Published On: 28 Shkurt, 2016

Në Eschborn u kremtua festa e pavarësisë së Kosovës, themelohet edhe shoqata shqiptare “Migjeni”

Neki Lulaj
Eschborn-Frankfurt – Sot lagjja e Frankfurtit Eschborni kishte një festë të dyfishtë, ishte e vërshuar nga mërgata shqiptare për një festë të madhe. Pra, në mënyrë madhështore dhe me një program kulturo-artistik u festua 8 vjetori i shpalljes së Pavarësisë së Kosovës. Ishte i ftuar edhe konsulli i Republikës së Kosovës në Frankfurt Prof Dr. Ajvaz Berisha, dhe nënkryetari i LSHAKSH nga Gjermania z. Neki Lulaj, në këtë manifestim kulturor merrnin pjesë shumë biznismen dhe intelektual shqiptar, kryetar shoqatash dhe klubesh shqiptare në Gjermani. Pas këndimit të Himnit kombëtar nga z.Izet Salihu.

Fjalën e rastit edhe përshëndetjen e mysafireve e mori veprimtari i pa lodhur dhe bisnesmeni i vyer prof. Sebastian Nuiqi, i cili ne mënyrë kronologjike radhiti para të pranishëmve historinë e përvuajtjeve te shqiptareve nëpër dekada e shekuj deri te Pavarësia e Kosovës.

Dhe mes tjerash vazhdoi vëllezër, sot shqiptarët ne Gjermani dhe nuk janë me punëtor krahu nëpër Baushtella, sot kemi gjeneratën e shkolluar të bijve të gastabaiterve të djeshëm, sot kemi prof, dr, inxhinier, dr. Shkencash, magjistra, udhëheqës firmash të mëdha dhe kuadro të tjera me rëndësi të veçanta. Sot jemi më fatbardhë sepse në Berlin e kemi Ambasadën e Republikës se Kosovës, ndërsa nëpër qendrat e Gjermanisë kemi konsullatat andaj ky është fati i mirë i jonë, shembullor. Sot shqiptarët në Gjermani dhe nëpër botë janë kemi përfaqësitë e shtetit të Kosovës.

Dhe ja kaloi fjalën Konsullit të Republikës së Kosovë prof. Dr. Ajvaz Berisha, i cili tha, vëllezër e motra të nderuar kam kënaqësinë te ju uroi 8 vjetorin e Pavarësisë së Kosovës, unë këtu jam në shërbim të të gjithëve, andaj edhe kur jam në mesin tuaj ndihem shumë i lumtur…! Kam një lutje vëllazërore ti ulni, ti ulim flamujt partiak e të punojmë së bashku sepse kjo është në nderin tonë dhe në nderin e traditës tonë shekullore, në nderin e të gjithë atyre që dhanë gjënë më të shtrenjtë, gjakun për lirinë e Kosovës.

“Të jemi bashkë ngase ju jeni pjesa më e mirë e kombit që nëpër etapat më të vështira i dolët krah i djathtë edhe luftës për liri edhe paqes. Pa ju ne nuk do të bënim asgjë, ju nuk e kursyet as mundin, as djersën në ndihmë të madhe, që ia dhuruat Kosovës në momentet më të vështira, andaj këtë nuk guxojmë ta harrojmë kurrë, pra ndihmën dhe mundin tuaj.

Shteti i jonë po konsolidohet ngadalë, por mos harroni se Kosova nuk është Zvicër me shtatëqind vjet liri. Kosova ka vetëm 8 vjet liri, neve na duhet akoma punë e madhe, ne sërish kërkojmë ndihmën dhe përkrahjen e kësaj diaspore të shkëlqyer. Akoma jemi në fazën fillestare, të ndërtimit të shtetit, prandaj mendjet e shëndosha dhe puna e përbashkët do ta mund çdo vështirësi.

nekiu3nekiu4

Në vazhdim fjala ju dha nënkryetarit të LSHAKSH në Gjermani z. Neki Lulajt, i cili në foltore në fillim i përshëndeti të gjithë pjesëmarrësit, nikoqirin e këtij takimi z. Sebastian Nuiqin, konsullin e Republikës së Kosovës prof dr. Ajvaz Berishën, familjarët e dëshmorëve, heronjve dhe të persekuturve nga të gjitha trojet shqiptare, kryetarët e klubeve dhe të shoqatave shqiptare që veprojnë ne Frankfurt me rrethinë. Bashkëkombas të nderuar, më lejoni që nga thellësia e zemrës t’ju uroi 8 vjetorin e Pavarësisë së Kosovës, 138 vjetorin e Lidhjes së Prizrenit, 108 vjetorin e Kongresit të Manastirit, 104 vjetorin e Pavarësisë së Shqipërisë. Uroj që edhe në dekadat dhe shekujt që vijnë të hapërojmë së bashku në ruajtjen, ngritjen e nderit dhe emrave të të gjithë atyre që u martirizuan për lirinë e Kosovës. Dhe në vazhdim e lexoi një poezi para të pranishëmve me titullin, “Në këtë tetë vjetor”, e cila poezi u pëlqye shumë nga të pranishmit pjesëmarrës në ketë manifestim .

Në vazhdim fjalën përshëndetëse e mori Shaip Ademaj, i cili mes tjerash tha se po më mundon sikurse edhe juve të gjithëve gjendja e rendë në Kosovë, por unë mbi të gjitha po mburrem që jam shqiptarë.

Nikoqiri i këtij takimi në vazhdim tha sot, neve kemi edhe një festë tjetër, sot do ta themelojmë një Shoqatë shqiptare si domosdoshmëri të kohës. Dhe se kjo Shoqatë do ta mbajë emrin e Millosh Gjergj Nikolla – Migjeni. Duke parë se shoqatat gjatë gjithë historisë aty ku janë themeluar kanë kryer aktivitete të ndryshme kulturore, sportive, afirmative, humane e punë tjera të ndryshme.

Kështu shumë bashkëkombas nga të gjitha trevat shqiptare u anëtarësuan dhe e zgjodhën kryesinë prej 11 anëtarëve dhe organet tjera punëdrejtuese, kurse kryetar i shoqatës u emërua njëzëri z. Sebastian Nuiqi, i cili në fjalën falënderuese për besimin e dhenë mes tjerash tha: “Unë pa juve nuk do të jem i fuqishëm me ba asgjë, kurse me ndihmën tuaj atë çka na obligon Statusi dhe Rregullorja do ti kryejmë me ndërgjegje të plotë dhe pa ndonjë vështirësi të madhe”

 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...