Published On: 23 Korrik, 2016

Nuk mund të ketë paqe mes kombeve pa paqe mes feve, dhe assesi pa dialog

Shkruan: Prof.dr.Jahja Drançolli

Mesazh atyre, që shkrimet dhe prononcimet e mia nuk janë duke i shfrytëzuar për dialog fetar, por përkundërazi për “mosdurim fetar”, dukuri kjo e panjohur për shqiptarët deri në ditët e sotme!
Nuk mund të ketë paqe mes kombeve pa paqe mes feve;
Nuk mund të ketë paqe në mes të feve pa dialog në mes të feve;
Nuk mund të ketë dialog mes feve pa i kuptuar shkencërisht parimet themelore të feve!
Ky është pikërisht synimi i shkrimeve, prononcimeve dhe ligjëratave të mia nga kursi i “Religjioneve Komparative”. Këtej, studimin kritik dhe akademik të religjioneve monoteiste botërore, assesi nuk duhet kuptuar si propagandë vetëm të ndonjë religjioni ose për të bërë njerëz sa më shumë “religjioz” ose më pak “religjioz”. Pra, në vend të kësaj, qëllimi i vetëm është, që të thellohet të kuptuarit e njerëzve nëpërmjet përshkrimit, analizës dhe ndjeshmërisë (empatisë). Tejkalimin e dogmatizmit të verbër, si dhe fanatizmin pa kuptuar se jemi në qendër të etnocentrizmit të ngushtë – ky do të ishte një hap i parë i rëndësishëm drejt një paqe ndërfetare jo vetëm te ne, në Ballkan, por edhe në botë! – Shqiptari.eu

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...