Published On: 8 Qershor, 2016

Një familje shqiptare në botën mesdhetare të shekullit të 16-të, leksion për qasje ndaj historisë – Video

 

Kastriot MARKU

Popujt ballkanikë janë të prirur që historinë e tyre ta trajtojmë si letërsi popullore (folklor), të lidhur mitologjinë dhe e gojëdhënat, të cilat nuk ndihmojnë në shkrimin e historisë. Historia shkuhet në bazë të dokumentiave arkivore. Për këtë na vjen në ndihmë tash së fundmi studiuesi i mirënjohur anglez Noel Malcolm, autori i monografisë “Agjentë perandorakë. Një familje shqiptare në botën mesdhetare të shekullit të gjashtëmbëdhjetë.” (“Agents of Empire. Knights, Corsairs, Jesuits and Spies in the Sixteenth-Century Mediterranean World”), i cili përmes dokumentimit të historisë së dy familjeve shqiptare, zbulohen kontaktet apo konfliktet në rrjetin shërbimeve inteligjente nga Europa Perëndimore në Azi, në një tablo panoramike të politikës së fuqive perëndimore në shekullin XVI përballë superfuqisë otomane të Lindjes, në një periudhë jetike të historisë së Mesdheut; gjithashtu moment kritik për Europën Lindore e Perëndimore, për Krishterimin e Islamin. Historia e Antonio Brunit, një personazh që do ta çonte historianin e njohur në një udhëtim të jashtëzakonshëm në shekullin e gjashtëmbëdhjetë, i ka bërë të mundur të dalë prej andej me një histori krejtësisht shqiptare e cila tregon se si historitë shqiptare përshkojnë hapësira të ndryshme të historisë europiane. Lidhur me këtë ndiqni “leksionin” 3 minutësh të Sir Noel Malcolm: Noel Malcolm: Si do të duhej të shkruhej historia shqiptare.

 

 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...