Published On: 12 Prill, 2016

“Në liri”, me shpresë se një ditë do ta kryej amanetin

 Sinan Kastrati

Për fund

Krejt në fund, në shenjë nderimi për disa nga pjesëmarrësit e demonstratave të 11 dhe 26 marsit 1981, po i veçoj me respekt: Izedinin Hasan Krasniqi nga fsh, Breznice, me banim në Mitrovice, Qerim Kapllan Kastratin, Januz Reshit Kastratin nga Turjaka, Ibrahim Sylë Nikqi nga Shtupeqi i madh, Ahmet Kelmendi i Haxhajve, të dalur në Ruhot, Rugovë të Pejes, Xufë dhe Xhyle Kelmendi, [ika e axhës dhe motra e Ahmet Kelmendit, Mejreme Krasniqi nga Ratkofci i Rahovecit, Teuta Hadri, nga Gjakova  studente të mjekësisë, Milazim Zeqiraj, student i mjek. nga fshati Studenicë e Istogut, Zymer Kuqi stud. i fakultetit Juridik (Zymeri e ka humb një gisht, gishtin e madh në demonstrata, tash jeton në Kalmar të Suedise), Ismet Lush Alia-Tahiraj nga Belegu i Deqanit, Muhamet Zenel Mahmuti nga Lubeniqi i Pejës, Brahim Buqolli, nga Lbusha, Shefqet Beqirin nga Suhareka, Zoje Bajrën nga Istogu, Ajshe Dragaj, Ajshe Çoboviç nga Ulcini, Skurte Ula, Dushe Prelvuka, nga Vuthaj, Lena nga Struga, Nuria nga Istogu, Zize e Ganimete Haklaj nga Isniqi, studente të Letërsisë Shqipe, Nezir Nikqi nga Reka e Allagës, Rugovë, Naim Kelmendi, ish gazetar i Bota Re, Osman Halitaj nga fsh. Cig, afer Novosellës, te Peja, Behxhet Hajriz Krasniqi nga Zhilivoda, Sylë Mujaj nga fsh. Rugaiv, Rugovë, Riza Demaj nga Shkreli, Rugovë, Nemune (Nune) dhe Gonxhe Ushtulenca, studente në Prishtinë, motra nga Dibra dhe të tjerë, të gjeneratës time. Dhe, ata që mw ndihmuan edhe moralisht, disa: Skënder Zogaj, ish mësimdhënës në gjimnazin e Malishevë, gazetar, politikan, Xhemajl Ajet Breznica, nipi i Aziz Zhilivodës, Dr. Shukri Gërgjaliu, mjek nga Studimja e Ulët, Mulla Mahmut Habibi- Murati dhe vëllai i tij, Jakupi nga Bequku, Sheremet Saraqi me gruan, Elhamja, Isë e Halil Saraqi nga Bivolaku, Musa Behrami, nga Akrashtica, Mustafë Maxhuni nga Novosella e Maxhunit, Milaim Reshani, Bedri Xhafa, Behram Muharremi, me djalin, Shabanin, nga Komuna e Vushtrrisë,  Xhavit Bytyqi, Ismajl Kurteshi, Hamdi Sopa, Mustafë Aliu, Fuat Krasniqi, Ridvan Mehmeti, Ilaz Gashi, Bislim Bislimi, Rexhep Sadiku, Gafurr Bytyqi, Naser Mrasori, Nuhi Syla, Adem Ukë Kastrati, vellain im….. Bajramine Refiku nga Kamenica…. Bajrami, Ismet Ali Bytyqi, nga Lubizhda, Ibrahim Nikqi, Enver Haliti, Nezir Mrasori, Fuat Krasniqi, Zize Haklaj, prof.Hasan Mekuli, Latif Berisha, Isa Bajqinca …kanë vdekur e janë vrarë, Ali dhe Rrahim Paqarizi, Halil Mani, Istref dhe Bilall Rudaj, Avdyl Morina , Qypeva … si dhe xhaxhallarët e bashkëfshatarët e mi: Bacën Shit (Reshit), Dulë (Avdullah), Bali,  Hel (Seferi):. Baca Hel, Seferi është gjallë, xhaxha më i vogël, i dëshiro jetë të lumtur e të shëndetshme, ka me tepër,se 80 vjet, ndërsa Baba Ukë dhe dy hallat, Dada Nep (Zejnep) e Dada Badë (Libade kanë vdekur, sikurse e dhe Baca Shit, Dul e Bali), Din e Sefer Haxhinë, Sylë Sahitin e Ilaz Imerin, Mulla Halitin, Mulla Shaqën, Lil Dergutine e Rexhep Asllanin etj.

