Published On: 11 Janar, 2016

Në rrënojat e pallatit të pazbuluar të Long Island, fshihet Mbreti Ahmet Zogu I (Foto)

  • Një banor në Long Island të Shteteve të Bashkuara të Amerikës, ka zbuluar vendin ku Mbreti Ahmet Zogu I, thuhet se ka fshehur pasurinë e tij në rezidencën e quajtur Knollwood. Ky banor nuk kishte ide se kush ishte Ahmet Zogu, por pas hulumtimeve të shumta, ai e kuptoj se dikur ishte lider i Shqipërisë. Kurreshtja e tij për këtë vend, çoi atë në rrënojat e këtij pallati që u ndërtua në mes të viteve 1906 – 1920.

Rrugëtimin e tij, ai e ka publikuar në faqen scoutingny.com

Unë kohët e fundit shpesh kam udhëtuar rreth zonës Syosset të Long Island. Shpesh kam shkuar në veri të kësaj pjese.

Sa herë që unë kam kaluar në atë pjesë, kam vënë re këto porta – e vëreja qartë që është hyrja e ndonjë kulture të huaj.

Por, ajo që më bëri përshtypje ishte, pse kishte një zinxhir para portës?

Kurreshtja që unë e pata, bëri që unë të afrohem e të shohë se çfarë ka brenda atyre portave:

Duke shiquar përtej portës, e pashë qartë se askush deri tani nuk ishte munduar të hynte. Rruga përtej portës ishte e çarë dhe ishte e mbuluar me drunjë dhe tokë të pashkelur. Dukej si një pyll.

Gjithashtu, tek porta ju mund të shihni shenja të zbukurimeve që dikur ishin të vendosura aty.

Cila ishte historia e kësaj rruge? Kam bërë disa hulumtime rreth kësaj porte dhe kësaj rruge që nuk shpinte askund. Ndërkohë, kam zbuluar se kjo rrugë e shkatërruar dikur ka sjellë vizitorë në këtë vend.

Ajo çfarë unë gjeta gjatë hulumtimit, ishte se kjo zonë dikur quhej Knollwood. Ishte një rezidencë e ndërtuar gjatë epokës së artë – ishte shtëpi e manjatit të çelikut Charles Hudson, në mes të viteve 1906 – 1920.

Rezidenca gjithsej ka pasur 60 dhoma dhe ishte e vendosur në një pronë prej 260 ari katrorë. Këto fotografi janë realizuar në vitin 1911 për një revistë të  asaj kohe të arkitekturës.

Sodoqoftë, njerëzit i’u referoheshin kësaj prone si, pasuria e Mbretit Zogu. Kush ishte Mbreti Zog?

Ahmet Muhtar Bej Zogolli, apo Zogu I, ishte sundimtari i Shqipërisë nga viti 1922 deri në vitin 1939. Pasi u rrëzuar nga Musolini, Zogu dhe familja e tij kanë iku në Angli. Sipas planeve, Knollwood u ble nga familja e tij e cila u zhvendos në Shtetet e Bashkuara, me një kosto prej 102,800 dollarë.

Mbreti Zog, fillimisht këtë zonë e ka planifikuar për përdorimin e pasurive të tij në Shqipëri, por ai kurrë nuk u zhvendos në këtë shtëpi, dhe Knollwood ra në një gjendje shumë të keqe. Vjedhje të shumta janë bërë këtu, pasiqë njerëzit kanë besuar se Mbreti Zog gjoja ka fshehur pasuri të mëdha në muret e kësaj shtëpie. Shtëpia është shitur në vitin 1955, dhe u shkatërrua tërësisht në vitin 1959.

Tani është e shkatërruar, rrënojat e Knollwood janë në zonën Muttonwood. Unë kam vendosur t’i kërkojë ato rrënoja.

Zbulimi i kësaj pjese më mori kohë më shumë se sa që mendoja. Shtigjet e kësaj zone ishin vërtetë të vështira përshkak të rrënojave. Disa herë kam humbur brenda këtij pylli. Por, pasi largova rrënojat gjatë këtij shtegu, kam arritur të gjejë rrugën që çon drejt asaj pasurie.

Kjo është Knollwood e vitit 1911:

Ky është Knollwood sot:

Strukturat e mbetura, ishin vetëm shkallët e dyfishta…

… Që dikur kjo rezidencë dukej kështu:

Një mur i gjallë kishte mbuluar shkallët e këtij objekti.

