Published On: 3 Maj, 2016

Në një atmosferë kremtimi në mënyrë dinjitoze u shënua 26 vjetori i Degës së LDK-së në Zvicër


Në këtë manifestim dhe përvjetor morën pjesë: Deputetët e nderuar të Kuvendit të Republikës së Kosovës nga radhët e LDK-së z. Teuta Ibrahim Rugova, z. Salih Morina dhe z. Armend Zemaj.
Kryetarja e Degës së LDK-së në Suedi znj. Qibrije Hoxha me bashkëpunëtorët e saj, Kryetari i Degës së LDK-së për Beneluks z. Bahtir Kastrati me anëtarët e kryesisë së kësaj Dege z. Xhavit Belaj, Sekretar, Din Rugova, Remzi Azemi.
Nga nëndega e LDK-së e Starnbergut në Gjermani z. Mehmet Koka, sekretar, kryetari i nderit të kësaj nëndege z. Fazli Gashi me bashkëpunëtor si dhe veprimtari i pa lodhur z. Rexhep Rexhepi.
Kryetari i Bashkësisë Shqiptare në Zvicër z. Ahmet Asani.
Grenchen/SO, 01 maj 2016
Në qytezën pranë Solothurnit në Grenchen në një atmosferë festive, ku merrnin pjesë qindra veprimtarë, dashamirë të LDK-së, të nëndegëve, anëtarët e kryesisë së Degës së LDK-së në Zvicër, kryetar të nëndegëve, bashkadhetarë me familje si dhe përfaqësues të shoqatave dhe klubeve kulturore- shqiptare, në mënyrë dinjitoze dhe të hareshme shënuan 26 vjetorin e Degës së LDK-së në Zvicër.


Ambieni ku u mbajt manifestimi në Sallën më të madhe që ka qyteti i Grenchenit «Luxory» e dekoruar në mënyrë solemne me flamuj dhe simbole të LDK-së dhe ato kombëtare- shtetërore ishte i vogël për ti zënë qindra bashkatdhetarë, të cilët kishin ardhur në shenjë nderimi dhe respekti për tri shkronjat e arta të LDK-së dhe për organizatorin për të festuar së bashku 26 vjetorin e Degës së LDK-së në Zvicër.
Manifestimi u nis nën intominimin e Himnit të Kosovës dhe të Dardanisë, „Kur ka ra kushtimi n`Kosovë, kurse hapjen zyrtare të këtij manifestimit e bëri z. Ahmet Kosumi, kryetar i nëndegës së në Solothurn i cili përshëndeti të pranishmit dhe mysafirët në emër të Degës së LDK-së në Zvicër dhe në emër të nëndegës së LDK-së në Solothurn e cila ishte nikoqire e këti manifestimi.
Z. Kosumi gjatë përshëndetjës ndër të tjera tha se: “Jam shumë i nderuar sot që t’ju përshëndes në emër të organizatorit duke ju dëshiruar mirë se ardhje në këtë kremte tonë të përbashkët si dhe tju uroj shënimin e 26 vjetorit të Degës së LDK-së në Zvicër, njëherit krenohemi me punën tonë të palodhshme e cila rezultoj në rezultatet të prekshme, ku e them me përgjegjësinë më të madhe se pa ne mërgatën, Kosova kurrë nuk do të ishte siç është sot, e lirë, e pavarur “.
Në vazhdim z. Ahmet Kosumi sipas traditës përshëndeti mysafirët.
Në vazhdim programin e udhëhoqen moderatorët z. Selamije Osaj dhe Z. Zeqir Gjukaj duke ju uruar mirë se ardhje të pranishmëve, në këtë festë të përbashkët, kushtuar 26 vjetorit të themelimit të Degës së LDK-së në Zvicër njëherit ftuan kryetarin e Degës së LDK-së në Zvicër që ta merr fjalën.
