Published On: 19 Mars, 2016

Ndërhyrja e EULEX-it në rastin Bllaca (Dokument)

Shefi i misionit të Bashkimit Evropian në Kosovë për sundim të ligjit, Gabriele Meucci, dje në një intervistë foli për ndërhyrjet politike në sistemin e drejtësisë dhe për artikujt që nxorën në pah bashkëpunimin dhe koordinimin e dëshmitarit të mbrojtur të EULEX-it, Nazim Bllaca, si dhe ish-prokurorit të EULEX-it, Maurizio Salustro, me Prokurorinë Serbe për Krime Lufte për gjykimin e njerëzve të luftës në Kosovë dhe raportimit që këta dy i bënin zëvendësprokurorit për krime lufte në Serbi, Dragoljub Stankoviqit, transmeton Republika.info.

Kjo gjithsesi që do duhej të ishte shqetësuese për misionin e EULEX-it në Kosovë, sepse i pari kishte vepruar me direktiva të Stankoviqit, kurse i dyti tash punon edhe zyrtarisht për Serbinë, megjithatë për shefin e këtij misioni në Kosovë shqetësuese nuk është kjo, por puna e medieve për zbardhjen e këtyre skandaleve.

Madje, për shefin e EULEX-it është shumë brengosëse ndërmjetësimi i medieve në këtë çështje.

Në këtë rast, Meucci si duket s’e kupton shumë punën e medieve, sepse ndërmjetësimi është pikërisht punë e medieve. Medial dmth I mesit, Median dmth Mesatare, Mediate dmth Ndërmjetësoj, e ndërmjetme, etj.

Por, para se gjithash, mision i mediave është nxjerrja në pah e së vërtetës dhe tashmë edhe është konfirmuar vërtetësia dhe origjinaliteti i atyre dokumenteve, publikimi i të cilave nuk do duhej të ishte shqetësuese për Meuccin, por e vërteta e faktuar që dëshmohet në to.

Megjithatë, meqë për shefin e misionit të Bashkimit Evropian në Kosovë për sundim të ligjit, Gabriele Meucci, ishte shqetësuese ndërhyrja politike, Republika.info sjell edhe një transkript të Policisë së Kosovës, e cila dëshmon ndërhyrjen e EULEX-it për rastin Bllaca.

Sipas transkriptit të Policisë së Kosovës, e cila zyrtarisht po e përgjonte numrin e Nazim Bllacës, më 23.10.2007, vetë Bllaca e kishte thirrur hetuesin e sektorit të vrasjeve për të biseduar personalisht me të. Kurse, pasi që i ishte caktuar termini në orën 14:00, në takim Nazim Bllaca kishte shkuar së bashku me EULEX-in, përkatësisht me prokuroren Maria Bamieh dhe një police.

Image

 

E shqetësuese për Meuccin do duhej të ishte, sepse prokurorja Bamieh kishte kërkuar në prezencë të vetë Nazim Bllacës që të shiheshin dëshmitë, mesazhet kërcënuese të Bllacës dërguar Fahredin Gashit, derisa në këtë rast vetë Bllaca ishte duke u hetuar.

Sipas përshkrimit zyrtar, për këtë gjë ishte shumë skeptik edhe vetë hetuesi që merrej me rastin, sepse ishte e paarsyeshme që në prezencë të Bllacës të komentohej rasti për të cilin po hetohej vetë Bllaca, transmeton Republika.info.

Ndërsa, sa i përket shqetësimit të ndërmjetësimit të medieve, Meucci si duket ka harruar që kjo punë me spektakle mediale edhe kishte filluar.

Këtë bashkëpunim me media e konfirmon edhe vetë dëshmitari i mbrojtur i EULEX-it, Nazim Bllaca.

Në rastin e hetimit kundër Bllacës, në procesverbalin e dëgjimit të të dyshuarit më 3 dhjetor 2009, të cilën gjithsesi që mund ta ketë lexuar edhe Meucci, nëse i ka interesuar ky rast, në pyetjen kur Isabelle Arnal ia bën Nazim Bllacës lidhur me një shkrim të botuar më 2 dhjetor në Kohën Ditore, ai kishte thënë që këtë medium e ka mbështetës të madh.

Image

 

“Nuk mund të gënjej, atë natë nuk jemi konsultuar aq mirë me Salustron, dhe gazetari i Kohës Ditore… ishte i vetmi në shtëpi i cili kishte hetuar 3 krime, sot ekziston një artikull që përputhet me një deklaratë në CD-në time. Koha Ditore është mbështetëse e madhe për ne. Ishte gabimi im”, kishte deklaruar Nazim Bllaca, transmeton Republika.info.

Sot prokurorja Maria Bamieh është një e suspenduar nga EULEX-i. Kurse, Maurizio Salustro, i cili ishte shef i departamentit për krime lufte dhe i përfshirë thellësisht në bashkëpunimin e Nazim Bllacës me prokurorinë serbe për krime lufte, tash punon edhe zyrtarisht në Prokurorinë e Serbisë.

Salustro dhe Bamieh ishin personat kyç që janë marrë me rastin Bllaca dhe para se të shqetësohej shefi i misionit të Bashkimit Evropian në Kosovë, Gabriele Meucci, për raportimin e medieve, do të ishte mirë të shqetësohej për pasojat e punës dhe prapaskenave në gjykimin e rasteve nga këta dy ish-kolegë të tij në EULEX.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...