Published On: 8 Maj, 2016

Një kryetar “i zgjedhur” që përkeqëson krizën

  • Një zgjedhje pa konsensus që përzien letrat.
  • Sébastien Gricourt

Sébastien Gricourt   

Zgjedhja kryetar nga Parlamenti, më 26 shkurt 2016, e ish-kryeministrit dhe zëvendëskryeministër e ministër i Punëve të Jashtme, Hashim Thaçi, ilustron atë që karakterizon raportin ndërmjet bashkësisë ndërkombëtare (BE, SHBA në krye) dhe të ekzekutivit kosovar.

Nuk pritet ndonjë prioritet i këtij të fundit të tregojë ndonjë aftësi për dialog dhe për të gjetur konsensusin për qetësim të krizës së thellë politike e institucionalet të krijuar në verën e vitit 2015 dhe të Prishtinës që është e interesuar për të vazhduar “dialogun” me Serbinë me ndërmjetësim të Përfaqësuesit të lartë të BE-së. Duke e marrë parasysh këtë interes politik që vlerësohet të jetë shumë i madh, Brukseli dhe Washingtoni nuk ua kanë dhënë as kredinë më të vogël tri partive kryesore opozitare.

Pasi koordinoi veprimet e veta gjatë një viti e gjysmë, por i nënshtruar ndaj konfigurimit të ri politik pas zgjedhjes kryetar i shtetit të shefit të PDK-së, kjo opozitë tani dështoi ta mbajë kohezionin e vet. Nga njëra anë, AAK-ja dhe Nisma parashikojnë se po mbeten shanset e mbajtjes së zgjedhjeve dhe se dobësimi i “partnerit” të PDK-së, LDK, ua hap rrugën udhëheqësve të tyre për kthim në ekzekutiv. Nga ana tjetër, “Vetëvendosje”, më e vrullshme dhe më mobilizuese në kritikën ndaj Qeverisë, vazhdon evolucionin e vet drejt një partie që e ka ndërtuar diskursin për një alternativë reale kundër qeverisjes grabitqare e cila dominon me vlera socialdemokrate.

Sado që votimi në Parlamentin e kryesuar nga nënkryetari kontrovers i PDK-së dhe ish- shef i SHIK-ut – Kadri Veseli, u zhvillua në kushte diskutabile, për aktorët ndërkombëtarë është e lehtë të mbyllin syrin e të thonë se institucionet e Kosovës janë “sovrane e të lira” që ta organizojnë demokracinë e vet. Pa marrë parasysh se opozita bojkotoi votimin, 81 deputetë nga 120 sish morën pjesë në votim, ndërsa Kushtetuta thotë se votimi është i vlefshëm vetëm me përkrahjen e “dy të tretave të të gjithë deputetëve të Parlamentit “ (neni . 86.4).

Ajo që vlente në vitin 2011 e që Kushtetueses i mundësoi shfronësimin e kryetarit të sapozgjedhur, aleatit të PDK-së e ndërmarrësit dhe miliarderit Behgjet Pacolli, udhëheqës i AKR-së, tani nuk duket e pranueshme nga po e njëjta Gjykatë Kushtetuese që e quajti të vlefshme e të rregullt zgjedhjen kryetar të Hashim Thaçit. Ky i fundit që pati kundërkandidat një anëtar të partisë së vet, mori, së pari 50 vota, pastaj në mënyrë misterioze 64 në votimin e dytë dhe 71 në të tretin. Ka edhe të tillë që mendojnë se arti i shantazhimit dhe i përdorimit të dosjeve kompromentuese kanë mundësuar këto kthesa befasie… Imazhi i deputetëve tashmë të njollosur nuk doli më i pastër.

