Published On: 24 Mars, 2016

Nuk ka ndodhur kurrë asnjëherë tek ne që dikush të vdekurit t’ia presë veshët!

  • Diskutimi i Ferat Dragës

… në mbledhjen e shefave të grupit me mua kanë qëndruar dhe kanë biseduar, kështu që mua më habit fakti se si njëri nga shefat e grupit më të madh parlamentar ka harruar – ndërsa pardje ka qenë bashkë me mua (Davidoviq: Nuk kam qenë zotëri, ju ka rrëmbyer mendja e të riut; dy ditë nuk kam qenë sepse isha i sëmurë). Aty ka qenë z. Grizogono. (këtu është z. Grizogono dhe mund ta pyesni. – Grizogono: Nuk ka qenë z. Davidoviq!)
Kryetari Luba Jovanoviq: Kjo çështje është trajtuar, e edhe Z. Grizogono do të dëshmojë se ka qenë apo jo ashtu si kam thënë pak më parë unë. (Grizogono: Po!)
Ferat beg Draga: Zotërinj deputetë të popullit, me rastin e hulumtimit lidhur me rrjedhën e zgjedhjeve komunale kërkova që edhe unë t’i them disa fjalë nga ky vend i lartë dhe i lirë. Para se të parashtroj fjalimin tim, ju lus që të keni mirëkuptim e të më falni nëse nuk arrij të paraqes mirë krejt atë që mendoj ta them në gjuhën serbe këtu në këtë Kuvend Popullor sepse shkollimin tim nuk e kam bërë në gjuhën serbe. Edhe diçka do t’u lusja, zotërinj deputetë. Nuk dua të qortoj (gjykoj) asnjërën prej partive, as nuk do ta sulmoj asnjërin krah politik, mirëpo nga vërejtjet parimore e të arsyeshme, asnjërën nuk do ta kursej. (Dushan Dimitrijeviq i ndërhyn). Unë nuk jam turk, zotëri, unë jam mysliman i nacionalitetit shqiptar, më i vjetër se ti në Ballkan, që ka të drejtën për të jetuar bashkë me ty këtu. Unë, zotëri, nuk i konsideroj si njerëz ata që me rastin e zgjedhjeve komunale kanë kryer terror, duke dhënë shkas që të derdhet gjaku, nuk i konsideroj as si radikalë e as si demokratë, sepse ata janë kriminelë, e krimit duhet dhënë emrin e vërtetë si krim, pa marrë parasysh kush e bën atë. Për këtë arsye mendoj se asnjëra parti këtu sonte nuk do t’i mbrojë ata kriminelë, pa marrë parasysh nën cilën maskë e kanë kryer.
Dhe kështu, po filloj, zotërinj deputetë të popullit, që të sqaroj jo vetëm deputetëve popullorë, por edhe mbarë opinionit tonë, i cili është duke u ballafaquar me terrorizmin dhe gjakderdhjen. Është për keqardhje, zotërinj, dhe turp që të derdhet kaq shumë gjak në Prishtinë e në Mitrovicë dhe kjo krejt mu në ditën kur u mbajtën zgjedhjet. Shtypi më ka sulmuar shumë dhe nuk më ka kursyer aspak. Unë mendoj se ka këtu, zotërinj, që më kanë sulmuar, kanë menduar sikur unë jam një nga dainjtë e Beogradit, që kam karakter të ulët (të shtrembër) dhe nuk di çfarë njeriu jam. (Dëgjohet një zë: E çfarë u bë me Kumanovën?)
Kryetari Luba Jovanoviq: Zotërinj, unë mendoj se do të duhej të jemi të gjithë të kënaqur kur gjendet një deputet, i cili dëshiron të flasë vetëm për zgjedhjet komunale.
