Published On: 25 Prill, 2016

Nait Hasani: PDK-ja duhet t’ia bëjë ‘bllokë’ LDK-së

Deputeti i Kuvendit të Kosovës Nait Hasani, ka thënë se pas zgjedhjeve të ardhshme, PDK-ja nuk duhet assesi të lidhë koalicion me Lidhjen Demokratike të Kosovës.

Kjo pasi sipas tij, LDK-ja mbron politikat e krahut të majtë dhe si e tillë edhe duhet të shpallet. Hasani e ka akuzuar edhe për disa çështje të tjera partinë e Isa Mustafës, përfshirë këtu edhe rrallimin e seancave në Kuvendin e Kosovës.

Në një intervistë të dhënë për Gazetën Blic, deputeti i PDK-së, ka vlerësuar se marrëveshja e Demarkacionit e shkelë sovranitetin  e shtetit të Kosovës, andaj si rrjedhojë e kësaj, ai ka thënë se nuk do të votojë për ratifikimin e kësaj marrëveshjeje.

“Çdo gjë që bie ndesh me kushtetutën, nuk do ta votoj”, është shprehur ai për Gazetën Blic.

Tutje, deputeti i Kuvendit të Kosovës gjatë intervistës, ka deklaruar se është mirë që të ketë takime mes PDK-së dhe Lëvizjes Vetëvendosje, ashtu sikur edhe midis partive të tjera, pasi siç është shprehur ai, një gjë e tillë ndihmon në tejkalimin e krizës.

Nait Hasani ka folur edhe për kandidaturën e Kadri Veselit për të parin e PDK-së, si dhe për ish-kryetarin e Kaçanikut nga radhët e po kësaj partie, Xhabir Zharkun, i cili ndonëse është i dënuar, ende po vazhdon të jetojë i lirë. Veprimin e këtij të fundit, Hasani e ka cilësuar si “qyqarllëk”. Ndërsa, për të tilla raste sipas tij, duhet të angazhohet edhe Interpoli.

“Duhet aktivizuar  edhe Interpolin për  t’i arrestuar personat që kanë lëndë  në gjykata.  Pa drejtësi nuk ka  shtet”, ka shtuar ai gjatë bisedës për Gazetën Blic.

Hasani po ashtu, ka treguar se kush e mban fajin kryesor për mosarrestimin e Xhabir Zharkut.

GazetaBlic: Z. Hasani, ditë më parë thatë se vendi duhet të shkojë në zgjedhje. Pse pikërisht tash, pasi Hashim Thaçi u zgjodh president?

Nait Hasani: Në atë  se unë  kam  thënë  se vendi  duhet të shkojë në  zgjedhje,  qëndroj përsëri  prapa  mendimit tim,  se vendi  duhet të shkojë në  zgjedhje. Këtë e them   se  e gjithë puna e kuvendit dhe  qeverisë është  pasivizuar dhe  të  gjitha janë  vetëm  deklarime   e asgjë nuk  punohet. E  tërë administrata   është  e pashpresë,  në pritje  të ngjalljes së kësaj  shprese dhe ta kthejmë besimin te  qytetarët përmes  zgjedhjeve. Sepse ka  zhvillim , nuk ka  liberalizim, nuk ka  arsim, nuk  ka  mësimdhënie as mësimnxënie e as punësime në  asnjë sektor ekonomik. Mbajtja  sa më  shpejt e  zgjedhjeve, do të  thotë  shpresë e besim  për qytetarët e  Kosovës. Shtyrja do të thotë  zhgënjim edhe më i madh e humbje e besimit në  çdo gjë në vendin tonë, në  Kosovën e shtrenjtë.

nait-hasani

GazetaBlic: Atëherë, kur saktë mendoni se vendi do të shkojë në zgjedhje?

Po unë mendoj se zgjedhjet duhet të mbahen tashmë në këta mujt e parë të verës së këtij viti, sepse shtyrja do të thotë humbje e shpresës dhe e dëshpërimit politik të qyterarëve të Kosovës.

Nait Hasani: Në momentin që shpallen zgjedhjet, a ka vija të kuqe për ndonjë parti, PDK-ja?

