Published On: 20 Janar, 2016

Në demokraci secili e tregon fytyrën e vet

  Nga Abas Fejzullahi

Po më duhet shpeshherë, t`i përsëriti e shkruaj fjalët e Dr.Ibrahim Rugovës, nga një ndeje me te, në vitet 1990-ta. Në mes tjerash nga biseda që rridhte ngadalë, qetë, thjeshtë e lirshme dhe shumë njerëzore, pasi që vet natyra dhe kultura e bashkëbiseduesit ishte ajo, që i jepte bisedës, jo vetëm përmbajtjen, drejtimin dhe qëllimin në përputhje me rrjedhat, nevojat e përditshmërisë jetësore, fjala ra edhe për DEMOKRACINË, ku në mes tjerash,  Dr. Ibrahim Rugova dha disa shpjegime shumë me vlerë, ku me këtë rast, po e shkëpusim vetëm një pjesë nga thënia e tij gjatë bisedës:

“…Në demokraci s`ke nevojë me ja kërkuar askujt letërnjoftimin, me pa se kush është… sepse secili e tregon vetveten se kush është, çfarë është e çka don…” Dr. Ibrahim Rugova

 Kjo thënie, që nga vitet e 1990-ta e deri me sot, kur po e shkruaj këtë mendim, lidhur me analizën  e shkruar nga Fahri Xharra me titull: “Qosja do pajtim me Kadarenë . Jo , kurrë!, në vazhdimësi në kohë dhe hapësirë, mi ka vërtetuar fjalët e Dr. Ibrahim Rugovës, kryetar i parë Shtetit të Kosovës

(se, Republikën e shpallur për herën e dytë me 2008-02-17  në Kuvendin e Kosovës, pasi që priten, si duket vendor e ndërkombëtar, deri sa Rugova të ndërroi jetë,  në bisedimet e bëra në Bruxel me Serbinë me ndërmjetësimin e faktorit ndërkombëtar, me kërkesën e Serbisë me FUSNOTËN që e pranuan dhe nënshkruan përfaqësuesit e Kosovës, Hashim Thaçi si kryeministër, që jashtë Kosova të mos përfaqësohet si Republika e Kosovës, por vetëm si Kosovë, e që i njëjti s`bashku me sejmenët dhe këshilltarët e tij me za e me namë që dihen, si kundërshtar e urrejtës të Dr. Ibrahim Rugovës,   në vitin 2000 e mohuan Pavarësinë e Republikës së Kosovës të shpallur sipas Kushtetutës së njohur si Kushtetuta e Kaçanikut, më 1990-09-07,  kërkuan zhbërjen e të gjitha institucioneve të Republikës së Kosovës prej administratorit ndërkombëtar aso kohe z.  Bernard Kouchner, që me urdhrin e tij  dhënë kryetarit Dr. Ibrahim Rugovës që brenda një muaj të shuaj Kuvendin  e Kosovës dhe gjitha institucionet që vepruan me pushtet paralel gati për 10 vite, u shuan dhe u ba e pa qenë Republika e Kosovës… dhe u plotësua dëshira dhe kërkesa e pushtetarëve të tashëm… )!

Secili, me veprimet e tyre (qoftë hapur apo fshehurazi për një kohë të caktuar), të veshur me kravat, rroba kat e të shtrenjta, gjithnjë në hallë e mund për t`ia përshtatur trupit dhe fytyrës (që shpeshherë populli sipas veprimeve  i quan edhe të pa fytyrë), me qëllimin kryesor për të qenë ma bindës në fjalët që thonë, me dredhi e dhelpëri të përkryer për ti fshehur veprimet e tyre tinëzare lakminë për pozitë e pushtet, me dhënien e premtimeve të rrejshme, mashtruese, për ta rritur besimin tek masa edhe përmes propagandës e sejmenëve te tyre mirë të paguar, por, pa e bërë, mend se kravata, jo vetëm që nuk ua fshehu lakminë për pozitë e për pushtet, asnjëherë, por edhe ua zbuloj me themel urrejtjen dhe shpirtngushtësin  e fshehur thellë në brendinë e tyre fizike e shpirtërore, me veprimet e liga të cilat s`kanë asnjë element njerëzor, ndaj kundërshtarëve të cilët kanë vlera njerëzore e kombëtare siç ishte Dr.Ibrahim Rugova, apo, Kadareja për veprimtarin e tij të begat e plotë thesar të çmuar kombëtar, në drejtimin e krijimtarisë letrare etj, aq më tepër ua zbuloj fytyrën e tyre të kallaisur sikur plaka kur mundohet me i mbulua rrudhat e pleqërisë me lyemje e ngjyemje , qoft edhe për një për pak kohë, të duket më e re në mos si nuse, që po sa të hiqet lyemja e ngjyemja, del fytyra e vërtetë, njashtu edhe këtyre kravata ua zbuloj me kohë jo vetem fytyren e tyre të vërtetë, por edhe veprimet e shëmtuara  me pasoja afatgjata për populle e atdhe..!

