Published On: 28 Janar, 2016

Musa Jupolli … me Kadarenë “Faik Konica”

  • KODI I SHKRIMTARIT

(Në vend të recensionit)

 

Prend BUZHALA

Kadare është shkrimtari, nëpërmes të cilit na njohu Parisi, si qendër botërore e kulturës dhe artit, është “dritare ku mund të shikojmë larg”. Duke e lexuar këtë këndshikim të Musa Jupollit, diku në brendi të librit të tij “****me KADARENË”, lexojmë dhe këtë fragment: “Realja dhe virtualja, kundërshtimi ynë, aty është e njejta, si Shqipëri dhe Dardani, si unë dhe Kadare, si ti dhe unë, apo ti dhe Kadare, si arti dhe letërsia, jeta dhe vetë jeta; Kadare real-virtual, mbi gjysmë shekulli konfrontim i jetës shqiptare!” Edhe libri i Musasë vjen si pasion i shkrimit, si dhunti e energji krijuese, mu ashtu si e vlerëson Kadarenë në betejat e fushës së letrave “një betejë tmerrësisht e bukur, me bukurinë që nuk njeh mëshirë, një punë, e cila do energji dhe Penë të bukur, higjienë të jetës…” Vjen, pra, ky libër, si emblemë shkrimi e përnderimi në 80-vjetorin e lindjes së shkrimtarit të madh Ismail Kadare.

