Published On: 16 Janar, 2016

Ndryshimet në Kodin Penal shkojnë në Gjykatën Kushtetuese

Dhoma e Tregtisë dhe Industrisë do të çojë në Gjykatën Kushtetuese ndryshimet në Kodin Penal, që pritet të hyjnë në fuqi në 29 janar. Përfaqësues së DHTI-së, thonë se tashmë është bërë gati dokumentacioni që do t’i dorëzohet organit më të lartë të drejtësisë në Shqipëri, ndërsa do të dilet me një qëndrim zyrtar në mesin e javës së ardhshme. Ata shprehen se do të kërkohet interpretim edhe për mbivendosjen e disa ligjeve, si dhe për taksimin në fushën e ndërtimit, siç është taksa mbi infrastrukturën, e cila ka hyrë në fuqi dhe që parashikon rritjen nga 3 për qind në 8 për qind për ndërtimet në Tiranë. Një taksim që rëndon mbi ndërtuesit dhe që pritet ta vërë tregun në vështirësi. Ankimimi që do të bëjë Dhoma e Tregtisë në Gjykatë vjen pas asaj të bërë pak kohë më parë nga Shoqata për Mbrojtjen e Tregtarëve për ndryshimet në ligjin “Për procedurat tatimore” dhe që rezultoi i drejtë pasi togat e zeza u shprehën në favor të biznesit. Kjo gjë solli edhe pezullimin e zbatimit të ndryshimeve.

Masat

Ndryshimet në Kodin Penal parashikojnë burg deri në 10 vjet për kontrabandë, burg deri në 1 vit për mos lëshim kuponi dhe deri në 3 vjet burg, nëse subjekti ushtron aktivitet pa kasë fiskale. Ky ligj ishte në të njëjtën linjë me atë të ndryshimit  të Procedurave Tatimore, që ashpërsonte ndjeshëm gjobat për bizneset, në kuadër të luftës ndaj informalitetit, por që u pezullua nga Gjykata Kushtetuese, për shkak se dënimet nuk ishin proporcionale me masën e dëmit. Gjithashtu moslëshimi i kuptonit tatimor, dëftesës ose faturës tatimore nga personi, i cili ka detyrimin për ta lëshuar, kur është marrë më parë masa administrative, dënohet me gjobë ose me burgim deri në një vit.

Ushtrimi i një aktiviteti tregtar të paligjshëm ose të paregjistruar në organet tatimore, të pa pajisur me kasë fiskale, sipas dispozitave ligjore në fuqi, ose dhënia e urdhrave në kundërshtim me ligjin, me qëllim moslëshimin e kuponit tatimor, dëftesës ose faturës tatimore, kur është marrë më parë masa administrative, dënohet me burgim deri në tre vjet. Moskryerja e detyrave që lidhen me vjeljen brenda afatit të caktuar ligjor të taksave dhe tatimeve nga punonjësit e organeve tatimore dhe personat e tjerë zyrtarë, që janë ngarkuar me këto detyra, kur bëhet për fajin e tyre, dënohet me burgim deri në shtatë vjet”. Po kjo vepër, kur kryhet në bashkëpunim, dënohet me burgim nga pesë deri në dhjetë vjet”.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...