi Isma jl Kurteshin, Haxhi Shalën, Fisnik Ismajlin dhe Pal Lekajn, të cilëve u janë shqiptuar masa të ndryshme për të njëjtën vepër dhe kemi Aida Dërgutin, Besa Baftiun, Glauk Konjfucën që po ashtu për të njëjtën vepër kanë një masë krejt tjetër”, tha Kurteshi.

Bajram Ajeti nga Nisma tha se kjo po ashtu është në kundërshtim me Kushtetutën dhe se është thyer ligji për deputetë, e njëkohësisht dhe Rregullorja e punës së Kuvendit. Sipas tij, përjashtimi dhe arrestimi i deputetëve të opozitës nga Kuvendi është një vendim arbitrar i kryetarit të Kuvendit, Kadri Veseli dhe i Kryesisë.

Ajeti: Të gjitha arrestimet janë bërë në kundërshtim me Ligjin për deputetë

Gjitha këto veprime kanë rënë në kundërshtim me Kushtetutën dhe Ligjin për deputet por edhe rregulloren e punës. Sepse deputet e Kuvendi gëzojnë imunitet nga ndjekja penale, paditë civile ose shkarkimin për veprime, ose vendimet e tyre brenda fushë veprimit të përgjegjësive të tyre, si deputet të kuvendit. Ne jemi dëshmitarë se ata të gjitha veprimet e tyre i kanë kryer në kuadër të kompetencave apo fushave të cilat i kanë shtruar, apo akteve të përgjithshme i kanë shtruar në Kuvend. Dhe deputeti i Kuvendit nuk mund të arrestohet dhe as të ndalohet përderisa është duke kryer detyrat e tij si deputet i Kuvendit pa pëlqimin e shumicës së deputeteve të kuvendit.

Sa i përket Departamentit Amerikan, i cili pardje doli me qëndrimin se demarkacioni me Malin e Zi është në suaza të territorit të vendit, Muhamet Kelmendi, tha se ai qëndrimin është i papranueshëm, sepse nuk është bërë nga terreni, por në bazë të dokumentacionit që i është dhënë nga Qeveria e Kosovës.

Kelmendi: Duhet të shpërbëhet komisioni i tanishëm dhe të formohet një i ri

Ne mendojmë që Departamenti Amerikan ka vepruar në bazë të dokumentacionit që e ka dhënë Qeveria e Kosovës përmes Ambasadës amerikane që ndodhet këtu. Nuk besoj që ka pasur mundësi që të del në terren dhe të bëjë ekzaminimin ekzakt të gjendjes. Ne kemi prova të mjaftueshme të lëshuara nga ish-ushtria Jugosllave, kryesisht në Beograd, Zagreb dhe vende të tjera ku qëndron e faktuar që me të vërtetë i janë ndarë Malit të Zi mbi 8 mijë hektarë tokë. Prandaj kërkojmë që një vendim i tillë të anulohet dhe komisioni të shpërbëhet dhe të krijohet një i ri me ekspertë vendorë dhe ndërkombëtarë që do të mbështetet në këtë dokumentacion dhe të zgjedh enkas çështjen e tillë, tha Kelmendi.

Sipas tij, në momentin që ky vendim të anulohet dhe të merret vendimi për shpërbërjen e komisionit, atëherë opozita do të jetë e gatshme të bisedojë me Qeverinë për formimin e komisionit të ri.

Opozita kërkon komision për Demarkacionin me Malin e Zi

Anëtari i Kryesisë së Lëvizjes Vetëvendosje, Sami Kurteshi në një konferencë të thirrur nga opozita, ka thënë se Gjykatat e Kosovës kanë shkelur parimet, me rastin e arrestimeve të deputetëve të opozitës.

Kurteshi thotë se për përdorim të gazit lotësjellës ka raste kur një qytetar i thjeshtë është dënuar vetëm me para, ndërkaq deputetët e opozitës po mbahen në arrest.

“Ne kemi një vendim të nje gjykate të rregulllt të Kosovës, te asaj të Apelit përmes së cilës shihet klasifikimi i veprave per të cilat përndjekenn deputetët e Kosovës.Ne kemi një vendim që është marr në maj të këtij viti për një qytetar i cili ka përdor gaz lotsjellës në public, e në këtë rast dënimi shkon me gjobë në të holla me 400 euro, kur kemi masa tjera ndaj deputetëve të Kosovës për veprën e njejtë. Deputetëve tonë Albinit Albulenës, Donikes e Faton Topallit është ngrit aktakuzë”, ka thënë Kurteshi.

Kurteshi ka shtuar se Albulena Haxhiu e Fisnik Ismaili nuk kanë përdorur gaz, dhe të njëjtit e vuajnë dënimin e njejtë.

“Jo të gjithë e kanë kryer të njëjtën vepër. Albulena e Fisniku nuk kanë përdor asnjëherë gaz këtu shihet qartë shkelja e dy parimreve në gjyqësor”, është shprehur Kurteshi.

E Muhamet Kelmendi i AAK-së, ka thënë se nuk ka ndodhur deir më tani që të përjashtohet një opozitë e tërë nga seancat. Sipas tij, kryetari i Kuvendit Kadri Veseli do të hyjë në histori si personi që ka bërë shkelje të parlamentarizmit.

“Deri tani nuk ka ndodh që një kryesi të përjashtoj një opozitë të tërë, kryetari i kryesisë do të hyj në histori si person qe ka bërë shkelje të parlamentarizmit, në një mbledhje të organizuar e quajtur seancë në byfe të kuvendit”, ka thënë Kelmendi.

Kelmendi ka folur edhe për Demarkacionin me Malin e Zi, duke thënë se ka prova të mjatfueshme nga ushtria ish jugosllave që dëshmon se i është dhënë Malit të Zi.

“Kemi prova të mjaftueshme nga ushtria ish jugosllave që dëshmon se i është dhënë tokë Malit të Zi, ne kërkojmë formimin e komisionit për ketë cështje me ekspertë vendor e ndërkombëtarë”.

Opozita e ka dhënë. vendimin se duhet të anulohet ky vendim dhe të formohet komisioni”, ka thënë Kelmendi.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...