Në vazhdim z. Haki Latifi theksoi: Sot, jam i nderuar dhe kam kënaqësinë që t’ju përshëndes në emër të Degës së LDK-së dhe falenderuar të gjithë veprimtarët që për 26 vjet të veprimit të kësaj Dege, nuk kursyen dhe vazhdojnë të mos kursejnë kohën dhe mundin për të ndihmuar dhe forcuar këtë organizim të rrugëtimit tonë të përbashkët. Një falenderim i veçant shkon për Nëndegët e LDK-së, Forumin e Gruas dhe Forumin e Rinor të kësaj Dege të LDK-së në të cilën me punën praktike të krijimit të strukturave vepruese, vepruan dhe punuan në forcimin e degës së LDK-së në Zvicër.


Sot kremtojmë 26-vjetorin e themelimit të Degës në Zvicër, njëra prej datave më të rëndësishme në historinë e organizimit të mërgimtarëve këtu në Zvicër, në të cilën na kthenë në kujtimet tona të cilat kujtime takohen në pikën e përbashkët të përpjekjeve dhe angazhimeve tona për bërjen e shtetit të Kosovës, për fitimin e lirisë dhe për realizimin e vizionit për Kosovën e pavarur për breznitë që po vijnë.
Në udhën e sendërtimin të këtij projekti madhor për liri, pavarësi dhe demokraci, të udhëhequr nga themeluesi i LDK-së dhe i shtetit të Kosovës Presidenti historik Dr. Ibrahim Rugova, LDK-ë ishte busulla e veprimit dhe e mendimit nacional politik në Kosovë, duke qenë përherë një shembull i demokracisë dhe pluralizmit të brendshëm partiak dhe më gjerë.
Dega e LDK-së në Zvicër gjatë ekëtyre 26 viteve, përkundër tendencave dhe skenareve të dështuara destruktive për ta dëmtuar imazhin e saj nga individ apo grupe të caktuar ishte dhe mbetet një nga degët më të fuqishme që ka mbajt stabilitet të jashtëzakonshëm në rrugëtmin e saj dhe drejtëpërdrejtë ka patur rezultate të mëdha.
Pikërisht kjo ishte sublimuesja më e drejpërdrejtë e ndjenjave të përgjithëshme të bashkatdhetarëve që jetojnë në Zvicër për të qenë gjithë kohën bashkë me popullin shqiptarë si në periudhën e organizimit politik, në atë të rezistencës e të mbijetesës si dhe në periudhën e ndërtimit demokratik të vendit.
Jam i bindur se LDK në Zvicër mund të rritet dhe duhet të rritet edhe më shumë, ashtu siç jam i bindur se faktorë kyç të kësaj rritje janë gratë dhe të rinjtë, prandaj le të jetë edhe ky përvjetor një rast për të reflektuar për përkushtimin tonë që ta rrisim dhe forcojmë organizimin tonë në LDK-ë, duke ruajtur vlerat tona siq janë gjuha, kultura dhe traditat tona të pasura si dhe duke u integruar në shoqërin zvicrane.


LDK ishte dhe mbetët artikuluese e një vizioni të qartë të një njeriu të madh të Kosovës që patëm rast ta jetojmë bashkë e ai ishte dhe mbeti Presidenti historik i Kosovës dr. Ibrahim Rugova, cili diti më së miri të sublimojë këtë energji e këtë ndenjë për liri e pavarësi dhe ta thotë atë më së miri para nesh e para botës. Ndaj zëri i Ibrahim Rugovës ishte një zë i popullit të Kosovës dhe shprehje apo shpalosje e identitetit tonë andaj edhe i mbetemi borxh vizionit të tij për ta ndërtuar lirinë dhe ndërtuar vendlindjen tonë të dashur.
Lidhja Demokratike –Dega në Zvicër u themelua , më 29 prill 1990 të përbërë nga shtresa të ndryshme të shoqërisë të cilët ishin larguar nga Kosova nga ndjekjet dhe represioni i vazhdueshëm që bënte agresori serb, në të cilën kishin mbledhur forcë për ta bërë një organizim që i përgjigjej nevojave të Kohës.
