Published On: 13 Tetor, 2016

Neubahcer i dërguari special i Gjermanisë, Shqiptarët, këta njerëz të maleve e kanë besën

Herman Neubahcer i dërguari special i Gjermanisë për Europen Juglindore shkruan për Shqiperinë

Shqiptarët, këta njerëz të maleve kanë një fjalë nderi që e mbajnë: besën. Krahas gjakmarrjes e mikpritjes edhe detyrimi nga besa është një nga bazat e rendit juridik patriarkal të shqiptarëve. Kush e thyen besën, s’ka më fytyrë për marrëveshje. Ajo nuk ofrohet lehtë, nuk fitohet lehtë, por po u dha mbahet. Kur bëhet fjalë për jetën a vdekjen u kërkohet besa burrave, në besimin e të cilëve ndodhesh. Fjala e nderit është një specialitet i lavdishëm i shqiptarëve. Depërtimi i civilizimit perëndimor do ta cënojë atë. Më kujtohet, ishte viti 1943, Shkodër. Ajri vinte erë baruti. Vrasje në rrugë, në shtëpi, në kafene në mes të ditës. Ishim një rreth i vogël shqiptarësh dhe gjermanësh. Patër Anton Harapi tregon se natën e kaluar tre drejtues të lëvizjes komuniste ilegale kishin qenë tek ai në manastir dhe kishin zhvilluar debat politik me të. Ata thanë se partia komuniste nuk lufton kundër kishës, se komunizmi është në një fazë të re zhvillimi dhe lufton për lirinë kombëtare e për demokraci të vërtetë. Çfarë kërkon Patër Anton Harapi në Këshillin e Regjencës, i cili bashkëpunon me okupatorin fashist? Një oficer gjerman të Gestapos i pranishëm në bisedë e zunë ethet dhe tha: “Patër Antoni, sa interesante qenka kjo! A mund të na thoni se kush ishin këta të tre?” Fytyra asketike, e prerë si prej druri, me hundën e madhe u nxi prej zemërimit: “Mos harroni që unë jam shqiptar!” Tre burrat ishin në shtëpinë e tij edhe pse të paftuar, pra kishin të drejtën e mbrojtjes prej tij. Por komunizmi në Shqipëri nuk njeh aspak pikëpamje të tilla. Pas tërheqjes së trupave gjermane atë e nxorën nga skuta e mikpritësit të tij dhe të tre këta burra ishin ndoshta midis gjyqtarëve ose spektatorëve kur e varën atë. R. SH

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...