Published On: 23 Janar, 2016

Një histori e racionalistit dhe kryengritësit këmbëngulës për pavarësinë e Kosovës

Faruk TASHOLLI

(“Veç pavarësi, asgjë më pak”, Ibrahim Rugova në shtypin gjermanofon 1989-2006, përzgjedhur dhe përkthyer nga Enver Robelli, KOHA, Prishtinë, 2015)

 

Ka vite që në shtypin shqiptar, emri i publicistit dhe përkthyesit letrar Enver Robelli zë vend të spikatur, qoftë me shkrimet autoriale nga bota shqiptare dhe gjermanofone, qoftë me përkthime të shkrimeve të ndryshme nga shtypi gjermanofon. Ai së fundi me sukses ka hyrë në fushën e përkthimeve letrare, veçmas të poezisë botërore, ku perlat e shume autorëve po i sjell në gjuhën shqipe. Enver Robelli, është nga të rrallët shqiptarë që popullit të vet ia ofron mendësinë gjermane, në rrafshin politik, historik e kulturor, sidomos në relacione gjermano-shqiptare. Së fundi ky autor i zellshëm, për lexuesit shqiptarë, brenda librit „Veç pavarësi, asgjë më pak“, solli intervista dhe artikuj nga kreatori i politikës së pavarësisë së Kosovës Ibrahim Rugova, të shpërndarë për 17 vjet në shtypin gjermanofon. Ai kështu bëri një punë të madhe jo vetëm për historinë e mendimit politik të Ibrahim Rugovës të shpërndarë tek gjermanofonët, por edhe kundrimin e shtypit gjerman në relacion me rrjedhat politike dhe luftarake në Kosovë në fundshekullin njëzet. Dalja e Ibrahim Rugovës në skenën letrare, kulturore dhe shkencore të Kosovës në vitet shtatëdhjetë të shekullit njëzetë, pakkujt i kishte bërë përshtypje, pos qarqeve të fushave përkatëse. Ai që në këto vite ishte një zë i veçantë, ndryshe nga një klasë kulturore e shkencore që ishte në formim e sipër, e cila model zhvillimi kishte frymën e ritmeve të krijimtarisë shkencore, letrare e arsimore konform ritmeve të këtyre fushave në Shqipërinë e atëhershme shtetërore. Dalja jashtë klisheve socrealiste e Ibrahim Rugovës në fushën e letrave, që konvergjonte më shumë me traditën historike kombëtare dhe me rrjedhat europerëndimore se sa me kornizat e zhvillimit politik e kulturor në Shqipërinë e pasluftës së Dytë Botërore, krijoi pakënaqësi te një shtresë krijuesish dhe intelektualësh që nuk donin shkarje nga këto pozicione. Kështu gradualisht në jetën kulturore e krijuese të Kosovës u shtua shumësia e mendësisë alternative që bëri hap pozitiv në avancimin e mendimit shkencor dhe intelektual, ndryshe nga kornizat e ngurta ku duhej fokusuar elemente faktike dhe fiktive në shërbim të shtetit. Prijatari i mendimit ndryshe, ku veç po grumbulloheshin një numër jo i vogël krijuesish, pa dyshim që ishte Ibrahim Rugova, i cili „u doli dorësh“ kujdestarëve të mbrojtjes së frymës socrealiste në Kosovë. Thënë me gjuhën provinciale të asaj kohe, u krijuan klane letrare, që përpos garës pozitive që prodhonte vlera, kjo luftë klanesh prodhonte edhe mosdurim dhe ekskomunikim të ndërsjellë. Por mbi të gjitha, lufta konceptuale në mendime brendashqiptare në ish-Jugosllavi, kishte rrjedhë pozitive. Pas shpërthimit të demonstratave të vitit 1981 në Kosovë, përshkallëzimi i dhunës policore dhe politike ndaj shqiptarëve ishte shumë i ashpër, sa në një shtet shumëkombësh me dominimin e serbëve, u gjet fajtori kujdestar që duhej disiplinuar deri në tjetërsim kombëtar. Raporti i forcave në federatën jugosllave, bëri që Kosova të sulmohej në çdo aspekt, si „gabim“ i një fryme liberale pas rënies së politikës famëkeqe të kryepolicit serb Aleksandër Rankoviq, politikë kjo që ishte orientuar kundër faktorit shqiptar në Jugosllavi.Dhe qarqet politike, kulturore e shkencore në Serbi, nën pretekstin e luftimit të nacionalizmit shqiptar dhe frymës kundërrevolucionare të tij, si trumbetonte politika shtetwrore dhe propaganda e saj, u rreshtuan në rikthimin