Dhe nuk kishte pikë rëndësie që Marrëveshja e prillit 2011, që parashihte një reformë kushtetuese e zgjedhore që herën tjetër presidenti të zgjidhej me votën e drejtpërdrejtë, nuk u mor fare parasysh. Kjo marrëveshje, e arritur atëherë nga Ambasada amerikane, kishte mundësuar gjetjen e një alternative për shfronësimin e shpejtë të kryetarit të AKR-së nga posti i presidentit, personalitet shumë kontrovers dhe imponimin e kryetares konsensuale, ish- zëvendësdrejtoreshën e Policisë, Atifete Jahjaga. Zgjedhja e kryetarit Thaçi u bë e mundur falë 10 deputetëve kosovarë serbë, nëntë nga të cilët të Listës Serbe, parti, në radhë të parë, e afërt me Qeverinë e Beogradit, duke qenë edhe në koalicion me Qeverinë e Kosovës.

Edhe pse votat e tyre u vlerësuan të pavlefshme, vetë prania e deputetëve mundësoi të arrihet “kuorumi” i dy të tretave. Interpretimi kushtetues i vlefshmërisë së kuorumit duket të ketë peshuar më pak kësaj radhe në raport me analizën negative të bërë nga aktorë ndërkombëtarë përballë opozitës, sidomos “Vetëvendosjes”, gjë që gjatë tremuajshit të parë ilustrohet me hedhje gazi në sesionet parlamentare dhe me manifestimet masive, disa nga të cilat, me gjithë tendencat pacifiste, patën edhe shpërfaqje të dhunshme (të mos përjashtohen as provokimet e jashtme) dhe shumë arrestime të militantëve dhe të kuadrove të partive, ndër të cilët përkohësisht edhe themeluesi i LV – së, Albin Kurti.

“…kush mundëson zgjidhjen e ikësit nga përgjegjësitë e veta …”

Opozita nuk kundërshton parimin e normalizimit të marrëdhënieve të Kosovës me Serbinë, ashtu si duan të karikojnë disa komentatorë, por kritikat e saj kanë të bëjnë me formën dhe me përmbajtjen e marrëveshjeve që kaluan në Bruksel. Sidomos, meqë sovraniteti i Kosovës, tashmë i brishtë, duket viktimë e koncesioneve të reja në dobi të Beogradit dhe nga një pjesë kosovare që ngjan e dobët në kapacitetet e veta negociuese dhe sidomos e errët dhe e fshehtë kur bëhet fjalë për raportimin e saj në Parlament.

Opozita më kot u përpoq t’u tregojë aktorëve ndërkombëtarë pse mashtrohen duke përkrahur ata që rrisin rrezikshëm hendekun ndërmjet bashkësive sesa të veprojnë në frymën e shoqërisë multietnike, e cila i ka rrënuar parametrat e pavarësisë. Të përkujtojmë, më 25 gusht, Brukseli lavdërohej me marrëveshjet e reja që bënë Beogradi e Prishtina lidhur me përdorimin e urës së qytetit të ndarë, Mitrovicës, telekomunikacionin, energjinë, e sidomos për formimin e Asociacionit të Komunave me shumicë serbe.

Megjithëkëtë, udhëzimet për t’u krijuar ky Asociacion (Komunitet, Bashkësi, në gjuhën serbe) që janë përshkruar në marrëveshje, konfirmojnë frikën e shfaqur që herët nga LV-ja për natyrën e këtij entiteti administrativ të ardhshëm. I paraparë si diçka ndërmjet pushtetit lokal, që duhet të marrë kompetenca, dhe pushtetit qendror, që i mohohen kompetencat, ky Asociacion /Bashkësi, duhet të disponojë me të gjitha mënyrat për të shkatërruar pikësëpari funksionimin e një shteti tashmë në gjendje të keqe në shumë plane.

Sa i përket kryetarit të ri, besnik i vijës që e karakterizon të paktën gjatë tetë vjetëve të shkuar në ekzekutiv, ai nuk ka për të dhënë para askujt llogari për përgjegjësitë e veta për konsekuencat e kompromiseve të bëra në kuadër të dialogut me Beogradin. Nënshkrues, më 19 prill 2013 me homologun serb të atëhershëm, kryeministrin Ivica Daçiq, i marrëveshjes që definonte parimet e normalizimit të marrëdhënieve ndërmjet Serbisë e Kosovës, Hashim Thaçi ishte i kujdesshëm që të tjerët të vazhdonin bisedimet bilaterale.

