Published On: 12 Shkurt, 2016

Në mars fillon verifikimi i viktimave të dhunës seksuale

​Me një mars hyn në fuqi rregullorja që mundëson themelimin e një Komisioni verifikues dhe përcakton procedurat për verifikimin dhe njohjen e statusit të viktimave të dhunës seksuale gjatë luftës.

Kryeministrit nuk e ka nënshkruar ende rregulloren, por kabineti i tij paralajmëron për në mars fillimin e një procesi të vështirë, atë të verifikimit dhe dhënies së statusit për mijëra gra të dhunuara gjatë luftës.

Sipas Zyrës së Kryeministrit, Isa Mustafa Rregullorja për themelimin e Komisionit për verifikimin dhe njohjen e statusit të viktimave të dhunës seksuale, është gati dhe pas nënshkrimit në mars do të hyjë në fuqi.

Njëkohësisht gjatë marsit, sipas Zyrës së Kryeministrit do të hartohet edhe plani i zbatimit të kësaj rregulloreje.

Pak pasi ishte konsideruar e kryer, kabineti i kryeministrit, në dhjetor kishte reviduar këtë rregullore ngase i mungonin dy gjëra: në të nuk ishin përfshirë procedurat e ankimimit dhe as mbrojtja e konfidencialitetit tëviktimave.

Që nga aprovimi i ligjit në vitin 2014, Zyrës së Kryeministrit, i janë dashur fiks 2 vite për t a bërë këtë rregullore. Dy vjet pas procesi pak ka lëvizur përpara dhe gjërat vazhdojnë të enden nëpër procedura që lidhen me finalizimin e akteve nënligjore.

Më shumë se 17 vjet pas mijëra gra të dhunuara në Kosovë presin të marrin statusin e viktimës së dhunësseksuale dhe të përfitojnë nga një skemë beneficionesh që vështirë se do të kalojë shumën prej 250 euro.

Gjithashtu sipas dinamikës së procesit qeveria nuk pret qëkëtë vit të fillojë pagesën për ato që fitojnë këtë status.

Sidoqoftë jovetëm reparacione por, as drejtësi nuk ka pasur deri më tani për viktimat e dhunës seksuale në luftë. Me gjithë faktet e mbledhura nga Instituti për Hetimin Krimeve të Luftës në Kosovë për mijëra gra të dhunuara, ende asnjë person nuk është akuzuar për dhunimet në Kosovë.

Në të vetmin proces gjyqësor në Kosovëdy serbët e dënuar për dhunimin e një të miture në Vushtrri janë liruarvitin e kaluar.

Gjykata Supreme i ka konfirmuar Radio Kosovës se një kolegj i saj ka ndryshuar aktgjykimin e Apelit ndaj të akuzuarve Gjorgje Bojkovic nga Babimoci dhe Jovica Dejanovic nga Prilluzha e Vushtrrisë dhe i ka liruar nga akzua./RTK/

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...