Published On: 7 Tetor, 2016

Në Porto, e dyta ditë!

  • Mbresa udhëtimi nga Portugalia – (3)

(Pavarësisht se bën mot relativisht i keq, kjo fare nuk paraqet pengesë që Porto të përjetohet në tërë hijeshinë e tij!).


—————-
Bajram Sefaj

Nëpër një mot jo të (për)ligjshëm për stinën përkatëse (të pranverës), i qasemi qytetit të Porto-s!
Qysh në shekullin IX tregtarët fenikas arritën në brigjet e lumit Douro, më vonë Romakët ngritën ngulimet e tyre të para në të dy anët e lumit, Portus dhe Cale dhe bashkimi i këtyre dy emrave Portucale paraqiste krejt hapësirën ndërmjet lumenjëve Minho më në veri e deri te Douro. Eshtë kjo periudha e dominimit romak kur kjo province romake prej lumit Minho e deri te lumi Tejo quhej Lusitania, e njerëzit Lusitanë, stërgjyshërit e Portugezëve. Këtu edhe lindi Portugalia. Pikërisht në qytetin e Guimarães-it, nja pesëdhjetë e pesë kilometra në veri të Porto-s. Tryeza e këtij qyteti, të dytë për nga madhësia dhe rëndësia historike, kulturore, ekonomike e tjera, pas Lisbonës, është e shtruar dhe tejet e pasur. Kjo vlen të theksohet nga e para. Por, para se të ndërrojmë hap në mbledhjen e ajkës, nektarit simbolik (metaforik) të pasurisë dhe trashëgimisë të derdhur gjithkah rrugëve të këtij qyteti të gjallë e fotozhenik, lindë dilema: të çojmë në vend, si amanet të ishte, porosinë të mikut anonim portugez, dhënë në aeroportin e Gjenevës: të mos kthehem nga Porto, pa shijuar specialitetin kulinar të njohur gurman në mbarë Portugalinë. Francesinha, ja tek është para meje. Në pjatën time. (Urdhëroni, shijoni edhe ju, këtë specialitet portugez që, mua për vetën time, nuk m’u begenis gjithaq. Tryeza ime është (edhe) juaja!).
Pa mëdyshje së e plotësoj këtë kërkesë, (lutje të mikut të panjohur!) edhe për një arsye, sa jetike, aq edhe praktike: nuk preferohet që me bark (stomak) të zbrazet, të ndërmerren ofensiva të pushtimit të një qyteti me shumë zona e komplekse, lagjesh të tëra, nën patronazhin e trashëgimisë botërore të UNESCO-s, sikur se është rasti me Porto-n. Nuk jam i zhgënjyer, por, në enën tjetër, as nuk jam i entuziazmuar. Me rëndësi është që porosia është realizuar. (Edhe mua do të me ngelte hatri ndonjë portugez endacak (si puna ime!) mos të përmbushte kërkesën time, të shijonte specialitetin tonë vendor: mazën e ziemë, që përgatitet në bjeshkët tona, Gurrat e Bardha, mbi Istog. Kur kemi të qethna!
(Anglezët, akoma e thërrasin Porto-n, Oporto. Nga mosdija, meqenëse, emri Porto, në portugalisht, në trajtën e shquar, shkruhet si ´o Porto´, ´o´ është nyja e shquar e gjinisë mashkullore, kështu edhe gjithë ditën në gjuhën angleze ka mbetur si Oporto!).
*
Tash, dilema është më e madhe se ajo e njohura, që i thonë hamletiane: kah t’i qasësh pushtimit të bukurisë përrallore të këtij qyteti portugez. Sigurisht se duhet marrë kahen e duhur që shpien në drejtim të Torre dos Clérigos (Kullës së Klerigos), ikonë (emblemë) e Porto-s, dekretuar si monument historik në vitin 1910.
Me të ngjitur në pikën më të lartë të kësaj kulle shtatëdhjetë e pesë metrash të shekullit XVII, në bebëz e ke tërë panoramën e Porto-s, përqafimin e zjarrtë të lumit Douro, me Atlantikun oqean, që e lagë të një anë të mirë të Portugalisë. Të majtën a të djathtën, varësisht nga cila anë i qaseni Oqeanit! Shkallët, gati dyqind sosh, i ngjita vetë, një nga një. Mos më pyetni si e bëra këtë vepër ”heroike”!
