Published On: 11 Gusht, 2016

Në vetë të parë Ahmet Krasniqi – historia e një fati tragjik (dossier)

“Ata që e vranë Ahmet Krasniqin në Tiranë, e kanë vra vizionin e Metush Krasniqit për çlirimin e Kosovës” (Sabri Novosella)

Tribuna Shqiptare, më 2013, bëri e para të njohur në gjuhën shqipe një intervistë të kolonelit Ahmet Krasniqit, Ministri i parë i Mbrojtjes i Republikës së Kosovës dhënë gazetës kroate “Feral Tribuna”. Këtu do të gjeni:
– Një shkrim hyrës të kushëririt të kolonel Krasniqit si dhe përkthyesit të intervistës z. Sefedin Krasniqi.
– Intervista e gazetës Feral Tribune.
– Intervistë e gjeneralit famkeq, Marijan Çad, oficeri slloven i cili e burgosi Ahmet Krasniqin.

—-

Një hyrje e shkurtër për të kuptuar rrethanat e kësaj interviste të panjohur në gjuhën shqipe

Nga Sefedin Krasniqi

Kur në vitin 1994 arrita të kontaktoj direkt me telefon me Ahmet Krasniqin, gjatë bisedës më foli se, “jetonte shumë keq dhe ishte në gjendje të mjerueshme, se duke shitur pemë e perime në tregun e Rovinjit, e herë pas herë, duke ruajtur tregun natën, ia arrinte të mbijetonte me familje”. Ky fakt më trishtoi shumë. Gjatë bisedës, më tregoi gjithashtu se ia kishte dhënë një intervistë një gazetarit për gazetën Feral Tribune, por ende s’ishte botuar, e as që kishte mundësi, vetë ai, të ma dërgonte, por më porositi që ta gjeja gjithqysh. Pasi më tregoi datën e botimit, shfrytëzova rastin dhe nëpërmes babait të një kolegut të punës, kroat me origjinë nga Zara, Damir Batur, e porosita dhe pas pak kohe munda ta kem në dorë.

Një ditë (korrik 1994), gazetën dhe intervistën ia tregova oficerit të karrierës, Hilmi Nebihit, i cili ma lypi t’ia huazoj për lexim, por nuk ma ktheu kurrë. Kjo intervistë nuk është botuar ende në gjuhën shqipe. Mu për këtë, pasi pata disa përplasje me disa persona se njëfarë Mensur Kosumi (a*), ish-komandant gjatë luftës në Zhilivodë e paska dhënë një intervistë të pistë për Ahmet Krasniqin dhe disa oficerë tjerë në Kroaci, pas tetëmbëdhjetë vjet e gjashtë muaj, vendosa t’i drejtohem dhe t’ia kërkojë redaksisë së gazetës Feral Tribune. Për habinë time të këndshme, pas një kohe shumë të shkurtër, e sigurova përsëri dhe fillova, menjëherë, ta përkthej në gjuhën shqip…, pra intervistën që e kisha lexuar në vitin korrik të vitit 1994!

Fatkeqësisht shumë shkrime, intervista, libra në dorëshkrim, madje edhe Plani për çlirimin e Kosovës, Ahmet Krasniqit me hile po i mbahen peng, nga njerëz që nuk di si t’i quaj? Të gjithë ata që disponojnë me to, deri para disa viteve, jam munduar t’i kuptojë e t’i arsyetojë, sepse vrasjet politike që pasuan, pas vrasjes së Ministrit të Luftës, Ahmet Krasniqit, si gjatë luftës dhe pas luftës kanë mundur ta frikësojnë çdo njëri. Ndërsa, tash që kemi hy në vitin e pesëmbëdhjetë të vrasjes së ministrit, me atentat në Tiranë dhe “zyrtarisht” SHIK-u i Kadri Veselit dhe përgjimet e fundit në Kosovë (me aktorin Grabovci dhe aktorët tjerë) po tregojnë se çdo njeri i dyshuar është përgjuar dhe pa dyshim se për çdo vrasje politike dihen njerëzit që i kanë porositur, ata që i kanë paguar e ata që kanë ngrehur gishtin, konsideroj se të gjithë ata që i ruajnë në xhepa, materialet që i përkasin Ahmet Krasniqit, për t’i lexuar nëpër tubime përkujtimore apo të ngjashme e lëndojnë Ahmetin. Ky gjest nuk u bënë nder, madje i ngarkon më barrën nga e cila një ditë do të rrezohen vet. Pse? Sepse, Ahmeti i shkroi që opinioni i gjerë të dijë se iu kishin bërë shumë të padrejta. Ahmeti donte të flitej për te… dhe donte që opinioni i gjerë të kuptojë se lufta kroate-serbe ishte bërë me marrëveshje dhe mu për këtë nuk e kishte përkrahur kyçjen e shqiptarëve në luftën kroate. Ai, madje me guxim, i kishte inkurajuar ta braktisin APJ-në.

