Published On: 26 Maj, 2016

“Ngec” hetimi për përgjimet ilegale, pse s’vepron dot Prokuroria

Pamundësia për të këqyrur dhe ekspertuar pajisjen “IMSICatcher” duket se ka bllokuar hetimet e Prokurorisë në lidhje me dyshimet për përgjime ilegale nga Policia e Shtetit.

Kur janë bërë dy javë nga nisja e hetimit, Prokuroria e ka pasur të pamundur të këqyrë apo të ekspertojë pajisjen, e cila është sjellë në Shqipëri nga misioni Interforce. Grupi i hetimit dhe vetë Prokuroria e Tiranës janë treguar hermetikë në lidhje me ecurinë e hetimit të kësaj çështjeje.

Ndërkohë burime të gazetës “Panorama” nga organi i akuzës kanë thënë se Prokuroria ka kryer deri tani një numër të konsiderueshëm veprimesh hetimore. “Janë kryer veprime të shumta hetimore, marrje dokumentesh, marrje deklarimesh etj, dhe hetimi ka arritur në atë fazë kur gjithçka e ndan këqyrja e pajisjes”, kanë bërë me dije burimet në fjalë.

Sipas tyre, edhe në rast se Prokurorisë do t’i jepet mundësia tani që të këqyrë pajisjen dhe ta ekspertojë atë, një veprim i tillë ka dyshime serioze. Vetëm këqyrja aty për aty që në momentin e parë dhe ekspertimi i pajisjes do t’i jepnin fund çdo hijeje dyshimi nëse është përdorur apo jo për përgjime në Shqipëri.

Pajisja, e cila besohet se është dërguar në Ambasadën e Italisë në Tiranë, mund të këqyret vetëm nga autoritetet italiane me letërporosi (kërkesë zyrtare) nga pala shqiptare.

MISTERI I PAJISJES

Ka një arsye të fortë fakti se pajisja “IMSI-Chatcher” nuk është këqyrur ende nga Prokuroria. Kjo arsye ka të bëjë me faktin se Policia shqiptare pranoi ekzistencën e saj, por tha se pajisja është në pronësi dhe në administrim të misionit italian në Tiranë, Interforce.

Dy hetues të Prokurorisë shkuan në Policinë e Shtetit ditën e parë të hetimit dhe kërkuan sekuestrimin e pajisjes. Ata vepruan sipas kërkesave të ligjit, që parashikon se këqyrje të tilla kanë vlerë vetëm nëse bëhen “aty për aty”, pra kur prova që do të ekspertohet i dorëzohet Prokurorisë pa pasur mundësi ndërhyrjeje nga ana e subjektit apo palës që hetohet apo dyshohet. Hetuesit e Prokurorisë u kthyen mbrapsht, pasi policia refuzoi t’i çonte te pajisja duke ia kaluar gjithë përgjegjësinë misionit Interforce.

Ky mision ende nuk i ka kthyer përgjigje kërkesës së Prokurorisë për dhënie informacioni në lidhje me hyrjen e pajisjes në Shqipëri, qëllimin e saj dhe detaje të tjera të kësaj çështjeje. Për këtë arsye, këqyrja apo verifikimi i pajisjes ka qenë i pamundur nga ana e Prokurorisë. Ish-drejtori i Policisë italiane, Alesando Pansa, ka pretenduar se pajisja është në Ambasadën e Italisë në Tiranë.

Prokuroria nuk ndërhyn dot aty për shkak të imunitetit diplomatik. Hetuesit shqiptarë nuk mund të prekin pajisjen që thuhet se është e montuar në një automjet me targa diplomatike edhe nëse e konstatojnë jashtë Ambasadës Italiane në Tiranë. Për këtë arsye, sipas burimeve të akuzës, hetimi në fjalë është thuajse i pamundur dhe i bllokuar. /Panorama/

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...