Published On: 13 Qershor, 2016

Në Kosovë janë konsoliduar struktura të krimit të organizuar me origjinë të huaj

 

Besnik Gjaka

Të përgjithshme, për nga metodologjia e veprimit, me mafiat tradicionale, si Cosa Nostra, ndragheta dhe kamorra, kapaciteti kriminal i të cilave paraqet një tjetër rrezik konkret për shoqërinë. Bëhet fjalë për qarqe e grupe të organizuara horizontalisht apo vertikalisht, të përqëndruara në kontrollin e aktiviteteve ekonomikë dhe të një programi të përgjithshëm trafiku të përgjithshëm dhe krimesh, për realizimin e të cilave përdorin dhunën, terrorin dhe korrupsionin, duke u imponuar anëtarëve rregullin e hekurt të fshehtësisë (fshehtësi e brendshme) dhe duke i detyruar të heshtin viktimat dhe dëshmitarët ( fshehtësi e jashtme), me pak fjalë pra, ‘’metodën mafioze’’. Ka organizata kriminale të huaja po njëlloj të rrezikshme, por që u mungojnë disa element thelbësorë karakteristikë të organizatave tashmë shekullore mafioze, siç janë; 1) kontrolli absolut i territorit dhe i aktiviteteve ekonomike që zhvillohen në të: 2) lidhjet e jashtme të përdorura për të depërtuar në administratën publike, në politikë, në ekonomi dhe në drejtësi: 3) përdorimi i drejtpeshuar dhe i alternuar here I terrorizmit, here I marrjes në mbrojtje dhe here i interest reciprok me qëllim që të fitojnë mbështetjen sociale dhe elektorale, gjë që realizohet edhe nëpërmjet një fuksionimi të shtrembëruar të rendit publik që shërben si rregullator.Nga e gjithë kjo nxjerrim si përfundim se kriminalitetit i organizuar me origjinë të huaj me natyrë endogjene, si mafia, përbëjnë një model fitimtar për nga vetë përvoja e tyre shekullore. Aty ku futet kriminalitetit i organizuar me origjinë të huaj, kriminaliteti vendor është I detyruar të largohet, ose të vendoset në varësi, apo të ndryshojë modelin organizativ duke iu përshtatur modelit të kriminalitetit të organizuar me origjinë të huaj. Prandaj kriminalitetit i organizuar me origjinë të huaj priret të fitojë tiparet politike dhe financiare të vetë mafias, si më• përshtatshmet për të kaluar nga faza e ‘’organizatës kriminale’’, tek ajo e ‘’sistemit kriminal të integruar’’ që është karakteristikë e botës së sotme kriminale.

Autori: është njohës i kriminalistikës dhe krimit të organizuar

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...