Ferat beg Draga: Një muaj para mbajtjes së zgjedhjeve komunale Klubi ynë ka vendosur që të shkojë në zgjedhje me Partinë Radikale, sepse edhe në Kuvendin Popullor ne ndihmojmë, ndonëse disa zotërinj prej këtu thonë se paskemi qenë të detyruar që t’i shesim votat tona, se për këto vota ne do të përfitojmë koncesione dhe nuk di më çka tjetër. (Vërejtja nga ana e demokratëve). Zotërinjtë e krahut demokratik, aq janë të zgjuar, të saktë, aq mirë i kontrollojnë gjërat deri në imtësi sa asgjë nuk mund t’u shpëtojë pa e parë me sytë e tyre, madje as një fije mëndafshi që ka kaluar përtej kufirit tonë. Atëherë, le të na shpjegojë zotëria ku janë ato koncesione që na i paska dhënë (dhuruar) qeveria radikale me votat tona. Ne si një parti e cila është edukuar në frymën e Kushtetutës garantuese të vendit tonë, kemi të drejtë të lidhim marrëveshje me njërën apo tjetrën parti dhe këtë askush nuk mund ta na e mohojë. Ne, zotëri, nuk kemi kërkuar asgjë tjetër nga Partia Radikale vetëm atë çfarë na e japin Kushtetuta dhe Ligjet ekzistuese. Ne nuk kemi ende shkolla, ndonëse këtë na e garanton Kushtetuta. Ne nuk mund të hapim shkolla në gjuhën tonë amtare, ndonëse ligji na jep këtë të drejtë, nëse edhe këtë e mohoni, atëherë ju e merrni ligjin shumë lehtë, ashtu si doni. Ne ende nuk kemi gjyqin e sheriatit pa të cilin nuk mund të mbajmë as fenë gjë që për këtë edhe Kushtetuta e edhe ligjet na e garantojnë. (Dëgjohen fjalë: Kjo është larg zgjedhjeve lokale). Për këtë ju më detyruat, zotërinj, sepse po thoni se i kemi shitur votat për koncesione.
Unë dua që me këtë sqarim që dhashë, zotërinj, ta ndërpres gjë që paralajmëroj se nga partia radikale nuk kemi fituar kurrfarë koncesionesh. (Dëgjohen zëra: E ju këtë nuk dëshironi!). Mirëpo, nëse dikush ma kërkon, unë do t’i përgjigjem. Ma thoni ju vetëm një të vetmin rast, ma dëshmoni, madje nëse nga kjo ka diçka të vërtetë, unë do të jap dorëheqje nga mandati im i deputetit.
Tash, të nderuar deputetë, po kalojmë te çështja e zgjedhjeve komunale. Ashtu si ju kam thënë edhe më parë, ne kemi vendosur qysh në fillim që të merremi vesh në çdo vend ku ka qenë e mundur me partinë radikale për arsye se aty në Parlament mund të ndihmojmë. (Sv. Pribisheviq: Ka gjetur thesi harrnin! Min. Gragjevina N. Uzunoviq: Ashtu është, megjithatë edhe ju me Spahon dhe me Radiqin!) Dhe ashtu është, zotërinj, gjithkund është arritur marrëveshja me përjashtim të Prishtinës dhe Mitrovicës së Kosovës. Më lejoni që tashti, zotërinj, të përmend edhe një gjë që më ka rënë në sy dhe për këtë shkak më vjen gjynah që ka ngjarë. Zotëri Davidoviqi në fjalimin e tij, i cili ka zgjatur plot një orë e gjysmë, me rastin e interpelancës që e dha lidhur me rastin e terrorit që u bë në zgjedhjet komunale, nuk përmendi aspak ato komuna ku u derdh më shumë gjak. (Dëgjohen zëra: Çka po të intereson ty kjo gjë? Ua lë këtë radikalëve! Jovan Magovçeviq: Po ju nuk mund as të flisni për atë gjë sepse për ju zgjedhjet kanë qenë të lira!). Këtë me siguri edhe ti e di pasi ke përgatitur sulme edhe kundër meje. Ju nuk keni të drejtë që të jeni nervoz sepse ju e shihni se unë po flas duke buzëqeshur, madje shumë i qetë sepse ky është Kuvendi popullor dhe vend ku gjithsecili ka të drejtë të flasë dhe të japë mendimin e vet. (Jov. Magovçeviq: Si guxoni të flisni për diçka të tillë që nuk e dini?). Unë dyshoj në të, edhe juve, nëse atë nuk e keni bërë, ju them më falni. Meqë nuk kemi mundur të gjejmë pajtueshmëri me radikalët në Prishtinë, për shkak se radikalët patën bërë marrëveshje me demokratët, kjo menjëherë të nesërmen me arritjen e marrëveshjes, kryen një sulm i vogël kundër organizatës sonë dhe kundër të gjithë myslimanëve, sepse ajo ngjarje në atë moment nuk mund të quhej terror. Atëherë atje filluan të thyhen disa punëtori (shitore) ndërsa kanë ndodhur edhe disa thyerje kokash. (Sv. Pribiçeviq: Po kjo nuk paska qenë aq gjë e vogël!) Kanë ndodhur edhe gjëra më të mëdha që do t’i dëgjoni në vijim. (Jov. Çirkoviq: Thuaj, thuaj, të lutem të gjitha!) Unë paraprakisht u thashë se nuk do ta kursej asnjërën parti politike. (Jov Çirkoviq: Sill, të lutem, mbi të gjithë!) Disa ditë më vonë, pas ngjarjeve tragjike, erdhi Bajrami, festa jonë dhe, kur në ato momente gjendeshim në Shkup, morëm lajmin se sulmuesit e Prishtinës, në rrugën që lidh stacionin me qytetin, kanë kontrolluar të gjitha qerret, pajtanët (fjakerët) dhe automobilat, duke kërkuar deputetët popullorë të Prishtinës për t’i sulmuar e poshtëruar.
