Published On: 10 Maj, 2016

Në rast të shpërbërjes së Maqedonisë, kujt do ti takojë Kumanova?

Meqënëse nuk mund të ndodhte në këtë situatë ndryshimi i kufijve dhe bashkimi me Kosovën i zonës së gjerë nga Kumanova në Shkupin Lindor, cfarë kishin ndërmend që të bënin këta luftëtarë që shkuan nga Kosova në Kumanovë? Do të krijonin një Republikë Shqiptare në këtë zonë të ngjashme me Republikën Serbe të Kninit në Kroaci? Nëse do të kishin vepruar kështu, vetëm sa do t’ u jepnin rast maqedonëve që të kryenin spastrim etnik më të madh ndaj shqiptarëve në këtë zonë.

LEXONI edhe:

http://www.shqiptari.eu/deshtoi-protesta-e-sigurimeve-sllave-e-turke-populli-e-don-flamurin/

Nga Kastriot Myftaraj

Shpjegimi më shfajësues për ata që shkuan nga Kosova në Maqedoni për të luftuar në zonën e Kumanovës, me emblemën e UÇK-së, është se donin të krijonin situatën për bashkimin me Kosovën të disa territoreve të Maqedonisë të banuar nga shqiptarë, të cilët nuk mund të jenë pjesë e shtetit të bashkuar shqiptar, në rast të ndarjes eventuale të Maqedonisë, që do të bëhet mes Shqipërisë dhe Bullgarisë. Kumanova dhe Likova, zonat ku u zhvilluan luftimet e fundit, nuk mund te jenë pjesë e një shteti të bashkuar shqiptar, në rast të ndarjes së përmendur më lart, për shkak se mes këtyre zonave nuk ka vazhdimësi etnike me trungun shqiptar në Maqedoni. E vetmja mundësi për Kumanovën, Likovën, si dhe zona të tjera me shumicë të popullsisë shqiptare në lindje të Shkupit, si komunat e Çairit dhe Haraçinës që të bashkohen me një shtet shqiptar me kufij të zgjeruar, duket se është nëpërmjet bashkimit me Kosovën e sotme.

Por a e mundëson këtë gjë realiteti etnik i kësaj pjese të Maqedonisë? Si qytet, Kumanova, sipas censusit të vitit 2002, kishte 70,842 banorë, nga të cilët shqiptarë qenë 18,277 (25.8% e popullsisë). Sado që të jetë shtuar kjo popullsi që nga ajo kohë, nuk mund të jetë rritur me shumë se 5%, çka nuk ka gjasa që të ketë ndodhur, duke llogaritur edhe faktin se nga ajo zonë ka pasur ikje të mëdha të popullsisë shqiptare kohët e fundit, edhe para luftës së fundit atje. Prandaj nuk është çudi që qyteti i Kumanovës të ketë më pak shqiptarë sot se sa kishte në 2002. Si komunë, Kumanova ka 105, 484 banorë në 509 km². Sipas censusit të vitit 2002 shqiptarë qenë 27,290 banorë, ose 25.8% e popullsisë së komunës të Kumanovës. Shqiptarët ankohen se kufijtë e kësaj komune janë zgjeruar qëllimisht në territor me popullsi sllavo-maqedone, që të pakësohet pesha e shqiptarëve atje. Në të vërtetë, përveç qytetit të Kumanovës, shqiptarë ka vetëm edhe në njëmbëdhjetë vendbanime të tjera të komunës, gjithsej 9015 shqiptarë sipas censusit të vitit 2002. Numri i përgjithshëm i popullsisë në këto vendbanime është 15 mijë banorë. Edhe nëse ndryshojnë kufijtë e komunës së Kumanovës në variantin më të mirë për shqiptarët, pra që veç qytetit të bëjnë pjesë në komunë edhe njëmbëdhjetë vendbanimet e banuar nga shqiptarë, me ç’ rast nuk mund të shmanget përfshirja në territorine e komunës e vendbanimeve të tjera me shumicë popullsie joshqiptare, përsëri komuna e Kumanovës nuk arrin të ketë as një të tretën e popullsisë shqiptare.

