Published On: 28 Qershor, 2016

Një letër nga Ilir Konushevci – Komandant “Mergimi”

 

Shkruan: Sefedin Krasniqi

Po mbushen gati dy decenie nga vrasja e Ilir Konushevcit dhe Dr. Hazir Mala, pranë fshatit të vogël Miliskajë, në aksin rrugor Qafë Mali-Bajram Curri. Duke mos pasur informacione personale të sigurta për këtë Vrasje (e shënova me V të madhe sepse ishte vrasje e madhe) vendosa të vë në spikamë përshkrimet dhe informacionet që të tjerët i kanë dhënë deri tash si: Bedri Islami, Qerim Kelmendi, Muhamet Kelmendi, Agim Vuniqi, Artan Hoxha në emisionin Xhungel 2, dhe portale të ndryshme si ; Lajmi.net, Indeksonline, të datës 3 Shtator 2012 (pa autor). I veçantë është shkrimi i Ibrahim Kelmendit, në Pamfleti, i cili përveç Xhavitit dhe Azem Sylës, në vrasjen e Ilir Konushevcit e implikon edhe ish-kryeministrin Fatos Nano.

Wikipedia
Paraprakisht do të filloj me një përshkrim kushtuar Ilir Konushevcit në Wikipedia ku shkruan kështu: Kur pritej që përmes Ilirit në Kosovë të futeshin oficerë të lartë për në UÇK, kur në Kosovë zhvilloheshin ofensiva të ashpra dhe të cilat paralajmëronin një luftë frontale, atëherë kur pritej dhe kërkohej më së tepërmi sjellje e armatimit, derisa ishte duke kryer si çdo herë detyrën e tij me përkushtimin më të madh, u vra në mëngjesin e hershëm (rreth orës 2:00) të datës 9 maj1998 atje ku më së paku pritej, në një pritë të organizuar nga dora e zgjatur e pushtuesit serb, së bashku me mjekun Hazir Mala, derisa udhëtonin për në Bajram Curr, me një kamion të ngarkuar me armatim. Vrasja e Ilirit shkaktoi një humbje të madhe për tërë vendin e në veçanti për UÇK-në dhe Shtabin e saj Qendror.
Nga ky përshkrim i shkurtër që në Ëikipedia i bëhet Ilir Konushecit, vetëvetiu lind një pyetje. Cilët ishin ata oficerë që Iliri bëhej gati t’i fuste në Kosovë. Ka pasur zëra që në atë kohë kanë folur se Ilir Konushevci kishte filluar bashkëpunimin me MM e RK të udhëhequr nga Ahmet Krasniqi. Këtë fakt apo theshethënë më së miri duhet ta dinë bashkëpunëtorët e ministrit të ndjerë.

Bedri Islami

Bedri Islami, më 04 qershor 2016, në gazetën Dita, gati pas dy decenieve i kthehet vrasjes së Ilir Konushevcit duke publikuar, në këtë gazetë, një letër me katër faqe e shkruar me dorë, me germa të mëdha nga vetë Ilir Konushevci (sipas Bedriut). Edhe pse letra është e shkruar me një shqipe të rrjedhshme, madje në kushte lufte e shkëlqyeshme, Bedri Islami e sheh të arsyeshme t’ia bëj një «transkriptim» për lexuesit. Në rregull, kjo nuk ia humb vlerën origjinalit, por origjinalit i mungon faqja e parë dhe një pyetje (pyetja n° 4) shumë e rëndësishme të cilën Iliri e ka formuluar kështu:

«A ka një njeri apo grup njerëzish, të cilëve u binden të gjithë ushtarët dhe udhëheqësit e njësive»?

