Published On: 20 Janar, 2016

MUNGESA E FRYMËS SË SHPIRTIT

(10 Vjet pa presidentin Ibrahim Rugova)

  

Shkruan: Skender Zogaj

 

Ibrahim Rugova nuk është më midis nesh fizikisht, mirëpo është e pranishme fryma e shpirtit të tij, në gjithçka që kemi dhe që nuk i kemi, por që do t’i kishim sikur të ishte i gjallë Presidenti historik i Kosovës, arkitekti vizionar i çlirimit, lirisë dhe i pavarësisë së vendit tonë. Mungesa e Ibrahim Rugovës është dhembja që, sa më shumë që koha kalon bëhet më e madhe, sepse, shohim, dëgjojmë dhe bindemi se, mos prania e tij ia ka humbur ekuilibrin kohës dhe rrjedhës së zhvillimeve në Kosovë, e cila pas vdekjes se Presidentit Rugova, jo vetëm që nuk e ka bërë asnjë hap përpara, por ka pësuar rënie të forta dhe degradim të gjithmbarshëm! Po themi kështu sepse. me Presidentin Rugova në krye, Kosova edhe në kohët më të egra nën robërinë serbe, ishte në nivel shumë më të lartë të mobilizimit gjithë popullor dhe të funksionimit vetëqeverisës, se sa sot, kur është shpallur shtet i lirë dhe i pavarur, mirëpo, në fakt, s’është hiq më mirë se nën robëri, sepse po përjeton çaste të rënda brenda një krize injorante që po e shfaq klasa politike, e zhytur deri në fyt në korrupsion e krim të organizuar. Po të kishte qenë gjallë Presidenti Rugova, Kosova jo vetëm që nuk do të ishte kjo e vërshuara nga mjerimi i pafund, por, kam bindjen e plotë se, do të ishte një shtet i mirëfilltë, i rregullt dhe i dinjitetshëm, në ecje të mbarë dhe me konsolidim bashkëkohor, me një zhvillim stabil të gjithmbarshëm, e sidomos me një dinjitet krenarie krejtësisht tjetër kombëtar, e jo vend i kaosit. Urtësia dhe mirësia e Ibrahim Rugovës, qasja prej gjeniu ndaj fenomeneve shoqërore dhe historisë, vullneti i pathyeshëm bashkëpunues edhe me kundërshtarët më të pa marrun vesh, vizioni praktik për vendime të vogla por në momentin e duhur dhe me reflektim të saktë evolutiv, janë zotësitë e liderit epokal që na mungon prandaj shteti i Kosovës po vetngulfatet. Ibrahim Rugova fill i vetëm, me forcën e mendjes dhe me të vetmen armë – fjalën, i fitoi të gjitha betejat, i mposhti të gjithë armiqtë, i lumturoi të gjithë miqtë, e arriti atë që e kishte synuar dhe, shkoi…, duke lënë prapa mungesën e frikshme, brenda së cilës po ballafaqohemi me rrezikun e shterjes së guximit për ta thënë të vërtetën dhe të drejtën. Po e ndjejmë fort mungesën e Ibrahim Rugovës sepse, kur e kishim, nuk e vrisnim mendjen për asgjë, ishim të mbrojtur dhe të fituar, ishim nën mburojën e sigurtë! Pa Ibrahim Rugovën, po na han vetvetja, po ndryshkemi, po rrudhemi, po shpërbehemi padiktueshëm… Ibrahim Rugova nga nxori nga robëria e thellë, ketë e dimë të gjithë, por si ta shpjegojmë pse nuk jemi duke u sjell si të lirë, pra vazhdojmë të jetojmë me logjikën e robit! Në 10 –vjetorin e kalimit të tij në amshim, mungesa e Ibrahim Rugovës është jetike. Nuk është në pyetje vetëm dashuria dhe përmallimi por është edhe lakmia për të qenë ata që dikur ishim të bindur se do të bëheshim! Ëndrra na është mjegulluar dhe shpresa po na venitet. Mbi 50 mijë bashkatdhetarë gjatë vitit 2015 ia kanë kthyer shpinën Kosovës, për të mos u kthyer kurrë! Të tjerët që nuk e kanë ndërmend ta braktisin Kosovën janë të palumtur. Ndër ta janë edhe idealistët demokratë që vazhdojnë të besojnë tek fryma e së vërtetës rugoviane dhe që proklamojnë bindshëm: ditët e mira paskëtaj do të vijnë. Kështu na ka mësuar të mendojmë, të besojmë dhe të punojmë i madhi ynë i shenjtë, Ibrahim Rugova, për të cilin lutemi: Zot i madh, ngrohe në gjiun tënd shpirtin e Ibrahim Rugovës dhe, ushqena me dritën e shpirtit të Presidentit Ibrahim Rugova.

 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...