Para  zgjedhjeve  PDK-ja  duhet të konkurrojë  vetë,  sepse ka mjaft  fuqi politike  dhe vlera për ta fituar besimin e  qytetarëve. Pas  zgjedhjeve  janë mundësitë  që duhet  të shihen për  koalicione të mundshme me partitë  që kanë  fituar mandate në Kuvendin e Kosovës. Unë mendoj se duhet të ketë  dhe vija te kuqe  me  cilat parti  nuk duhet të  hyjmë në  koalicion. PDK-ja  si parti e  djathë  duhet të  luftojë qartë,  ta mbrojë e  ta dëshmojë këtë. Si parti e  djathtë në  Kosovë  duhet të jetë  PDK-ja  ose LDK-ja; dy parti të  djathta nuk mund të jenë në  një vend. Prandaj, mendoj  që PDK-ja, e cila ka  luftuar  për  zhvillim të vendit me  reforma   dhe për  reforma  të  djatha në  Kosovë, duhet t’i tregojë  LDK-së se  është parti e majtë,  sepse  gjithherë për  50  vjet, ka  qenë e e majtë në  pushtet, në  qeverisje, në  Kosovë, si  Lidhje e Komunistëve  të  Kosovës etj. Prandaj, ajo  mbron politikat e majta dhe  duhet të shpallet parti e  majtë. Dhe PDK-ja,  parti e  djathë. PDK-ja me politikat e  djathta  në mbrojtje të  shtetit  dhe te  zhvillimit të vendit,  duhet  t’i  fitojë  edhe  zgjedhjet dhe ta ndërtojë shtetin e ta kthejë besimin te  qytetarët,  në shtetin e tyre si mundësi  e jetës së  mirë  në vendin tonë.

GazetaBlic: A do të thotë kjo se keni vija të kuqe për LDK-në?

Unë mendoj se PDK-ja duhet të ketë vijë të kuqe për LDK-në, sepse LDK-ja është treguar që nga themelimi inerte në marrjen e vendimeve të mëdha për vendin. Prandaj, PDK-ja duhet të kërkojë koalicion me partitë që janë të gatshme të bëjnë ndryshime dhe ta ndërtojnë vendin me bashkëfuqitë tona dhe me ndihmën e miqve tanë-partnerë politikë e strategjikë.

  • Takimi PDK-VV duhet të ndodhë!

Nait Hasani: Kuvendi kohët e fundit i ka rralluar mbledhjet. Pse po ndodhë kjo, tash kur salla e kuvendit nuk po bllokohet si më parë?

Në Kuvend të Kosovës  thuajse  nuk ka  senaca. Kjo ka ndodhur  se nuk ka  ligje dhe nuk ka  shqyrtime   të ligjeve, sepse mungon gatishmëria e deputetëve  për të punuar  në komisione. Derisa nuk ka  seanca,  kjo tregon  se ka  një  gjendje  jo të mirë në funksionimin e Kuvendit dhe  të deputetëve për të hartuar  ligje. Po kjo tregon, se dhe  qeveria nuk ka  sjellë  ligje , ose kur ka sjellë ligje,  deputetët  e pozitës  së  LDK-së  janë  ata, që  nuk i shtyjnë ligjet  për miratim. Sepse nuk janë të gatshëm për të punuar, hezitojnë të punojnë.

GazetaBlic: Deputeti i Nisma-s Enver Hoti, deklaroi se PDK-ja dhe Vetëvendosje kohët e fundit kanë pasur takime mes vete. Sa është e vërtetë një gjë e tillë?

Nait Hasani: Ne jetojmë në Kosovë dhe  jemi  rreth i vogël,  thuajse  gati  familjarë të  gjithë, në krahasim me  sa parti politike kemi në  Kosovë. Takimet  janë të natyrshme  që  ndodhin dhe  askush nuk duhet t’i kapë  për  atë se pse u takuan këto apo  ato  parti mes vete. Në Kosovë  duhet të takohen partitë dhe kur takohen, krijohen  edhe mundësitë e  zhvillimit të vendit.

Ndarja  dhe mostakimet mes partive politike në  Kosovë janë të dëmshme dhe ky dëm  është  që e kemi  vuajtur  qe sa  kohë në  Kosovë. Takimet me  VV-në nëse kanë  ndodhur,  më vjen mirë, sepse jemi  shqiptarë dhe duhet të dalim nga  kriza politike dhe  ajo e  gazit  lotsjellës. Normalizimi i  Kuvendit varet nga marrëveshjet, prandaj duhet marreveshje për ta  zhvilluar vendin tonë.

Takimi PDK-VV, duhet të ndodhë. Po, dhe me të gjitha partitë. Sepse krijon besim dhe tolerancë  te  qytetarët në këto  rrethana të krizës  dhe humbjes së shpresës. Takimet dhe krijimi i një mundësie  të  daljes nga kjo  gjendje,  është gjëja më e mirë që mund t’i ndodhë këtij vendi. Duhet  mendesi politike  në  kohën  që po jetojmë. Qytetarët presin nga ne, e ne  duhet t’ju japim  mundësi të shpresës dhe besimit politik.

GazetaBlic: Pra, a mund të thuhet se ka pasur apo nuk ka pasur takime mes PDK-së dhe VV-së?