Aty ka qenë Ministri i Punëve të Brendshme në Shkup dhe unë iu kam drejtuar, duke i kërkuar mbrojtje në mënyrë që deputetët popullore të kthehen të lirë nëpër shtëpitë e tyre. M’u përgjigj se do të ndërmarrë masat e duhura, mirëpo është ankuar se ka marrë një telegram nga Prishtina nga ai koalicion, që ata kërkojnë mbrojtje sepse myslimanët i kanë sulmuar dhe duan të vrasin popullatën e krishterë. Unë i tregova se kjo është e kundërta sepse myslimanët nuk kanë kurrfarë armësh me përjashtim të simpatizantëve të besueshëm, mirëpo ç’është e vërteta, ata janë të besueshmit e qeverisë, ata vazhdimisht janë treguar se për këtë janë të lirë.
Të nesërmen shkova në Prishtinë për t’u takuar me zhupanin e madh, të cilit i tregova gjithë atë që kishte ndodhur dhe që mund të ndodhë më vonë. Ai personalisht më ftoi që të shkoj edhe unë në mënyrë që ta qetësojmë gjendjen dhe të pajtojmë ato dy palë të armiqësuara që kanë ekzistuar. – Mirëpo çfarë u bë? – Të nesërmen në qytet apo në periferi të tij ka vdekur një ushtar. Atë natë ushtria e ka rrethuar qytetin nga frika se mund të ndodhë ndonjë masakër e myslimanëve kundër popullatës së krishterë. Një ushtar vdes pranë një mulliri dhe të nesërmen u bashkuan radikalët dhe demokratët, të cilët fajësonin (akuzonin) myslimanët, duke thyer pastaj punëtoritë (shitoret), duke përgjakur njerëzit; një deputet popullor ka shkuar nën mbrojtjen e tre xhandarëve, ku, edhe përkundër asaj se ishte nën mbrojtjen e tyre, një njeri nga turma e mbledhur ka arritur deri te ai, e ka sulmuar me thikë, duke i shkaktuar edhe plagë.
Mirëpo, zotërinj, unë mendoj se rrallë mund të gjenden midis faqeve të historisë, si të them serbisht, kësi lloj neronizmi (zjarrvënësi), që një ushtar vdes ose nuk vdes, kjo sikur të kishte ndodhur në njëmijë e një net. (Zhurmë dhe vërejtje). Se është kështu, zotërinj, kjo nuk dihet, sepse gjithçka është mbajtur në fshehtësi; si ka vdekur apo a ka vdekur me të vërtetë ushtari, as kjo nuk dihet. (Thirrje dhe vërejtje). Kjo tek ne nuk ka ndodhur kurrë asnjëherë që dikush të vdekurit t’ia presë veshët, kjo në ndonjë këngë mund të jetë përmendur, por kjo nuk ka ndodhur asnjëherë. Megjithatë, zotërinj, të pranojmë se ai ushtar paska vdekur… (Gaz, qeshje). Pa bërë asnjë hulumtim se si ka vdekur ushtari dhe të nesërmen mblidhet populli dhe thyen 40-50 punëtori dhe çfarë bëhet pastaj, zotërinj? – Një palë thyen punëtoritë (shitoret) e të tjerë plaçkitin, duke bartur nëpër shtëpitë e tyre sheqer e kafe.
