Published On: 7 Janar, 2016

Mustafa vendos ta heq maskën, nxjerr në pah paftyrësin e tij

Zgjim Hyseni

Thonë shpesh se regjimeve u bien maskat përfundimisht, atëherë kur veprimet e pushtetit bien ndesh me të vërtetat zyrtare që vetë ky i fundit i trumbeton. I tillë është rasti me vendimin e Gjykatës Kushtetuese rreth përputhshmërisë së Parimeve të Zajednicës me Kushtetutën.

Për vite me radhë diskursi ideologjik e ka përshkruar në mënyrë të fetishizuar çdo institucion e normë juridike. Kushtetuta, ligjet e institucionet jo që nuk shiheshin si shpallje e formalizime të vullnetit popullor, por ato shiheshin tërësisht jashtë dinamikës shoqërore, interesave e raporteve të pushtetit. Ato ishin të ngurta e të pandryshueshme, kurse qytetarët të pallogaritur në bilancin e tyre. Atyre u mbetej veç të binden. Frazat aq të përsëritura për institucionet e shenjta, për respektimin e ligjit, për barazinë e të gjithëve përballë tij  janë ritualet përmes të cilave interesat e pjesshme teksa pushtonin hapësirën komunikuese, na paraqiteshin si universale. Por, mungesën e një kritike të thelluar mbi ideologjinë e ka zëvëndësuar Isa Mustafa me transparencën e tij prej hipokriti. Asgjë më shumë nuk e ka flakur mjegullën se sa qëndrimi i Isa Mustafës karshi vendimit të Gjykatës: institucionet janë të shenjta dhe duhet respektuar, por Gjykata Kushtetuese s‘qenka aq e shenjtë; të gjithë janë të barabartë para ligjit, kur nuk jam në pyetje unë. Isa Mustafa e ka shpërfaqur dhe personifikuar farsën.

Në vend se ta përvetësojmë mënyrën juridike të të menduarit, ku ligji pavarësisht përmbajtjes është fjala e parë dhe e fundit, si shoqëri duhet të kujdesemi që Kushtetuta e ligjet të afirmojnë vullnetin popullor. Së pari duhet parë nëse ligji aktual kufizon apo zgjeron hapësirën e lirisë dhe të drejtave të qytetarëve; përpara se t’i autorizojmë efektet detyruese e standardizuese, sigurohemi njëherë të jetë virtyti që po bëhet ligj. Kur ligjet diskriminojnë e përjashtojnë, kundërshtimi i tyre është pikërisht mundësia për çlirim. Ka bile edhe rryma të mendimit që mbarë historinë e progresit shoqëror e shpjegojnë përmes tensionit midis masave ligjore (dhunuese e autoritare) të shtetit në njëren anë, dhe rezistencës së atyre që janë lënë jashtë vëmendjes së ligjit, apo thënë më qartë – nën çizmen e pushtetit. Sipas këtyre, është vetë ligji që e ka të brendashkruar mëkatin. Nën një këndvështrim të tillë nuk e kemi të vështirë të vlerësojmë se shumë nga veprimet politike të figurave që kanë lënë gjurmë në historinë dhe vetëdijen kombëtare që ishin kundër ligjeve e kushtetutave, i kanë kontribuar luftës për liri e barazi. Ta zemë, kur kundërshtohej rendi kushtetues i Jugosllavisë, dhe më vonë Serbisë pushtuese.

Sidoqoftë, në një vend siç Qeveria thotë se ka synim ta bëjë Kosovën: me institucione demokratike, balanc pushtetesh e sundim të ligjit, shkelja e Kushtetutës (për çfarëdo arsye) llogaritet të jetë fundi i detyrës për çfarëdo pozicioni. Kjo sepse një kulturë e tillë politike e ka të instaluar në brendinë e saj institucionin e përgjegjësisë. Dhe nuk mungojnë arsyet pse është kështu. Në sistemit parlamentar të qeverisjes kryeministri është njeriu më i pushtetshëm, kurse brenda hierarkisë ligjore, kushtetuta është akti më i lartë juridik. Cili është mesazhi që do të përçojmë tek qytetarët prej të cilëve kërkohet respektimi i ligjit, kur Kryeministri i tyre ka shkelur ligjin themelor – Kushtetutën dhe nuk i bëhet vonë ?! Çfarë besueshmërie mund të kemi për barazinë para ligjit, kur kryeministrin e gjejmë në vepër tek e praktikon shembylltyrën orvelliane të totalitarizmit: “të gjitha kafshët janë të barabarta, por disa janë më të barabartë se të tjerat”. Kush e shkel ligjin, duhet të përgjigjet po na thotë kryeministri. Deputetët që u vërtetua se po e mbronin Kushtetutën në Kuvend u mbyllën në burg, ama kryeministri që hodhi firmën mbi një marrëveshje antikushtetuese, qëndron në krye të Qeverisë. Ky është mësimi…

Që është shkelur Kushtetuta e Republikës përbën problem të madh në vetvete; që ajo është shkelur nga Kryeministri dhe ai s’do të dijë për përgjegjësi është rrebelim i pushtetit kundër Republikës; por çfarë është më e padurueshme mbi këtë shkelje lidhet me faktin se kjo shkelje e Kushtetutës, nuk është thjesht shkelje për t’i siguruar vetes pak më shumë pushtet e para, siç bëri Fatmir Sejdiu. Isa Mustafa është zënë duke e përmbysur rendin kushtetues për t’i hapur rrugë agresionit të Serbisë në Kosovë. Këtë s’do t’ia falim kurrë!

 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...