Published On: 25 Mars, 2016

Ne shqiptarët si komb.., gjithmonë si humbës! Për fatin tonë vendosnin të tjerët

Ramiz Dërmaku

Me fjalë të tjera, duhet të mendosh në aspektin global në mënyrë që të veprosh në aspektin lokal sepse kjo mënyrë e të menduarit dhe e veprimit shkakton një ndërvarësi më të madhe midis globales dhe lokales. Në jetën tonë si komb kurrë nuk u kënaqem, sepse për fatin tonë vendosnin të tjerët. Disa atdhetarë e intelektualë të denjë, duke e dashur çështjen kombëtare sakrifikuan edhe jetën. Intelektualët tanë kudo që shkuan vendlindjen nuk e harruan, ata ishin e janë edhe sot shpirtërishtë dhe emocionalisht të lidhur me vendlindjen dhe frymëmarrjen e saj për ta nxjerrë atdheun nga kjo gjendje. Këta intelktual duke e ditur rëndësin e shtypit ata me të gjitha forcat e tyre fizike, materiale, intelektuale, iu përveshën punës sistematike për hapjen e një portali informativ i cili do të jetë një dritare e fortë informative për të gjithë adhuruesit e shkrimit për zgjidhjen e drejtë tëçështjes sonë kombëtare. Përmes saj shumë politika janë jetësua, shumë regjime janë ndertuar e kanë rënë gjatë historisë. Roli i saj në shoqëri është shumëdimensional, me efekte pozitive për shoqërinë por shumë herë ka edhe ka sjell pasoja negative për shoqërinë, meqe shumë herë është keqpërdorur nga politika për realizimin e qëllimeve të marrjës apo ruajtjës së pushtetit, duke kontrolluar redaksitë e mediave dhe duke përcaktuar në shumë raste edhe përbajtjet që duhet transmetuar. Në Kosovë, Shqipëri, trojete etnike dhe diasporë” Zemra shqiptare” ajo ka luajtur një rol mjaft të madh gjatë kohës, në informimin e qytetarëve rreth proceseve politike e shoqërore që ka kaluar kombi shqipëtarë. “, Dalja e portalit informativ “Zemra Shqiptare ” (të cilën e nxorri intelektuali Gëzim Marku, i përkrahur nga shumë intelektual tjerë ; ) theu errësirën informative që ie kishte kapluar kombin tonë. optimale politike e sociale që të krijosh e transmetosh mendimin dhe strategjinë tënde politke kombëtare.Demokracia kërkon kushte, mundësi, ekonomike etj. Këto projekte e strategji ti përpunosh, avancosh e konkretizosh pa presionin juridik, ekonomik e policorë; e pse jo edhe pa frikë. Shqiptari sot kërkonë informacione jo të përpunuara, jo partiakisht të seleksionuara dhe jo ideologjikisht të ngjyrosura! Njëra prej atyre sukseseve, të mëdha të intelektualit, athetarit dhe krye redaktorit të portalit informativ ,gazetarit më të mirë padyshim se është Gëzim MARKU shqiptare në Kosovë i është shtuar “një kufi” ideologjik; respektivisht, ndalimpublikimi dhe ndalimtransportimi i lajmit dhe proceseve politike e diplomatike të FBKSH-së dhe partive e lëvizjeve tjera politke që në programin e tyre politik e strategjik, kanë si qëllim bashkimin teritorial, politik, kulturorë dhe ekonomik të Shqiptarëve, të copëzuar, në Ballkan! Dhe po u bë kjo atherë kjo bëhet sipërfaqësisht dhe imtësisht…!

Ata që e “mbollën dhe pollën” kufirin gazetaresk, ata edhe duan që ta “kenë nën kontrollë”. Dhe mundësisht ta bëjë të pacenueshëm, të pakritikueshëm, të pakalueshëm e të frigshëm. Dikush mund të thot e artikulojnë “gjdo gjë” por, jo me zë aq “të lartë”…

Gazetarisë shqiptare në Kosovë i është shtuar “një kufi” ideologjik; respektivisht, ndalimpublikimi dhe ndalimtransportimi i lajmit dhe proceseve politike e diplomatike të FBKSH-së dhe partive e lëvizjeve tjera politke që në programin e tyre politik e strategjik, kanë si qëllim bashkimin teritorial, politik, kulturorë dhe ekonomik të Shqiptarëve, të copëzuar, në Ballkan! Dhe po u bë kjo atherë kjo bëhet sipërfaqësisht dhe imtësisht…!

Ata që e “mbollën dhe pollën” kufirin gazetaresk, ata edhe duan që ta “kenë nën kontrollë”. Dhe mundësisht ta bëjë të pacenueshëm, të pakritikueshëm, të pakalueshëm e të frigshëm. Dikush mund të thot e artikulojnë “gjdo gjë” por, jo me zë aq “të lartë”…

Në demokraci është që të kesh mundësi ekonomike e kushte optimale politike e sociale që të krijosh e transmetosh mendimin dhe strategjinë tënde politke kombëtare. Këto projekte e strategji ti përpunosh, avancosh e konkretizosh pa presionin juridik, ekonomik e policorë; e pse jo edhe pa frikë. Shqiptari sot kërkonë informacione jo të përpunuara, jo partiakisht të seleksionuara dhe jo ideologjikisht të ngjyrosura!

. Prezenca e tyre në shoqëri ndikon në vetëdijësimin e qytetarëve, krijimin e agjendave politike, marrjen e vendimeve të reja nga politike për të mirën e grupeve të caktuara të shoqërisë. Për fat të keqë disa media tona janë të kontrolluara nga pushteti apo nga parti të caktuara politike, ato i sherbejnë arritjës së interesave të tyre propabandistike, që më përbajtjet që transmetojnë manipulojnë shoqërinë, në favor të partisë që në këmbim të financimit detyrohen ti sherbejnë x partisë për interesa të tyre. Disa prej tyre, nuk kanë gazetar profesionist brenda dhe shumë herë shkelin kodin etik gjatë raportimit të tyre për ngjarjet në vend, duke shkeluar privatësinë dhe konfidencialitetin e individëve, ato në shumicën e rasteve janë zëdhënëse të Institucioneve dhe Partive politike në Kosovë, duke mos prodhuar lajme dhe reportazhe nga tereni. Lidhjet sociale, politike dhe ekonomike që kapërcejnë kufijtë midis vendeve kushtëzojnë në mënyrë vendimtare fatin e atyre që jetojnë në çdo vend, pra termi i përgjithshëm që shpreh ndërvarësinë në rritje të shoqërisë botërore .

Punuar me 25.023.2016

Weingarten, Gjermani

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...