Pa bërë asnjë hetim dhe hulumtim lidhur me atë se si ka vdekur një ushtar, të nesërmen mblidhet popullata dhe sulmon. Shkatërrojnë e rrënojnë gjithçka munden, 30-40 shitore i shkatërrojnë. Disa thyejnë e shkatërrojnë shitoret, ndërsa disa plaçkitin e marrin sheqer e kafe nëpër shitore. Unë, megjithatë, edhe përkundër asaj situate shumë të rëndë, nuk e kisha humbur shpresën se ajo gjendje mund të kapërcehej dhe popullata të qetësohej. Me kërkesën e zhupanit të madh (sunduesit të krahinës) një ditë kam udhëtuar nga Mitrovica për në Prishtinë. Në Prishtinë kam arritur mjaft herët, ka qenë ora 7,00 e mëngjesit dhe në atë kohë, kuptohet, zyra e zhupanit të madh ende nuk ka qenë e hapur. Jam ulur në zyrën e myftiut që gjendet përballë kafenesë së ashtuquajtur “Serbia e Madhe”. (Svet. Pribiçeviq: Si quhet ajo kafene?) Quhet “Serbia e Madhe”. (Vazhdojnë vërejtjet. Aqih Ahmetoviq i drejtohet Svet. Pribiçeviqit: E çka nënkupton kjo kur pyesni se si quhet ajo kafene? Çfarë do të thotë a nuk guxon kështu të quhet?) (shamatë, zhurmë).
Nuk pata asnjë paramendim (qëllim të keq) kur përmenda atë fjalë, kur tregova për të ashtuquajturën “Serbi e Madhe”. Ajo kafene quhet ashtu dhe unë mendoj se aty nuk ka kurrfarë gabimi nga ana ime. Aty kam parë dukë u grumbulluar shumë njerëz. Më njoftojnë dhe më shpjegojnë se sulmuesit po mblidhen (tubohen) për të më sulmuar mua vetëm për arsye pse kisha shkuar në Prishtinë për të qetësuar atë masë, e cila ka qenë aq shumë agresive sa myslimanët nuk kanë guxuar as të dalin nga shtëpitë e tyre. Posa mora njoftimin i jam drejtuar zhupanit të madh dhe kam kërkuar mbrojtjen prej tij që të më sigurojë rrugën për të shkuar deri te ai. Ai më është përgjigjur se rruga më është siguruar dhe menjëherë jam nisur. Pa kaluar as 100 metra, sakaq më kanë sulmuar rreth 100 njerëz, jo fëmijë, por burra prej 40 e më shumë vite të vjetër. U jam lutur që të qetësohen, duke iu thënë se kjo që bëjnë është marrëzi, se unë nuk kam ardhur këtu për asnjë qëllim të keq, por kam ardhur te organet e pushtetit. Megjithatë, tërë kjo ishte e kotë. Masa e njerëzve ka filluar të hedhin ve e gjëra të ndryshme, madje edhe gurë mbi mua. Në fillim nuk i kushtova shumë rëndësi kësaj, mirëpo më vonë filluan të hedhin gurë të mëdhenj gjë që shkaktoi edhe gjakderdhje. (Magovçeviq: Ata kanë qenë meteorë!). Kur pashë se gjendem në rrezik dhe se jam i plagosur jo vetëm unë, por edhe të tjerët, se ka ardhur deri te gjakderdhja, e kam përdorur armën për të shpëtuar jetën time. Kam shkrepur një plumb në ajër për të paralajmëruar policinë ose për të kërkuar ndonjë ndihmë tjetër. Unë mezi arrita të shpëtoj duke arritur deri te zhupani i madh, i cili më ka ofruar menjëherë ndihmën e parë mjekësore.
