Published On: 22 Shkurt, 2016

Një memorial përkujtimor për 350 fisnikët e Prishtinës

Shkruan: Bajram Mjeku
Brenda dy netëve në fundnëntor të vitit 1944 në Prishtinë, partizano-çetnikët serbë rrethuan kryeqytetin e Kosovës dhe masakruan rreth 350 shqiptarë. Ishin kryesisht anëtarë të familjeve fisnike në Prishtinë.
Masakra ishte e përgjakshme dhe i ngjau Natës së Bartolomeut. Për gjysmë shekulli nuk është shkruar për të. I ngjau masakrës së policisë sekrete ruse në pyllin e Katinit në Poloni në prill të vitit 1940. Rusët masakruan rreth 22 mijë oficerë dhe intelektualë polakë, që ishin antikomunistë dhe elitë ushtarake e intelektuale e Polonisë.
Masakra kundër fisnikëve shqiptarë në Prishtinë u mbulua nga masakrat e radhës. Pak ditë më vonë ndodhi rezistenca e Brigadës së Shaban Polluzhës në Drenicë, e cila përfundoi me masakër. Në këtë hark të shkurtër kohor, ndodhën masakra tjera si në Tivar, Gjilan, Tetovë, në të cilat u masakruan mijëra djemë të rinj shqiptarë.
Kur u masakruan fisnikët e Prishtinës, familjeve të tyre ua konfiskuan edhe pronat. Familjarët që shpëtuan gjallë migruan kryesisht në Turqi, vende të ndryshme të Evropës dhe në Amerikë. Për gjysmë shekulli veçse u përshpërit për ta. Veç ndonjë të afërmi të mbetur në Prishtinë, nuk kishte kush t’i vajtonte.
Deri tash për këta fisnikë është shkruar pak dhe nuk është bërë asgjë. Shkrimtari i ndjerë Maksut Shehu, shkruajti romanin “Qielli pa pëllumba”. Personazhet e romanit janë fisnikët prishtinas dhe u botua nga shtëpia botuese “Koha” në vitin 2010. Romani doli në dritë falë shkrimtarit, Ibrahim Berisha i cili e ruajti dorëshkrimin dhe u botua nën kujdesin e tij.
Është në nderin e Kryetarit të Prishtinës dhe të Asamblesë komunale, që të ngrejnë një memorial përkujtimor për 350 anëtarët e familjeve fisnike në Prishtinë. Respekti për Prishtinën, shprehet vetëm kur respektohen fisnikët e saj, të cilët dikur i falën shkëlqim e fisnikëri.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...