Sot, më nuk është ma fshehtësi, siç thotë një fjalë e urtë popullore:

“Mos e vet se të kallxon vet”, në Kosovë na treguan vet me veprimet e tyre se kush ishte e kush mbeti Dr.Ibraim Rugova, kryetar i parë i Shtetit të Kosovës, kush ishte  e kush mbeti Akademik Mark Krasniqi, Fehmi Agani dhe kush është Isamil Kadareja, dhe kush është  Rexhep Qosja, Adem Demaçi dhe veprimtaria e tyre dhe pushtetarëve të Kosovës: Hashim Thaçi, Isa Mustafa, Kadri Veseli, Xhavit Haliti, Adem Grabovci, si dhe opozita e bashkuar Visar Imeri, Albin Kurti, Fatmir Lima, Ramush Haradinaj, pensio- nisti Jakup Krasniqi e disa Bilalla e telalla të tjerë, të cilët me veprimet e tyre në pozita apo (opozitë) dhe pushtet që kanë pasur e kanë e sollën Kosovën në gjendjen që po shihet e po flitet për çdo ditë, për rrezikun e zhbërjes apo edhe deri tek rreziku i gjakderdhjes vëllavrasëse nga thirrjet dhe çjerrjet në emër të atdhedashurisë dhe ruajtjen e Republikës së Kosovës, që disa prej tyre se kanë njohur kurrë bile edhe sot e kësaj dite se njohin njohin edhe ashtu siç është tani, por dojnë ta shpallin edhe për herën e tretë një Republikë të Kosovës, ndërsa në mesin e tyre e disa te tjerë gjëja te pa varur e që rrinë anash dhënë këshilla  ku fshehtë e ku hapur që këto këshilla e kanë burimin në urrejtje, në karrierizëm të pa merituar në shpifje kurthe edhe ndërskamca nga më të ndryshmet si deri më tani, vazhdojnë të bëjnë thirrje , për rrëzimin e pushtetarëve të të tashëm e që janë të njëjtit qe i kanë përkrahur ardhjen e tyre në pushtet dhe i kanë gëzuar fitoret e premtuara të tyre, dhe tani po ashtu me këshillime të ndërsjella me të njëjtit që e kanë sjellur gjendjen ekzistuese të mjerë në Kosovë në të gjitha drejtimet, për t`i shpëtuar  ndëshkimeve që meritojnë rastësisht nga Gjykata Speciale nëse vepron drejtë…?! Vazhdojnë të bëjnë thirrje  sipas planeve dhe ndërskamcave të kurdisura, gjëja për përmbysjen e qeveritarëve të sotëm (të tyre) për të krijuar kushtet dhe rrethanat për zbatimin e një revolucioni të vonuar Demokratikë si në Shqipërinë politike të vitit 1997, për të penguar veprimin e Gjykatës Speciale, dhe të ketë luftë qytetare vëllavrasëse  siç ndodhi në Shqipëri ku vëllavrasja ndërshqiptarë shkojë me mija viktima..!

Të njëjtit pastaj të dalin përsëri si ndërmjetësues e shpëtues, siç kanë përrallisur vazhdimisht…!

Si përfundim:

Në popull në kohë dhe hapësirë, janë të njohur pajtimet e karaktereve të ndryshme, në kushte dhe rrethana të caktuara me qëllim e rëndësi të caktuara, nga veprimtarë e pajtimtar të ndryshëm e në përmasa të ndryshme qofshin ato, vetanake, familjare, farefisnore dhe kombëtare.

Jetëgjatësia e pajtimeve,  çfarëdo lloj qofshin ato dhe përmasat e tyre,  si në të shkuarën, sipas nevojës edhe në kohën e tashme apo edhe të ardhme, janë varur dhe varen nga kushtet dhe rrethanat ekzistuese, si dhe në çfarë përmasash kërkohet pajtimi mes palëve, nga kush kërkohet pajtimi dhe nga ndërmjetësuesit apo pajtimtarët, si dhe analiza e duhur e të gjitha rrethanave dhe burimet kryesore të shkaktarëve të mospajtimeve apo grindjeve mes palëve si dhe në çfarë mase dhe karakteri janë ato mospajtime…!