Siç dhe ndodhi me LDK-në, armikun e tij të deridjeshëm, në dhjetor të vitit 2014 kur udhëheqësi i kësaj partie, Isa Mustafa, bëri koalicionin me gjithë kundërshtimin e militantëve për t’u bërë kryeministër, edhe pse kjo parti, me vota, ishte menjëherë pas PDK-së në zgjedhjet parlamentare të qershorit 2014. Kryeministri, që atëherë luftonte kundër bllokimit të opozitës dhe gëlltiste kritikat nga kampi i vet, derisa paraardhësi i tij, i bërë ministër i Punëve të Jashtme (por edhe zëvendëskryeministër dhe në fakt shef i vërtetë i Qeverisë) përpiqej, kot së koti, ta përmirësonte imazhin e vet në botë. Pos kësaj, mendimi i Gjykatës Kushtetuese i 23 dhjetorit 2015, thotë se në pikëpamje të “shkeljeve kushtetuese” të konstatuara, marrëveshja për Asociacionin /Bashkësinë “nuk është krejtësisht në përputhje” me Kushtetutën, e bën, para së gjithash, të brishtë, kapacitetin e kësaj qeverisjeje PDK-LDK nëse vihet në zbatim marrëveshja.

Por ky mendim ligjor nuk i brengos fare aktorët ndërkombëtarë të cilët përkujtojnë se po kjo Gjykatë, në vitin 2013, kishte refuzuar kërkesën e LV-së të analizohej kushtetutshmëria e marrëveshjes së Brukselit me pretekstin se ajo nuk ishte kompetente për trajtim të traktateve ndërkombëtare. Sido që të jetë, kryeministri Isa Mustafa e respektoi angazhimin e zotuar me parardhësin e vet duke ia siguruar votën e shumicës së deputetëve të LDK më 26 shkurt. Duke bërë kështu, ai përfundoi së diskredituari tërësisht partinë e kryetarit të ndjerë Ibrahim Rugova, iniciatorin e rezistencës paqësore të viteve ‘90. Për nga natyra përçarës shumë i madh dhe taktizues i pamëshirshëm, Hashim Thaçi, i cili me votën popullore nuk do të mundë të zgjidhej president, shënon thyerjen me paraardhësit e vet konsensualë. Kështu, apeli i tij tre vjet pas marrëveshjes së 19 prillit 2013 për një “dialog shumë më dinamik dhe për të shtuar efikasitetin e marrëveshjes”, vetëm se shkakton hutim. Por, ky mesazh së pari i adresohet Brukselit dhe nëse ai i dërgon përgjegjësitë në Ekzekutiv, ato bëjnë shakanë më të mirë për të hequr përgjegjësinë nga vetja.

Ajo që ai tash e tutje nuk do ta harrojë, është strategjia e tij për të mbetur president, madje për t’u bërë një “ultrapresident”… Është e mundshme që ai në këtë kohë të punojë (me PDK –në gjithmonë në kontroll pasi të zgjidhet kryetar kryeparlamentari Kadri Veseli, kryeministër i ardhshëm potencial), për reformën e shumëpritur kushtetuese e zgjedhore por ai do të mbizotërojë orientimet në shërbim të hesapeve të veta. Duke pritur këtë, është iluzore të mendohet, ashtu si mendojnë disa, se kryetari i ri nuk ka nevojë për PDK. Në mungesë të kësaj reforme, PDK-ja konservon shanset e veta për ta ruajtur pozitën dominuese dhe shkallën e mashtrimeve e të blerjeve të votave gjatë zgjedhjeve eventuale parlamentare që mund të mbahen gjatë kësaj vjeshte. Pos presidentit të ri, fitues i vërtetë i kësaj sekuence duket të jenë deputetët serbo-kosovarë. Këta të fundit do të vënë dhjetëra kushte për mbështetjen e tyre ndaj presidentit e qeverisë që kanë të bëjnë me prerogativat e Asociacionit /Bashkësisë, sidomos në kontrollin e të ardhurave doganore në kufirin e veriut të Kosovës me Serbinë, me emërimet dhe me lidhjet komanduese të Policisë e të Forcave të Armatosura të Kosovës etj.

