Published On: 31 Mars, 2016

Në Evropë lindi inkuizicioni, gijotina, baroti, bomba atomike

Nuk është e tepërt as skeptike, të shtohet se Evropa fsheh në vete shumë gjëra, shumë dredhi, shumë befasi (të ndritshme e të errëta). Evropa është një lavire plakë, të cilën, edhe kur ta duash, duhesh mirë ta njohësh, nga të gjitha anët që mos të befasojë, sepse nuk dihet me saktësi çka premton, deklaron dhe nga synon! Evropa ka përvetësuar civilizimet, begatitë dhe kulturat e të tjerëve në botë dhe madje i ka kthyer si vlera të veta – por me kamatë! Evropa, pasi nuk mundi ta zhdukë krishterimin në fillet e veta, e përvetësoi atë si ideologji dhe vlerë të veten, madje e theu krishterimin në dysh e kishën e perëndimit e degëzoi. Evropa iu kundërvu islamizmit, por e la të depërtojë deri në kufirin ku asaj i kovenon. Evropa krijoi dhe zhduku perandorinë, sipas nevojës së vet. Në Evropë lindi inkuizicioni, gijotina, baroti, bomba atomike, kryqëzatat, racizmi, shovenizmi, kampet e përqëndrimit dhe komorat e gasit, gjenocidi dhe holokausti. Në Evropë lindën diktaturat, diktatorët, fyrerët dhe totalitarzmi. Në Evropë lindi doktrina e komunizimit, doktrina dhe praktika e nacizmit dhe fashizmit, antisemitizmi, imperializmi dhe kolonializmi. Në Evropë lindën dy luftërat e mëdha botërore dhe luftërat e ftofta, në të cilat u vranë gati njëqind milionë njerëz. Shumica e kundërthënieve të botës lindën në Evropë, apo aty erdhën në shprehje. Evropa krijoi kufinj dhe mure për ndarjen e kombeve përgjysmë. Evropa ka qenë gjithmonë si një “fermë e shtazëve” (Orwell), në të cilën kombet kanë qenë të barabarta, por disa prej tyre kanë qenë më të barabarta. Evropa dhe Amerika dinë t`i përkrahin, t`i ndihmojnë dhe t`i trimërojnë të vegjëlit dhe të rrezikuarit, por dinë edhe t`i lënë të vetmuar, sipas vlerësimit të tyre pragmatik. Evropa në vete fsheh shumë befasi dhe kundërthënie.

(Insert i sjellur nga Shkelzen Gashi, nga një artikull i Mahmut Bakallit, botuar në vitin 1991 në revistën javore koha)

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...