Sot Kremtojmë 26 vjetorin e themelimit të Degës së LDK-së në Zvicër sepse është krijuar traditë dhe kulturë për aktivitetet nga më të ndryshmet siq janë: organizimet festive, konfereca të ndryshme, turnire sportive, promovime librrash, përkujtime të heronjëve apo ditëlindje personalitetesh dhe shumë aktivitete të tjera. Ku një falenderim i veçant shkonë për kryetarët dhe kryesitë nëndegëve të LDK-së të cilët nuk kursyen dhe nuk kursejnë kohën për të rritur cilësinë e organizimit të kësaj Dege.
Lidhja Demokratike e kosovës nën udhheqjën e kryeministrit z. Isa Mustafa vazhdon të qeveris me program që, substancë ka zhvillimin ekonomik dhe punësimin, demokracinë dhe integrimin euro-atlantik, përparimin e arsimit, dijes dhe teknologjisë; politikave të reja në shëndetësi dhe mirëqenie sociale, çështjeve të gruas dhe të të rinjëve dhe sundimit të ligjit për të gjithë qytetarët. Rezultatet janë në të gjitha fushat, ka avancim në dinamikë, ritme reale e të matshme. Nevojat janë të mëdha, vështirësitë të shumta, siç edhe vullneti dhe vendosmëria për jetësimin e objektivave të zhvillimit. Së këndejmi, Kryesia e LDK-së, Kryeministri, ministrat dhe deputetë e LDK kanë mbështetjen e fuqishme të Degës së LDK-së në Zvicër në angazhimet shtetërore, në ushtrim të kompetencave kushtetuese e ligjore.
Sot, duke pasur nevojë të madhe për t’u rritur ekonomikisht dhe për të krijuar vende të reja pune, Kosova nuk guxon të neglizhojë potencialin e rëndësishëm të diasporës. Puna me mërgimtarët shqiptar mund t’i ndihmojë Kosovës që të përmirësojë imazhin e saj jashtë vendit dhe kjo mund të lehtësojë investimet dhe përkrahjen tjetër që mund të vijë jashtë diasporës.
LDK-ja ishte dhe është parti shtetformuese dhe shtetndërtuese. Ketu duhet të kujtojmë edhe ajkën e mendimit pozitiv të LDK-së dhe të Kosovës, e cila në kohët më të vështira i qëndroi përballë akademisë dhe synimeve pushtuese serbe. Ne nuk mund të mbajmë evenimente të tilla pa kujtuar aktin e shpalljes në Kaçanik, referendumin për pavarësi te vitit 92, këshillat e financimit. Prandaj ne duhet të hapërojmë së bashku me qëllim të ndërtimit të shtetit tonë. Këto janë vlera demokratike në nivel kombëtar me liderin e saj historik Dr. Ibrahim Rugova. LDK pati besimin e popullit, e në të cilën ishte shtylla e lirisë së shtetit dhe pavarësisë së Kosovës.
LDK-së pati fatin e madh që të ketë në gjirin e vet atdhetarë dhe humanist me vision të rrallë, të cilët i takojnë botës së amshueshme.
U falemi përjetë të gjithë atyre që ranë për të mos vdekur kurrë në kujtesën e shqiptarëve. Nderimi i përjetshëm për veprimtarët dhe ata njerëz që fizikisht nuk i kemi në mesin tonë! Ata bënë që këta përvjetorë, të mbajnë vulën e angazhimeve dhe të punës së tyre.
U jemi mirënjohës edhe ndihmës që dhanë miqtë e popullit shqiptar në krye me SHBA-të duke e falenderuar popullin dhe shtetin Zvicerian dhe ku vazhdon të ndihmoj dhe përkrah shtetin kosovën dhe e cila ishte ndër shtetët e para që njohu pavarësinë e Kosovës.
LDK është truri dhe zemra e Lirisë së Kosovës, shpresa e madhe për të gjithë shqiptarët kudo që dodhen.
LDK dhe Rugova janë projektuesit e Kosovës moderne, Kosovës së Lirë dhe të Pavarur.
Zoti e bekoftë LDK-ën!