Përvoja e pasluftës dhe definimi i statusit të Kosovës tregon se largimet nga parakushtet e pretenduara nuk janë të rastësishme. Sepse ajo që është mohuar një ditë, është zbatuar në ditën tjetër.

“Dhe nuk ka asnjë indice se Evropa do ta ndryshojë qasjen e vet”

Aq më parë pasi në Serbi, kumbara i LS-së dhe kryeministër konservator Aleksandar Vuçiq, ia doli të fitojë në zgjedhjet e 24 prillit me Partinë e vet Përparimtare e partnerët e tij duke ruajtur shumicën dërrmuese në gjithë vendin, sado që humbi disa ulëse, duke u margjinalizuar vetëm forcat e vërteta e demokratike të vendit. Sërish, me gjithë aktet e frikësimit, të falsifikimit e të kontrollit politik, që u dëshmuan nga mediet, Brukseli vazhdon të mjegullojë çështjen duke e paraqitur fituesin si një proevropian që punon për pajtim me Kosovën…

Në këto rrethana, minoriteti serb në Kosovë, i cili ka ndihmuar fitoren e SNS-së, duke votuar në Kosovë nën kontrollin e autoriteteve serbe larg shikimit të vëzhguesve – ka shumë arsye të besojë se shpëtimi i tij vjen nga Beogradi (dhe nga Moska). Sepse, para së gjithash, sa më shumë që Kosova të largohet nga data e 17 shkurtit 2008 e quajtur “Deklarata e njëanshme e pavarësisë”, aq më shumë minoriteti serb fiton në dobi të favoreve të koncesioneve dhe madje edhe përtej asaj të paraparë me definimin e statusit të Kosovës. Në çdo rast ky është perceptimi që e kanë qytetarët e shumicës shqiptare, sepse partitë që qeverisin po i dërrmojnë me pafuqinë e tyre duke shpjeguar veprimet e veta me zhvillimin e vizonit me formulat përsëritëse, të integrimit në BE e në NATO për të motivuar përpjekjet e përbashkëta për ndërtim solid e të duhur të vendit për të gjithë.

Sa u përket fjalëve të thata të aleatëve ndërkombëtarë, ata nuk u besojnë atyre… Popullata është masivisht e papunë, ka shumë varfëri, nuk mungojnë mërgimi e represionet, por edhe padrejtësitë e mungesa e shtetit të së drejtës, nga të cilat përfiton pushteti, i cili në mënyre metodike ka organizuar kontrollin e burimeve publike e ekonomike, madje mu në kohën kur në këtë shtet pengohet popullata të përfitojë nga regjimi i liberalizimit të vizave që e ka pjesa tjetër e rajonit. Në kohën kur misioni i shtetit dhe i së drejtës evropiane dështon në vokacionin e vet për ta konsoliduar drejtësinë në Kosovë, e vetmja perspektivë që i ofrohet asaj në këtë materie (që është po ashtu shenjë e dështimit të drejtësisë së OKB-së dhe të Evropës, të cilat kanë hetuar pa mundur të gjykojnë) është të shihet UÇK-ja e gjykuar për krimet në një gjykatë speciale që sivjet do të vendoset në Holandë.

Në krime lufte shpesh përmenden edhe aludimet me trafikim organesh, të paraqitura në vitin 2010 në një raport të Këshillit të Evropës e që shënjestrojnë sidomos presidentin e ri. Por ka pak gjasa që ai të zihet në fajësi për këtë pasi është e vështirë të vendosen lidhjet dhe komandimet ndërmjet ish-funksionarëve dhe shefit të krahut politik të UÇK dhe të akteve që kanë të bëjnë me krimet e luftës. Një shembull i tillë në rajon është flagrant së rishtmi me vendimin e Gjyqit të Hagës, më 31 mars 2016 për ultranacionalistin serb, i cili e zhvilloi qetë fushatën zgjedhore në Serbi, Vojislav Sheshel. Në krye të Partisë Radikale Serbe, (pas ndarjes së të cilës lindi partia SNS në vitin 2008), ai madje edhe do të hyjë në Parlament!

