Published On: 8 Prill, 2016

Napolon Bonoparti dhe ëndrra e një Ilirie Europiane

Austrian_kingdom_of_illyria

Altini_Kocaqi_autor

Shpesh kur debatohet për çështjen ilire shumë dijetarë janë sqeptik për fillimin edhe mbarimin e kufijëve të saj. Në të vërtete autorët antik e zgjasin ilirinë nga burimet e Lumit Ishtro (Danubë) në Alpet Franceze, e deri në derdhejn e ketij lumi në Detin e Zi . Në anën tjetër kufijët kapin Thrakën,Maqedoninë dhe Epirin ku sigurisht dokumentet në këtë anë janë më të shumta nga autoret antik si Tit Livi,Straboni etj. Përzjerjen e fiseve ilire me fiset e së njejte farefisnie,epiriote edhe maqedonase, e njohim mjaft mirë por ana e zymtë e historisë është shtrirja veriore e kufijeve ilirë.

Kjo hartë, e botuar edhe në ’Enciklopedine Britanike’ ashtu si edhe në ’The Illustrated History of the Slovenes’ me autore Marko Vidic edhe ISBN 86-11-15664-1., e tregon shtrirjen e “Mbretërisë Ilire” në zemrën e Europës. Mbretëria Ilire u krijua nga bashkimi i shteteve te Autokratoris Austriake -ne 3 Gusht 1816- dhe bënte pjesë në Autokratorin e Napoleonit Bonopartit (lindi Kajaço, 15 gusht 1769 – vdiq ne Ishulli Shën Elena, 5 maj 1821).

Napoleon Bonoparti- i përmëndur shpesh për gjuhën e nënës me të cilën u flisteve burrave të vete- paska pasur si ëndërr që Europën ta kthej në dominance ilire,pamvaresisht se ilirët në këtë rast nuk do ishin pasardhësit e vërtet e të vetëm të shqiptarëve.

Bonaparta_mbreteria_ilire_fb

Kjo ëndërr e Napoleon Bonoparti edhe Austriakëve kishte si qendër Ljubianen dhe nuk e pati jetën e gjatë. Në vitin 1821 vdes Napoleon Bonoparti dhe “Mbrëteria Ilire” –siç duket- fillon rënien deri sa ne vitin 1849 ndahet në tre pjesë: Dukati Karniola,Dukati Karinthias dhe Litorali Austriak.

Endrrën ilire Europa e Napoleonit dhe Austriakëve dëshiroj ta bënte aq të madhe sa ishte Iliria Veriore : ndërkohe që Iliria Jugore ishte nën sundimin Osmanë. Kjo endërr ilire ka shumë rëndësi nga ana politike e përqasjes së farës shqiptare me Europën. Europa në këto momente duket se e dinte shumë mirë se popullsia autoktone e zemrës së saj ishte popullsia ilire nga e cila-si çështë vërtetuar- rrjedh vetëm rraca shqiptare.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...