Zoti e bekoft Kosovën dhe gjithë shqiptarët!”, tha në fund z. Haki Latifi
Fjala përshëndetëse e deputetit z. Armend Zemaj drejtuar të pranishëmve. “Më lejoni që t`ju sjell përshëndetjet nga kryesia e LDK-së, kryeministri Isa Mustafa dhe Grupi parlamentar i LDK-së dhe kolegëve z. Teuta Rugova dhe Salih Morina, duke ju uruar 26 vjetorin e Degës së LDK-së në Zvicër, të kësaj Dege shumë të rëndësishme për LDK-ë dhe për Kosovën.


Historia e LDK-së është histori e krenarisë dhe e bëmave të mëdha për Kosovën dhe popullin e saj.
Afirmimi ndërkombëtar i aspiratës kombëtare për liri, pavarësi dhe demokraci, nën kushtet e okupimit dhe terrorit të egër e gjenocidal, krijimi i shtetit të Kosovës, i prirë nga ideologu dhe prijësi i saj Presidenti Historik Dr. Ibrahim Rugova ishte rrugëtim i veshtirë por mbi të gjitha i perkrahur dhe me bindje popullore se Kosova do jetë shtet, sovran dhe i pavarur.
Pjesa dërmuese e popullit të Kosovës të organizuar brenda radhëve dhe struktures organizative të LDK- së në themelimin e saj gjeti perkrahjen e parezerve të shqiptarëve që jetonin dhe vepronin në Zvicër, burra dhe gra aktiviste të qeshtjës kombëtare padyshim ju bashkangjitën kësaj lëvizje dhe liderit te saj Dr Ibrahim Rugova…
Veprimtarët në Zvicër ishin të vetëdijshëm se themelimi i Degës së LDK-së ketu, bashkërenditja e aktiviteteve për liri dhe pavarësi do bëhen pjesë e shenimit të epokës më të ndritshme të historisë sonë politike dhe kombëtare.
Dega e LDK- se ne Zvicër, diaspora jonë anë e mbanë botës e brymosur me vlerat morale dhe shtetërore, ndihmuan, mbajten dhe mbrojtën gjatë gjithë viteve ‘90- ta jetën publike e shteterore në Kosovë dhe gjithandej nga ishte LDK e organizuar.
Në historinë e gjatë dhe të ndritshme të këtij rrugëtimi, në aktivitetin e Degës së LDK-së, ne Zvicer nuk mundet të mos permendet angazhimi juaj në mbeshtetje të luftes çlirimtare, te bindur se organizimi institucional i luftes, i organizuar nga Ministria e Mbrojtjes e Republikes se Kosovës te udhëhequra dhe komanduara nga ushtarake dhe patriot si Ahmet Krasnqi, Sali Cekaj, Tahir Zemaj, Agim Mehmeti, Agim Ramadani e shume e shume trima te tjere, LDK ne Zvicër ishte mbeshtetja logjistike, financiare dhe morale pothuajse ne çdo moment dhe veshtiresi deri ne çlirimin përfundimtar të Kosovës.
Neve ju falenderojmë shumë për këtë shenim të pervjetorit te themelimit që e keni organizuar sot. Vetë fakti që ju vazhdoni të jeni pjese e pandashme e veprimtarisë politike te LDK-së është obligim për neve, që të bashkëpunojmë dhe të bashkërendisim aktivitetet tona, bashkarisht t’i realizojmë synimet dhe objektivat për një Kosovë të zhvilluar dhe me prosperitet.
Ecja e LDK-së në vitet e pasluftës na ka mësuar se arritja e objektivave tona themletare e ndërtimit të një shteti të mirëfillit ligjor, krahas reformimit dhe rinimit te brendshëm partiak kërkon punë e angazhim, frymë bashkimi dhe tolerance njerëzore ashtu siç na obligon trashëgemia e filozofisë Rugoviane.

