Published On: 30 Mars, 2016

Nxënësi, mësuesi, edukata …

Nga ato pak libra që ka arrita t’i shpëtojë nga djegja babai im, janë edhe disa nga pedagogjia, psikologjia dhe filosofia, nga lamitë e profesionit të tij. Ndodhë që kohë pasë kohe t’i shfletojë. Si mësues që jam, shpesh e gjejë atë që dua në fjalorin pedagogjik. Dhe në fjalor definicioni i mësuesit:
” … është ndër profesionet më të vështira njikohësisht më së paku të paguara. Mesatarja botërore e pagesës është katër herë më pak se që do të duhej të ishte. Mësuesit janë emocionalisht shum të ngarkuar sepse problemet e fëmijëve i përjetojnë si të vetat. Përveç lëndes që e ligjërojnë kanë përgjegjsi edhe në edukatën e fëmijëve me çka nën kuptohet se duhet të kenë njohuri të konsiderushme nga psikologjia e fëmijëve.
Megjithate, nga përvoja që kam, e që duket se do të përfundojë kur të pensionohem, e shoh se përkundër përpjekjeve të sinqerta në disa raste nuk kam bërë sa duhet sidomos kur bëhet fjalë për edukatën. Ndashta edhe jo aq me faj timin sepse, tani e di se “edukata”ose mungesa e edukatës familjare është më fortë se çdo përpjekje pedagogjike …
Del ish nxënësi im në TV, më në fund prof. me master duke folur për një nxënës të trashëguar nga unë dhe thot se “… Më duhet shum punë që t’ia mësojë atë që s’ka ditë paraarrdhësi im “(?!)
E vërtetova thënjen “Çka ka shpija tregon fëmija !” … Më vie voglushi , ish nxënës me më vizitu. I vogël po me shum inteligjencë dhe edukatë. Megjthate, nuk u duru pa ma përcjellë mendimin e profesorit aktual, ish nxënësit tim i cili 90% të gitares e ka mësu nga unë: “Luani shum pak dinë për gitare sepse është amator. Unë kam fakultet dhe master për gitare”.
Para se të edukohen fëmijët duhet të edukohën mësuesit. Gjithmonë e kam konsideru si injoracë dhe turp që shkolla dhe nxënësit të shfrytëzohen për shfryrje të komplekseve duke ndërtuar autoritet të dhunshëm dhe gjithsesi të rrejshëm!
Ishte kjo përpjekja ime, shpresoj të mos jet e vonshme që, ish nxënësi im, profesor i gitares, ta kuptojë se edukata dhe kultura e tij e papërfunduar do të refuzohet nga nxënësit e tij ashtu si padyshim e ka refuzu voglushi që aktualisht është në dispozicion të tij?!
 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...