Published On: 17 Shkurt, 2016

Një vit përgjime: Si u zbulua celula xhihadiste në Shqipëri

Prokuroria tha se të pandehurit janë përgjuar nga muaji Janar 2013 deri në Janar të 2014-s, kohë gjatë të cilës është provuar tërësisht se ata organizonin rekrutimin dhe dërgimin e luftëtarëve shqiptarë në Siri. Dy imamët e vetëshpallur, Bujar Hysa e Genci Balla, përdornin 7 telefona.

Gjatë administrimit të provave shkresore nga Gjykata e Krimeve të Rënda, prokuroria thotë se të akuzuarit për nxitje terrorizmi, janë përgjuar të paktën 1 vit me radhë.

Në seancën ndaj 9 të pandehurve për rekrutim të luftëtarëve shqiptarë në Siri, përfaqësuesja e akuzës ka argumentuar se provat ndaj të pandehurve janë të pakontestueshme.

Sipas saj, një nga provat e forta që prokuroria ka në dorë, janë edhe një mori përgjimesh që tregojnë se të pandehurit, jo vetëm që kishin dijeni për rekrutimin e luftëtarëve shqiptarë, por ata kanë qenë organizatorët kryesorë.

Ndërsa më kryesorët në radhët e të pandehurve, prokuroria përmend dy imamët e vetëshpallur Genci Balla në xhaminë e Unazës së Re dhe Bujar Hysa në Xhaminë e Mëzezit.

Sipas prokurorisë, nga përgjimet rezulton se kjo celulë ekstremiste në Shqipëri, kishte lidhje edhe me rekrutimin e xhihadistëve në Itali, ndërsa janë përcaktuar rrugët që ata ndiqnin për dërgimin e shqiptarëve drejt Sirisë.

Prokurorja i kërkoi gjykatës të administrojë në cilësinë e provës, fashikujt e shumtë të përgjimeve, të cilat nisin në Janar të vitit 2013 dhe vazhdojnë për një vit me radhë, deri në muajin Janar të vitit 2014.

Nga përgjimet u shpreh prokurorja, kuptohet qartë se Bujar Hysa, Genci Balla, Gert Pashaj, Fadil Muslimani dhe 5 të pandehurit e tjerë, kanë pasur dijeni për rekrutimet e shqiptarëve drejt Sirisë dhe po ashtu kanë përkrahur luftën e tyre.

Sipas Akuzës, më aktivët në bisedat për rekrutime luftëtarësh, ndjekjen e itinerarit të tyre drejt Sirisë dhe përkrahje të luftës për xhihad, rezultojnë Bujar Hysa e Genci Balla, të cilët në total kanë përdorur 7 numra telefoni të ndryshëm.

Këto numra celulari sqaroi prokurorja, të pandehurit i përdornin në intervale të ndryshme kohe, kjo për të shmangur përgjimin, i cili ka zgjatur prej Janar 2013 deri në Janar 2014.

Ndërsa referuar vdekjes së Diamant Rashës në Siri, Bujar Hysa është përgjuar duke konfirmuar vdekjen e tij me fjalët “Iku, një nga vëllezërit tanë, shkoi tek Allahu”.

Por në këta fashikuj përgjimesh, nuk janë përfshirë edhe përgjimet ambientale që agjentë të Shërbimit Informativ kanë kryer në ambientet e Xhamisë së Unazës së Re, gjatë kohës që aty predikonte imami i vetëshpallur, Genci Balla.

Kanë qenë pikërisht këto informacione, që kanë vënë në lëvizje Prokurorinë e Krimeve të Rënda, e cila më pas ka legjitimuar si përgjimet ambientale, ashtu edha ato telefonike.

Por në radhën e provave të prokurorisë, janë edhe verifikimet e kryera për të gjithë shtetasit shqiptarë që janë dërguar në Siri, përfshi gra dhe fëmijë, shumë prej të cilëve kanë mbetur aty në mëshirë të fatit.

Të pandehurit nuk e kanë pranuar asnjëherë akuzën, pasi në çdo seancë ata pranojnë luftën e shenjtë, por jo akuzat e prokurorisë.

Një gjë të tillë e kanë përmendur edhe gjatë seancës së djeshme, ku kanë ironizuar strehimin nga Shqipëria, të rreth 2 mijë muxhahedinëve.

I pandehuri Bujar Hysa, ka replikuar me gjykatën, duke thënë se përkrahin luftën e shenjtë dhe jo dy mijë spiunë që do sjellë Amerika në Shqipëri.

Ndaj 9 të pandehurve që po gjykohen në Gjykatën e Krimeve të Rënda, rëndojnë disa akuza, ku ndër më kryesoret është ajo e rekrutimit të shtetasve shqiptarë për qëllime terroriste.

Në një tjetër proces gjyqësor, në të njëjtën gjykatë, është edhe shtetasi Almir Daci, i cili konsiderohet si një nga shqiptarët më të rëndësishëm në radhët e luftëtarëve të ISIS.

Daci po gjykohet në mungesë, pasi ai është larguar nga Shqipëria, që prej vitit 2013.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...