Angazhimi i jonë së bashku me ju është që të ndërtojmë një shtet, i cili do të respektoj vlerat e njeriut, të zbatoj drejtësi për të gjithë, të luftojë dukuritë negative, të krijoj zhvillim ekonomik, të krijojmë prespektivë për të rinjët , të jemi në fqinjësi të mirë si dhe të vazhdojmë partneritetin me shtetet demokratik evropiane dhe mbi të gjitha ta ruajmë miqësin e përhershme me Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Sot LDK udhëheq me Qeverin e Republikës së Kosovës, e bindur se sfidat nepër të cilat ka kaluar vendi jonë kerkojnë punë dhe perkushtim institucional, udhëheqje të mirëfillit ku qytetarët e Kosovës do te ndihen më mirë, ku do të ju garantohen të drejtat e barabarta dhe mbi të gjitha luftë e pakopromisë kundër krimit të organizuar dhe korrupsionit. Për ketë na duhet mbeshtetje, na duhet unifikim, na duhet perkushtim idesh, pastërti morale sepse ja kemi borgj vendit dhe mijëra burrave dhe grave, veprimtarë te Lidhjës Demokratike anë e mbanë e botës shqiptare.

Duke e pershendetur këtë tubim feste në pervjetorin e themelimit te Degës suaj në Zvicër, duke ju falenderuar juve dhe gjithë ata qe ishin me LDK në këtë rrugëtim të gjatë dhe historik në emer të strukturave udheheqese ju premtojmë dhe zotohemi që ne si Lidhje Demokratike e Kosovës, në Qeveri edhe në Parlament, do të qëndrojmë besnik parimeve themeluese ne çdo kohë dhe situatë neper te cilat do te kalojme. Ju ftoj ju dhe gjithe te tjeret qe me besim reciprok, ti minimizojme dallimet te avancojme punen dhe vlerat e LDK-se, me nje qellim te perbashket, per nje Kosove europiane.
Shumë të respektuar bashkatdhetarë,
Me lejoni qe te mbyll këtë fjalë rasti me një citat të Presidentit Historik Ibarhim Rugova.
“LDK-ja është shpresë dhe besë për Kosovën dhe për të gjithë shqiptarët.”
Ju faleminderit!”, tha në fund z. Armen Zemaj.
Në vazhdim përshëndeti kryetarja e Degës së LDK-së në Suedi znj. Qibrije Hoxha në emër të degës si motër në Suedi, duke falenderuar organizatorin për ftesën si dhe njëherit uroj 26 vjetorin e themelimit të Degës së LDK-së në Zvicër, në të cilën gjatë gjithë rrugëtimit të saj ka ruajtur frymën mobilizuese, konstruktive të bashkpunimit, duke ruajtur dhe kultivuar kulturën e mirëkuptimit të filozofisë së presidentit Dr. Ibrahim Rugova në dobi të LDK-së dhe të shtetit të Kosovës.
Me një fjalë përshëndetëse tubimit ju drejtua edhe kryetari i Degës së LDK-së për Beneluks z. Bahtir Kastrati, i cili përshëndeti në emër të degës së LDK-së për Beneluks, njëherit uroj 26 vjetorin e themelimit të kësaj dege duke i uruar suksese në të ardhmën si dhe duke shprehur gadishmërinë dhe vullnetin e mirë për bashkëpunuar në të gjitha fushat në interes të LDK-së, të vendit tonë të dashur Kosovën dhe për ti ruajtur vlerat demokratike të filozofisë Rugovjane duke rrespektuar hirarkinë dhe institucionet e LDK-së dhe të shtetit të Kosovës.
Një befasi e mirë për të gjithë të pranishmit në sallë dhe veçmas për degën e LDK-së në Zvicër ishte kur Deputetja e Kuvendit të Kosovës z. Teuta Ibrahim Rugova ( E bija e presidentit Rugova), në shenjë nderimi dhe respekti për degën e LDK-së në Zvicër i dhuroi kryetarit të kësaj z. Haki Latifi një dhuratë shumë të çmuar me Portretin e Presidenti dr. Ibrahim Rugova. Znj. Teuta Rugova gjatë dorëzimit të dhuratës ndër të tjera tha: “Presidenti Rugova gjatë aktiveteti të tij si president gjithmon me fjalë të mira dhe me respekt folte për degën e LDK-së në Zvicër, në të cilën sa herë që udhëtonte për vizitë në kancelaritë evropjane dhe botërore Zvicrën e kishte si shtëpi të dytë. Andaj më lejoni t’ju uroj këtë përvjetor dhe t’ju falenderoj për mbështetjën e vazhdueshme që i keni bërë Presidentitgjatë kësaj periudhe si dhe njëherit ju përgëzoj për punën dhe angazhimin titanik në dobi të LDK-së dhe të bërjës së shtetit të Kosovës”, tha ndër të tjera znj. Rugova.