Dua ta falënderoj edhe motrën e madhe të Nexhës, Dadën, Halimen dhe burrin e saj Rexhep Sadri rranollin nga Grabovci, e cila sa herë që kemi shkua përveç pritjes, na ka dhënë edhe tamel, djathë, ve, mish etj.

Sinan Kastrati, Suedi

Malmö, 26 Mars 2016, ora është 07.05

Post Scriptum. Jam i ndërgjegjshëm se ky shkrim nuk është i plotë. Ka të meta e mangësi. Nganjëherë nga frika se po harroj ndonjë emër e shënoja edhe nga dy herë, kështu edhe ka mbet në letër. E di se kanë mbet, shumë sende me rëndësi pa u thënë, kam harrua shumë detaje pa i përmend dhe iu kam mbet borxh e iu ka hy në hak shumë shokëve të fëmijërisë, rinisë së hershme e të vonë, ish mësuesve të fshatit Panorc e Lubizhdë si dhe të gjimnazit 17 Nëntori në Malishevë, (ku punova, pa pagesë, në vitin 1991/1992)… sidomos demonstruesve bashkëpjesëmarrësve të vitit 1981, ushtarë, të afërm të tjerë që ato vite kanë dhënë kontribut të madh për çështjen madhore shqiptare, por i gjithë materiali im që e kisha, i mbledhur dhe i përpunuar që nga viti 1972 bashkë me 170 fotografi, 4 bobina me këngë, një ditar me disa fletore shënimesh disa vjeçare e materiale tjera të mbledhura nga goja e popullit, mu kanë konfiskua nga Vesel Krasniqi, në prill të vitit 1981 ndërsa pjesa tjetër që më ka  mbetur, që e kam lënë me “e ruajt”te ndonjë i afërm, është humbur, është kalbur (në ish banesat e mia ku bonoja me qira …) dhe është djegur nga serbët më 1999 në Turjakë, në Mihaliq dhe në Prishtinë.

Në kohën sa isha duke u marr për së dyti me shkrimin tim mora letra e lexova, libra, gazeta për demonstratat dhe për shkrimin tim, për demonstratat (Ky shkrim ribotohet me disa ndryshime e plotësime, në “Shqiptari. Eu”. Shkrimi është botuar, për herë të parë në Bota Press, me 19 Mars 2015 me titull: “Në kujtim të demonstratave të vitit 1981 në Prishtinë”, me rastin e përvjetori të 34- të të demonstratave të 81-ishit). Pas këtij shkrimi dhe shkrimeve tjera mora disa letra, nga shokë e miq që më shkruanin e më thirnin në telefon, më jepnin këshilla, kurajo e vërejtje, krejt me vend dhe e shfrytëzoj rastin edhe unë ti falënderoj të gjithë ata, që mora response, nga ata e ato, fjalë miradije e kritika.

Prandaj çdo këshillë dhe vërejtje me qëllim të mirë do të jetë një ndihmesë që në të ardhmen, shpresoj, jo të largët do ta zgjeroj këtë shkrim për këtë temë për ndonjë përvjetor tjetër, “në liri”, me shpresë se një ditë do ta kryej amanetin ndaj prindërve të mi dhe të gjithnjë atyre që i njoha, veçanërisht profesor Anton Çettës, por edhe Shefqet Pllanës, Hasan Mekulit, Murat Blakut, Latif Berishës, Shaban Demirajt …..Muzafer Xhaxhiut e shkrimt. Sylejman Krasniqit … , Sadri Ahmetit që kanë lënë gjurmë të pashlyeshme në kujtesën time në takimet e bisedat që kisha me ta në Halmstad e Landskrona të Suedisë, në Prishtinë e në Tiranë. VIJON – SHQIPWRIA

 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...