Published On: 18 Prill, 2016

Ne shqiptarët nuk jemi bastion të fesë në Europë!

 

Ndoshta e dini se të qenit bastion për diçka të mirë, është krenari . Kisha dashur që shqiptarët të ishin bastion i së mirës, i kulturës ,i teknikës dhe teknologjisë; por fatkeqësisht nuk jemi : Ndoshta pse e kishim fatin që historia me ne të ishte si njerka me  Borëbardhën e  pafajshme.

Historia mëson , së paku përvoja historike e vuajtjes shekullore do të na kishte mësuar diçka më vlerë për kombin , rrugëtimin e tij , ndërskëmbësat e të huajve dhe tradhtitë ndaj vetvetes.

Mu kujtua , bastion   është vendi i fortifikimit që s`ka njeri që e shkelë , ose është mbrojtje, kështjellë , kullë e pa mposhtur  , ose person që më ashpërsi e pa kursim mbron diçka.

( “fortified with ditches and bastions” an institution, place, or person strongly defending or upholding particular principles, attitudes, or activities. from bastille Bastille= stronghold, support, defence, rock, prop, refuge, fortress, mainstay,citadel, bulwark, tower of strength, fastness )

A jemi ne shqiptarëtbastion i fesë apo i feve në Europë ? pse të jemi ?

Enver Hoxha deshi të ishte bastion i “ marksizëm – leninizmit “ në botë ; me kot shpenzoi para , humbi njerëz me vlerë por në fund mundi i shkoi kot dhe i mbeti turpi kombëtar i vuajtjes materiale të shqiptarëve të vet.

Sot , sa jemi të fortë dhe të fuqishëm që të jemi bastion i fesë apo i feve në Europë? A jemi aq të medhenj ekonomikisht , ushtarakisht dhe numerikisht që të mbrojmë “Bastille-n “ fetare ? Tek e fundit kush po  na obligon ? Europa i ka hallet  e vete , e ne me “bastijen” tonë jemi shumë qesharak .

Mbrojtja e “ Bastionit fetar” fetar nga shqiptarët  është  vetëm një vetfundosje e pakëthim në vorbullën makrokosmike të zhbërjes .

Bastioni fetar që e mbrojnë disa shqiptar është vetëm shërbim dreqit që ai të del nga balta. Kemi vetëdije se ku po na çojnë valët e pakujdesisë nda vetvetes?

E kemi pyetur veten ndonjëherë , pse jam i tillë ,  sa jam me vlerë për Europën e qytetëruar ?

Kur Europa e kishte Skënderbeun , atlet të shpëtimit të saj nga aziatikët , sot  për çka të krenohemi ?

Ju lutëm , t`i dalim krah një rryme e cila i shërben vetëm apetiteve të sëmura të një ideologjie pa ashtu të sëmurë , është sa qesharake po aq edhe  dëmtuese për popullin tonë.

Unë kisha dashur të jemi pinjoll të historisë së lashtë ( edhe ashtu jemi ) , pinjollë të një shtetn bërjeje të mbarë që bota të na kishte lakmi dhe pinjoll të mbarësisë.

Mos të harroj ; PINJOLL m.1. Lastar i njomë që del në trung ose në rrëzë të një druri; njomëz, mitë, pip. Ka lëshuar pinjollë. dhe  2. fig. Pasardhës i drejtpërdrejtë i një familjeje ose i një fisi. Pinjoll i një familjeje të vjetër. Pinjolli i fundit i Kastriotëve. Pinjoj të një fisi.

Pra ne jemi pinjoll të së kaluarës së ndritur europine, ne e flasim një gjuhë që nuk ia gjenë shoqen në botë; ne e kemi një trashëgimi kulturore që bota na e ka lakmi.

Ne jemi me rrënjë. pse të jemi bastion i së keqes në Europë?

 

Fahri Xharra,18.04.16
Gjakovë

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...