Published On: 11 Maj, 2016

Një monografi për Kosovën si aksion europian

  • Libri i gazetares së Deutsche Welles, Mimoza Cika-Kelmendi, “Kosova si çështje europiane”, botimet “Naimi”, Tiranë 2012.

Gazetarja e Deutsche Welles, Mimoza Cika- Kelmendi sapo nxori nga shtypi librin e saj të dytë “Kosova si çështje evropiane”, botim i shtëpisë botuese “Naimi”, Tiranë. Në prag të 20 vjetorit të seksionit shqip të multimedias gjermane, libri i saj i ri është një studim monografik që i kushtohet tërësisht raporteve të shtetit të ri të Kosovës dhe aspiratës së popullit kosovar për të qenë pjesë e Evropës së bashkuar. Me përvojën e saj shumë-vjeçare ne DW, ajo sjell para lexuesve rrugën e gjatë që BE ka bërë për Kosovën qysh nga lufta në 1999 dhe deri në ditët e sotme. Autorja fokusohet në sfidat dhe vështirësitë e ndërtimit të një paqeje të qëndrueshme, integrimin europian të Kosovës, duke analizuar veçmas faktorët pengues, marrëdhëniet ndëretnike dhe situatat në veriun e Kosovës. Libri ndjek hap pas hapi agendën e Brukselit për Prishtinën, pasqyrimin e kësaj rruge dhe refleksionet e politikës kosovare për të përmbushur parimet dhe standardet europiane duke parashtruar avantazhet dhe disavantazhet e shtetit më të ri ballkanik për t’u bërë pjesë e BE. Vend të rëndësishëm në këtë studim zë dhe roli i Gjermanisë në rrugën e përshpejtimit të reformave europiane, lufta kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar si dhe bashkëpunimi me vendet fqinj. Por a është më e lehtë apo më e vështirë integrimi në BE i shtetit më të ri të Evropës? Për t’u përgjigjur kësaj pyetjeje autorja i referohet në mënyrë kronologjike zhvillimeve BE-Kosovë, ekspertëve ballkanikë e ndërkombëtarë, shtypit gjerman të cituar në Deutsche Welle. Libri nis me një parathënie në formë bisede të diplomatit austriak dhe ekspert për Ballkanin Wolfgang Petritsch: “Kosova në të vërtetë është prova e lakmusit për funksionimin e BE-së. Në qoftë se BE nuk arrin që problemin e Kosovës në sensin konstruktiv ta zgjidhë për të mirën e qytetarëve të saj, atëherë Kosova ka dështuar dhe nuk ka të drejtë të njihet si një aktor ndërkombëtar, -shkruan diplomati i njohur në hyrje të librit. -Brukseli dhe Prishtina, duhet të bëjnë detyrat e tyre të shtëpisë. Njeriu duhet të shikojë që në Prishtinë është vendosur një shtet i të drejtave dhe që nuk ka korrupsion. Kjo do të ishte një ndihmë e madhe, sepse edhe njerëzit do të kishin një ndjenjë, atë të qenies pjesë e Europës”.
Mimoza Kelmendi është po ashtu autore e librit “Kadare ndryshe”, i pritur me mjaft interes nga lexuesi shqiptar.

Skeda e librit:
Titulli: Kosova si çështje europiane
Autor: Mimoza Cika-Kelmendi
Shtëpia botuese: “Naimi”
Redaktor: Naim Zoto
Gjinia: studim monografik
Gjuha: shqip
Nr. i faqeve: 250 faqe
Çmimi: 700 lekë/ 7 euro
ISBN: 978-9928-109-28-6
Viti i botimit: 2012

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...