Published On: 1 Shkurt, 2016

Ndocaj nis fushatën, por statuti e ndalon kandidimin e tij

Statuti përcakton si kriter që duhet të plotësojë kandidati për kryetar pasjen e një mandati si anëtar i Asamblesë Kombëtare të PS-së. Ndocaj është zgjedhur deputet i PS pa qenë anëtar i PS. Ai është nënkryetar i PDK-së.

Deputeti më i ri i Kuvendit të Shqipërisë, Eduard Ndocaj, i njohur ndryshe edhe me nofkën “kaubojsi”, duket se e ka marrë seriozisht kandidimin për postin e kryetarit të Partisë Socialiste.

Ai ka ndërmarrë disa hapa në këtë drejtim, duke shpallur fillimisht platformën e tij të drejtimit të PS-së, sloganin, si dhe duke ndërmarrë tashmë edhe një tur në bazën socialiste për të komunikuar më në mënyrë të drejtpërdrejtë dhe për t’u bërë thirrje që ta votojnë atë.

Kështu, siç edhe ka bërë të ditur vetë në faqen e tij në rrjetin social Facebook, Ndocaj ka qenë dje në takime intensive me socialistët e zonave Burrel, Bulqizë e Peshkopi, ku dhe ka marrë pjesë në një takim partiak në kuadër të përgatitjeve për zgjedhjen e delegatëve të Kongresit.

Por pavarësisht seriozitetit me të cilin Ndocaj e ka ndërmarrë këtë nismë, duket se konkurrimi i tij për pozicionin e kryetarit të PS-së do jetë i pamundur.

Burime nga PS kanë bërë të ditur se kandidimi i tij është i pamundur, jo vetëm për shkak se socialistët kanë vendosur të mos zhvillojnë zgjedhje, duke zgjedhur një tjetër  mënyrë për të rikonfirmuar Edi Ramën në postin që e mban prej 10 vjetësh, por edhe për shkak të ndalesave apo kritereve që parashikon “kushtetuta” e PS-së, Statuti.

Më konkretisht, edhe nëse PS do vendosë t’i përgjigjet kërkesës statutore për të zhvilluar zgjedhjet për kryetar, Ndocaj do e ketë vështirë të bëhet pjesë e saj. Kjo për vetë faktin se Statuti i partisë përcakton një sërë kriteresh që duhet të plotësojë kandidati për kryetar të PS-së.

Më konkretisht, neni 26 i Statutit, kur flet për kompetencat e Kongresit, përcakton se ai administron kandidatët për kryetar dhe përcakton datën e mbajtës së zgjedhjeve për kryetar sipas parimit ‘një anëtar, një votë’ të gjithë anëtarësisë. Por pika 3 e këtij neni të Statutit përcakton se “Përfaqësia e Kongresit administron kandidaturat për Kryetar të PS, shoqëruar me kërkesat për kandidim dhe platformat për drejtimin e partisë të paraqitura prej tyre. Kandidatët për Kryetar të PS duhet të kenë të paktën një mandat përfaqësimi politik si të zgjedhur në AK të PS”.

Pra Statuti përcakton se kriter që duhet të plotësojë çdo kandidat për kryetar pasjen e një mandati si anëtarë i Asamblesë Kombëtare.

Ndërkohë që neni 27 i këtij Statuti tek flet për Asamblenë Kombëtare, sanksionon se përveç personave të zgjedhur, “Kryetari i PS, anëtarët e partisë që kanë patur mandat të Kryetarit të Partisë, të Presidentit të Republikës, të Kryeministrit, të Kryetarit të Kuvendit, deputetët anëtarë partie, kryetarët e PS të rretheve, kryetarët socialistë të bashkive qendër qarku, Kryetari i FRES dhe Kryetarja e FGS janë drejtpërdrejt anëtarë të AK të PS”.

Pra siç shihet në këtë pikë të Statutit, qenia anëtar i Asamblesë Kombëtare për deputetët lidhet me qenien anëtar i PS-së. Kritere këto që bëjnë të pamundur konkurrimin e Ndocajt për kryetar, përveç faktit se ai në radhë të parë nuk është anëtar i PS-së, pavarësisht se ka konkuruar dhe është zgjedhur deputet me listat e Partisë Socialiste në Qarkun e Lezhës.

Madje është fakt i njohur publikisht që ai mban postin e nënkryetarit të Partisë Demokristiane, parti e cila e propozoi si kandidat në listat e PS-së. Për rrjedhojë, ai në bazë të Statutit nuk konsiderohet deputet anëtar partie, dhe kështu nuk mund të konsiderohet as anëtar i Asamblesë Kombëtare.

Sipas Statutit, ai mund të marrë pjesë në mbledhjet e Asamblesë Kombëtare, por pa të drejtë vote, pasi nuk është anëtar i PS-së. Për të gjitha këto arsye, konkurrimi i Ndocajt është i pamundur të ndodhë.

 

Neni 26

Kompetencat e Kongresit të Partisë

  1. Kongresi miraton Programin dhe Statutin e Partisë dhe bën ndryshime e përmirësime në to.
  2. Kongresi analizon veprimtarinë e Partisë gjatë periudhës ndërmjet dy kongreseve dhe përcakton objektivat kryesore për të ardhmen.
  1. Përfaqësia e Kongresit administron kandidaturat për Kryetar të PS, shoqëruar me kërkesat për kandidim dhe platformat për drejtimin e partisë të paraqitura prej tyre. Kandidatët për Kryetar të PS duhet të kenë të paktën një mandat përfaqësimi politik si të zgjedhur në AK të PS.
  1. Kandidatët për Kryetar të PS paraqesin në Kongres platformat e tyre.
  2. Kongresi vendos datën e zhvillimit të votimit nga anëtarësia e partisë në shkallë vendi për zgjedhjen e Kryetarit të PS sipas parimit një anëtar një votë, jo më vonë se një muaj nga data e zhvillimit të Kongresit.

Neni 27

Asambleja Kombëtare e PS

Kryetari i PS, anëtarët e partisë që kanë patur mandat të Kryetarit të Partisë, të Presidentit të Republikës, të Kryeministrit, të Kryetarit të Kuvendit, deputetët anëtarë partie, kryetarët e PS të rretheve, kryetarët socialistë të bashkive qendër qarku, Kryetari i FRES dhe Kryetarja e FGS janë drejtpërdrejt anëtarë të AK të PS.

Në mbledhjen e Asamblesë Kombëtare kanë të drejtë të marrin pjesë deputetët socialistë jo anëtarë partie, Kryetari i KGS, Kryetari i KZP, Kryefinancieri, Kryetari i KQR.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...