Shpeshherë  kanë ndodhur pajtesa sa për sy e faqe, apo për të arritur deri tek një qëllim i caktuar, ngatërrestarët e të pashpirtë, tregohen formalisht të penduar apo të urtë e të butë, por prapa shpinës në momentet kur ia arrijnë qëllimit, ata vazhdojnë me të tyren dhe ka ndodhur që janë edhe më hakë- marrës ndaj palës që ka qenë ndoshta viktimë dhe ka treguar mirëkuptim për pajtesë…! Kjo sidomos ka ndodhur e ndodh tek lakmuesit për pozita e pushtet, që u dëshmua e mund të dëshmohet me shumë shembuj e raste në Kosovë..!

Është e njohur nga jeta dhe përvoja jetësore, se dikush në popull edhe pse ndërron jetë, është i pavdekshëm, pasi që, veprimtaria e tij, për qëllime të mira njerëzore, atë e bënë të pa vdekshëm, pasi që emri dhe vepra e tij edhe për së vdekuri ka ndikim për të mirë, për afrim, bashkim e pajtim njerëzor e kombëtar.

Po ashtu, është e njohur nga përvoja jetësore,  se dikush është i vdekur për së gjalli, në mendjen dhe mesin e popullit , sepse veprimtaria e tij e shëmtuar ngatërrestare, përçarëse, e dëmshme dhe me pasoja  e bënë të vdekur edhe për së gjalli,  e që u dëshmua po ashtu edhe pas vdekjes fizike, përkrahësit e tij si ai vet kanë sjellur e sjellin përçarje dhe grindje në mesin e të gjallëve në vazhdimësi.

Populli për të tillët jep gjithnjë vlerësimet e merituar:

Ø „ Të mirit , populli ja sheh hairin edhe për së vdekuri, po, edhe te keqit ja sheh sherrin edhe për së gjalli edhe për së vdekuri ..“

Kosova hallemadhe  është mbushur tash e sa kohë, për fatin e keq të saj  me kategorinë e njerëzve lakmitar për pozita, pushtet e pasuri, që po ua sheh sherrin vazhdimisht, qysh se kanë ardhur në pushtet dhe do të ua sheh sherrin edhe pas shkuarjes nga pushteti apo edhe pas vdekjes së tyre fizike…!

E të tillët dihen dhe si u pajtove me ta edhe si nuk u pajtove me ta, pasojat po i vuajmë dhe kemi me i vuajt edhe në të ardhmen, qenë gjallë apo s`qenë gjallë këta horra…!

 
Displaying 2 Comments
Have Your Say
 1. Gjelal Kamberi thotë:

  O BAC Lok ,nese te kujtohet ne Seminar,me Pate propozu me e lexu librin e te” madhit Regjep Qosja” Panteoni i Ralluar qe ne kte über trajton,karakteret e njeriut SE qka eshte Snobist,shizofren,egoist,etj po tashti ne krejt ket mesele Z.Qosja athu ku e gjen vehten.Te
  pergezoj per shkrimin dhashte zoti, e e lexojne shume njerz te vullnetit te mire dhe qe mendojn me mendje te kfjellet shendet ehe me shum shkrime nga ti .…

  Përgjigjiuni
  Pelqej(0) Nuk Pelqej(0)
 2. Essat Bilali thotë:

  Jam i mendimit që midis Kadaresë dhe Qosjes nuk ka se pse të kërkohet pajtim. Dihet se rrallë herë dy njerëz, dy studjues … pajtohen njëri me tjetrin. Kështu edhe këta dy burra nuk janë pajtuar njëri me tjetrin jo se ia kanë sharë nënën njëri tjetrit, por sepse kanë dhënë vlerësime të kundërrta për çështje historike. Prandaj nuk ka dhe as që është i mundur dhe as i nevoëshëm pajtimi.. Por nëse ata burra të mëdhenjë shqiptarë ia kanë sharë nënën njëri tjetrit, pajtim nuk ka, sepse ata kanë poshtëruar veten dhe pajtimi nuk mund të bëhet, sepse është shkaktuar një njollë.

  Përgjigjiuni
  Pelqej(0) Nuk Pelqej(0)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...