pushtetit policor rankoviqist në Kosovë me mjetet më perfide. Heshtja e imponuar për të vërtetën shqiptare i jepte favore propagandës serbe edhe ne Europë e më larg. Vetëm Kongresi i Shkrimtarëve të Jugosllavisë në Novi Sad i mbajtur prej 18 deri më 20 maj 1985, do të nxjerr tre zëra kundër propagandës antishqiptare të institucioneve shtetërore e kulturore jugosllave, si ishin Hasan Mekuli, Rexhep Qosja dhe Ibrahim Rugova, të cilët në qarqe të ndryshme brenda e jashtë shtetit, sinjalizuan se çështja e Kosovës ishte diçka krejt tjetër nga ajo që e trumbetonte makineria propagandistike shtetërore me dominim serb. Pavarësisht kësaj, rrathët e dhunës filluan të shtrëngohen edhe më shumë, derisa kjo mendësi serbe nxori në veprim diktatorin serb, që risolli gradualisht metodat famëkeqe policore të Rankoviqit për shqiptarët e Kosovës. Brenda këtyre rrathëve të dhunës shtetërore, zëri kryengritës që bëri për vete në rend të parë mediat e avancuara jugosllave dhe europiane, ishte Ibrahim Rugova, që nga pozita e kryetarit të Shoqatës së Shkrimtarëve të Kosovës, me deklarimet e tij të vazhdueshme, heshti fuqinë propagandistike të institucioneve mediale dhe politike të shtetit diktatorial. Së pari gazetarët sllovenë e kroatë, e pastaj edhe ata europianë, për ngjarjet dramatike që po zhvilloheshin në Kosovë, nuk kalonin pa e marrë mendimin e Rugovës, që gjithnjë ishte racional dhe i arsyeshëm. Zhvillimi i ngjarjeve në fund të viteve tetëdhjetë dhe gjatë viteve nëntëdhjetë, bëri që Ibrahim Rugova me partinë që formoi, pra Lidhjen Demokratike të Kosovës, të bëhet lider i pakontestueshëm kombëtar shqiptarëve, jo vetëm brenda kufijve të Kosovës në Jugosllavi. Vitin 1989, shteti serb, i ndihmuar nga gazetarët, shkrimtarët dhe historianët, e shpalli vit të kremtimit të 600-vjetorit të Betejës së Kosovës si fitore nacionale në luftë me forcat e atëhershme osmane. Në fakt, kjo nuk ishte fitore serbe, por humbje e ballkanasve kundrejt turqve. Serbia e piromanit të Ballkanit, me këtë rast, donte ta dokumentonte para botës se Kosova ishte tokë e lashtë serbe, duke iu referuar një miti të përvetësuar. Dy ditë para se të mbahej mitingu që solli mbi gjysmë milioni serb në Kosovë në krye me Millosheviqin që shpërfaqi antishqiptarizmin e skajshëm (28.06.1989), pra më 26 qershor, në magazinin gjerman „Der Spiegel“ të Hamburgut, gazetarja Renate Flottau, boton intervistën me Ibrahim Rugovën me titull “Serbët po vijnë sërish si hakmarrës“, që ishte pikënisja thelbësore e shtypit serioz gjerman në promovimin e mendimit racional të një politikani të ri që po shfaqej në Ballkan. Në këtë intervistë, Rugova shprehte qëndrimin e ashpër kundër një manifestimi shovinist serb, ndërsa në anën tjetër, sinjalizonte botën demokratike së pas kryepoliscit serb Rankoviq, që kishte shtypur çdo gjë shqiptare deri në vitin 1966, madje duke shpërngulur më shumë se gjysmën e popullatës me dhunë nga trojet etnike, tash rolin e ti në një kohë tjetër po e merrte piromani Millosheviq me gjithë aparatin e mundshëm shtetëror të Serbisë dhe Jugosllavisë. Intervista bëri bujë në mediat botërore. Pak ditë më vonë, e thirra Ibrahim Rugovën që të ishte pjesë e një emisioni kulturor që e udhëhiqja në Radio Prishtinë, ku temë qendrore ishte veprimtaria e Pjetër Bogdanit, i cili kishte vdekur 300 vjet më parë në Prishtinë. Atëherë, Ibrahim Rugova, ecte i vetëm Prishtinës me çantën e varur në njërën dorë, e jo rrallë i shoqëruar edhe nga ndonjë mik i jetës kulturore e shkencore të kryeqytetit. Pasi mbaruam punë në studio, dolëm në njërën nga kafenetë përballë Radios dhe nuk mu durua pa e prekur bisedën për intervistën që e kisha dëgjuar përmes valëve të Radio Tiranës, por nuk kisha arritur