Pyetjes së lartshënuar, sipas origjinalit të letrës, Iliri nuk i ka dhënë përgjigje. Ndoshta iu ka përgjigjur, por Bedri Islami e ka fshehur. Siç vërehet, letrës së shkruar me dorë, i mungon edhe faqja e parë, por në «transkriptimin» e Bedri Islamit nuk mungon!? Pse nuk është publikuar edhe dorëshkrimi i faqes së parë sikur i katër faqeve tjera, pasi qartë duket se letra i ka pasur 5 faqe, të shkruara me dorë? Pse nuk figuron as përgjigjja në pyetjen e katërt që Iliri ia shtron veti dhe «shokëve të idealit» siç thotë Bedri Islami? Nëse edhe letrës së Ilir Konushevcit i bëhet ndonjë hile, atëherë kjo është vrasje e dytë me paramendim dhe duhet të rëndojë në ndërgjegjen e Bedri Islamit. Është interesant se në pyetjen e katërt nuk është përgjigjur as Bedri Islami, siç ka vepruar me faqen e parë të letrës.
Iliri shtron një pyetje shumë të rëndësishme pasi nga vetë letra kuptohet se njësitet Guerile të Kosovës nuk kishin një komandë, nuk kishin një njeri që i komandonte apo të cilit i bindeshin të gjitha njësitet, madje nuk kishte asnjë grup njerëzish që merrte vendim e të cilin njësitet e respektonin. Kjo pyetje i kundërshton të gjitha pohimet dhe tërë propagandën, qoftë të lëshimit të komunikatave që i bënte LPK-ja e Bedri Islamit (49 komunikata) apo propagandës se ekzistonte një komandë, se ekzistonte një komandant, se ekzistonte një grup njerëzish të cilit i përgjigjeshin (nënshtroheshin) luftëtarët e UÇK-së!
Ajo që më bënë të mos i besoj qind për qind Bedri Islamit është përshkrimi që i ka bërë z. Muhamet Kelmendi sesi është zgjedhur Bedriu kryetar i LPK-së, Dega jashtë vendit, në mbledhjen e Këshillit të Përgjithshëm në Shtutgart, pikërisht në ditët kur u vra Iliri –“Mergimi”. Ja çfarë thotë z. Kelmendi «Në fund të ditës së dytë të punës së KP të Degës u propozua që mos të vendoset, po të shkohet kah krijimi i grupit të punës prej tre vetave. Kundër këtij propozimi, ishin shumë, po vetë akuzat kërkonin një analizë të gjerë. Përsëri këtu, e “zgjodhën” Bedri Islamin kryetar. Këtu qëndron edhe dëmi më i madh, sepse këtë tani e kishin në dorë, sepse ai tani ishte vegël, i cili me kohë, do t’iu jepte mundësi në luftë për të ndërprerë punën e ndërtimit të sistemit çlirimtar. Zaten këtu ishte edhe qëllimi. Ndërsa, ky njeri nuk e dinte as gjendjen, dhe nuk e njihte LPK-në brenda vendit, sikundër as UÇK-në dhe detyrat që dilnin para forcave tona. Ai dhe anëtarët e KT e KP të Degës nuk e njihnin punën e kryer nga Kryesia, detyrat që ishin shtruar përpara organizatës në ndërtimin e Frontit. Dhe, përkundër këtij shpjegimi, ky far politikani me paturpësi e mori detyrën e kryetarit dhe, në fakt, e likuidoi organizatën, këndej edhe bazën e luftës, Frontin Çlirimtar të Kosovës”. Mr. Muhamet Kelmendi, «Pse nuk u ndërtua fronti për çlirimin e Kosovës», faqe 126, 127)
Duket që Bedri Islami, për ta mjegulluar këtë vrasje, gati 20 vjet më vonë e publikon letrën e Ilirit duke shtuar dhe përmendur emra të përveçshëm dhe kontributin e tyre të paparë për luftën çlirimtare, të cilët nuk i përmend fare Iliri, tregon se Bedri Islami ka halle, pasi pritet që shumë vrasje të shqiptarëve do të dalin nga kazani i errët. Një skandal tjetër që Bedriu ia shton kësaj vrasjeje është edhe vrasja e Bislim Demirit nga Fatmir Haklaj dhe mundohet ta lidh me Azem Hajdarin duke lënë mundësinë të kuptohet se kjo ka ndodhur për hakmarrje ndaj Azemit, i cili gjoja paska qëndruar pas vëllezërve Demiri siç paska qëndruar edhe UDB-ja. Hajde çmenduri hajde! Madje, një ditë më parë sipas Bedriut, Azemi paska qëndruar në një lokal të një shqiptari të Kosovës në Tiranë, e ky kosovari paska qenë në shërbim të UDB-së, por emrin e kosovarit e ruan për veti… Për t’ia shtuar shijes mjegullnajës, Badriu flet edhe për një zë që vinte nga larg, por nuk dihet nga kush! Po si e paska dëgjuar këtë zë Bedriu, me çfarë pajisje teknike, nuk na tregon. «Gazeta Dita», 04 qershor 2016. Bedri Islami.
I kam dëgjuar me kujdes të gjitha intervistat audio të Hamdi Haklajt, i cili flet nga Suedia si dhe të Izet Haxhisë, i cili flet nga Turqia, të realizuara nga gazetarja Mira Kazhani, por nuk më rezulton se ndonjëri prej tyre e akuzon Azem Hajdarin për vrasjen e Ilir Konushevcit. Përkundrazi, vrasjet në Tropojë dhe rrethinë (150) fillojnë me vrasjen e Shkelqim Haklajt. Me kaq po ndalem këtu, sepse Dosja Tropoja nuk është qëllimi i shtejllimit tim. Për secilin person, audio intervistat e Hamdi Haklajt dhe Izet Haxhisë ekzistojnë në internet.

