Published On: 26 Mars, 2016

Nderim për heronjtë e çlirimit të Kosovës

 

Haki Latifi

U mbushën 17 vjet nga sulmet e NATO-s kundër Serbisë, të cilat kishin nisur me 24 mars 1999 dhe kanë zgjatur 11 javë, respektivisht 78 ditë. Bota demokratike dhe Aleanca më e fuqishme e globit NATO-ja, dhanë kontribut historik në çlirimin e Kosovës, duke bërë që data 24 mars 1999 të jetë fillim i një epoke të re për Kosovën. Populli i Kosovës i është mirënjohës përjetë NATO-s dhe të gjitha shteteve që përkrahën luftën e saj të drejtë. Kjo është një ditë e kthesës së madhe për të ardhmen tonë, e parandalimit të depërtimit të njerëzve tanë nga trojet e tyre etnike. Vlerësohet se gjatë këtyre ditëve të bombardimeve Serbisë i ishte shkaktuar një dëm prej rreth 30 miliardë dollarë, ndërsa vlerësohet të jenë vrarë disa mijëra ushtarë serbë në Kosovë dhe Serbi. Sulmet janë kryer nga anijet luftarake amerikane nga Adriatiku dhe bazat ajrore italiane në Itali. Bombardimet kanë përfunduar me 10 qershor me miratimin e Rezolutës 12 44 të KS. Si rezultat ka pasuar largimi i forcave serbe nga Kosova dhe hyrja e trupave të NATO-s, dhe, fill më pas kthimi i mbi 800 mijë refugjatëve shqiptarë nga Kosova, të dëbuar më parë me dhunë nga ushtria serbe. Në kuadër të KFOR-it në Kosovë në vitin 1999 kishin hyrë 37 mijë e 200 ushtarë nga 37 vende. Falë largpamësisë politike dhe ushtarake të Presidentit historik Dr. Ibrahim Rugovës dhe udhëheqësve politikë dhe kombëtarë shqiptarë të atyre viteve, ngase detyrë mbi detyrat në ato kohëra shumë të vështirë okupuese ishte ruajtja fizike e qenies shqiptare në Kosovë. Në aspektin politik, Dr.Rugova dhe LDK-ja vazhduan rrugën tashmë të nisur politike, duke ua përgatitur terrenin politik shpalljen e akteve më të rëndësishme politike siç ishin Deklarata Kushtetuese me 2 korrik dhe Kushtetuta e Kaçanikut me 7 shtator 1990, pastaj krijimi i sistemit paralel në disa fusha shumë të rëndësishme duke emëruar Qeverinë e Kosovës me disa ministri të saj si dhe Këshillin ndërpartiakë në nivel të hapësirës etnike shqiptare, kryetar i të cilit ishte Dr. Rugova. Kjo kthesë e madhe nuk çliroi vetëm shqiptarët e Kosovës, por çliroi tërë rajonin, do të duhej tu shërbente si leksion i mirë për serbët sesi do të duhej të vepronin në të ardhmen. Sot kujtojmë me nderim të lartë sakrificën sublime të luftëtarëve të UÇK-së, të dëshmorëve tanë, të cilët ranë që brezat e ardhshëm të jetojnë në Kosovën e lirë, demokratike dhe të pavarur. Asnjë nga heronjtë dhe dëshmorët e kombit nuk kanë shkuar në luftë që ta luftojnë armikun në emër të ideologjive partiake ose për interesa tjera politike, ngase që të gjithë kanë vdekur për idealet më të larta kombëtare siç është liria, pavarësia dhe bashkimi kombëtar. Në këtë rast shprehim mirënjohjen për Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe NATO-s, mirënjohje të veçantë ju shprehim liderëve dhe personaliteteve botërore që mbështetën luftën e drejtë të popullit tonë për çlirim dhe demokraci, ish-presidentit Klinton, ish-kryeministrit Bler, ish-sekretares Ollbrajt, z.Solana dhe personaliteteve tjera perëndimore. Zoti e bekoftë NATO-n! Zoti i bekoftë miqtë e shqiptarëve! Zoti e bekoftë Kosovën tonë të dashur!

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...