Dhe pas rastit të tretë unë sërish i kam mbledhur myslimanët në Klub, ku kam mbajtur një fjalim para tyre dhe kam kërkuar që, edhe përkundër gjithë kësaj, duhet të kenë besim në organet e pushtetit, se pushteti do t’i mbrojnë, ndërkaq do t’i dënojë fajtorët, të cilët më sulmuan në qendër të qytetit dhe në mes të ditës. Pastaj i kam lutur që, nëse policia nuk është gjithaq energjike për t’i mbrojtur, të mos dalin fare në zgjedhje sepse mund të ndodhë ndonjë gjakderdhje. Ju kam thënë këtë, zotërinj, sepse tashmë ishin kryer tri sulme, sulmohen deputetët, derdhet gjak, shkatërrohen shitoret, plaçkiten mallra të tregtarëve etj.; dhe krejt kjo bëhet që të mos dalin në zgjedhje. Unë edhe më herët kam thënë, se këta njerëz nuk i konsideroj as si radikalë, as si demokratë, por vetëm si shkatërrues.. Të nesërmen jam kthyer në Mitrovicë dhe kam shkuar në zyrën time. Mbi tavolinë kam gjetur një letër kërcënuese, e cila më kishte ardhur përmes postës dhe më sugjeronte: “Nëse nuk heq dorë nga zgjedhjet komunale, edhe ti do ta paguash me kokë. Kjo do të thotë, zotërinj, se edhe disa nga tanët kanë marrë letra të ngjashme kërcënuese. Dhe jam vërtetuar se edhe tetë të tjerë kanë marrë letra të ngjashme, në mesin e tyre edhe myftiu ynë. Myftiu ia ka dorëzuar letrën kryeshefit të rrethit, ndërsa unë i jam drejtuar me telegram Z. Ministër të Punëve të Brendshme, duke i sqaruar gjithçka që ka ndodhur në Prishtinë. Në telegram i kam shkruar se të dielën do të organizohet një sulm kundër nesh, se këtë kanë dashur ta bëjnë edhe para të dielës, mirëpo duke iu falënderuar ndërhyrjes energjike të një njësiti të policisë, nuk kanë mundur që këtë ta bëjnë më herët. Çfarë ka ndodhur më vonë? Të shtunën arrijnë në Prishtinë 20 sulmues për të marrë pjesë në sulm, i cili ishte përgatitur për të dielën. Ata të njëzetë kanë kaluar duke manifestuar nëpër qendër të qytetit. Menjëherë kam shkuar tek kryeshefi i rrethit dhe ia kam tërhequr vërejtjen për ardhjen (mbërritjen) e tyre dhe lidhur me këtë e kam pyetur se a është në gjendje që të na mbrojë apo jo; nëse po, të dalim në zgjedhje, përndryshe do të veprojmë si në Prishtinë dhe të mos dalim fare për të votuar. Edhe pse e kam në shtëpi telefonin, vonë në mbrëmje më është lajmëruar me telefon kryeshefi, i cili thotë se ka marrë urdhëresën nga Z. Ministër i Punëve të Brendshme që të ndërhyjë në çfarëdo rasti dhe se ministri ia ka lënë, për çdo rast edhe ushtrinë në dispozicion për të intervenuar. Pastaj më tha haptas në telefon se Ministri e ka urdhëruar që çdo gjë që ndodh, do të kërkojë përgjegjësi nga kryeshefi i rrethit. Zotërinj, ne gjithë kësaj i kemi besuar dhe të nesërmen, ditë e diel, të gjithë kemi shkuar në vendvotime. Në vendvotime deri në ora 10 gjithçka ka qenë qetë dhe ka shkuar mirë. Në ora 10, 00 me sulmuesit e Prishtinës në krye dhe bashkë me ta sulmuesit vendorë dhe të tjerët kanë kaluar nëpër qytet, duke manifestuar. Në fillim nuk i kanë bërë askujt asgjë, mirëpo në ora 1,00 pas dite kanë sulmuar votuesit tanë duke shtënë edhe me pushkë.