Qerim Kelmendi

Bashkëluftëtari i Ilir Konushevcit, thotë në një shkrim të vetin, të cilin e ka publikuar portali Lajmi.net (04 janar 2016) se vrasja e Ilir Konushevcit dhe Hazir Malës është e “blinduar në arkivat e Shqipërisë me urdhër të ish kryeministrit, Fatos Nano”. Shkrimi është mjaft i detajuar, por nuk përmenden emrat e atyre që kanë shpëtuar nga kjo pritë. Qerim Kelmendi shpreh vetëm dyshime se si shoferi, oficeri i SHIK-ut dhe përcjellësit tjerë kanë mundur të shpëtojnë, madje si është e mundur thotë ai, që ky oficeri i SHIK-ut nuk kishte kërkuar ndihmë në stacionin e parë të policisë.

Qerim Kelmendi: Fatos Nano e ka blinduar dosjen e vrasjes së Ilir Konushevcit

Muhamet Kelmendi

… Në mbledhje diskutoi edhe Dema (nofka Qerim Kelmendi) në cilësinë e përfaqësuesit të grupit për furnizim me mjete të njësiteve të UÇK-së. Ai i ngarkoi me përgjegjësi, si për mjete luftarake, ashtu edhe për mjete tjera; deri edhe për ushqim te luftërave, të cilët vinin në Tropojë për të marrë armë kryesisht sektorin e veçantë, drejtpërdrejt Azem Sylen dhe Xhavit Halitin. Por, krahas kësaj, ai falënderoi pjesën e Fondit, atë në Gjermani, i cili kishte bërë të mundur zbutjen e situatës, pasi kishte dërguar mjete financiare dhe me atë ishin blerë armë e municion. Ai ishte në mbledhje në cilësinë e pjesëmarrësit nga brenda (Shënimet nga mbledhja e KP të LPK, maj 1998, në Shtutgart). Dhe, pikërisht në ditën e dyte, në mbledhje u informuam se “Mërgimi” ishte vrarë në rrugë e sipër, në Qafë të Malit, nga grupet kriminale, duke transportuar mjete për në Tropojë. Kjo e qiti jashtë kontrollit Demën (QK), i cili ishte ftuar si dëshmitar i ngjarjeve në Shqipëri dhe përveç se akuzoi Zekën (Xhavit Halitin) dhe Dajën (Azem Sylen) për sabotim të luftës e shpërdorim të mjeteve materiale dhe bllokim të furnizimit me mjete luftarake për UÇK-në, ngarkoi personalisht këta dy persona si vrasës të “Mërgimit” (Ilir Konushecit). Madje ai përdori fjalët “…ja, gjarpërinjtë, mos të shkojmë më tutje në kërkim të fajtorëve, sepse këta janë fajtoret”… Këtu ky e humbi kontrollin dhe ofendoi edhe të tjerët. Atij iu dha vërejtje. Megjithatë, ai u bë dëshmitar dhe provoi tërësisht veprimtarinë e dëmshme të sektorit, kundër të cilit kishte qenë edhe «Mërgimi”. Por, vrasja e “Mërgimit” ishte goditje për të gjithë, sidomos për forcat e sistemit çlirimtar, për punën në Shqipëri dhe për UÇK-në. Ai ishte luftëtar i kësaj ideje të madhe çlirimtare dhe kishte kontribuar jashtëzakonisht shumë. UÇK-ja humbi një luftëtar jashtëzakonisht të zellshëm. Mr. Muhamet Kelmendi, «Pse nuk u ndërtua fronti për çlirimin e Kosovës», faqe 126, 127).