1. Polimorfizmi i librit: letërsia si zhanër i lirë

E pra, autori dëshiron të na thotë se identifikimi ynë me librin është i plotë, mbasi lexuesi dhe qenia shqiptare e ka shenjën e vet të njohjes e rinjohjes… Porse vepra shkon përtej një libri të zakonshëm, jo vetëm me titullin kuptimplotë” (me anë të një poetike signaliste-grafike, me përdorimin e pikëzimeve të katër yjeve, si pikëzim fjalësh, a si përdorim të fillimit të titullit me shkronjë të vogël e veçim shkronjash me shkronja të mëdha të mbiemrit aq të njohur të shkrimtarit). Nga ana tjetër, do pasur parasysh faktin e dëshmisë jetësore të Musasë, që nga ekzili i tij politik, kur u njoh me Kadarenë, diku më 1986: “Quhem Musa Jupolli, jam nga Kosova, refugjat politik, profesor i letërsisë!” Qëndrimi i tillë, në Paris, ia mundësoi autorit të takohet e të njohë personalitete të njohura të botës letrare dhe të asaj politike, të cilat gjejnë vendin e tyre në këtë libër. Parisi është pikëtakimi jetësor i Musa Jupollit, ashtu sikundër po ky Paris na e dhuron emblemën shqiptare për njohje në botë me anë të veprës së Kadaresë. Janë Atdheu e literatura ajo që i bashkoi autorin me Kadarenë dhe veprën e tij, art-armë e shkencë për fjalën e lirë… Aty krijohen edhe miqësitë e mëdha, proverbiale, të cilave u shtohen përkushtimet poetike, shoqërimet me veprat e Kadaresë. Pikërisht pse lënda e këtij libri është e nduardnuarshme, do pasur parasysh se ekziston dhe tipi i shkrimit a i letërsisë si ZHANËR I LIRË. Në fakt, zhanri polimorf sintetizon shumë përvoja shkrimore, i shfrytëzon diskurset e ndryshme dhe trajtat e ndryshme të ligjërimit. Këtë mbresë ta detyron libri “****me KADARENË” i Musa Jupollit. Duke i sintetizuar përjetimet intime-fiksionale, me ato të biografisë, autobiografisë, dëshmisë, të letrave dërguar burrështetasve, të intervistave me Kadarenë, deklarimeve të tij për ngjarje e protesta, e, kund e kund të poezisë, komenteve a krijimeve të miqve krijues a të autoriteteve letrare; autori ka parasysh diversitetet e toneve artistike që t’i shtron letërsia, si kërkesa imanente të saj. Nëse nga romani merr statusin e tregimtarit (vetja si personazh real-eseistik-narrativ, përshkrimet hapësirë-kohë, rrëfimin si rrjedhë suksesive kohësh-ngjarjesh-dëshmish, si histori më vete a si episode të veprës, skema aktanciale e roleve të ndryshme të këtyre elementëve… ), aty ka dhe KRYEPROTAGONISTIN e librit, Ismail Kadarenë. Zaten, tipi i tillë i shkrimit është dhe forma më e përshtatshme për t’i paraqitur thellueshëm e artistikisht, parametrat jo vetëm artistike të veprës së shkrimtarit Ismail Kadare, por edhe përmasat shumëplanëshe e shumëformëshe të jetës dhe veprës së shkrimtarit, ashtu sikundër na shfaqet e ndërliqshme dhe bota auto-ideografike e autorit (“Ky shkrim roman, nuk është fikcion në ujdhesën e banuar, të banuar nga pak shkrime që kemi”, shkruan Musaja aty). Më tutje shkrimi shfaqet si studim (“E mora në studim disidentin e qetësisë, të jesh i rëndësishëm duhet të japësh diç”). Aty është “Kadare, realitet dhe fikcion” (fq. 30). Diku tjetër na shfaqet shpalimi i kujtimeve, i takimeve me Kadarenë: “Detyrë e ime, detyrë shtëpie: Memoare!” Mu ashtu si Kadare imponohet si figura epiqendrore, jo vetëm e letrave shqipe, por edhe e thelbit kombëtar sot: “A është Kadare gramatika jonë shqiptare? A është Kadare debat apo polemikë letrare?” (fq. 38). Polimorfizmi i shkrimit shqiptohet si metashkrim, vetëkomentohet, ashtu sikundër këtë e imponon natyra e lëndës dhe e tekstit: “…. Jeta e Kadaresë, filozofia e shkrimeve, personazh “a” politik, ngacmues, egoist, lexuesi i flakët që ta njohë, ta njohë ai vetë, unë e njoh sado pak. Lexojeni me kujdes, jo gjithherë vetë personazh, dëshmitar i kohës, ide e shëtitur në botë për botën, pasuri ai që e njeh, sa unë sado pak! Shkrimet e tij pasqyrë e një shpirti të pastër, të tjerat i marrtë lumi, përjashtim të atij që krijon skenar ngatërrese, babelizëm jete, kokëçarje nga kapricet, nga vuajtja në mungesë të heroit. Jeta e Kadaresë, tregim në prozë…” Me sukses Musaja nxjerr labirintet e luftës së ftohtë mes politikës dhe artit, shkrimtarit dhe shtetit, letrarin në poltikë dhe vendin e literaturës në politikë, përqasjet mes letërsisë dhe filozofisë, për t’i shënjuar dhe zbërthyer kodet e kohës. Aty janë shtegtimet artistike të autorit që lexuesin “ta njohin romanin tim, të një historie t’ artit, të një filozofie, po edhe të një politike në takim me kohën “moderne”! Romani i parë, me një personazh jashtë normave të përditshme, një rebelim letrar, ku fjalitë kanë kuptim nëse ato analizohen natyrisht, tregim n’ udhëtim me një diplomaci në vete. Biografi, roman-libër i një personaliteti të polemikave letrare”… Aty është shkrimtari Kadare, si në Borges “në vija të literaturës që ec nëpër shekuj… Borges, ky shkrimtar i madh i pranishëm në çdo bibliotekë për studim, Kadare në çdo referencë gjendet aty “Un albanais “! Është vepra artistikisht e ndërligjshme e Kadaresë që autorit ia parashtron kërkesën për zhdrivillim të historisë së tillë, të komplikuar, si thelb të pasionit simetrik “në dashuri me literaturën.” Nganjëherë vetëqortimi shqiptohet në numrin shumës, kur përballë nesh qëndron vepra e tillë kolosale: “Apo jemi të mashtruar nga nivel-ngritja, mos ngritja n’art-jetë- kulturë, mashtrim syri ku dritën e shndërrojmë n’ errësirë! – Çdo frazë, çdo kapitull në shkrimet e Kadaresë gjejmë diç të re, mister i gjithë këtij njeriu të madh të letrave që udhëtojnë sot në botë!” Aty ecin dorë për dore letërsi e filozofi, politikë e atdhesi, biografi e roman… Vërtet, shkrimtari ka kodin e tij mbi të gjitha emërtimet akademike e pushtetore, mbi diplomat që mësojnë abc-në e leximit e të shkrimit, të krijimit e të frymëzimit… Kurse shkrimtari shqiptar ishte gjithnjë figurë e shëmbëlltyrë që përfaqëson mendjen, veprimin e atdhesisë së shenjtë, ndërkaq dramat e jetës së tij janë ato të kombit e të fatit te shkrimit… Prandaj kerijuesi letrar apelon për art të ndërgjegjshëm, pa butaforitë e zbrazëta e që nuk thonë gjë… Aty shfaqet Parisi, ekzili shqiptar, letrat shqipe, literatura. Të gjitha ndërkëmbehen. Ndërkomunikojnë Kosova dhe Parisi, Dardania dhe Shqipëria me plagomat e moskokëçarjet, me moskuptimet e afishimet ideologjike; fikcioni kadarean përthyhet në eseizmin lirik-meditativ të Musasë-autor; Gjirokastra dhe Kështjella kastriotiane u dërgojnë mesazhe kohëve; kumtet estetike shtegtojnë nëpër filozofitë e kohës dje e sot , nëpër hapësirat etnike-planetare, po edhe nëpër vepra e nëpër lexime … Musaja ka parasysh, shpesh e shpesh, dhe sulmet a kritikat ndaj Kadaresë që shfaqen në të dy anët e kufirit. Për të mos i dëgjuar këto “autoritete”, autorit i duhet një guxim intelektual, sespe aty ndodh dhe përballja, mu në fushën e letrave: “Fobio-intelektualizmi i disave nuk më bën peshë n’idetë e mia, në brumosjen time të letrave dhe kulturës shqiptare, evropiane e më gjerë në jetë, n’ udhëtimet e mia letrare. Andaj e them me bindje: Veprat e Kadaresë janë njohja e kulturës “albanaise” në Botë.”