Për vrasjen e ministrit të Mbrojtjes dhe themeluesit të FARK-ut, qëndrimin e institucioneve të Shqipërisë, së asaj kohe, si dhe të opozitës i kam ilustruar me tri fusnota! Të gjitha këto fusnota tregojnë për manifestimin dhe qëndrimin (armiqësor) të institucioneve të Shqipërisë të asaj kohe: Presidentit – Rexhep Majdani, kryeministrit – Fatos Nano dhe shefit të SHISH – Fatos Klosi. Kompletimin e skenës politike dhe tragjike e kam ilustruar me një fusnotë se cili ishte qëndrimi i opozitës, Sali Berisha, kryeministër aktual e Shqipërisë (1* , 1a*, 1b).

Intervistës së Ahmet Krasniqit në gazetën Feral Tribune, ia kam shtuar edhe një intervistë të gazetarit të programit slloven, të radio Koper-Capodistria, Leon Horvatič, të datës 23 qershor 1992, ku flet gjenerali Çad (Čad), i cili e kishte burgosur, me urdhër të vet, Ahmet Krasniqin. Pasi ky ushtarak slloven ishte implikuar thellë në jetën e Ahmet Krasniqit, që më vonë do të ketë konsekuenca tragjike për Ahmetin, vendosa të hulumtojë që lexuesi shqiptar të kuptojë se shumëkush mendon gabimisht që në luftërat në mes Serbisë dhe republikave tjera të ish-Jugosllavi kemi pasur aleat për të cilët është dashur që ushtarët dhe oficerët shqiptarë nga Kosova t’i lënë eshtrat në fushëbetejat dhe në tokat e tyre. Nga shumë shkrime të kohës, e zgjodha atë të radio Koper-Capodistria, të gazetarit Leon Horvatič. Në mungesë të kulturës së gjuhës sllovene, iu luta për përkthimin e saj kushëririt tim, Naser Krasniqit, pasi e ka bërë shkollimin në gjuhën sllovene dhe tashmë i ka përkthyer në gjuhën shqipe dy romane të shkrimtarit modern slloven – Franjo Frančič.

Sefedin Krasniqi

—–
Intervista
Nenad Hlaça (11 korik 1994) FERAL TRIBUNE (Kroaci)

u2_kolnelFeral2

JAMES BOND NGA VUSHTRRIA

Duhet ditur se gjenerali Çad (Čad) ka qenë njëri nga gjeneralët më të egër nga e ashtuquajtura APJ, i vetmi komandant korpusi i cili e ka kryer urdhrin e SIV (KEF) lidhur me kontrollin e kufijve në Slloveni.(2*)
Shumë djem hercegovas dhe dubrovnikas të vrarë, i kanë vajtuar me lot nënat çka u kanë bërë tanket e Marijan Çad, – thotë Ahmet Krasniqi, të cilit ia bënë gjyqin edhe serbët edhe kroatët duke cilësuar armik, ndërsa bandat e SHIK-ut të Kosovës, për turpin e botës, e vranë me atentat në Tiranë më 21 tetor 1998 (v.j.)

Nga gjuha kroate: Sefedin Krasniqi

Drejtësia dhe padrejtësia, dy emra abstraktë, të cilët ndodhitë e luftës i relativizojnë deri në nivelin e absurdit dhe degradimin e tyre e kanë përjetuar këto ditë në personin e quajtur Ahmet Krasniqi, ish nënkolonelin e jugoushtrisë dhe komandantin e kazermës ushtarake „Kanjiža“ (Kanjiža) në Gospiç.

Nuk do të kishte arsye të veçantë për të përshkruar edhe një fat të goditur nga shakullinat e luftës, sikur Ahmet Krasniqi mos të kishte pasur rol domethënës, por tash gati edhe të harruar, në luftën patriotike kroate.

Me origjinë nga Vushtrria e Kosovës, Ahmet Krasniqi i takonatij brezitë shqiptarëve të cilët duke u shkolluar në ish APJ është munduar të gjej vend në shoqërinë jugosllave krejt e pafavorshme për shqiptarët, por fakti se rrjedh nga një familje balliste do të mund të merrej si tregues i suksesi të „edukatës socialiste“, por kur pas ngjarjeve të njohura te vitit 1981, milicia serbe ia arreston dhe burgos të vëllain, karriera e Ahmet Krasniqit ndërpritet dhe merr dënimin duke e transferuar nga kazerma elite „Marshall Tita“ në Zagreb, në garnizonin provincial në Gospiç. Aty edhe e gjen lufta e vitit 1991.