Agim Vuniqi

Me titull, SHIK-u, Xhavit Haliti e Azem Syla, me Raif Gashin e ‘Dilaverin’, të rrëfejnë për vrasjen e “Mërgimit”, Agim Vuniqi gjithashtu, siç thuhet në titull të shkrimit akuzon rëndë Xhavit Halitin, Azem Sylen etj, të cilët Bedri Islami nuk i përmend askund në shkrimin e tij kushtuar vrasjes së Ilirit!? Shkrimi i Agim Vuniqit është shumë i detajuar dhe merr në konsideratë edhe shtypin e huaj të kohës. “Kur filloi lufta (kundër autoritetit serb), secili dëshironte të bëhej shef. Për udhëheqjen kjo nuk ishte vetëm një luftë kundër serbëve – ishte po ashtu një përleshje për fuqi.” Një diplomat perëndimor, komentoi se, “taktikat e pamëshirshme të z. Thaçi janë legjendare në rajon. “Diplomati shpjegoi: “Thaçi ka një reputacion për të qenurit mjaft i egër … Haliti dhe Syla nuk janë të njohur për temperamentet e tyre të ëmbla. Kjo është një mëhallë e ashpër, dhe kërcënimet dhe vrasjet që po ndodhin.” Hedges raporton një incident nga viti 1997 në të cilin një reporter shqiptar i Kosovës, Ali Uka, ishte gjetur i vdekur në apartamentin e tij në Tiranë, kryeqytetin Shqiptar, “fytyra e tij ishte defiguruar nga therjet e përsëritura me një kaçavidë dhe tehet e shishes së thyer.” Uka ishte mbështetës i lëvizjes së Kosovës për pavarësi, por ai kishte kritikuar në shkrime. Shoku i tij i dhomës në kohën e vrasjes së tij ishte Thaçi, i quajtur me nofkën “Gjarpëri”, për të cilin, Hedges shënon se, “Dhuna ka lëvizje të gjatë…” David Walsh, më 29 Qershor 1999, New York Times.
http://www.shqiptari.eu/shik-u-xhav…

Indeksonline

Nga shunë dëshmi dhe shkrime, denoncimi që Indeksonline i bënë vrasjes së Ilir Konushevcit është shumë bindës për faktin se jep emrat dhe mbiemrat e atentatorëve të mundshëm.
– Misterin rreth vrasjes së dëshmorit Ilir Konushevcit dhe Hazir Males mund ta zgjidh shteti shqiptar. Indeksonline merr vesh se organet e ndjekjes në këtë shtet i posedojnë të gjithë emrat e të dyshuarve. Sipas burimeve, të dyshuarit që ngritën pritën ndaj këtyre dy të vrarëve janë: Shkëllzen Kurbalaj, që tash jeton në Tiranë, e herë-herë në Londër, Albert Lumnica, që jeton në Tiranë, Ylli Haklaj, Isa Krenaj, Petrit Braha, Bilsim Demiri, Agim Demiri. Të gjithë shtetas shqiptar nga Tropoja dhe rrethina.
Edhe pse shkrimi nuk ka autor duket pra si përshkrim më i detajuar dhe më kredibël. Shkrimi mund të gjendet në këtë lidhje interneti.

http://www.koha.net/?id=8&arkiva=1&l=113784

Emisioni Xhungël (Dosja Tropoja, 6 pjesë)