Çdo gur, jo çdo rend shkallësh e çdo kat i kësaj kulle e thotë dhe e rrëfen një shekull historie. Shtati i hollë e i gjatë i kësaj kulle, po ashtu i thurur me copa e fragmente historie. (Kulla Torre dos Clérigos u përfundua më 1763, duke u bërë këmbana më e lartë në Portugali me mbi shtatëdhjetë e pesë metrat e saj lartësi! Kjo kullë bashkë me urën Dom Luís I, janë dy ikonat e qytetit të Porto-s.)
*
I vetmi “monument” i kulturës dhe i historisë, mbi të cilin denjoj që, këtu e me këtë rast, t’i them dy-tri fjalë, hiç më shumë, është “Muzeu romantik” i Porto-s. Letërthirrjen për të vizituar këtë Muze romantik, (pa pikë romantike brenda mureve të tij!), e kam marrë, vjet më parë, nga ngadhënjyesi turk i çmimit nobel për letërsi – 2006, Orhan Pambuk, në faqen 794, të romanit të tij të shkëlqyer, “Le musée de l’innossance”, (Muzeu i pafajësisë), libër xhepi – Editions Gallimar, Paris – 2006. E vizitova këtë muze të Porto-s. U zhgënjeva fort. Putha dyert e tij e, para se të ik, shfryva: vërtetë paska pas të drejt ai që ta ketë quajtur Muze pa pikë romantike, “Muzeun romantik”, të Porto-s së Portugalisë! Për më tepër, edhe motivi për themelimin e tij, me ngjau si i shpifur. Nuk e di se çfarë kallëzimin i ka kallëzuar (në vesh) gardiani simpatik i Muzeut në fjalë, zotni Orhan Pamukut. Mua gardiania (ime), sado simpatike që ishte (edhe ajo!), nuk pati çka të rrëfente më shumë se atë që pashë me (dy) sytë e mi: një shtëpi e zakonshme, ku me 1849, për kohë të shkurtër, të muajt e fundit të jetës se tij, paskësh jetuar në eksil, Carlo Alberto i Sardenjës, dhe për aq kohë të beftë, paska ushtruar një influencë të madhe në romantizmin portugez. (Afro veshin të them kurrgjë, i thonë kësaj pune, andej, nga nahija jonë!). Nëse edhe “Muzeu i pafajësisë” i Orhan Pamukut në Stamboll (një mik imi déjà, e ka vizituar!), është si ky në Porto, vajhalli për të!
*
Nga pasuria, bukuria dhe ekskluziviteti i gjithë asaj që pashë, në atë vërdallosje e gjezdisje turistike, pash më pash, Porto-s, nuk kam ndërmend të shpalos as gjë, as të flas e shkruaj, asnjë fjalë! Nuk jemi as në orë mësimi të historisë as të gjeografisë! Në guidë turistike, të ngjaj unë Ty, ore zotni. Të falënderoj, shumë të falënderoj. (“Të falënderoj, për çokollatë”, kështu e ka titullin një filmi korrekt artistik, i një regjisori të njohur francez. Claud Chabrol, e ka emrin, ai regjisor!).
Sikundër që premtoj se gjatë kësaj gjezdisje të përbashkët nëpër atë pjesë të Portugalisë që vizitova, asnjëherë nuk do të hallakatët barku i internetit dhe, as nga barku (lexo: arkivi i tij i pafund) nuk do të huazohet, ashtu sikurse nuk do të shkëputet asnjë fotografi nga “arkivi” i tij “historik”.
Ashtu si teksti, i mirë a i keq, që është imi, ashtu edhe fotografitë (ilustruese), të mira o të këqija, janë të “miat”. Nuk me keni dërguar atje si “reporter tuajin special”. Për t’ju sjellë materiale të tilla (bajate) nuk është paraqitur kërkesa të bëhet gjithë ku shpenzim material, jo rruga, jo hoteli, jo ushqimi. Me një fjalë, heqja e shpenzimeve të çatisë dhe të tagjisë kur, janë aq të lartë në udhëtimet jashtë… Sidomos të çatisë, për shpenzimet e tagjisë kollaj bëhet…!
—————–

(Vijon)

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...