Published On: 15 Maj, 2016

Në shenjë kujtimi për kryetarin e parë të Degës së LDK-së në Deçan, Binak Aliçkaj

 

 

  • Në shpirtin e tij ishte ngulitur Bashkimi Kombëtar

Adem Lushaj

Lëvizjet për Liri,  Pavarësi dhe Demokraci e viteve të ’90-ta, të prira nga Presidenti historik, dr. Ibrahim Rugova, gjeti përkrahjen e pa rezervë edhe në komunën e Deçanit, e cila njihej edhe më parë për kundërshtimet e mëdha të pushtetit serb, qoftë me angazhime politike dhe ushtarake. Karvanit të madh të anëtarësimit dhe krijimit të degëve të subjektit të parë politik të shqiptarëve të Kosovës, Lidhjes Demokratike të Kosovës, iu bashkuan mijëra deçanas, të cilët ndër të parët themeluan edhe degën e kësaj partie, duke treguar se në këtë komunë, po shembet komunizmi, po hapën rrugët e pluralizmit politik, po hapet rruga e gjatë për Liri dhe Pavarësi të Kosovës. Pas themelimit të Këshillit iniciues, i cili kishte për detyrë ti bën gjitha përgatitjet e duhura për konstituimin e Kryesisë dhe marrjes përsipër gjitha organizimet e pastajme, në mars të vitit 1990, në ballë të saj doli njeriu i urtë, punëtori shumëvjeçar i arsimit, profesori Binak Aliçkaj, edhe pse me një veshkë me pak në trupin e tij, tregoj se në angazhimin e këtij populli për liri, nuk duhet kursyer as shëndetin, e as jetën. Ai, edhe pse në moshë, nuk donte të lejonte të tjerët që të përballën me dhunën barbare të sigurimit serb, por ishte i vendosur të ketë përballjen me ta, e duke mos menduar në shëndetin e tij. Binaku, për dy mandate radhazi zgjidhet kryetar i degës së LDK-së për komunën e Deçanit, duke u bërë njëri ndër bashkëpunëtorët më të afërm të kryetarit Ibrahim Rugova, duke fituar një respekt nga të gjithë kolegët e tij, anekënd Kosovës. Baca Binak, siç e quanin të gjithë, edhe sot është i freskët në mendjen e atyre që kishin pas fatin për ta njohur dhe bashkëvepruar me të.

Sali Cacaj, njëri ndër themeluesit e degës së LDK-së për Deçan, bashkëveprimtar për shumë vite i bacës Binak, nuk  kursen fjalët e tij për punën dhe trimërinë e treguar nga ai, i cili me urtinë e një intelektuali dhe frymën patriotike, mundohej ti ruante të gjithë bashkëveprimtarët e tij politik, duke qenë i kërcënuar vazhdimisht nga UDB-ja serbe, edhe me likuidim fizik. Mirëpo, siç thotë Cacaj, ai ishte i vendosur në realizimin e detyrave kombëtare dhe partiake, të ngarkuara nga presidenti Rugova, por gjithnjë duke marrë mbi supet e tij, rreziqet me qëllim të mbrojtjes së kolegëve të tij partiak dhe atdhetar. Sikur Cacaj shprehet edhe gazetari shumë vjeçar, tashmë në pension, Curr Mazrekaj, duke thënë se ishte i nderuar që ka pas rastin të punoj me ish kryetarin e tij, tashmë të ndjerin, Binak Aliçkaj, duke treguar se si përcjellnin çdo informacion nga kjo komunë, për në Qendrën për Informim të Kosovës dhe Këshillit për Mbrojtjen e të Drejtave dhe Lirive të Njeriut. “Kryetari (Binaku), çdoherë ishte afër meje në plasim të informatave për dhunën sistematike serbe ndaj aktivistëve dhe qytetarëve, ngase nuk donte që unë të mbetëm i vetmuar”, rrëfen Mazrekaj, për të cilin Binak Aliçkaj ishte ideator dhe promotor i zhvillimeve në Deçan, por edhe njëri i guximit. Edhe për profesorin dhe veprimtarin e madh të çështjes kombëtare, Sadri Tafilaj, Binak Aliçkaj, mbetet njeri i madh, sepse, çdo here kishte në shpirt atdhetarizmin dhe krenarinë. “Na trego se kush është me ty dhe kundër nesh e kishte pyetur një punëtor i sigurimit të pushtetit serbo-sllav, ndërkaq, përgjigja e Binakut ishte e menjëhershme me përgjigjen e tij. Më trego kush është me ju dhe kundër nesh” tregon Tafilaj, që sipas kësaj, kryetari Aliçkaj i kishte thënë udbashit se i tërë populli është me LDK-në, i homogjenizuar rreth çështjes kombëtare. Ndërsa, Mehmet Osaj, ish veprimtar i LDK-së, duke treguar për krenarinë dhe guximin e bacës Binak, ka rrëfyer një sekuencë gjatë kohës së protestave masive të mbajtura në Deçan. “Edhe nëse me vrasin, mos më lësho të rrezohem, sepse, do dal një kufomë e çoroditur” i kishte thënë gjatë protestimit për mbrojtjen arsimit shqip, ka treguar Osaj, për të cilin në shpirtin e bacës Binak, ishte ngulitur Bashkimi kombëtar.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...