Published On: 3 Qershor, 2016

Nemanët dhe Ballabanët e pangopur!

 

Fahri Xharra

Shkrimi im “Stefan Nemani ishte katolik” ishte vetëm për të treguar që “krenaria” serbe me figura të huaja është vetëm mashtrim historiografik për botën dhe popullin e vet. Nuk ndërtohet as kombi e as historia me rrena dhe falsifikime; nuk ndërtohet “kështjella e krenarisë” me gurët e huaj sa herë do kurdo ajo shembet dhe ndërtuesi mbetet pa kulmin e imagjinuar.
Po e përdori një fjali të një shkrimtari serb: “As luani e as thnegla, as zogu e as dhelpra nuk hanë më shumë se sa iu duhet. Vetëm njeriu, lopa dhe pushteti hanë pa kontroll deri në pëlcitje.”

Me zgjerim të pakuptimtë, të pangopur kanë dështuar edhe Perandoritë e Romës dhe Bizantit ashtu është edhe me serbët, të cilët nuk ngopen me “vjedhje” të gjërave që s`u takojnë; një ditë edhe këta do të shpërthejnë balonin e tyre të mashtrimeve.
As unë nuk i kam për krenari as Dushanët e as Lazarët e Nemanajve, të cilët nga etja dhe pangopësia e tyre më së shumti e dëmtuan popullin nga i cili lindën. Nga “ngrëna e pakontrolluar dhe deri në pëlcitje“ ishte edhe përhapja e teos e këtyre Nemanjiqëve që t`i arsyetojnë apetitet sunduese, (gjëja se luftonin për teon e re ) ata bënin kërdi mbi ne e në ne.

I ashtuquajturi “Nemanjin grad” shkruan Dr. Radoslav Rotkoviç kurrë nuk ka qenë, sepse fëmiu i një të ikuri nuk mund të ndërtoj qytet në vendin e huaj; dhe për kalljet dhe djegiet e qytetit të Nishit, Shkupit dhe Prizrenit si vende të huaja, e pastaj kur u fuqizua i djegi të gjitha në Zetë (Zentë, Gentë F.Xh) të gjitha i shkruan i biri duke u munduar t`ia rris namin! Sikur të kishte Gjyq të Hagës aso kohe, dëshmitari kryesor kundër Nemanes do të ishte i biri i tij Rastko gjegjësisht Sava.
E vërteta është që nuk ka luftë pa krime, por për t`ju ikur krimeve të luftës – duhet t`i iket luftës.
Një pakuptimësi e serbëve është ngritja e përmendoreve, faltoreve dhe “shkrimit” të historisë së tyre, me emra të kriminelëve historik. E njëta gjë kishte me qenë ngritja e mos-harreses, saraçenëve që shkatërruan çdo gjë në shekullin e 9-të në anët tona.
Nemanjat dogjën Stobin, Velbazhdin, Shkupin, Pologun, Prizrenin, Nishin, Lipjanin, Moraven, Vrajen, Rozafen, Duklen, Shasin e 365 kishave, Ulqinin, Tivarin.
Të gjitha ato qytete i rrënoi, i rrafshoi për dhe i ç`rrënjosi dhe nuk mbeti gur mbi gur pa u ndërruar vendin; e në gjithë këtë krenaria serbe, nga dikushi që punoi për veti, për famë dhe paturpësi.
Nemani kishte lindur në Shpuzë, por ishte kryqëzuar në Ribnicë afër Podgoricës.

I ngjashmi i Nemanit, Baballani

Nuk e kam për krenari e lavd as Ballaban Pashën, Ballaban Bardhi (i njohur edhe si Ballaban Pasha), ishte një ndër gjeneralët më të famshëm te ushtrisë osmane, në periudhën e luftrave kundër Skënderbeut… U lind në Baterr të Matit. Që në moshë të vogël, u rrëmbye prej turqve, së bashku me vëllanë e tij dhe u dërguan në Adrianopojë. Aty i ndërrojnë fenë, nga katolik në musliman dhe e fusin në shkollën e jeniçerëve. Shkëlqeu si ushtar guximtar dhe filloi të ngjitet në shkallet e karrierës, shpejte. Njihet me Skënderbeun, gjatë kohës që ky i fundit shërbente në oborrin osman, por megjithë përpjekjet e tij për t’u afruar me Skënderbeun, ai mbante distancë prej tij. Sipas historianëve, Skënderbeu e trajtonte ftohtë, jo vetëm prej faktit që ishte bir princi, jo vetëm se ishte më lart si grad ushtarake, por edhe sepse ai e shihte që Ballabani ishte tepër i përkushtuar ndaj Perandorisë Osmane, në të njëjtën kohë kur Skënderbeu mbante lidhje të fshehta me Vatikanin, Venedikun dhe Hungarinë. Pas dezertimit të Skënderbeut në 1443, Ballabani pati një karrierë edhe më të shkëlqyer. Dhjetë vjet më vonë, në 1453, gjatë rrethimit përfundimtar të Kostandinopojës, Ballabani ishte luftëtari i parë që u ngjit në muret e qytetit dhe u fut brenda duke luftuar trimërisht. Ai udhëhiqte një kompani, e cila ishte pjesë e garnizonit shqiptar që udhëhiqej nga gjenerali shqiptar Iljaz Koja Korçari. Për këtë trimëri të madhe, sulltan Mehmeti II e ngre Ballabanin me graden gjeneral dhe i cakton një ushtri më të madhe.
Ky ishte edhe fundi i këtij luftëtari, i cili nga skllav shqiptar, u shndërrua në një gjeneral të fuqishëm dhe hero të Perandorisë Osmane, duke luftuar kundër vetes gjakut të tij. Emri i tij, ka hyrë në histori si emri i një heroi të turpshëm që u mund nga vete gjeniu të cilin e adhuronte… dhe vdiq duke mbledhur rreth vetes urrejtjen e vetë popullit të gjakut të tij dhe harresën e popullit të huaj, të cilit i shërbeu..

Pra, duke luftuar kundër vetë gjakut të tyre emri i tyre, ka hyrë në historinë tonë si emri i dy heronjve të turpshëm..
E kemi një fat, një syçeltësi kombëtare: As Nemanjave e as Ballabanëve nuk i ngrisim përmendore.
Gjakovë, 03.06.16

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...