Përshkrimi i vrasjes së Ilir Konushevcit dhe Dr. Hazir Mala mund të shihet nga minuta 8, por është me shumë interes të shikohet dhe dëgjohet gjithë emisionin prej 30 minutash. Është me interes të veçantë të shikohen të gjitha pjesët “Dosja e Tropojës (6 pjesët). Tërë emisioni gjendet në Youtube. Pse, sepse në minutën 20, autori flet dhe shpjegon se problemet e Azem Hajdarit dhe të Haklajve kishin një histori dhe vrasje tjetër siç ishte ajo e Shkelqim Haklajt, që në vend të Shkëlqimit, Bedri Islami e përmend Ilir Konushevcin. Ndërsa, lidhjen e Ilir Konushevcit me Haklajt, Qerim Kelmendi e përshkruan kështu: «Ilir Konshevci e ka njohur shkurtimisht Fatmir Haklajn dhe nuk kanë pasur ndonjë lidhje të veçantë… » gazeta Dita, 05 maj 2016. Nëse Fatmir Haklaj e ka njohur pak dhe nuk ka pasur ndonjë lidhje të veçantë me Ilir Konushevcin, atëherë pse Fatmir Haklaj duhej të merrte hak për Ilir Konushevcin!?
Emisioni Xhungël mund të shikohet në këtë lidhje interneti.
LETRA E ILIR KONUSHEVCIT

(faqja e parë, sipas versionit të transkriptimit të Bedri Islamit, sepse origjinali mungon)
Më 18.XI.1997
Pranojnë: Shokët e idealit në diasporë
Në vend të përshëndetjes, dy fjalë për shokët e mi të ngushtë, Zahir Pajazitin dhe Adrian Krasniqin. Për të folur për këto dy burra automatikisht flet për një pjesë të madhe të Lëvizjes revolucionare ose të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës. Unë jam shumë me fat që kam pasur rastin që të rri dhe të punoj me ta. Zahiri ishte një trim i madh dhe shumë i rrallë; atentator i shkëlqyer që nuk i trembej syri nga asgjë. Me punën e tij, unë mendoj që i vuri themelet e UÇK-së. Ai i ngjalli ndjenja popullit në Kosovë dhe në diasporë, ngriti moralin të gjithë njerëzve, të cilët nuk përkulen para armikut. Ndërsa atyre që përulen i futi tmerrin në palcë. Adriani arriti që me angazhimin e tij të masivizojë në mënyrë indirekte UÇK-në. Puna e Adrianit është ajo, e cila nuk i shkoi shumëkujt për dore. Ai nuk u kënaq vetëm me këtë punë të shenjtë që bënte, të cilën e vlerësojnë të gjithë shokët, por donte që vetë të merrte pjesë në aksione konkrete, ku edhe dha jetën heroikisht. Deshën apo nuk deshëm, po të bëjmë një analizë të punës së Zahirit dhe të Adrianit del se këta i vunë themelet e aktivitetit të UÇK-së, prandaj ne na mbetet që të vazhdojmë veprën e tyre deri në çlirimin definitiv.
Faqja e dytë (2).
– Po e shkruaj këtë letër, vëllezër, duke analizuar disa nga ato gjëra, të cilat i kam vu re, me të vetmin qëllim që, së bashku, të angazhohemi në drejtim të lëvizjes e jo të ngecjes së luftës kundër armikut.
Unë gjendem në Shqipëri që nga shkurti i këtij viti. Nga këto 9 muaj, 2.5 muaj i kam kaluar në Kosovë, prandaj mendoj se i njoh në një masë rrethanat në Kosovë, në Shqipëri e shumë pak në diasporë. Prandaj ndjej obligim moral që të ju njoftoj që të ballafaqoheni edhe ju me disa probleme dhe ngecje, të cilat mendoj se do të ndihmojnë në tejkalimin e situatës. Unë do të përqendrohem në disa pyetje, të cilave do t’i përgjigjem unë, sipas mendimit tim, kurse juve ju mbetet t’i shqyrtoni, ashtu si është më së miri.
• Si bëhet organizimi i luftës guerile në Kosovë dhe a mund të jemi më të organizuar në këtë luftë?
• Si bëhet financimi i luftës në Kosovë?
• A janë të përfshira të gjitha territoret e okupuara nga njësitë tona guerile?
• A ka një njeri apo grup njerëzish, të cilëve u binden të gjithë ushtarët dhe udhëheqësit e njësive?
Përgjigjja e Ilirit në pyetjen e vet.: – Mendimi im është se, po qe se arrijmë t’i zgjidhim këto probleme, atëherë do të kishim një ushtri të mirëfilltë dhe profesionale, e cila do të arsyetonte afirmimin, i cili është arritur edhe me punën tuaj në diasporë.
(Faqja e tretë-3)
Si bëhet organizimi i luftës guerile në Kosovë dhe a mund të jemi më të organizuar në këtë luftë?
Përgjigja është fare e shkurtër: organizimi në nivel të Kosovës bëhet në mënyrë kaotike dhe jo profesionale. Përgjigja e Ilirit: – Nuk dua të futem në hollësira për të argumentuar këtë (po qe se është nevoja kam shumë argumente), por do të ndalem në atë se çfarë duhet të bëjmë. Për një të ardhme të afërt mendoj se duhet të jepni vërejtje dhe sugjerime. Për një të ardhme të largët, apo sa më parë, të gjejmë një Njeri ose një grup njerëzish, të cilët e njohin artin e luftës guerile dhe të luftës në përgjithësi. Vetëm atëherë mendoj se do të kemi një ushtri profesionale, e cila do të vepronte me përpikëri në momentet dhe në vendet e duhura.
• Si bëhet financimi i luftës guerile në Kosovë?
Përgjigjja e Ilirit:- Financimi i kësaj lufte në Kosovë bëhet jo mirë, gjithnjë e ceku sipas mendimit tim. Unë u kam tërhequr vërejtjen shokëve në Kosovë, që kanë pasur kontakt me mua, për vendimet të cilat i kishin marrë gabimisht, si për shembull: – mjete të tjera nuk u jepen njësiteve pa kryer aksion, – ndarja e mjeteve anëtarëve të familjeve të ushtarëve të vrarë nga 400 DM çdo gjashtë muaj… Unë mendoj se financimi, ose më mirë të thuhet, ndihma financiare që duhet t’u jepet njësiteve guerile ose Ushtrisë nëpër rrethe duhet të jetë kështu:
(Faqja e katër – 4)
Çdo rrethi, ose “fshati të çliruar”, si për shembull Prekazi, etj, duhet të ketë shumën fillestare, pastaj të vlejë edhe kriteri se kush angazhohet më tepër “në punë”. Unë, në rrethin ku veproj, e kam cekur këtë dhe kam gjetur mirëkuptim, kur në nivel të Kosovës, jo. Në rrethin ku kam vepruar dhe veproj herë pas here kemi arritur në një organizim në një masë të mirë. Në mbledhjen e fundit të saj (ekzistojnë disa persona udhëheqës ose shtabe lokalë) u morën dy vendime:
1. Financimi i këtij rrethi të bëhet në mënyrë direkte nga diaspora.
2. Që të emërohet në Shtabin Qendror të UÇK-së një anëtar nga ky rreth pas vdekjes së Zahir Pajazitit. Ne jemi mirënjohës ju shokëve që vendimin tonë të parë po e zbatoni dhe sugjeroj që ky vendim të zbardhet për deri sa të konstatojmë se Shtabi ka kaluar në një shkallë më të lartë të organizimit. Sa i përket pikës së dytë, unë e di shumë mirë që nuk janë të përfshira në shtab shumë rrethe, për shembull, Llapi, Deçani, Gjakova, Ferizaj, etj. Nuk dua të flas për rrethe të tjera, por rrethi i Llapit ka afruar anëtarin e saj, siç shihet në pikën e dytë, dhe për habi, refuzimi është bërë për një minutë, pa u konsultuar refuzuesi me askënd. Prapë nuk do të futemi në hollësira.
• A janë të përfshira të gjitha territoret e okupuara nga njësitë tona guerile?