Në mendjen e shumicës shqiptare, që lë për të dyshuar, nuk është imazhi i UÇK-së të njollosur nga një gjykim (i ri), por mendimi se dënimet e mundshme do të bien mbi kokën e dikujt për të shmangur kërkesat reale të drejtësisë ndaj krimit që peshon edhe në zhvillimin e Kosovës. Kosova mbetet një shtet me infuzion dhe me mbikëqyrje ndërkombëtare, me statusin juridik gjithnjë të pafuqishëm ndaj Rezolutës së OKB –së e kufizuar nga vetoja ruse dhe me marrëdhënie kontraktuale me BE-në dhe me shtete e tjera ballkanike për faktin se pesë shtete anëtare të BE-së nuk e kanë njohur pavarësinë e saj. Premtimi për të mbetur territorialisht unike nuk është garantuar përballë një Serbie që e mjegullon Brukseli dhe që zhvillon të gjitha kapacitetet e veta shtetërore për të penguar krijimin e një Kosove sovrane. Për Brukselin, si dhe Washingtonin, pseudo-marrëveshjet për siguri për një çfarëdo qeverisjeje, janë në kundërshtim të konsolidimit të demokracisë dhe të drejtësisë në Kosovë. Ajo që po ndodh në Kosovë dhe shikimi që Brukseli ka ndaj saj, është imazhi e perceptimi i “tolerancës” ndaj pushteteve autoritare dhe mafioze në Shkup dhe në Beograd. Në gjykimin e përgjithshëm për këto vende, janë shkeljet e rënda të të drejtave fondamentale që bëhen e që maten gjithnjë e më pak.

Përballë krizës së solidaritetit dhe besimit ndërmjet shteteve anëtare që u përkeqësua me administrimin kaotik të fluksit të refugjatëve, BE-ja po e neglizhon fuqimisht Ballkanin Perëndimor. Kjo i shkon për shtat edhe çiftit franko-gjerman që po përpiqet në mënyrë reciproke, duke organizuar në Paris një konferencë për Ballkanin, më 4 korrik, që do të vërë në spikamë sidomos potencialin e rinisë së tij në rigjallërimin e nxitjes së integrimit evropian. Sido që të jetë, rreziku për të sakrifikuar idealet evropiane në “rrugën ballkanike” ka ekzistuar. Me ose pa të drejtë, popujt e rajonit kanë ndjenjën të paguajnë çmimin e politikave evropiane që lënë anash angazhimet e marra nga BE-ja në Ballkan, për t’u kënaqur me rregullimin e heshtur e të dyshimtë lidhur me fluksin e refugjatëve.

Kompromiset në Marrëveshjen me Turqinë tregojnë se cilat mund të jenë tani prioritetet. Presidenti i Kosovës ka treguar që nga pavarësia se projekti i tij për qeverisje nuk është aspak më i mirë nga ai që praktikohet në Maqedoni dhe në Serbi, qoftë dhe një “erdoganizim” politik pa forcuar fuqinë e shtetit. Në këto tri vende dominojnë pakënaqësitë e mëdha dhe hendeqet e komuniteteve. Është koha për të investuar në çdo gjë që lejon lulëzimin e demokracisë e të drejtësisë në vend të përfitimit të atyre nga zbrazëtia e status quo-ja.

Sébastien Gricourt ishte këshilltar politik në Ballkan (1997-2010), në Afganistan (2010-2011) dhe për Operacionet ushtarake evropiane EUFOR RCA (2014). Është autor i veprës kolektive “Kosova: Rrëfime për ndërtimin e një shteti” (botimet Non Lieu, mars 2014, publikuar edhe nga Botimet KOHA)

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...