Published On: 21 Janar, 2016

Ne ia kthyem shpinën kësaj Filozofie Politike

 

  • Sot kur kujtojmë “ikjen” e tij

Sylë Bajrami

 

Për Skënderbeun, e edhe për Lidhjen e Prizrenit, krejt çka dimë është ajo që na e thonë të tjerët nga dokumentet historike të kohës.
Për kohen që e jetuam mund të themi edhe neve diçka, pa pretendimin se e kemi thënë të teren apo se e kemi thënë atë dhe ashtu sikur duhet.
Koha e jonë ishte dhe mbetet një kohë e thyerjeve të mëdha. Një kohë e një lufte të përgjakshme. Një kohë e mospajtimeve e ndërskamcave prej më të ndryshmeve. Një kohë edhe e tradhtive jo të vogla.
Një kohë e mashtrimeve dhe e hajnive të pa para.
Një kohë e pseudo vlerave dhe e një degradimi tragjik.
Një kohë e afirmimit të kolosëve dhe e çlirimit.
Një kohë e një ndryshimi të madh.
Ky ndryshim u arrit fal një mendjeje të ndritur politike dhe një guximi e sakrifice, të pa shoq, të Ushtrisë çlirimtare.
I vetmi politikan që arriti me e ofru, në mes vedi, spektrin politik shqiptar, ishte Dr.Ibrahim Rugova.
Rreth Tij ishin, gati të gjithë, me përjashtim të atyre që veten e mbanin edhe më të mëdhenjë se “Thesi Kombëtar”!
Të tillë kishte dhe do të ketë në çdo kohë. Edhe ata e kanë vendin e vet.
I kishte ofru, të gjithë, rreth vetes dhe asnjëherë nuk pretendonte të jetë Boshti rreth të cilit duhet të mbështillet gjithçka.
Filozofia politike e tij ishte e panjohur për mesin tonë.
Ai ishte i afërt, paqësore, i urtë dhe i dashur.
Ai ishte komunikativ, largpamës, konsekuent dhe i pathyeshëm.
Politika paqësore e tij, nga disa u kuptua e edhe sot po interpretohet gabimisht.
Kjo PAQE kishte të bënte me shqiptarët dhe miqtë e tyre dhe asnjëherë dhe në asnjë kohë me armiqtë, në këtë rast, me Serbinë.
Dhe, nëse dikush sheh dështim e thyerje të kësaj politike ka të drejtë.
Por, kjo nuk ndodhi nga armiqtë, nga Serbia, por nga vet ne.
Arsyet pse ne ia kthyem shpinën kësaj Filozofie Politike, janë të shumta. Për to do të flasin ata që vijnë mbas nesh, por sa ishin të damshme, këtë po e përjetojmë çdo ditë.
Mos uniteti i Faktorit Shqiptar, ka qenë armiku më i madh i shqiptarëve. Këtë, Presidenti Rugova, e dinte më së miri.
E dinte edhe se, lufta më e fuqishme duhet të drejtohet në forcimin e këtij uniteti.
Sot, kur nuk është në mesin tonë, çdo ditë e më shumë po bindemi, për mungesën e një mendimi e kalibri politik, për mungesën e një ideatori dhe një vizionari siç ishte Rugova.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...