Published On: 21 Shkurt, 2016
Bota |

Ndërtohet qendra për 2000 muxhahedinët

Qeveria ka miratuar një fond prej rreth 1 miliard lekësh për ndërtimin e qendrës së re të azilkërkuesve në Babrru, duke faktuar ardhjen e 2000 muxhahedinëve në vendin tonë. Lajmi prej kohësh qëndronte “në ajër”, ndërsa u bë zyrtare vetëm pas largimit të sekretarit amerikan të Shtetit, Xhon Kerry. Sipas dokumenteve që disponon gazeta “Shqip”, projekti i kësaj qendre është hartuar në muajin shtator të vitit të kaluar, duke ngjallur dyshime se qeveria e ka marrë vendimin për pritjen e muxhahedinëve që nga ajo kohë. Megjithatë, Ministria e Brendshme ka bërë tenderimin për ndërtimin e qendrës së azilkërkuesve vetëm para pak ditësh, duke vendosur edhe një fond. Gazeta ka siguruar dokumentet e tenderit, projektin ku do të vendoset apo edhe mënyrën e funksionimit të kësaj godine, që të sigurojë kushtet e personave që do të strehohen në Shqipëri. Në këto dokumente, kontraktor punimesh, krahas Shqipërisë, është edhe UNHCR-ja, e cila në muajin dhjetor të vitit të kaluar ka dhënë vlerësim maksimal për Shqipërinë për akomodimin e muxhahedinëve të strehuar në kampin e Lirisë.

Tenderi për ndërtimin
Pak ditë më parë, Ministria e Punëve të Brendshme, më konkretisht Drejtoria e Prokurimeve të Përqendruara, ka njoftuar kryerjen e procedurës së prokurimit me procedurë të hapur. Objekti i këtij prokurimi ka qenë ndërtimi i godinës për azilkërkuesit me qendër në Babrru. Fondi limit i akorduar është 95 782 590 lekë të reja. Mësohet se disa shoqëri kanë shprehur interes për ndërtimin e godinës, ndërsa mësohet se afati për përfundimin e punimeve është para 30 qershorit të këtij viti. Sipas dokumenteve, Qendra Kombëtare e Azilkërkuesve mendohet të ndërtohet në territorin ku aktualisht ndodhet qendra në Babrru. “Ky territor që aktualisht është pronë shtetërore dhe në administrim të Ministrisë së Brendshme, ndodhet në pjesën verilindore të qytetit të Tiranës. Brenda këtij territori ndodhen disa ndërtime njëkatëshe me strukturë nuratura tulle dhe të mbuluara me çati me tjegulla vendi. Këto objekte aktualisht janë funksionale, por gjendja e tyre si nga pikëpamje strukturore, rifiniturat dhe rrjetet infrastrukturore është tejet e amortizuar dhe e papërshtatshme për funksionin e pritjes dhe akomodimit të personave azilkërkues”, është relacioni i ministrisë.

Si do të jetë
Në dokumente thuhet se objekti respekton kushtet e parashikuara në rregulloren e Zhvillimit të Territorit, për sa u përket distancave nga kufiri i pronës dhe nga objektet ekzistuese ashtu dhe në lidhje me treguesit e tjerë urbanë. Sipërfaqja e territorit të vënë në dispozicion është 5.066 m2, ndërsa sipërfaqja e zënë me ndërtim, objekte ekzistuese, është 1.175 m2. Ndërtimi i ri do të 322 m2, me katër kate. Kati përdhe ka një sipërfaqe ndërtimi 322 m2, ku hapësirën kryesore e zënë ambientet e përbashkëta. Këto ambiente janë hyrja kryesore e objektit, korridori, shkalla dhe ashensori. Më pas vijnë ambiente për administratorin e objektit, mensa dhe hapësira e gatimit, ambient për asistencën dhe ndihmën mjekësore, dhomë fjetje për PAK, ambiente teknike, lavanderi, magazinë dhe nyje sanitare. Kati i parë, sipas projektit, nga këndvështrimi funksional është ndarë në dy zona. Zona juglindore përfshin ambiente rekreative, ambient për përdorimin e internetit, si dhe një ambient të dedikuar për fëmijët e moshave të vogla dhe nënat që i shoqërojnë. Në zonën veriperëndimore janë organizuar dhoma fjetje për katër persona. Secila nga dhomat është e pajisur me nyje sanitare, me lavaman, dush dhe WC. Kati i dytë dhe i tretë janë destinuar për funksionin e akomodimit të azilkërkuesve. Organizimi funksional i këtyre kateve është linear përgjatë një korridori qendror nga ku aksesohen dhomat e fjetjes. Dhomat janë vendosur në mënyrë simetrike në të dy krahët e korridorit. Secila dhomë është e pajisur me nyje sanitare. Dhomat e fjetjes kanë dritare që garantojnë normat për diellzimin, ndriçimin dhe ajrimin e tyre. Fasada do të jetë e thjeshtë, ndërsa është parashikuar veshja me sistem të tipit “acapotto”, e cila rrit në mënyrë të ndjeshme eficencën energjetike të objektit. Nëpërmjet kësaj veshjeje bëhet i mundur evidentimi i qartë i volumeve të pastra të strukturës, theksimit të hyrjes elegante të objektit, si dhe me anë të përdorimit delikat të elementëve kromatikë përçohet ideja e një bashkekzistence paqësore ndërmjet personave që vijnë nga raca, kultura e besime të ndryshme.

Pritja e muxhahedinëve
Pas vizitës së sekretarit amerikan të Shtetit, Xhon Kerry, u publikua lajmi se Shqipëria do të mirëpresë dhe 2 mijë muxhahedinë të tjerë, të cilët pritet të ikin nga Kampi i Lirisë ku janë strehuar opozitarët iranianë. Për të realizuar këtë projekt të zhvendosjes së opozitarëve muxhahedinë do të shpenzohen 20 milionë dollarë amerikanë. “Shqipëria gjatë dy viteve të fundit ka marrë rreth 1 mijë muxhahedinë dhe është e angazhuar për të marrë edhe 2 mijë të tjerë. Zyrtari i DASH tha se Kerry para se të niste vizitën në Tiranë ra dakord që të mos fliste publikisht për zhvendosjen e muxhahedinëve, pasi mbetet një çështje e ndjeshme”, raportonte VOA pak ditë më parë.

SHIFRA
2000 Muxhahedinë
Të tjerë pritet të strehohen në Shqipëri, pas një marrëveshjeje të qeverisë shqiptare me DASH. Deri më tani, vendi ynë ka pritur rreth 1000 muxhahedinë, të strehuar në Babrru dhe Golem

20 Milionë USD
Pritet të përfitojë Shqipëria nga kjo marrëveshje me zyrtarët amerikanë. Fondet do të mbërrijnë bashkë me muxhahedinët, ndërsa do shpenzohen për akomodimin dhe ruajtjen e tyre

1 Miliard lekë
Është fondi i akorduar nga qeveria shqiptare për ngritjen e qendrës së azilkërkuesve në Babrru, që pritet të jetë streha e parë për 2000 muxhahedinët që do të vijnë nga kampi i lirisë

4 Kate
Është projektuar ndërtesa në qendrën në Babrru, ndërsa do të restaurohen edhe godinat njëkatëshe që kanë shërbyer deri më tani për pritjen e muxhahedinëve iranianë në vendin tonë.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...