Ato duken edhe në këtë foto:

Shkallët takohen në një pjesë, ku unë mendoj se dikur kishte një burim…

Ky është burimi që bashkon shkallët:

Më pëlqen se si fytyra w këtij burimi është nervoze:

Pjesa e poshtme e burimit – duket se ka të shkrirë dyll të qirit (oh, sa kisha dashur që ky qiri i shkrirë të jetë si rezultat i ndonjë rituali satanist)

Shkallët janë komplet të mbuluara me mbeturina. Jam munduar të gërmoj poshtë atyre mbeturinave, por nuk kam arritur të zbuloj asgjë, pasiqë nuk kisha me vete asnje lopatë:

Shkallët tjera ishin të mbuluara me mure të rrëzuara:

Kam shkuar lartë, aty ku rezidenca dikur kishte qenë…

Por, kam gjetur vetëm drunjë dhe rrënoja:

Shihet një pastrim që qon në një rrugë, por vandalistët kanë bërë punë të mirë dhe kanë larguar të gjitha gjurmët për egzistencën e rezidencës:

Megjithatë, kurioziteti im vazhdoj. Në tokë pashë një linjë të bërë me gurë. Si duket kjo ishtë linjë për kufizimin e pronës:

Dikur, kjo linjë ishtë e bërë më tulla:

Kjo linjë me tulla ende mund të shihet mbi këto mbeturina:

Kjo është një nga zbukurimet e pakta të mbetura:

Këtu shihet një shtyllë e hapur, ku besoj se lidhet me atë zbukurimin e mbetur.

Sot, pamja nga ballkoni i kësaj residence nuk është mjaft e bukur:

Por, nëse kishit qëndruar këtu 100 vite më parë, ju do të kishit parë tri nivele të kopshteve, si në këtë foto të realizuar nga lart në vitin 1950:

Fragmente të këtyre kopshteve ende mund të gjenden. Për shembull, një pellgu i mermerit ishte i pozicionuar në qendër të kopshtit:

Platforma e këtij pellgu është ende në vend (pellgu aktual u zhvendos në rezidencën Nassau House):

Më tej, shihen edhe disa shkallë të tjera të kopshtit:

Këto shkallë shihen edhe në foton e realizuar nga lart. Shkallët siç shihet qojnë në fillim të kopshit:

Shkallët, janë ende të pa shkatërruara:

Kjo është struktura lindore:

Mjerisht, gjysma e saj është e shkatërruar:

Duket se diçka ishte e vendosur në mes të kësaj platforme:

Nëse shikojmë nga pjesa perëndimore e saj, duket në gjendje te keqe. Në të ka edhe shkrime me sprej.

Ishte diçka që më befasoi. Në tokë shihet platoja dikur e ndërtuar, por tani është e mbuluar me mbeturina.

Ndërkohë, e pashë edhe këtë ndërtim të njejtë. Mendova me vete, se çka janë këto lloj ndërtime:

Në tokë pashë një kufizim. Për çfarë ishte ky kufizim?

Aty shihet edhe një vazo nga betoni, e mbuluar me shkurre:

Kam gjetur një strukturë të ndërtimit, që besoj se ishte e fundit. Kjo ishte larg pronës së rezidencës:

Dukej se ishtë e rrumbullakët, por nuk mund të vëreja asgje tjetër përshkak të rrënojave:

Kjo pjesë, pashë që kishte edhe një ndertim nën tokë:

… Ky ndërtim nën tokë ishte mjaft e madhe nga sipërfaqja:

Afër saj, i pashë disa gurë, që të çonin diku, por nuk e mora vesh se ku:

Doli se Knollwood ishte më shumë i fshehur sesa që ishte i shkatërruar. Në vitin 2001, disa persona kanë kaluar në këtë pjesë. Ata kanë parë dicka të ndqiçueshme në tokë. Doli se ishte një pjesë e skeletit të njeriut. Gjithashtu u gjind një skelet që thuhet se ishte e një gruaje me përmasa të gjatësisë 5.3.

Nëse dëshironi të shpenzoni kohën e juaj duke eksploruar, shiqoni hartën e Muttontoën Lane. Shkoni në parkun e kuajve, zona 106. Në pjesën e pasme të parkingut, dhe ju do të shihni portat e Knollëood… në teori, ka gjasa se mund ta humbisni rrugën, por neës këmbëngulni ta shihni këtë vend, ju do të keni mundësinë te vizitoni rezidencën e Mbretit Zog I, shkruan scoutingny.com, transmeton Gazeta Express.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...