Ndërsa, z. Haki Latifi duke e falënderuar për këtë dhuratë tepër të çmuar, tha se vërtet ndihet i priviligjuar dhe krenar për nderimin dhe respektin që ju bër sot degës së LDK-së në Zvicër dhe të gjithë anëtarësisë së Kësaj Dege.
Kryesia e Degës në shenjë nderimi dhe respekti në kuadër të shënimit të 26 vjetorit të Degës së LDK-së në Zvicër kësaj radhe nderoi me mirënjohje për kontributin e dhënë në organizimin dhe forcimin e LDK-së këto nëndegë të LDK-së në Solothurn, Cyrih, Olten, Burgdorf, Lozanë, Freiburg, Gjenevë, Biel-Bienne dhe Monthey. Pastaj me mirënjohje u nderuan: Ish kryetari i Kuvendit të Kosovës dhe nënkryetari i LDK-së z. Kolë Berisha, publicisti z. Rexhep Kastrati, ish kordinatori i Shoqatës «Nënë Tereza» në Zvicër z. Marjan Pnishi, me mirënjohje pas vdekjes u nderuan: Ish nënkryetarja e LDK-së Nekibe Kelmendi, Ish ministri i FARK-ut Heroi kolonel Ahmet Krasniqi, ish komandanti i Brigadës 134 Heroit kolonel Tahir Zemaj, ish komandantit të Brigadës 138 Heroit Agim Ramadani-«Katana».
Programi vijoi me këngë dhe valle burimore shqiptare me paraqitjen e tyre artistike nga Ansambli “Mërgimi” nga Neushateli të udhëhequr nga koreografi i palodhur z. Burim Hasani ku tek të pranishmit lanë përshtypje të pashlyeshme me vallet e egzekutuara nga vallëtarët e kësaj shoqërie në të cilën në të ardhmën premton shumë. Pastaj programi vazhdoj me këngë dhe valle në të cilën i argëtuan të pranishmit nga grupi muzikor me këngëtarët e mirënjohur: Fidaim Aliu, Basri Ibishi, Hajrulla Isufi si dhe rapsodi i mirënjohur Rahman Pagarusha në të cilën me këngët dhe vallët e tyre të pa ndërprera duke vallëzuar të pranishmit, të rinjtë dhe të reja duke ja dhënë kuptimin e një feste familjare të quajtur LDK. Një Falenderim i veçant në emër të organizatorit shkon edhe për sponzorët e këtij manifestimi: Sejdaj Transport GmbH nga Brügg /BE me pronar Islam Sejdaj, Firmën «Bashkimi Kompani » nga Ferizaji me pronar Enver Palloshi dhe «Air Sung» me pronar Riza Smajli si dhe «RACAJ Reisen» me pronar Xhafer Racaj.
Gjatë gjithë manifestimit nëpër mes videoprojektorëve u shfaqen sekuenca filmike nga veprimtaria e Degës së LDK-së në Zvicër për këto 26 vjet – përgaditur nga anëtari i kryesisë z. Skender Berisha.
Në fund u lexuan edhe disa telegrame që kishin dërguar manifestimi nga ish kryetari i parë i Degës së LDK-së në Zvicër z. Shaip Latifi, nga kryetari i Degës së LDK-së në Norvegji z. Daut Haxhaj dhe nga kryetari i nëndegës së LDK-së në NRW Gjermani z. Jakup Gërguri.
Sektori për informim i Degës së LDK-së në Zvicër (HL)

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...