Published On: 9 Shkurt, 2016

Objekte arkeologjike të pahulumtuara në Kosovë

 

 

Objekte të shumta arkeologjike të pa hulumtuara dhe studiuara gjenden anë e kënd Ilirisë, por veçmas në shtetet e reja shqiptare, hulumtimet janë tepër të vogla. Kosova thuaja nuk din as për një të një mijtën e pasurive arkeologjike, e aq më pak ti ketë hulumtuar ato.

Kështu nga bashkëpunëtori ynë Mark Baftija kemi këto foto që dëshmojnë për pasurin arkeologjike të Kosovës, në zonën e Suharekës.

Për pamjen në foto Baftija shpjegon: Ky objekt gjendet në mes të malit, në një vend të mbrojtur mirë nga Natyra. Disa thonë se ishte strehimore Heremite”, thotë ai.

Sipas Baftisë vendi gjendet në fshatin Sellograzhdë (Lumbardhë) gjendet në Komunën e Suharekës (Therandës).

Ky fshat besohet se ka nja pasuri të madhe arkeologjike në bazë të toponimeve që ruan edhe sot.

Pjesët e këtij fshati kanë emra tipik shqiptarë P.Sh. Llom Muri…. Lluga e djegur, Në krye të livadheve, Ulicat e vjetra etj, thotë më tej Baftija.

Në vitin 1885 ky fshat pësoi nga Osmanët ndryshime të mëdha, dhe ne dimë për qëndresën në Kullën e Dedë Shabanit.

Në vitin 1919 ishte komunë dhe kishte në gjirin e vet edhe fshatin Grekoc dhe Gjinoc.

Pra në këtë zonë kemi jashtëzakonisht shumë toponim shqiptare dhe fshatrat kanë emra shqiptarë, që është karakteristik e rrallë, si Gjin-Noc, Gre-Koc. Shqiptari.eu

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...