Në Perëndim të Kumanovës është komuna e Likovës (Lipkovo), me sipërfaqe 267.82 km². Sipas censusit të vitit 2002, Likova ka 27,058 banorë, nga të cilët 97.4% janë shqiptarë. Edhe nëse Likova bashkohet me një komunë të Kumanovë,s me kufij të ndryshuar në atë mënyrë që veç qytetit të përfshihen vendbanimet shqiptare dhe ato venbanime me shumicë popullsie joshqiptare që nuk mund të shmangen, përsëri komuna e dalë nga bashkimi i Kumanovës me Likovën nuk mund të ketë as gjysmën e popullsisë shqiptare.

Nëse do të shkëputej një zonë ku bëjnë pjesë vendbanimet shqiptare të komunës së sotme të Kumanovës, komuna e Likovës, komuna e Haraçinës, që gjendet në perëndim të Kumanovës, me 11,192 banorë, ku 93.8% e popullsisë është shqiptare, atëherë kjo zonë do të ketë 130 mijë banorë, nga të cilët as gjysma nuk do të jenë shqiptarë. Nëse do të bashkohej me këtë zonë edhe komuna e Çairit, me 64,773 banorë, nga të cilët 57% shqiptarë, do të arrihej që shqiptarët të përbënin më tepër se gjysmën e popullsisë, por numri i popullsisë joshqiptare, do të rritej më shumë, si total. Në këtë zonë të gjerë, nga kufiri me Kosovën, deri në qytetin e Shkupit do të kishte një popullsi prej rreth 200 mijë banorësh, nga të cilët rreth 100 mijë do të qenë shqiptarë. Ndoshta edhe pak më tepër se gjysma, por numri i popullsisë joshqiptare, kryesisht maqedone dhe serbe do të ishte shumë i madh. Në këtë zonë banojnë rreth 10 mijë serbë.

Sado që të jetë shtuar numri i popullsisë shqiptare në këtë zonë të gjerë, nuk mund të jetë rritur më tepër se 5%. Ky nuk është një realitet etnik që favorizon një ndarje të trojeve. Këtë e them për arsye se në një luftë në këtë zonë maqedonët do të ndërmerrnin spastrimin etnik të shqiptarëve, çka u vu re në luftën e fundit kur forcat policore-ushtarake maqedone kryen operacione në zona të banuara nga shqiptare, pa u shqetësuar aspak për pasojat që do të kishte popullsia civile. Kështu që në rast lufte të zgjatur numri i shqiptarëve në këtë zonë do të ulej më tepër, duke zbritur shqiptarët në një të tretën e popullsisë. Meqënëse nuk mund të ndodhte në këtë situatë ndryshimi i kufijve dhe bashkimi me Kosovën i zonës së gjerë nga Kumanova në Shkupin Lindor, cfarë kishin ndërmend që të bënin këta luftëtarë që shkuan nga Kosova në Kumanovë? Do të krijonin një Republikë Shqiptare në këtë zonë të ngjashme me Republikën Serbe të Kninjit në Kroaci? Nëse do të kishin vepruar kështu, vetëm sa do t’ u jepnin rast maqedonëve që të kryenin spastrim etnik më të madh ndaj shqiptarëve në këtë zonë. Së paku pesë vetë të quajtur komandantë, nga ata shqiptarë të Kosovës që nisën luftën në Kumanovë nuk mund të mos i dinin në një masë apo në një tjetër, këto që kam thënë unë më lart.

Një ndarje e Maqedonisë, që për mendimin tim është e pashmangshme me kalimin e kohës, do të kërkojë lëvizje të popullsisë të kryer në mënyrë paqësore, dhe për këtë arsye është e nevojshme që të shmanget krijimi i rrethanave në të cilat do të ndodhë spastrimi etnik i shqiptarëve.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...