2. Kadare dhe Kosova

Por përmasa e shkrimit e shfaq në një dritë tjetër interesimet, reagimet dhe krijimet letrare të Kadaresë për Kosovën. Prania e Kadaresë në letrat shqipe të Kosovës, zë fill diku në gjysmën e dytë të viteve {60, të shekullit që e lamë pas, kur zunë të vinin botimet nga Shqipëria këndej dhe kur zunë të botohen veprat e para të tij këndej, në Kosovë. E atyre viteve është poezia “Kosova”, që Musaja e sjell të plotë në librin e tij. Autori nuk lë pa shënuar, me penelata eseistike, ardhjen e Kadaresë në Prishtinë, diku në fillim-vitet ‘80, kur u botua kompleti i veprave të tij në Kosovë. Më 1968 e më 1981 Prishtina merr emër. Kadare reagon poetikisht me poezinë “Terrori në Kosovë”:

Kështu e prekni historinë, Mbi supe e mbartni ju sërish. Prangat në shkollë që i mësonit Në duar ndjetë befasisht.

Dhe patë se koha e mesjetës S’qe larg dhe veç në libra s’qe, Dhe u kthye nata e Prishtinës Në natë Shën Bartoleme.

U ngritët ju viganë, fisnikë Me korrektesë e madhështi. Ngaqë kërkuat Republikë, U shtypët si në monarki.