Përgjigjja e Ilirit: – Me keqardhje konstatoj se nuk janë të përfshira një pjesë e madhe e territoreve të Kosovës. Afërsisht rreth 40 për qind e territoreve të Kosovës nuk janë të përfshira, për shembull, Mitrovica, Gjilani, Prizreni, Kamenica si dhe shumë pjesë. Pjesë të rretheve të ndryshme.
(Faqja e pestë – 5)
Mendoj se puna më e madhe e anëtarëve të Shtabit Qendror duhet të ishte në masivizimin dhe shtrirjen në gjithë territorin e Kosovës, Kosovës Lindore dhe në Maqedoni, pastaj, në futjen e anëtarëve të rinj në Shtabin Qendror, e jo si deri më tash që është në një rreth të ngushtë dhe i vetëkënaqur; dhe, jo si ndodhi kohët e fundit që angazhimi i disa anëtarëve të Shtabit të Kosovës të shtrihet në Shqipëri, ku, pothuajse gjithçka ka funksionuar për mrekulli dhe ku janë arritur rezultate të cilat i kanë çmuar të gjithë shokët në Kosovë. Duke cekur edhe një herë qëllimin e kësaj letre, ju tregoj se punët në Shqipëri deri më sot kanë vajtur shumë mirë, por me disa lëshime të disa personave. Unë besoj se shpejt do i mënjanojmë këto lëshime, kushtimisht lëshime, sepse mund të ketë edhe gabime, por secili duhet të përgjigjet për punën që bën. Secili duhet të përgjigjet për atë çka bën injorime, a bën shoqëri të ngushta, të cilat, për mendimin tim, janë të dëmshme, sepse ne kemi një ideal të përbashkët. Vetëm ai që e çon punën përpara, duhet përkrahë. Dhe, si përfundim, kjo është një Letër vërejtje (Kam edhe shumë lëvdata për ushtarët tanë, por mendoj se është shumë herët për ato).
Dëshiroj që ushtrinë Çlirimtare të Kosovës askush të mos e marrë si pronë private.
Ju përshëndes nga zemra Ushtari i UÇK-së, “Mërgimi”.