Nait Hasani: Unë mendoj që nuk ka pasur, por edhe nëse ka pasur, kjo është gjë e mirë, që duhet të ndodhë në politikën e Kosovës.

Nait-Hasani

GazetaBlic: Kryeparlamentari Kadri Veseli, tanimë ka shpallur kandidaturën për postin e të parit të PDK-së. Çfarë mendoni se do t’i sjellë Partisë Demokratike, Veseli?

Nait Hasani: Ushtruesi i  kryetarit të  PDK-së  z. Veseli ka  shpallur dhe  zyrtarisht  kandidaturën për  kryetar të  PDK-së. Kjo është një  gjë me rëndësi,  sepse tregon se PDK-ja ka një  vazhdimësi politike,  me  një  strategji të re  në kohën politike. Shpresojmë në mundësinë  që me  zgjedhjen e z. Veselit në  krye të  PDK-së,  të kemi një  qasje më  proaktive në politikë, në  zgjidhjen e çështjeve  të ndjeshme  politike, si  Demarkacioni e Assosacioni dhe  liberalizimi i vizave dhe zhvillimi i vendit.

GazetaBlic:  Pasi jemi te demarkacioni, së shpejti pritet të që të ratifikohet në kuvend kjo marrëveshje. Cili është qëndrimi juaj lidhur me këtë?

Nait Hasani: Unë mendoj se  çështjet  e  demarkacionit  që do të vijnë në  Kuvend,  do të analizohen dhe  do të jenë mundësi e  shqyrtimit të gjithanshëm  të kësaj çëshjeje të ndjeshme. Unë besoj se  deputetët me  ndërgjegje dhe me  vizion politik nuk duhet të votojnë për  çështje  që shkelin  sovranitetin e vendit, që garantohet  edhe me  kushtetutë. Ne kemi  dhënë  betimin në mbrojtjen e  kushtetutës dhe vendit tonë. Prandaj, dhe unë do të jem aty  në mbrojtje të vendit tim, me çdo mjet demokratik.

GazetaBlic: Pra, ju nuk do të votoni për ratifikimin e Demarkacionit?

Nait Hasani: Çdo gjë që bie ndesh me kushtetutën, nuk do ta votoj.

  • Për raste si të Zharkut, duhet aktivizuar edhe Interpoli.

GazetaBlic:  Ish-kryetari i Kaçanikut Xhabir Zharku, ndonëse është i dënuar nga Gjykata, po vazhdon të veprojë i lirë jashtë vendit. Së fundi, Zharku ka publikuar edhe disa fotografi. Brenda PDK-së, pati të atillë që thanë se Zharku “iu ka hypur skijave”. Z. Hasani, cili është komenti juaj lidhur me tërë këtë?

Nait Hasani: Unë mendoj  se jo të gjithë njerëzit  janë politikisht të përgjegjshëm edhe pse njeriu është qenie politike. Ikja  nga përgjegjësia tregon  qyqarllëkun e individit si ndërgjegjësim politik. Ai e ka  dëmtuar veten  me ikje po dhe e ka humbur  besimin te  qytetarët dhe te  drejtësia.

Mendoj se edhe  drejtësia  e ka humbur besimin te  qytetarët.  E ka  humbur sepse  sistemi i  drejtësisë  është selektiv. Kjo ka ndodhur e po ndodhë nga  mosgatishmëria e  gjyqtarëve  prokurorëve  të merren seriozisht me  lëndët  gjyqësore. Nëse pritet me  vite  për  zgjedhjen e lëndëve, kjo tregon paaftësinë   e sistemit të drejtësisë. Dhe  tjetra  që mendoj se duhet,   gjyqtarët dhe  prokurorët të  jenë të paguar më mirë dhe me të gjitha  beneficionet që mundësojnë ta kthejnë besimin  e drejtësisë në  Kosovë. Po në të njëjtën kohë duhet kërkuar edhe përgjegjësi më të mëdha   në vendosjen e rendit  dhe sundimin e ligjit. Të gjithë duhet të jenë të barabartë para ligjit. Duhet aktivizuar  edhe Interpolin për  t’i arrestuar personat që kanë lëndë  në gjykata.  Pa drejtësi nuk ka  shtet.

GazetaBlic: Kush mban përgjegjësi për moskapjen e tij, atëherë sipas jush?

Nait Hasani: Përgjegjësi mban  drejtësia  që nuk ka lëshuar  fletarrestim. Pa  fletarrestim nuk  veprojnë  organet  e drejtësisë në Evropë. Përgjegjësia është  e  gjyqtarëve dhe e qeverisë që nuk kërkon përgjegjësi  nga këto organe.

Unë shpresoj se do të mësohemi e ndërgjegjësohemi  dhe të besojmë në  drejtësi, në drejtësi para ligjit për të gjithë.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...