Published On: 27 Korrik, 2016

Ndryshimet kushtetuese të huajt donin ti hiqnin sovranitetin Shqipërisë, vendosjen nën protektorat

REFLEKTIM

Shkruan: Prof.dr.Shenasi Rama

Ka dy ditë që po e lexoj me shumë vëmendje tekstin e Kushtetutës së ndryshuar dhe të miratuar me 22 Korrik. Ngadalë-ngadalë po mundohem të shoh ndryshimet e mundshme në strukturën ligjore e shtetërore dhe të krijoj një ide më të qartë se si, në bazë të kësaj Kushtetute do të duhet të duket ngrehina e shtetit shqiptar në të ardhmen.
Përfundimi më i parë dhe më i përgjithshëm është se shteti shqiptar vazhdon me kenë një shtet eksperimental, i ndërtuar mbi parime kontradiktore që do të krijojnë shumë shqetësime në të ardhmen. Parimet e Kushtetutës së vitit 1998 dhe strukturat themelore nuk kanë ndryshuar thelbësisht as në përbërjen e as në rolin e tyre. Kjo garanton vazhdimësinë e sistemit dhe njëkohësisht, edhe kontrollin e gjithkundgjindshëm të parisë së Tiranës mbi proceset politike. Në se kjo do të ishte në të mirë të kombit, do të ishte një ushtrim i sovranitetit, sic e kanë shtetet normale. Mirëpo, me që paria e Tiranës sheh para së gjithash interesat e saj, kjo vazhdimësi e kontrollit të tillë politik garanton edhe vazhdimin e gjendjes së krizës së thellë institucionale e morale të shtetit dhe të kombit shqiptar. Kontradiktat që kjo Kushtetutë ka në themelet e në parimet e saj, bëhen shumë të dukshme në ngrehinën ligjore e institucionale, në kompetencat e në fuqitë që kanë strukturat e ndryshme dhe që dukshëm e lehtësisht shfrytëzohen nga paria për të mbrojtur interesat e saj jetike.
Në fakt, është pak me thanë se kjo Kushtetutë është një dokument shumë kontradiktor në mozaikun e parimeve që parashtron e mbi të cilat mbështetet. Po ashtu, në këtë dokument themeltar, si në fillim edhe me ndryshimet e mëpastajme mungon qartësia e duhur në lidhje me autoritetin e shtetit mbi institucione jetike sic është, b.f., Banka Qendrore apo mbi ekonominë e vlerat. Në lidhje me ndryshimet e fundit, bie në sy dhe janë të diskutueshme edhe strukturat e sistemit të drejtësisë; për shembull zgjedhja e Gjykatësve të Gjykatës në të cilën mund të zgjidhen edhe aktivistë e jo vetëm juristë që zbatojnë/zbërthejnë Kushtetutën. Ka shumë gjëra të tjera të diskutueshme që mbeten e që duhet të diskutohen.
Mirëpo, më e rëndësishmja nuk është ajo që mbeti, se sa ajo që nuk u pranua të ndryshohet. Ndryshimet me draftin e Qershorit dhe te korrikut që u paraqitën nga të huajt janë të thella dhe të qarta dhe në disa pika qartësisht të kundërta me synimet e të huajve. Të huajt paraqitën ndryshime thelbësore që shkonin nga vendosja e forcave të huaja sipas dëshirës deri në vendosjen e protektoratit politik të BE në formën e një EULEX të modifikuar në formën e Operacionit Ndërkombëtar të Monitorimit. Në të kundërt, Kuvendi jo vetëm që i hodhi poshtë këto propozime, dhe afirmoi sovranitetin e shtetit por edhe forcoi kontrollin politik të parisë mbi strukturat e sistemit të drejtësisë.
Mbetet për t’u parë se si do të zhvillohen proceset në të ardhmen. Tensionet nuk janë shuar dhe në fakt janë ashpërsuar. Nuk ka gjasa të forta që me këtë Kushtetutë të ndryshuar dhe me këtë strukturë sistemi drejtësie vendi të shërohet dhe të hyjë në rrugën e normalizimit. “djalli fshihet në detajet” dhe do të shohim se si do të formulohen ligjet dhe aktet përkatëse. Së dyti, Maliqi bëhet sërish ligji, sepse struktura e marrëdhënieve personale, familjare dhe klanore ndër ne është e tillë, që nuk ka shans që të dalë në krye të sistemit dikush që nuk është i kapur ose që nuk kapet nga paria. Në shtetin shqiptar, edhe ata që janë në Shtëpinë e Fëmijës kanë kushërinj, miq e farefis e njerëz që iu detyrohen… dhe kaq mjafton për me dyshue mbi paanësinë e individëve që nuk iu janë bashkëngjitur një ideologjie të caktuar. Së treti, “nga e thëna në të bërë rrejdh në mes një lumë i tërë,” dhe në 3-5 vitet e ardhshme, kushedi se si rrjedhin ujërat. Edhe pse afatet kohore duhen të përcaktuara me muaj në Kushtetutë, cka nuk ndodh kund tjetër, këto të gjithë do të zhvlerësohen shumë shpejt. Duke e krijuar dukjen e pavarësisë së sistemit të drejtësisë, por gjithnjë e në cdo hap nën kontrollin politik, që do të jetë kontroll i parisë së Tiranës, vazhdimësia e sistemit është e garantuar. Mbas këtij konstatimi jo fort inkurajues, mendoj se duhen vënë në pah edhe pesë gjërat e mëposhtme:

Së pari, investimi kaq i fortë dhe politikisht i shtrenjtë nga disa shtete dhe struktura nuk dha rezultatin e duhur sepse paria bëri një bllokadë të hapur duke kërcënuar deri edhe me luftë guerrile. Në fakt, kundërvënia nga ana e parisë së Tiranës dhe këtu nuk bën përjashtim as Edi Rama që donte të behej “il capo”, as Ilir Meta, as Sali Berisha, si dhe asnjë nga Frankensteins të tjerë te tranzicionit, ishte e hapur, pa mëdyshje, dhe me një vendosmëri jo të zakonshme.
Së dyti, ndjehet fort prania në Tiranë e forcave dhe strukturave të interesave të tjera që nuk e duan këtë lloj ndryshimi dhe që kanë inkurajuar, ma merr mendja edhe në mënyra të ndryshme, këtë lloj carjeje të thellë, e ndoshta jo lehtësisht të riparueshme midis shtetit shqiptar dhe palëve të interesuara.
Së treti, ndryshimet e pritshme gjeopolitike do të kërkojnë që shteti shqiptar, si tha edhe ish-kryeministri dhe Presidenti Sali Berisha “nolens-volens” të pozicionohet pa kushte në njërën anë sepse tashmë Lufta nuk është me e Ftohtë. Po ashtu nuk është më e mundshme që ndërrohen anët kaq lehtë dhe pa një cmim që shkon nga lufta civile deri në shkatërrim.
Së katërti, Paria e Tiranës është në kontroll të plotë shtetit dhe do të bëjë gjithcka për ta mbajtur peng dhe kësaj here mbrojtja e sovranitetit ishte rruga e vetme për të garantuar mbijetesën e vet. Mirëpo këtu do të doja të kujtoja Faustin e Getes. Fausti beri një pakt me Mefistofelin për t’iu bërë mirë njerëzve dhe në fund humbi jetën e vet. Paria e Tiranës ka bërë një pakt me Mefistofelin e vet për të shfrytëzuar popullin e vet dhe, me shprehjen që përdori Sali Berisha, ‘nolens-volens’ do të duhet të paguajë cmimin që një zot e di se cili ka me kenë dhe shqiptarët do ta paguajnë dy e trefish atë cmim duke marrë në shpërblim mjerimin e vdekjen.
Dhe, me në fund, e se pesti, duhet thënë se gjithcka ndodhi, tregon se ndryshimi në shtetin shqiptar do të vijë vetëm nga populli shqiptar. Paria jenicero-martalloze-bashibozuke nuk pyet më për njeri, dhe natyrisht që nuk pyet për shqiptarët se të pyeste nuk i linte ashtu si i ka lënë. Prandaj edhe lufta politike duhet të bëhet e do të bëhet për t’ua kthyer shtet-kombin e vet shqiptarëve sepse vetëm ashtu do të mund të bëhemi një komb normal, modern, i begatë dhe si të gjithë kombet e tjera.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...