Dhe preokupimet, interesimet e angazhimet e shkrimatrit të madh për Kosovën., nuk prajnë. Shpalosen kujtim-takime të vitit 1987, 1991… Takimet me Rugovën, ku literaturë e fat i Kosovës, identifikohen plotësisht. Ishte koha kur Musa Jupolli e merr rolin e prezantimit të Rugovës si “zëdhënës i Kosovës” që më 1985 dhe që në atë kohë e quan president i Kosovës! Një profetizim i shkrimit, që shfaqet si nevojë imanente e brendshme, kohësh dhe preokupimesh, apo jo! Dhe sado modest që paraqitet në këto shpalosje, megjithatë, roli i autorit të këtij libri, ka qenë i rëndësishëm dhe i veçantë… “Me intervenimin e Kadaresë botuam librin “Çështja e Kosovës” (i i I. Rugovës-pb), Fayard, Paris 1994. Në vitin 1993 i propozova Rugovës për botimin e një libri që do të jetë “pasaportë” për Kosovën. Me ndihmën e Ismail Kadaresë dhe të Antoine Garapon libri “Çështja e Kosovës” me autorët M.F.Allain dhe G.Galmiche do ta shohë dritën në maj 1994, botuar në shtëpinë botuese “Fayard”. Kam punuar shumë për këtë libër, përkrahja dhe falënderimet e Rugovës nuk më munguan, ndaj puna do të marrë peshë edhe më të madhe dhe libri do të bëhet edhe më i rëndësishëm për të njohur Kosovën. Këtë libër do ta begatojë dhe do t’ia shtojë rëndësinë edhe parathënia e Ismail Kadaresë.” Duke u marrë me Kadarenë, nga njëra anë, me Kosovën, dhe literaturën, apo me krye emra si Gjergj Kastrioti, Budi e Bogdani, Jeronim de Rada, Ismail Qemali, Naim Frashëri, Fishta, Vaso Pasha Shkodrani, Hasan Prishtina, Rugova e Jashari, Anton Çetta, Poradeci, Ali Podrimja e shumë të tjerë, Musa Jupolli kësisoj merret me majat e thelbit e kryevlerave tona, ai embelmatizon dhe shënjon vazhdimësinë e këtyre qenësie. Dhe kuadri i librit shfaqet gjithnjë e më i pasur, unik në trajtimin e dendësisë së thënies e të reflektimeve… Trajtimet e tilla, në kët vepër, nuk janë të thjeshtëzuara. Mjafton të jepet një pasazh a fragment libri për ta parë, se si autori i sintetizon ngjarjet, takimet dhe kërkesat e kohës:

“Bisedat janë të gjata me Kadarenë… dhe vazhdon Ismaili: Përparësia më e madhe për popullin e Kosovës dhe popullin shqiptar në përgjithësi, është kthesa e madhe që ndodhi në orientimin e fatit të tij, pas një mungese të gjatë dhe mizore, populli shqiptar, në një mënyrë të papritur, të dhimbshme vërtet, por në thelb të mrekullueshme, u gjend në krah me vendet e mëdha të demokracisë evropiane. më lejoni të përsëris se u njëmendësua kështu ëndrra e Gjergj Kastriotit dhe e rilindjes kombëtare që Shqipëria të kthehej në Evropë. Ky është fillimi i kthimit.”