Me shkrepjen e parë të pushkës, kam vrapuar shpejt dhe kam dalë në ballkon të shtëpisë sime prej nga shihet rruga që shpie drejt vendvotimit e ku ishte koncentruar tërë forca e sulmuesve dhe sulmi aty është bërë. Pas zbrazjes së dytë të pushkës, menjëherë kemi parë edhe unë edhe pjesëmarrësit e tjerë se pushka ishte e njëfarë Protiqit, reformist agrar. (J. Magobçeviq: Ka vendosur për reformën agrare!) Në kohën e këtyre të shtënave me plumba ka pasur pak njerëz në rrugë për arsye se ka qenë koha e drekës, madje edhe ata që kanë qenë, kanë ikur menjëherë dhe janë mbyllur nëpër shtëpitë e tyre, ka arritur një patrullë dhe në atë kohë kanë shtënë disa herë me pushkë në ajër. Mendova që tashmë çdo gjë ka mbaruar, pra do të qetësohet situata, mirëpo pas pesë minutash, ka arritur një patrullë e dytë prej tre xhandarësh, ku kanë takuar një të ri – rrojëtar – mu para shtëpisë sime. I riu ka qenë pa pushkë, pa thikë, pa ndonjë shkop në dorë, pa asgjë, mirëpo ata e vranë dhe trupi i tij i vdekur ra në pragun e shtëpisë sime. Pas kësaj, e njëjta patrullë i ka grumbulluar edhe xhandarët e tjerë dhe kemi dëgjuar kur u është dhënë urdhri: “Përpara dhe kudo që gjeni turq, t’i vritni!” Një plak rreth të 60 –tave e vranë në oborrin e vendvotimit të tretë, diku afro 60 metra larg shtëpisë sime. Një doktor i drejtësisë – më vjen turp që po e tregoj këtë – ka grumbulluar një masë mjekroshësh leshatakë rreth vetes, ka hyrë në një mulli, duke thyer derën me tërë fuqinë dhe ka nxjerrë përjashta me forcë një plak 70 vjeçar, pastaj një tjetër rreth 80 vjeçar dhe që të dy i kanë vrarë në vend. (Një zë nga e majta: Kush është ai?) Gjyqi do ta thotë këtë. Një tjetër xhandar ka shkuar në lagjen tjetër 15 – 20 minuta larg nga vendvotimi, ka hyrë në shtëpinë e një vejushe rreth të shtatëdhjetave dhe e ka mbytur midis oborrit. Të shtëpisë së saj. Ne më vonë kemi gjetur fishekë në oborr dhe ua kemi dorëzuar organeve të pushtetit. Sot vjen zotërinj, pika më e zezë dhe më e dhembshme. Të vdekurit janë të shtrirë e të mbytur në gjak, të plagosurit lëngojnë, ndërsa zgjedhjet (votimet) vazhdojnë. (J. Magovçeviq: Zgjedhje të lira!) Katër orë, zotërinj, ne nuk kemi qenë në gjendje që t’i tërheqim të vrarët, t’u ofrojmë ndihmë të plagosurve dhe unë e kam parë që ajo gjendje do të zgjasë edhe më shumë, prandaj përmes telefonit e kam lutur komandantin e ushtrisë që të dërgojë forcat ushtarake për t’iu ofruar ndihma mjekësore të plagosurve. Deri në orën 7,00 të mbrëmjes masa është kthyer disa herë rreth shtëpisë sime, ka gjuajtur gur dhe ka thyer të gjitha dritaret. Dhe prapë votimet kanë vazhduar dhe kutitë janë mbushur me kokrra. Ashtu edhe tregojnë. Dhe të nesërmen çfarë dëgjoj? Përfaqësuesit e të tre këshillave të votimeve – e kjo ka qenë inteligjencia, ata kanë qenë ose gjyqtarë aktivë, ose ish gjyqtarë dhe avokatë të tanishëm – ata kanë gjykuar njëzëri se votimet kanë shkuar në rregull dhe zgjedhjet janë kryer sipas ligjit, duke pushtuar Komunën pa kurrfarë të drejte e ligji.
