Published On: 12 Maj, 2016

Nishani e padit për shpifje, KLD dënon presionin e Veliajt

Presidenti Bujar Nishani ka paditur për shpifje kryebashkiakun e Tiranës, Erion Veliaj, pas deklaratave të këtij të fundit në emisionin “Opinion” se Nishani ka gisht në vjedhjen e truallit të Kishës Katolike në Elbasan.

Përmes një komunikimi me mediat, Nishani ka thënë se i takon Gjykatës të vërtetojë nëse Presidenti është hajdut ose në të kundërt përdhosësi të përballet me ligjin.

“Natyrisht që një njeri, kushdoqoftë ai, që vjedh, ka vetëm një emër, hajdut. Dhe unë besoj se shqiptarët nuk mund të kenë në krye të shtetit një hajdut. Hajduti e ka vendin në qeli. Prandaj kjo është një çëshjte që i kalon që sot drejtësisë. Drejtësia ka për qëllim ose të vërtetojë akuzat e Presidentit si hajdut ose përdhosësi të përballet me ligjin. Unë ftoj dhe mediat që të ndjekë me vëmendje të posaçme gjykimin dhe sjelljen e drejtësisë”, tha Nishani.

Më tej kreu i shtetit dënoi protestën e djeshme të Veliajt para Gjykatës Administrative të Apelit dhe i bëri thirrje prokurorisë të hetojë për atë që ai e quajti “dhunë gjatë detyrës dhe për shkak të detyrës”.

Përplasja e Veliajt me Nishanin nisi fillimisht kur presidenti shkoi në mbështetje të një proteste të shoqërisë cilive te Parku i Liqenit, ku po ndërtohet këndi i kontestuar i lojërave.

Ndërkohë Këshilli i Lartë i Drejtësisë, ka dënuar “çdo formë presioni, që Kryetari i Bashkisë Tiranë, dhe një grup politikanësh, ushtruan dje, më datë 11 maj 2016, ndaj Gjykatës së Apelit Administrativ, lidhur me një çështje gjyqësore, e cila është ende në gjykim. Për Këshillin e Lartë të Drejtësisë, këto akte dhe veprime të pamenduara si duhet, sjellin destabilizim të parikuperueshëm, për sistemin gjyqësor, pasi çdo pale ndërgjyqëse në një proçes do t’i perceptojë si të drejtë të tij, kundërshtimin me protesta dhe presione politike vendimet që jepen nga gjykatat, në emër të Republikës së Shqipërisë. Veprimet e kryera ishin një presion i hapur ndaj gjyqtarëve dhe një kërcënim i pavarësisë së gjykatave.

Në protestën e tyre, Kryetari i Bashkisë Tiranë dhe eksponentë të tjerë politik, përdorën terma poshtërues për gjykatat dhe gjyqtarët që prej vitesh japin drejtësi, duke pasur si qëllim, ndërhyrjen e drejtpërdrejte në veprimtarinë e pushtetit gjyqësor, ç’ka mund të sjell veçse demotivim dhe nënshtrim të sistemit të drejtësisë. Pengimi përmes protestave, i funksionimit normal të veprimtarisë së Gjykatës Administrative të Apelit për disa orë, ndikon negativisht, në mënyrë të padrejtë, në imazhin e gjykatës dhe ul besimin e publikut në sistemin e drejtësisë.

Në një shtet demokratik, çdo drejtues institucioni dhe eksponent politik, nuk do ta çonte nëpërmend, të organizohej në atë mënyrë për të cënuar apo kërcënuar gjyqtarët në përmbushjen e detyrave të tyre Kushtetuese. Etiketimi i gjyqtareve si “të duhur” apo “të paduhur” gjatë ushtrimit te detyrës nga palët ndergjygjëse është i papranueshëm dhe i patolerueshëm”, shkruhej në njoftimin e KLD.

Loading...
 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Loading...

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...
Loading...