ta lexoj. Rugova, me atë qetësinë e tij konstante, shprehu admirimin për punën e gazetares gjermane, duke më treguar se ajo tri herë brenda një jave i ishte kthyer takimit, derisa e kishte përfunduar atë intervistë jo edhe aq të gjatë. Mes tjerash, ai më tha se insistimi i gazetares, bëri që të nxirrej një intervistë program për aktualitetin politik të Kosovës. Pas kësaj interviste, ndryshuan edhe rrethanat politike dhe, Ibrahim Rugova nuk mbeti më ai intelektuali në politikë, po u bë politikan i politikbërjes duke avancuar shtigjet e Kosovës drejt pavarësisë, sado që dhuna shtohej gjithnjë e më shumë. Përkrah gazetarëve të mediave të tjera, ai tashmë vazhdimisht do t’i ketë pas vetes edhe mediat gjermane, por edhe ato austriake e zvicerane. Kështu opinioni politik gjerman por edhe publiku i gjerë, pasqyrën e zhvillimeve politike në Kosovë, do ta ketë vazhdimisht në dorë falë gazetarëve të shumtë që do të jenë mysafirë të Rugovës, por edhe ai do të jetë mysafirë i shpeshtë i mediave në Gjermani gjatë vizitave zyrtare. Në librin „Veç pavarësi, asgjë më pak“, Enver Robelli është kujdesur që çdo grimcë e shtypit gjermanofon të zë vendin meritor, pa bërë asnjë anim në zgjedhje. Mirëpo gjithashtu, jashtë mbesin edhe shumë emisione të mediave elektronike, ku Rugova do të trumbetonte me këmbëngulje për pavarësinë e Kosovë, natyrisht me mjete paqësore, duke u munduar ta bindte faktorin ndërkombëtar se kjo është zgjidhja më e mirë për vendin e tij dhe për rikonstruktimin e Ballkanit brenda Bashkimit Europian. Pistat e pavarësimit të Kosovës, sado që në shikim të parë dukeshin utopike, ai i parashikonte si diçka normale, ani që pozita e Kosovës nën pushtetin serb gjithnjë e më shumë po rrënohej dhe lufta si opsion i rrinte mbi krye. Qëndrimi i Rugovës për Kosovën europiane para gazetarëve dhe diplomatëve perëndimorë ishte konstant. Ai këtë pjesë të gadishullit ilirik, e trajtonte përtej pushtimeve turke e serbe, kur ishin ndryshuar toponimet dhe antroponimet në mënyrë të dhunshme dhe elementin autokton shqiptar e lidhte me rrënjët e lashtësisë, në Dardaninë antike. Ai nuk mund të zihej ngushtë me „lashtësinë e artë“ të mesjetës serbe. Para ndërkombëtarëve nuk dorëzohej as me historinë e as me realitetin aktual. Në doni histori, shkojmë përtej mesjetës, në doni aktualitet, shikoni kush e popullon më 90 për qind Kosovën. Tërhejqja jo e rrallë e vërejtjes se edhe serbët janë popull i vogël, që nga fillimi e më vonë, përsëritet në intervistat e tij domethënëse, ku nga pozita e popullit të pushtuar u bën zë serbëve se historia nuk do të jetë gjithmonë në anën e tyre. Pra, sipas Rugovës, loja me zjarr do t’u kushtonte shtrenjtë edhe atyre. Gjithashtu, po në shtypin gjermanofon, Rugova do ta rrëzonte në një anë mitin serb për Kosovën si zemër të Serbisë dhe po ashtu do ta rrëzonte edhe propagandën qindvjeçare për përkatësinë orientale të shqiptarëve, si ishin mësuar ata, serbët pra, ta përdornin këtë argument falso para qarqeve politike europiane me vite. Në librin „Veç pavarësi, asgjë më pak“, kemi një pjesë të historisë shqiptare të Kosovës, elemente biografike dhe vijën e filozofisë politike të Ibrahim Rugovës, ku shquhet optimizmi racional i politikanit modern dhe paqësor dhe këmbëngulja e tij që Kosova si entitet i veçantë në Ballkan të bëhet e pavarur. Kemi këtu një kronologji 17-vjeçare, një faktografi empirike, por edhe gjykime meritore nga ana e gazetarëve gjermanë për situatat në të cilat kalon Kosova dhe vetë lideri paqësor i saj. Piketimet politike, pozicionimet profetike për të ardhmen shtetërore të Kosovës, mbështetja te faktori politik e ushtarak euro-amerikan, madje edhe kur mendohej se janë ëndrra për ta kaluar një ditë më shumë, me