Si ju thash në fillim, një i vdekur qëndronte shtrirë në oborrin e vendvotimit numër tre, ndërsa këndej thuhet se zgjedhjet kanë përfunduar sipas ligjit. Çfarë kemi mundur ne të bëjmë, zotërinj, pos që t’u drejtohemi organeve të pushtetit dhe këtë gjë e kemi bërë, duke ia ofruar pastaj tërë materialin gjyqit. Ne tashti presim që gjyqi do të shqyrtojë lëndën dhe të vendosë se kush është përgjegjës për gjithë këtë e kush jo. Menjëherë pas kësaj, zotërinj, një jehonë është dëgjuar përmes shtypit. (Shushurimë e zhurmë). Mosni, zotërinj, që të ndjeni të fyer veten nga kjo. Nga të gjitha gazetat demokratike kanë arritur telegrame se ne jemi të armatosur, se mua gjoja ma ka dhënë Z. Pashiq shtizën, që atje të bien kokat dhe të fitohet përshtypja (bindja) se atje serbët nuk kanë kurrfarë mundësish për të jetuar. Ne jemi mbytur e larë në gjak; gjashtë të vdekur e 20 të plagosur, ankimet e vajet tona nuk dëgjohen, ndërsa ata që ne na mbytën, ata ngritin zërin dhe thonë se elementi serb është në rrezik, se ne paskemi fuqi se jemi kaçakë etj., etj. (Një zë dëgjohet nga e majta: Atëherë, pse vdesin njerëzit atje?) Nuk vdesin njerëzit atje. Vetëm një i vetëm ka vdekur atje, ndërsa këtu kanë vdekur 19 dhe një fëmijë në kraharorin e nënës së vet. (Velerijan Pribiçeviq: Çdo ditë vdesin atje, unë pranoj letra!) Janë letra të rrejshme, nuk vdesin zotëri. Malazezët janë hakmarrë duke mbytur 17, 18 dhe një fëmijë e kanë mbytur në prehër të nënës së vet. E vetmja gjë që dëgjohet kundër nesh, janë se ne bëjmë vetëm vepra penale: plaçkitim…
Prandaj, zotërinj, meqë edhe koha ka kaluar, unë më nuk do ta zgjas fjalën time. Ne të gjitha këto ndeshtrasha i kemi kaluar, ndërsa faktet për veprimet çnjerëzore ia kemi ofruar gjyqit, i cili do t’i shqyrtojë, do të tregojë pastaj se cilët janë fajtorët dhe do t’i burgosë, mirëpo mund të them se, për fat të keq, deri më tash askush nuk është burgosur. Ne kemi besim në këtë qeveri të cilën e ndihmojmë, se do të ndërmarrë të gjitha masat ligjore që e drejta të dalë në shesh. (Një zë nga krahu i majtë: Do t’i fusë në burg të gjithë serbët!) Ne nuk kërkojmë që të futet në burg ai që është i pafajshëm, por vetëm ai që ka marrë pjesë në atë vend. Dhe për këtë arsye, zotërinj deputetë të popullit, duke shpresuar në këtë qeveri se do të përmbushë krejt atë që kërkon drejtësia, ne do t’i japim votëbesimin tonë kësaj qeverie.
Kryetari Luba Jovanoviq: E ka fjalën Z. Jovan Magobçebiq lidhur me një sqarim personal.
Jovan Magobçeviq: Zotërinj deputetë, unë do të flas hapur, mirëpo tashti jam i thirrur që të përgjigjem Z. Ferat beg Draga, deputet i rrethit të Zveçanit, të cilin po e shoh dhe po e njoh sonte për herë të parë. Ai deklaroi se unë e paskam përgatitur sulmin në Prishtinë kundër tij. Ja, për këtë le të flasë Xhemal Agushi, i cili është kundërshtar imi nga Prishtina, le të tregojë se çfarë njeriu jam unë…
Unë jap fjalën e nderit se nuk jam përzier në asnjë punë, por po të mos kisha qenë i përzier dhe se po të mos kisha përgatitur, atëherë sonte nuk do të flitej fare këtë. (Duartrokitje e deputetëve të Partisë Demokratike). Atë e ka lindur turkesha, ndërsa mua serbja, dhe unë i them, nëse dyshon në mua, atëherë unë e pres, le të vije në Kaçanik…

Mitrovicë, më 22 mars 2016
Përktheu: Fzali Hajrizi

Vërejtje: Për shkak se vende-vende teksti, të thuash, është i palexueshëm, përkthimin e kam bërë të lirë. Edhe ndonjë fjalë që nuk e kam kuptuar, pra nuk ua kam ditur domethënien, si: orjupani, orjul, orjush, srnaoci, kalba, srnaovace, kauk e salba i kam përkthyer në bazë të kontekstit të fjalisë, domethënë kam bërë një përshtatje të lirë.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...