Published On: 27 Shtator, 2016

Një çelës për heshtjen!


Meditim

  •  (ose: pse shkrimtarët, dhe krijuesit e mirë, në përgjithësi, vdesin e groposen bashkë me arkën misterioze, ”kutinë e zezë”, të parashikimeve dhe projekteve që planifikojnë t’i realizojnë në gjallje?!).

————————————-

Bajram Sefaj

              Arkë, që përherë  e gjithmonë” është e mbyllur. Misterioze ngjan. që nuk ka as dry(r) as çelës(a). E, n`anën tjetër, sa do e hapur të jetë, ajo ngjanë si të jetë e kyçur me shtate palë  dryna të fortë që, nuk ka çelësa, në këtë botë, që do e hapin dhe t’ia prishin qetësinë (rehatinë) e barkut të saj, që lë përshtypje të rreme se “jeton” në qetësi dhe në paqe.

Nuk besoj se do të ketë, në këtë dhé,  dhe në asnjë botë tjetër, arkë më të mbyllur dhe më të paçelur kurrë, se që është heshtja, ajo e krijueseve të njëmendet, sidomos. pellgun e saj (të trashë) nuk ka çelës në këtë botë që do të mund t’i çelin kapakët e saj. pos çelësit (a çelësave!) të mendjes, dëshirës, vullnetit dhe të gatishmërisë së pronarit (padronit) të saj, në arkën e të cilit, si nusja pajën, si koleksionuesi i pasionuar i pasurisë me shumë ngjyra, gëzim e pedanteri, ka grumbulluar e palosur, pjesë veshmbathjeje e stolish të ndryshme që mbase, kurrë në jetë nuk do ta shohë bota hijeshinë e tyre, në trupin e tij, krijuesit të supozuar, si të imagjinuar!

Vdekja ka ditët e numëruara.

Ajo, mund të vonojë sa të dojë, por për të ardhur vjen, herë do kur. në këtë mënyrë arka e pajës se nuses, e koleksionuesit të pasionuar mund të ngel, në mos e paçelur, atëherë e pashfrytëzuar (lexo: e pa gëzuar!) deri në fund, thesari i asaj arke të ruajtur me dashuri dhe xhelozi (pse, përnjëmend, këto dy armike të mprehta, gjithmonë bashkudhëtojnë). shkojnë bri e pranë e pranë njëra tjetrës, dalin si të ishin mike e jo armike!

Pse?

Arka e mendjes, së krijuesit, heshtjes së tij, në këtë rast, është e madhe. e gjerë. një matës të tillë, çudibërës, deri në këtë çast, mbase nuk e ka zbuluar as një shkencë, as një korpus shkencash, bashkërisht e, dorë për dore. Dhe dashtë zoti e nga një projekt i tillë të jetë hequr dorë, njëherë e përgjithmonë. Ekspeditë e shëmtuar ajo që niset drejt lartësive (a thellësive) të heshtjes së artistit, të krijuesit, në rastin tonë. Nuk bën assesi, nuk bën, të bëhen përpjekje (qofshin ato të kota!) për zbulimin e çelësave që do të hapin kapakët (portat) e heshtjes së një autori, me pretendime të zbulimeve zëmëdha shkencore (në cilën sferë bie ajo shkencë, se ç’ka në arkën e mendjes (mendimit e planit!) një krijues i akëcilës fushë artistike.

Çfarë i mbetet artit në këtë botë e vetja, intimja, personalja, pos heshtjes! Çoftë ajo e ngujuar në kënd, të fshehur e të errët, vështirë është të depërtohet atje, punë që kryhet me zor. ç`i mbetet individit krijues tjetër, e vetja dhe e papushtueshme, nga askush. nga asnjë zagar!?!

Në arkën time të heshtjes, me dimensione të mëdha si ajo e pajës së çikës, e di se në hapësirën e saj të pamatur, kam një zgjiç (jam i bindur se një të tillë e kanë pasur, e kanë dhe do ta kenë të gjithë shkrimtarët dhe, përgjithësisht krijuesit e mbarë botës), ku bash si nusja pajën, bash si koleksionuesi fanatik, veshmbathjen e stolitë, ata palosin idetë e tyre për temat dhe projektet që, një ditë, do t`i realizojnë, do t’i hedhin në letër, në pëlhurë, në lente filmi…, një ditë! Por vdekja e papritur, qëllon më e shpejtë se krijuesit, me këtë rast. Krijuesit,  në vend se të hapin kapet e arkës së “pajës” se tyre me ruajtur e të fshehur me xhelozi nga sytë e botës, fundosen vetë në arkë, kështu që, bashkë me ta, mbyllën edhe portat e arkës së heshtjes  me misterin se çfarë kishte në brendinë, barkun e saj.

E mira e arkës së heshtjes së krijuesve është se, ajo, përpos që është e ftohet, nuk ka fund në asnjërin nga dimensionet e saj. në hapësirën e saj të pallogaritshme, mund të vendosen e të stivohen gjithfarë lloj projektesh, sado që janë iluzione e pasione madje të pa realizueshme! Arka do të hapet një ditë, pas vdekjes se tyre, bash sikurse hapet kutia e zezë, pas fatkeqësive me pasoja katastrofale ajrore.

(Në fund, një si sqarim: në këtë orvatje, që mund të lexohet edhe si sprovë e një eseje në miniaturë, fjala ishte për çelësin e heshtjes se krijuesve, e të tjerat janë të tjera!).

—————————-

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...