3. Poetikë e lartësuar: dendësia e thënies, thuknia e stilit

Tashmë zbresim në brendi të librit, në pjesë të tjera, kur na vijnë fotografi dëshmi: “Henri Müller e Kadare, Michele Picolli e Suskind, po edhe Douglas Kenedi, Rugovën e Presidentin Chirac, sa pasuria ime më e madhe në njohje të kulturës dhe diplomacisë:Olivie Mongin e Antoine Garapon e shumë të tjerë që do të jemi në takim në këtë shkrim!” këto foto-dëshmi, mbase mund të mos thonë gjë për artin, por e vërteta është ndryshe; për shkak se imazhi, arti dhe e vërteta ndërkomunikojnë natyrshëm, pikëzojnë dhe përjetësojnë një ngjarje… dhe i dhurojnë autorit përjetime e reflektime “me frymëzime në të mirën a të ligën, filozofi fotografie, filozofi arti, thuhet fotografia flet vetë, ashtu si do flasë fotografi e Kadaresë.” Së bashku me një foto, shpaloset dhe një kujtim-meditim, një udhëtim që përshkruhet me një kundrim të pasur reflektimesh. Musa Jupolli ndërfut poezitë e tij nëpër gjithë librin, për ta dhënë një pamje tjetër dimensionit tekstual të librit, nëpërmes këtyre poezive, posi te teksti eseistik, ai hyn e del meditativisht nëpër legjenda, balada, mite, histori e nëpër faqe literature (nga Borges del te Anton Pashku, Shkreli, Bogdani dhe Lasgushi, si paradigma të poetikës sonë të lartë e të lartësuar). Ndërthurja e tillë shpaloset me bukurinë e thënies lirike-sintetike… me asociacionet e pasura figurative që ndërlidhen me thelbin etnik të BESËS proverbiale shqiptare… (poezia “Kush e solli Doruntinën” që korrespondon me romanin e Kadaresë). Prandaj poezia e tillë, e ka ruajtur freskinë e saj të frymës së krijimit që nga viti 1988… Dhe përgjigjen (për pyetjen retorike-figurative “Kush e solli Doruntinën”), e gjen si jehonë e tillë, e ardhur nëpër kohë e tej-kohë… Prandaj, dhe ismail Kadare, kudo epoitetizohet metaforkisht, “si kalorës në rend të parë” i letrave shqipe, si artist, figurë letrare, portret bashkëkohor “i gjithë një filozofie tjetër, të një bote shqiptare”. Pa harruar se Kadare “është i kritikueshëm”, dhe premisa e tillë e librit e shpie autorin në kërkime të qenësisë e jo të hyjnizimeve të verbëta. Gjatë gjithë librit Jupolli përdor dhe një stil “esprit”, të mendjes a shpirtit të pastër, të tingujve me “frëngjizma” që i japin vesh tekstit të tij (“Veprat e Kadaresë janë njohja e kulturës “albanaise” në Botë”). Për t’i zënë këto maja, si dëshmitar kohe, Musaja jep dhe këtë detaj domethënës: “Më kujtohet si sot Kadare n’ emision të Pivot (Bernard Pivot) “Apostrophe”, 1987, viti “Un albanais” …”Një shqiptar në rangun e shkrimtarëve më të mëdhenjtë në botë’! Komplimente i dërgova përmes ndjenjave të mia. Vetja mu duk më i rëndësishëm, në prani që kisha intelektual françez në shoqëri t’ asaj nate.”Albanais” sa bukur më tingëllon ky emër, më i pasur se çdo fjali, fjalë që ka notë, e kuptoni përse e dua gramatikën shqiptare? Sytë e mi ndezur zjarr, zjarr letërsie, zjarr dashurie, aty i vura presje jetës sime, mora penën për shkrime, për dheun tim, n’ letra Kadarenë e vura në “referencë”, për Konicën mbajta fjalim. Aty dëgjova për herë të parë të propozohet Kadare për çmim “Nobel”… ” Përshkrimet me tone lirike-refleksive gjithandej: “Ismail Kadare, ligji i qetësisë. Skeptik! I thyer në dysh! Atdheu dhe ideologjia! Dëshmi: Suksesi, influenca, udhëtar i qetësisë, i vetmisë me pak ndryshime në biografinë e tij, nobelist i ardhshëm pa dyshim, koha në dëshmi, së pakut në listën e numër njëshit në renditje! Tiranë – Paris-Prishtinë, Ismail Kadare, emër që flitet!” Shfaqet Shqipëria, e tillë, e izoluar tragjikisht, një npopull “me dy botëkuptime” me dyluftime … Si mediton poeti në ekzil? A e harron Kosovën? Ëndrrën e tij, të shprehur në varg: “Isha i ri, gjimnazist, kur pata shkruar një varg ëndrre:Ismail Kadare-n e takova në Paris!” Takimet me një shkrimtar janë të shumëllojta. Jo vetëm ato për një kafe, një bashkëbisedim apo për një intervistë; dhe jo vetëm ato të bashkëpunimit të mirëfilltë letrar e për çështje të mëdha… Dhe takimi më i frytshëm me shkrimtarin, krejt i tjetërsojtë, është pikërisht ky libër.

Brend BUZHALA Janar 2016

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...