kohë, u shndërruan në realitet. E filluam ketë vështrim me komentin për intervistën e parë të Renate Flottau. Për çudi, ajo do të jetë me Rugovën në çastet më triumfaliste të ëndrrës së tij (kur bombardoi NATO pozicionet e ushtrisë vrastare serbe) dhe njëkohësisht në pozicionin më të rëndë jetësor (kur njëkohësisht forcat policore serbe zunë peng Presidentin e zgjedhur me votën e popullit të Kosovës së proklamuar të pavarur). Të njëjtat qëndrime, Presidenti i Kosovës, të cilat i kishte proklamuar për dhjetë vjet, i shqipton edhe në intervistën për Der Spiegel të 5 prillit 1999, derisa NATO kishte filluar bombardimet, ndërsa policia dhe ushtria serbe kishin filluar ta zbraznin Kosovën duke dëbuar e masakruar popullatën civile. Rugova qysh herët kishte paralajmëruar se pa intervenimin e NATOS në Kosovë do të ketë masakër, duke ditur mungesën e forcës së armës kosovare kundrejt Serbisë. Është i një rëndësie të veçantë këtu sidomos ditari i R. Flottau në shtëpinë e okupuar nga policia serbe të Ibrahim Rugovës dhe dërgimi i tij në Beograd para vetë kriminelit Millosheviq. Tashmë Rugova nuk paraqiste asgjë më shumë se një njeri të burgosur. Këtë fakt, e shfrytëzuan njësoj për ta poshtëruar dy televizione shtetërore nga pozicione të ndryshme: Radiotelevizioni i Beogradit dhe Radiotelevizioni i Tiranës, që ky i dyti tashmë ishte nën ndikimin e forcave majtiste kosovare, pjesa më e madhe e të cilave flisnin shlirë nga Tirana, ku kishin ikur ose nuk kishin hyrë fare në Kosovë pas Konferencës së Rambujesë. Tash dolën në shesh edhe inatet e viteve shtatëdhjetë, ku shumë letrarë e studiues socrealistë, që nuk e përmendëm pa shkas këtë fakt në fillim, shfryn inatin për ta baltosur figurën e Rugovës. Edhe kancelaritë euro-amerikane e lanë anash për një kohë, ani që veprimet luftarake mbi pozicionet serbe i bënin pikërisht sipas kërkesave që kishte shfaqur Rugova për dhjetë vjet në çdo takim me ta. Kjo pjesë e historisë mbetet për t’u hulumtuar më tej kur të jetë e mundur hapja e arkivave të shteteve europiane dhe e SHBA-ve. Por veprimi aktual, i vrojtuar nga gazetarët gjermanë, tregon një mospërfillje ndaj figurës së Rugovës. Ndërkaq përfundimi i luftës në Kosovë, do të sjell një realitet krejt tjetër, të pritur me entuziazëm nga popullata e dërrmuar nën pushtim dhe dhunë policore. Me ndihmën e ndërkombëtarëve fillon rirreshtimi i shqiptarëve ku krerë politikë të UÇK-së do të formojnë parti politike, ndërkaq LDK-ja e Rugovës vazhdon veprimtarinë e vet, gjithnjë drejt realizimit të pavarësisë së Kosovës, sipas kërkesave konstante të vetë liderit të saj. Edhe pse i anashkaluar nga perëndimorët, edhe pse i poshtëruar pa dëshirën e tij, edhe pse i kërcënuar deri në vrasje nga kundërshtarët e të gjitha ngjyrave, në zgjedhjet e para nacionale të pasluftës, Rugova sërish triumfon me votën e popullit. Kulmimi i politikës së tij me pavarësinë e Kosovës do të ndodhte dy vjet pas vdekjes së tij. E gjithë kjo në pika të shkurtra përshkruhet besnikërisht në librin e intervistave dhe artikujve me e për Rugovën në shtypin gjermanofon. Duhet shtuar në fund, se libri i zgjedhur i Enver Robellit “Veç pavarësi, asgjë me pak”, është pjesë e historisë së Kosovës, pa të cilin çdo histori e shkruar për këtë epokë do të ishte e mangët. Ai është edhe një hap inicial për t’u bërë libra të tillë edhe nga pjesët e shtypit botëror të kohës në mënyrë që ta kemi një histori përmbledhëse të shtypit ndërkombëtar për Kosovën e viteve nëntëdhjetë, ku për disa vite me mjete politike udhëheqësi karizmatik i Kosovës, Ibrahim Rugova, bashkë me forcat e tjera politike dhe ushtarake, bëri kornizat drejt Kosovës së pavarur.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...