Published On: 25 Dhjetor, 2015

Nga Kshnellat (këndellja) në Krishtlindje

Shkruan: Driton Tali

Nuk ka asnjë dokument që e vërteton lindjen e hebreut Joshua (i cili më vonë do të njihet si Jesus Krishti) me 25 dhjetor.

Sipas sqarimeve në Bibël përshtypjet jepen se Joshua ka lindur dikur në fillim të pranverës ose mbase edhe në vjeshtë, por jo në dimër.

Lindja e Krishtit te Ungjilli i Lukës, kapitulli 2, shpejgohet në këtë mënyrë:

2::6 Kështu, ndërsa ishin atje, asaj i erdhi koha të lindë.

2:7 Dhe ajo lindi djalin e saj të parëlindur, e mbështolli me pelena dhe e vendosi në një grazhd, sepse në han nuk kishte vend për ta.

2:8 Tani në po atë krahinë ishin disa barinj që rrinin jashtë, në fusha, dhe natën ruanin kopenë e tyre.

Pra barinjtë ishin ende jashtë në fusha me kopetë e tyre?! Dihet se delet, as atëhere e as tashti, në dhjetor nuk mund të mbahen jashtë natën sepse bënë të ftohët. Bie fjala, mbrëmë temperatura minimale atje ishte 2 gradë celzius.

Si u shndërua Kshnella në Krishtlindje?

Në kohët e lashta pagane, dita e fundit të dimrit u festua si nata kur “Nëna e Madhe Përendeshë” lind fëmijën “Diell Perëndi”. Ajo ditë festohej duke dhezur një zjarr të madh, rreth të cilit të gjithë vallëzonin dhe këndonin për ta zgjuar (këndell) diellin nga gjumi e tij i gjatë dimëror .

Kjo festë, në epokën romake, u shndërrua në festë për nderimin e Saturnit (Perendisë së korrjeve) dhe Mitra’s (Perëndisë së lashtë të dritës).

Pra ishte një formë e adhurimit të diellit, e cila kishte ardhur në Romë nga Siria, një shekull para se të vinte kulti i “Sol Invictus” (Dielli i papushtuar – ishte Perëndi e Diellit dhe Patron i ushtarërve). Që njoftonte se dimri nuk është përgjithmonë, se jeta vazhdon, dhe ishte një ftesë për tu këndell dhe qëndruar në frymë të mirë.

Siç dihet dita e parë e dimrit në Hemisferën Veriore fillon në mes të 20 dhe 22 dhjetorit. Romakët Saturnalinë e festonin në mes 17 dhe 24 dhjetor.

Krishterët e hershëm (të cilët presekutoheshin në këtë kohë) për të mos ra në sy të autoriteteve romake, edhe ata gjatë kësaj feste (Saturnalisë) i dekoronin shtëpitë e tyre. Dhe me kohë, duke u shtuar të krishterët, edhe kjo festë filloi të marrë kuptim krishter.

Por deri vonë nuk u bë festë zyrtare krishtere.

Ishte dardani Konstantin, i cili u bë Perandori i Parë romak që pranoi krishterizmin (ndryshe njihet si Konstantini i Madh apo te ortodoksët edhe si Shën Konstantini), e i cili në kalendar, në vitin 336 e futi 25 dhjetorin si ditëlindje të Krishtit. Dardani Konstantin ishte edhe ai që e futi ditën e Diele si ditë pushimi, në kalendarin e ri ku java i mori 7 ditë. Dhe disa vite më vonë Papa Juliani i Parë e “vulosi zyrtarisht” këtë datë si lindje të Krishtit.

Deri në këtë kohë, për shkak se nuk dihej ditëlindja e saktë e Tij, ajo nuk kishte një ditë të veçantë. Bile për një kohë të gjatë u festua në shtator, në festën e Rosh Hashanah (Viti të Ri hebraik).

Megjithate, edhe pse Perandori Konstantit e futi 25 dhjetorin si Krishtlindje, (dhe Papa Juliani e “vulosi’ pas disa viteve) kjo nuk u pranua krejtësisht nga të krishterët edhe për faktin se edhe më tutje e konsiderionin si festë pagane.

Bie fjala në Angli, Oliver Cromwell, me 1649, me ligj (Ligji Blu) e ndaloi celebrimin e Krishtëlindjes, ndalesë e cila ishte në fuqi deri më1660. Ose në Boston të ShBA’së, në mes viteve 1651 -1681 nëse zihej dikush që festonte Krishlindjen denohej me 5 shiling.

Për që kjo ditë ishte ditë e zakonshme, tregon edhe fakti se në SHBA, Kongresi Revolucionar Amerikan, mbatji sesionin e parë pikërisht në Krishlindje, më 1789. U deshtë të kalojë gati një shekull derisa zyrtarisht Krishlindja të bëhet ditë feste.

Po ashtu duhet pasur parasysh se Babadimri (Shën Nikolla) nuk ekzistone. Tek, më 1860, ilustratori amerikan, Thomas Nast, i frymëzuar nga “tregimet europiane” për Shën Nikollën, e krijoi Babadimrin – Plakun me mjekërr të bardhë e kostum të kuq (e bardhë).

Me kohë kjo datë e merr kuptimin shënjtërues. Aq sa pesë muaj që kur filloi Lufta e Parë Botërore, ushtarët për Festë morrën pushim dhe kaluan në anën e ushtrive armike për t’ia uruar njëri tjetërit Krishlindjen.

Urime pra të gjithë besimtarëve katolik Krishtlindja.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...