Këtu përfundon letra e Ilir Konushevcit, të cilën Bedri Islami e ka ruajtur gati dy decenie në “arkivin e LPK-së”, siç ka dëshirë ta quaj. Me këtë arkiv, Bedri Islami, i kundërvihet, për ta frikësuar, këdo që do të guxojë ta kundërshtojë dhe ta lidh këtë vrasje me emrat e personave të cituar nga Indeksonline, etj. Por, lidhjen që Bedri Islami ia bënë vrasjes së Ilir Konushevcit me Azem Hajdarin, lirisht mund të thuhet që kjo i duhet tjetër dhe askujt më shumë se Xhavit Halitit dhe komandantëve të Rognerit. Koha do të tregojë se pikërisht komandantët e Rognerit do të mundohen ta përdorin këtë letër si dëshmi në Gjykatën Speciale.
Letra e Ilir Konushevcit zbulon shumë anë qoftë të thëna e të errta, por të demantuara nga vetë LPK-ja, qoftë lojen që kjo Lëvizje ua ka luajtur ushtarëve të UÇK-së, në përvetësimin e UÇK-së nga fraksionet e saj-Dega jashtë vendit.
Ajo që habit shumë është mengesa e trajtimit apo shpjegimit të pyetjes së katërt që Iliri ia shtron vetit dhe “shokëve të idealit”. A ka mundësi që Iliri e ka harruar pyetjen e vet? Ndoshta, Iliri shpjegimin e ka dhënë sikur në tri pyetjet tjera, por shpjegimi në pyetjen e katërt Bedri Islamit nuk i pëlqen dhe mendoj fuqishëm që e ka fshehur. Pasi Bedriu nuk ka thënë asnjë fjalë për këtë fakt, jo me dëshirë, ne kemi të drejtë të spekulojmë, se sikur në shumë raste deri tash Bedri Islami edhe me letrën e Ilir Konushevcit është munduar të na manipulojë, sikur që ka bërë edhe me letrën e Adem Jasharit. Megjithatë, ka një dallim, në mes të këtyre dy letrave, sepse Bedri Islami e ka fshehur (së paku deri sot) origjinalin e letrës së Adem Jasharit!

 
Displaying 1 Comments
Have Your Say
  1. Fatmir Haklaj e ka patur mik dhe shoke te shpirtit(bashkpuntor te ngushte) djalin e Hazir males, i cili eshte ekzekutuar nga kundershtaret e fatmirit dhe Grupit te tij, andaj fatmiri duhet te kete patur motiv shume me te madhe, qe te marre hak per Dr. Hazir Malen, qe ishte babai i shokut te tij te ngushte, dhe dihet se Dr. hazir mala eshte vrare ne Prit nga banda qe drejtohej nga Bislim Demiri
    Bajram curri dhe Tropoja jane vende ku nifen te gjithe, andaj quditem si nuk e keni ditur kete detaj.

    Përgjigjiuni
    Pelqej(0) Nuk Pelqej(0)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...