„E pata kuptuar me kohë kush ishin qëllimet e politikes sipas ‘Memorandumit’ e cila çdo ditë e përshkonte edhe APJ (Armata Popullore Jugosllave) e atëhershme“, e fillon tregimin Ahmet Krasniqi, i cili për momentin, jeton te një kushëri në Rovinj, dhe vazhdon: „Në qershorin e vitit 1991 kam rënë në kontakt me Gardën Kombëtare Kroate dhe Shtabin e Krizës për Likë. Atëherë ka qenë lehtë ta braktisësh APJ dhe të kalosh në GKK (Garda Kombëtare Kroate), por pata marrë urdhër nga Qeveria (kroate), nëpërmes disa komandantëve të saj, të bëj gjithçka në ruajtjen e sasisë sa më të madhe të armatimeve që kanë qenë në hangarët e kazermës „Kanjiža“. Se çfarë gjendje mbretëronte aso kohe, e ilustrojnë të dhënat se në atë kohë kanë ekzistuar planet dhe rrugët për evakuimin e tërë banorëve të Likës kah Senji, mbi Velebit, për mungesë të pajisjeve me armatime”

REFUZIMI I URDHËRIT

u2_kolonelahmeti_media

Koloneli Ahmet Krasniqi duke folur para mediave

«Është fjala për së paku dhjetëmijë lloje armatimesh të kalibrave të ndryshëm, nga revolet deri te raketat kundër ajrore dhe raketat kundër tankeve. Shtrohej pyetja, si do t’i ruaja, këto armatime, për Gardën Kombëtare Kroate? Në atë kohë erdhi një telegram nga Gjeneral shtabi i APJ për mobilizimin e njësiteve në Graçac të cilën e mbanin nën kontroll njerëzit e Martiçit me armët e kazermës ’Kanjiza’, na tregon Krasniqi dhe vazhdon tregimin: “E refuzova urdhrin në fjalë edhe pse personalisht ma ka dorëzuar dorë ndihmësi i sekretarit federativ, gjenerali Boriç, të cilit i thash dihet se si merret armatimi: Duhet të jenë të pranishëm komandanti i korpusit dhe komandanti i divizionit. E dija se gjithë atë armatim me njerëzit e Martiçit donin ta merrnin natën (3*). Gjatë gjithë asaj kohe kam lajmëruar në Rjekë se gjendja e sigurisë ishte normale dhe se nuk më duhej ndihmë në kazermë. Në të njëjtën kohë i kam udhëzuar ushtarët jo serbë të brigadës sime se si të ikin – ta braktisin APJ, ashtu që kazerma mbeti vetëm me gjashtë ushtarë. Njëkohësisht kam kontaktuar me shefin e MUP (MPB-Ministria e Punëve të Brëndshme) për Gospiç, Josip Kazda duke i kërkuar që ta sulmojnë kazermën, sepse kishte mundësi që njerëzit e Martiçit t’i merrnin tërë ato armatime (4*). Nuk u realizua për shkak të frikës nga reagimi ndërkombëtar. Megjithatë, para kazermës u vendosën rojet e MPB (Ministrisë së Punëve të Brëndshme). – VIJON

BOEING-u SIKUR XHIP I ZI I POLICISË

 
Displaying 1 Comments
Have Your Say
 1. Mal uka thotë:

  I nderuar Sefedin Krasniqi, Ti behet rrespekt Kolonelit
  institucional te ajkes Kombetare ne Krye me te madhin
  Dr Rugova eshte edhe borgj po edhe virtyt i karakterit
  sublim qe duhet ta posedoj njeriu qe i takon nje kombi
  nji gjuhe dhe kultures qe ka podvalle te forte ne temelt
  e egzistences ! Ti i nderuar Sefedin si gazetar por edhe
  si njeri shume paster i ke elaborue tema ,e tema qe pasqyrojne
  te verteten qe duhet mbrojtur se pse arri nuk nryshket
  E as Emni I krasniqes se Zhilivotes kurr e me kurgja nuk
  mund te perlyhehet Fatbardhesisht kemi edhe inqizime ku
  e ndegjojme zerin e Kolonelit ;Fjalen e gjalle dhe tiparin
  Strateg te artit Ushtar atedhetar Qofsh faqebardhe Sef Krasniqi
  Me modestine tuaj e fjalen e artit gazetar !

  Përgjigjiuni
  Pelqej(5) Nuk Pelqej(0)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...